Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Főzés nélkül, fűszeresen

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2003. augusztus 7. csütörtök, 07:45 | 3 hozzászólás

A mindjárt ismertetésre kerülő gasztronómiai trükköt az éppen nyári szünetet tartó, ám méltán híresülő ses főzőklub vendégeinek visszatérő kérésére alkottam meg. Kettős célt szolgál. Egyfelől belépő tesztként is felfogható a főzőklub fűszeres ételeihez: ha ezt kibírod, azokat is ki fogod. Ha egyenesen ízlik a dolog, akkor feljogosítva érezheted magad arra, hogy legközelebb "vindaloo" módon elkészített curryt rendelj egy indiai étteremben. Másfelől remek módja ez némi könnyű, pikáns abrak elkészítésének pillanatok alatt, mindenféle főzés vagy szakértelem nélkül.

A manőver a hozzávalók beszerzésével kezdődik. Látogassunk el evégett a Fővám téri vásárcsarnok alagsori Ázsia boltjába, vagy a Fény utcai piac hasonló üzletébe. Itt tudjuk megvásárolni a teszthez szükséges valamennyi - összesen kettő - árucikket.

Az egyik kulcselem a papad, ez az indiai, lepényszerű képződmény, amelyet félkész állapotban árulnak. Szárított palacsintára emlékeztető korongokat keressünk nejlonzacskóba csomagolva, jó eséllyel az egyéb lepényfélék és gabonatermékek szomszédságában.

Többféle papad létezik, és nagyon fontos, hogy a megfelelőt válasszuk közülük. A natúr, fokhagymás és más becsapós, light verziókat hagyjuk figyelmen kívül. Ezeknek még a kézbe vétele vagy akár hosszas nézegetése is szándékaink komolytalanságáról, hogy ne mondjam amatőrségünkről árulkodik, és ha így teszünk, akkor a körülöttünk tébláboló bölcsészlány, aki látszólag szójaszószt válogat, de valójában minket szemrevételez, soha nem fog szóba állni velünk.

A két megfelelő erejű és ezért bátran ajánlott változat a punjabi jeera papad és a masala papad. Ezekből egyet-egyet tegyünk a kosarunkba. Szemünk sarkából látni fogjuk, hogy a szójás leány ajkai elismerő mosolyra görbülnek. Választásunk ugyanis férfias erőt sugall, hölgyek esetében különösen. Fickós léptekkel haladjunk tovább a hűtőpolcok felé. Itt, vagy esetleg a savanyúságok között találjuk a másik célpontot. A Patak's hot lime pickle aromája maga India. Nem tudok beleszagolni úgy, hogy ne jusson eszembe azonnal az olcsó thaliéttermek hangulata. Kosárba vele.

A pénztár felé araszolva meglepetéssel tapasztaljuk majd, hogy a bölcsész kolléganő most már valósággal a nyomunkban van, szinte nyakunkba liheg. Az ebben érdekeltek számára elérkezett az idő, hogy mosolyt és telefonszámot cseréljenek, ám ezen vonal taglalása meghaladja leírásunk kereteit. Fizessünk inkább, és mentsük haza a zsákmányt.

Az étel elkészítése a cikk elején ígért mértékben egyszerű. A papadot mikróba téve vagy olajon sütve pilanatok alatt elkészítjük, és a pickle-lel fogyasztjuk. A sütési módszer megválasztásánál elsősorban szépészeti megfontolások játszanak szerepet: mikróban lapos-hullámos, serpenyőben merész görbületű végeredményt kapunk. Az első falatokkal jó lesz vigyázni, akármekkora ászoknak képzeljük is magunkat. Nem puncstortáról beszélgetünk. Óvatosabb duhajok készítsenek kézreeső közelségbe némi jeges vizet vagy a ses főzőklub által ajánlott lidokainsprayt.

Jó étvágyat kíván a Bilagit rovat keleti szekciója!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

stsmork, 2003. augusztus 7. csütörtök, 13:27 (#)

És hol marad a mango chutney? Meg a joghurtos mentaszósz? ;-)

2

eszpee, 2003. augusztus 7. csütörtök, 13:37 (#)

ennek a fentinek a hazai változata az erőspistás kenyér, nem? :)

3

ses, 2003. augusztus 7. csütörtök, 15:43 (#)

stsmork, az általad említett kiegészítők kezdőknek való, édeskés cuccok. "for sissies only". te máris elbuktad a bölcsészlányt :)

eszpee, igen, nagyjából, jó a közelítés!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork