Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tajine

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2003. augusztus 22. péntek, 00:01 | 13 hozzászólás

Életem legkeservesebb kulináris csalódása Marokkóban ért. Az útikönyvek ódákat zengtek a marokkói konyháról, ehhez képest a kaja szinte mindenütt fertelmes volt, mintha a szakácsok a konyhában lejárt szavatosságú konzerveket melegítettek volna fel nekünk. Aztán mikor hazajöttünk, kerítettünk egy szakácskönyvet és megcsináltam az egyik klasszikus marokkói ételt. Ennek alapján örömmel jelenthetem, hogy a hiba nem a receptekben van.

A tajine európaizált változatának elkészítése úgy indul, hogy a szupermarketben megkísérelem felhajtani a hozzávalókat. Játszi könnyedséggel emelem le a polcról az aszalt sárgabarackot és a mazsolát. Decens olajbogyók beszerzése már kisebb akadályokba ütközhet, szerencsére már réges-rég feltérképeztem a város azon pontjait - szám szerint hármat -, ahol szert lehet tenni ilyesmire.

Jöjjenek a friss zöldségek! Két padlizsán (a holland élelmiszeripari laboratóriumok szintetikus terméke), egy darab kövér „bell pepper” paprika…az előrecsomagolt zöldbabnál megtorpanok. Származási helye: Kenya. A Guardianban hosszú cikket olvastam a kenyai mezőgazdasági munkások sanyarú sorsáról, és a környezetszennyezésről, amit ezeknek a sikkes kis csomagoknak a légi szállításával okozunk… No de hagyjuk az önemésztést, annak kicsi a tápértéke. Különben is, a krumplit meg a friss koriandert Izraelből hozzák, jó lesz hát félretenni a gazdasági és politikai aggályokat, különösen hogy friss koriander nélkül nem lehet tajine-t főzni. Kell még egy fej hagyma, egy darab érett paradicsomkonzerv és némi csirkehús is, utóbbi opcionális.

Otthon előszedem a sütőben is használható mázas cserépedényt, a zöldségeket felaprítom (úgy nagyjából) és a felét beszórom az edény aljára. A kockára vágott hagymát megpirítom olajon, rászórom a fűszereket – egy kávéskanál őrölt római kömény (köszönet eszpee-nak a cumin magyar nevéért), ugyanennyi őrölt fahéj, és egy késhegynyi kurkuma (turmeric) – majd rövid kevergetés után a kockára vágott csirkehúst. (A húst addig kell forgatni az olajos-fűszeres hagymán, amíg a külseje ki nem fehéredik.) Ezután húst az edénybe, olajbogyókat, mazsolát, sárgabarackot maradék zöldségeket és a paradicsomkonzervet a tetejébe, fedőt az edényre, edényt a sütőbe – és mehetek újságot olvasni, mert a következő másfél-két órában más dolgom nem lesz a konyhában. (Na jó, félidőben ki lehet venni és két kanál segítségével óvatosan megkeverni.)

Tálalás az elkészítésre használt edénnyel együtt történik, friss korianderrel megszórva a tetejét. (Ez megint szabadon választott: a családban egyedül én bírom a friss koriandert, ezért ezt kénytelen vagyok külön felszolgálni.)

A teljességhez szükség lenne még egy marokkói tajine edényre (agyagból készült, mázzal bevont tányér, jellegzetes, tölcsér alakú fedővel) ezt azonban végül nem vettünk, mert nem bírtuk volna hazacipelni. Egyébként, részben a recept sikerén felbuzdulva, már tervezzük a következő marokkói utunkat is, ahonnan alighanem nagy számú szőnyeggel és tajine edénnyel felpakolva fogunk megtérni. Hogy pontosan mikor és hogy hová azt még nem döntöttük el, de egy biztos: legközelebb Land Roverrel megyünk!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

eszpee, 2003. augusztus 22. péntek, 08:18 (#)

tajine, hmmm! barcelonában laktam egy marokkói sráccal, és istenien főzött, de a tajine-ban készült kajákat a legritkább esetben rakta sütőbe, maradt fent a (kicsire húzott) lángon, az a jó ezekben a cserépedényekben, hogy nem nagyon sül le bennük a kaja.
receptet kipróbálom. :)

2

stsmork, 2003. augusztus 22. péntek, 09:39 (#)

Ha lenne tajine edényem, akkor én is úgy csinálnám, ahogy a marokkói ex-lakótársad, így viszont kénytelen voltam valami más megoldást találni. A lényeg mind a kettőben ugyanaz: lassú tűzön kell főzni, jó sokáig. Sok sikert!

3

eszpee, 2003. augusztus 22. péntek, 09:41 (#)

én nem szaroztam orijinal tajine edénnyel, vmi lakberendezési áruházban volt egyszerű nyeles mázas kerámia cucc, abban főzök szinte már pörköltet is. :)

4

eszpee, 2003. augusztus 22. péntek, 10:08 (#)

ja és a cumin szerintem itthon római kömény néven fut. nem szőrözés, csak segítség az elkészítéshez. :)

5

stsmork, 2003. augusztus 22. péntek, 12:48 (#)

Köszi, Kijavítottam. Most vettem csak észre, hogy a paradicsomkonzerv kimaradt a cikk első verziójából - pedig tegnap este úgy írtam a receptet, hogy közben egyúttal főztem is :-)

6

eszpee, 2003. augusztus 22. péntek, 12:58 (#)

még épp jókor szóltál, szerintem holnap próbálom ki :) még valami esetleg ami kimaradt?

7

eszpee, 2003. augusztus 23. szombat, 18:16 (#)

isteni lett, köszi :)

8

eszpee, 2004. július 20. kedd, 14:55 (#)

update tippek:

- lehet nagyobb vájlingban is kezdeni, a padlizsán meg egyéb zöldség kockák jó kicsire összeesnek, akkor mehet át a tajine-ba, hogy tele legyen :)

- én nem sütőben, hanem gázon főzöm, viszont kell neki egy vaslap, hogy ne a közvetlen tűz érje, és Cage híres orgonadarabjának tempóutasításához ("as slow as possible" - most tartanak a második vagy harmadik hangnál) hasonlóan nagyon pici tűzön kell nagyon sokáig főzni, kb 10 percenként átforgatva

- most raktam bele cukkinit is, sztm nem volt hiba

- konzerv paradicsom hiányában a friss is megteszi ;)

akkor van kész, ha gusztustalan dzsuvára emlékeztet, amiben azért még fellelhetőek egyészben levő alkotóelemek. tálaláshoz kuszkusz az igazán authentik.

9

stsmork, 2004. július 20. kedd, 15:01 (#)

Eszpee, felfedezted a spanyolviaszt: az eredeti recept szerint is lassú tűzön, tíz percenként kevergetve kell főzni, én türelem hiányában módosítottam a technológiai előírásokon. Amúgy történetesen nem Spanyolországban sajátítottad el a tajinefőzés csínját-bínját? ;-)

10

eszpee, 2004. július 20. kedd, 15:02 (#)

Most, hogy mondod, közel egy éve már be is vallottam... :)

11

Zuzu, 2006. január 4. szerda, 01:57 (#)

Előszilveszterezés gyanánt marokkói estet rendeztem múlt pénteken.

Előző nap már egyeztettem autentikus forrásokkal, hogy hogy is fogjak hozzá az előkészületekhez, de jótanácsok helyett halálra sértettek azzal, hogy inkább főzzek valami magyarosat, nincs nekem marokkói szivem ami pedig a citrombefőttes-olivás csirke tagine elkészítéséhez elengedhetetlen. Anélkül pedig csak sz@r lesz az egész és tutira lebőgök.

De nekem akkor már csellendzs déj volt, kora reggel, nevezetesen 11-kor már az obligát Ázsia boltban kezdtem, mert előző nap sehol nem találtam friss koriandert és mentalevelet, még a Moszkva téren sem.

Első lépésben átcipeltem az ebédlőasztal közepén díszelgő nagyobb méretű taginomat a konyhába. Megmostam a bőrös-csontos csirkedarabokat, besóztam, borsoztam majd olivaolajon hirtelen kissé megpirítottam. Közben felszeleteltem a vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, és olivaolajon el kezdtem dinsztelni. Fokozatosan pakoltam bele a többi fűszert: kurkumát, római köményt, késhegyni őrölt fehéjat, kevés sáfrányt, feketeborsot, kb. 2 cm hosszú friss reszelt gyömbért, sót. Mikor a hagyma kész lett belekevertem az apróra vágott koriandert és petrezselymet, majd beleforgattam a csirkedarabokat. Vizet öntöttem alá, és a legkisebb tűzön (gáztűzhely) a tagine tető felhelyezésével kb. 1,5 óráig párolgattam, sűrűn megforgatva a húsdarabokat. A vizet szükség szerint pótoltam. Jó sűrű szaftja lett, a csirkedarabok pedig szépen megpirultak. Mielött elkészültnek nyilvánítottam volna beletettem 2 kis citrombefőtt négybevágott héját és egy marék zöld kimagozott olivabogyót.

A cimbi nyilatkozott.

Állítólag marokkói szívem van.

12

eszpee, 2006. január 4. szerda, 07:56 (#)

Taps! :)

13

fazekas, 2009. május 26. kedd, 22:52 (#)

Ha valakinek szüksége lenne tajine főzőre, már Magyarországon is beszerezhető.
Bővebb info: http://fazekasbolt.hu/sutoedenyek.html


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork