Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53842 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Thaijellegű konyha

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2003. június 25. szerda, 07:47 | 3 hozzászólás

A Mrs. World szépségversenyt idén egy thai feleség nyerte, aki a hírek szerint nem kis részben a vetélkedőn bemutatott főztjének köszönheti a sikert. Na tessék, mióta hirdetem az ázsiai konyhát!

Lelkesedésemben rögvest megosztok veletek egyet a ses Főzőklub titkos saját receptjei közül:

Thaijellegű csirke

Hozzávalók négy személyre:

- igény szerint csirke, kb. 1-1 nagyobb fél mellfilé személyenként
- kevés étolaj
- 1 kisebb fej hagyma
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 (nem túl púpos) evőkanálnyi panang curry paste
- 1 konzerv kókusztej (kb. 4 dl)
- 2-3 zöld kardamum összetörve
- 1 teáskanál kurkuma (haldi, turmeric)
- 1 kávéskanálnyi tamarind juice
- 1 kávéskanálnyi halszósz (fish sauce)
- 2 közepes méretű kaffir lime levél
- ízlés szerint colombo curry por
- ízlés szerint barnacukor
- 1,5 dl 20%-os tejföl

Az egzotikus hozzávalóktól nem kell megijedni! Mindegyikük beszerezhető a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában található Ázsia Boltban, illetve egy részük a TESCO-ban is, a nemzetközi polcoknál. Azért is írtam ide a fűszerek angol neveit, mert úgy néha könnyebb megtalálni őket, meg nem is tudom mindegyiknél a pontos fordítást.

Elkészítés:

A teljes elkészítési idő max. fél óra.

A csirkét közepes kockára, a hagymát apróra vágod.

Serpenyőben (nagyobb arcméret esetén wokban) kis olajat hevítesz kis lángon (bár nem feltétlenül Kislángon). A vékony szeletekre vágott fokhagymát megfuttatod benne, majd kiveszed és félreteszed.

A lángot feljebb állítod, a csirkét belezúdítod és fehérre vagy kicsit barnára pirítod. Utána kiveszed, félreteszed.

A hagymát beleöntöd a serpenyőbe és üvegesre párolod. Utána félretolod a serpenyő szélére. Láng a minimumra. Ha kell, itt jöhet egy pici olajutánpótlás, majd a serpenyő üres részébe belenyomod a panang curry paste-et, colombo curryt, kurkumát, kardamumot. Ezeket összekevered és kicsit megpárolod, amíg eloszlásuk egyenletes lesz és felszabadul az aromájuk. Ekkor összekeverd őket a hagymával. Láng kicsit feljebb, úgy közepes felé.

Kis együttes keverés után hozzáadod a csirkét. Újabb kis együttes keverés után hozzáadsz néhány kanál kókusztejet. Együtt felforralod.

Ekkor láng ismét a minimumra, és jöhet minden egyéb: a maradék kókusztej, halszósz, összetört kaffir lime levél, tamarind juice, barnacukor, a félretett fokhagyma. Lefedés nélkül, minimumlángon főzöd, legalább negyed óráig.

Amikor a lé már jól lefőtt róla, akkor hozzáadod a tejfölt, és újra felforralod, majd krémesre főzöd. Ez már csak néhány percet vehet igénybe.

Kész. Király! Ha mégsem, akkor valamit elrontottál. Rizs dukál hozzá, méghozzá thaiföldi jázminrizs.

További opcionális bűvészkedés:

- ha csípősebbre akarod, akkor több halszósz vagy egy kis chilipor segít
- ha kevésbé csípősre, akkor több cukor, több tejföl, vagy kevesebb halszósz kell bele
- ínyencek előző este bepácolhatják a csirkét a fenti fűszerekből és kis joghurtból készített katyvaszba
- ha a főzés vége felé túl sok az olaj a tetején, akkor a tejfölös bekeverés előtt szedegesd le róla kanállal

Jó étvágyat!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

Kuzma Csilla, 2006. február 7. kedd, 14:27 (#)

Sziasztok, szuperek a receptek, próbálok beszerezni mindent, de sehol nem kapok kókusztejet, kérlek segítsetek, aki tud valamit, a lelőhelyéről, írjon. Előre is ezer köszönet!

2

Zuzu, 2006. február 7. kedd, 14:50 (#)

Ázsia bolt, Vámház körúti Nagycsarnok?

3

eszpee, 2006. február 7. kedd, 17:16 (#)

Igen, ott szinte biztos, hogy lesz.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork