Hozzászólások | Szólj hozzá! | Rovatok és keresés
Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2003. június 25. szerda, 07:47 | 3 hozzászólás
A Mrs. World szépségversenyt idén egy thai feleség nyerte, aki a hírek szerint nem kis részben a vetélkedőn bemutatott főztjének köszönheti a sikert. Na tessék, mióta hirdetem az ázsiai konyhát!
Lelkesedésemben rögvest megosztok veletek egyet a ses Főzőklub titkos saját receptjei közül:
Thaijellegű csirke
Hozzávalók négy személyre:
- igény szerint csirke, kb. 1-1 nagyobb fél mellfilé személyenként
- kevés étolaj
- 1 kisebb fej hagyma
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 (nem túl púpos) evőkanálnyi panang curry paste
- 1 konzerv kókusztej (kb. 4 dl)
- 2-3 zöld kardamum összetörve
- 1 teáskanál kurkuma (haldi, turmeric)
- 1 kávéskanálnyi tamarind juice
- 1 kávéskanálnyi halszósz (fish sauce)
- 2 közepes méretű kaffir lime levél
- ízlés szerint colombo curry por
- ízlés szerint barnacukor
- 1,5 dl 20%-os tejföl
Az egzotikus hozzávalóktól nem kell megijedni! Mindegyikük beszerezhető a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában található Ázsia Boltban, illetve egy részük a TESCO-ban is, a nemzetközi polcoknál. Azért is írtam ide a fűszerek angol neveit, mert úgy néha könnyebb megtalálni őket, meg nem is tudom mindegyiknél a pontos fordítást.
Elkészítés:
A teljes elkészítési idő max. fél óra.
A csirkét közepes kockára, a hagymát apróra vágod.
Serpenyőben (nagyobb arcméret esetén wokban) kis olajat hevítesz kis lángon (bár nem feltétlenül Kislángon). A vékony szeletekre vágott fokhagymát megfuttatod benne, majd kiveszed és félreteszed.
A lángot feljebb állítod, a csirkét belezúdítod és fehérre vagy kicsit barnára pirítod. Utána kiveszed, félreteszed.
A hagymát beleöntöd a serpenyőbe és üvegesre párolod. Utána félretolod a serpenyő szélére. Láng a minimumra. Ha kell, itt jöhet egy pici olajutánpótlás, majd a serpenyő üres részébe belenyomod a panang curry paste-et, colombo curryt, kurkumát, kardamumot. Ezeket összekevered és kicsit megpárolod, amíg eloszlásuk egyenletes lesz és felszabadul az aromájuk. Ekkor összekeverd őket a hagymával. Láng kicsit feljebb, úgy közepes felé.
Kis együttes keverés után hozzáadod a csirkét. Újabb kis együttes keverés után hozzáadsz néhány kanál kókusztejet. Együtt felforralod.
Ekkor láng ismét a minimumra, és jöhet minden egyéb: a maradék kókusztej, halszósz, összetört kaffir lime levél, tamarind juice, barnacukor, a félretett fokhagyma. Lefedés nélkül, minimumlángon főzöd, legalább negyed óráig.
Amikor a lé már jól lefőtt róla, akkor hozzáadod a tejfölt, és újra felforralod, majd krémesre főzöd. Ez már csak néhány percet vehet igénybe.
Kész. Király! Ha mégsem, akkor valamit elrontottál. Rizs dukál hozzá, méghozzá thaiföldi jázminrizs.
További opcionális bűvészkedés:
- ha csípősebbre akarod, akkor több halszósz vagy egy kis chilipor segít
- ha kevésbé csípősre, akkor több cukor, több tejföl, vagy kevesebb halszósz kell bele
- ínyencek előző este bepácolhatják a csirkét a fenti fűszerekből és kis joghurtból készített katyvaszba
- ha a főzés vége felé túl sok az olaj a tetején, akkor a tejfölös bekeverés előtt szedegesd le róla kanállal
Jó étvágyat!
(#)
, 2006. február 7. kedd, 14:27Sziasztok, szuperek a receptek, próbálok beszerezni mindent, de sehol nem kapok kókusztejet, kérlek segítsetek, aki tud valamit, a lelőhelyéről, írjon. Előre is ezer köszönet!
(#)
, 2006. február 7. kedd, 14:50Ázsia bolt, Vámház körúti Nagycsarnok?
(#)
, 2006. február 7. kedd, 17:16Igen, ott szinte biztos, hogy lesz.
» Filmek
» Könyvek
» Éttermek - térképpel!
» Receptek
» Mobil videók
A Kispad-feednek most
olvasója van. Szeretnél közéjük tartozni? Ezen az oldalon mindent elmagyarázunk.
Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork