Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Enni jó! Hát még szerepelni!

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2003. szeptember 27. szombat, 23:33 | 40 hozzászólás

Ma Stahl Juditot reggeliztünk. Négyfelé vágtuk, porcukrot szórtunk a tetejére, és Nuwara Eliya teát ittunk hozzá.

Pontosítok: muffint sütöttem, Stahl Judit „Enni jó” című szakácskönyve alapján, igaz némileg módosítva, mert a muffinsütő tepsimet költözködéskor az előző lakás sütőjében felejtettem. Szerencsére ez a termék élvezeti ízét nem befolyásolta, vagyis finom lett, a receptet fel is vettem hamar az ismétlésre érdemesek gyűjteményébe.

Csak elismeréssel tudok szólni erről a szakácskönyvről – hasznos tanácsok, izgalmas receptek; látszik hogy főszakácsnő, tipográfus, fényképész és sminkes beleadott apait-anyait –, ráadásul a könyv szinte teljes anyaga megtalálható a szerző full extrás webszájtján is, így nekem ezután már csak két apró megjegyzésem marad.

Az első a szöveg stílusára vonatkozik. Mintha a szerző egyszerre akarta volna megírni élete leglazább szakácskönyvét, Bridget Jones naplójának következő kötetét, és a Harlekin kiadó szerelmes füzeteinek legfrissebb folytatását. Figyeljétek csak:

Évekig nézegettem külföldi konyhafelszerelési boltokban a szebbnél szebb törőmozsarakat. Elképzeltem, milyen lehet az, ahogy durva felületükhöz hozzácsiszolódnak a különböző friss és szárított fűszerek, aztán szép lassan felszabadul belőlük az aromás illóolajok mennyei harmóniája (Stahl Judit: Enni jó! Park Könyvkiadó, Budapest, 2002., 36. oldal)

Folytatom, ugyanebben a stílusban:

Rodrigez megfogta Giovanna kezét és tengerkék szemébe nézett. Hosszan elmélázott, majd gyöngéden így szólt az álomszép leányzóhoz: szeretni foglak teljes szívemmel, életem végéig! Mennyei harmóniában fogunk élni, életünk minden perce boldog lesz, és sok-sok gyermekkel ajándékozzuk meg magunkat és ezt az egész csodálatos világot!

Ugye értitek, hogy mire gondolok? Elkelt volna egy lektor, aki megjelenés előtt végigolvassa a kéziratot, és mondjuk az „éjfekete olajbogyónál” így kiált fel: – Éjfekete ám a dédnagyanyád térdekalácsa! – majd vörös plajbászával vastagon áthúzza a szövegkörnyezetbe nem illő jelzőt.

A másik megjegyzés a könyvben szereplő képeket érinti. Ahogy már írtam, ízléses képek, profi beállítások, minden a helyén, akár az elkészült ételt, akár a szerzőt ábrázolják. Na, ez utóbbi az, ami nem tetszik. Nem Stahl Judit maga, aki kellően dekoratív ahhoz, hogy a fényképe egy szakácskönyvben szerepeljen, akár többször is, na de ennyiszer? Jóból is megárt a sok!

Különösen, hogy az egész ego-szakácskönyv ötlete tűkörző és milliméterpapír segítségével van lekopírozva Nigella Lawson angol, s nem kevésbé exhibicionista tévészakácsnő könyvéről. Ha megnézitek a Nigella Bites című könyv címlapját, azon az angol konyhai díva ugyanolyan beállítású fényképe szerepel, mint Stahl Judit „Enni Jó!” könyvének borítóján. Engem már Nigella önsztárolása is idegesített, magyar követőjének könyvét pedig kénytelen voltam újságpapírba csomagolni, hogy legalább a címlapon ne lássam :)

Ismétlem: a receptek jók. Enni tényleg jó. Főzni is. Hát még szerepelni!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (40)

1

eszpee, 2003. szeptember 29. hétfő, 08:29 (#)

A jó recepteken levő idegesítő rétegek a tévés sorozatban újabbal bővültek: Stahl Judit hanghordozása lehet, hogy spontánnak meg barátinak szánt, de engem szinte a világból ki lehet kergetni vele, meg ahogy néz fel, a nagy bociszemeivel a sütő elől, az emberben dúló vadállat már csapná rá az ajtót, ha éppen nem jegyzetelné a műsor végéről hiányzó hozzávalókat.

Azért meg kell adni, így is bőven az átlag felett van. De ez inkább az átlagot jellemzi.

2

ses, 2003. szeptember 29. hétfő, 08:51 (#)

És az kit jellemez, hogy te Stahl Juditot nézel a tévében? :P

3

eszpee, 2003. szeptember 29. hétfő, 09:32 (#)

Simán vállalom - mint az fent is látszik. Nem értem egyébként, ha nem láttál még Stahl Juditot tévében, miért itélsz ezalapján el engem; ha meg igen, akkor milyen jogon?

4

ses, 2003. szeptember 29. hétfő, 09:51 (#)

Nyugi: én nem ítéltem meg senkit, csak feltettem egy kérdést - pont azért, mert még soha nem láttam SJ-t a tévében, így csak stsmork cikke alapján tudok gondolkodni. A kérdésre többféle válasz adható. Azaz, nem kell annyira kimutatni az idegességet, amiért rajtakaptalak. :)

5

eszpee, 2003. szeptember 29. hétfő, 09:55 (#)

Akkor válaszolok a kérdésre, miszerint "kit jellemez, hogy én SJot nézek a tévében?": gondolom nem SJot, nem is a tévét, hanem engem.

Szólj, ha az élet egyéb kérdéseiben is segítségre van szükséged, az ilyen nehézségűekre valószínűleg tudok válaszolni. ;)

6

Lobo, 2003. november 7. péntek, 19:33 (#)

Wow ez a Nigellás leleplezés jóó én eddig úgy gondoltam, hogy Stahl Judit fülest kapott és Jamie Olivert akarta megelőzni magyarosított könyvével.

7

stsmork, 2003. november 8. szombat, 23:53 (#)

Figyeljétek csak, mit ír Nigella magáról: "I am not a chef. I am not even a trained or professional cook. My qualification is as an eater." (Nigella Lawson: "How to eat")

Ugyanez Stahl Juditnál: "Bár gasztronómiai szenvedélyemtől hajtva tanultam cukrászatot, és lelkesen elvégeztem egy külföldi szakácsiskolát, elsősorban mégis hivatásos evőnek tekintem magam." (Stahl Judit: "Enni jó!")

8

peter, 2005. március 7. hétfő, 17:25 (#)

Azért máshonnan is loptak (ezek a Könyvkalózok). Az egyik kedvenc szakácskönyvem elég banális című -> A főzés alapkönyve. Sabine Salzer -től. Szuper okos a csaj és itt láttam először ezeket az új "én és a kaják, meg a haverok" full-oldalas vidám képeket.

Ez kicsit korábban kezdte, a könyv 1999 -ben a legjobb szakácskönyv díjat nyerte -> Franciaországban!

Az új könyve pedig ez ->

http://www.mkk.hu/leiras.jsp?bookID=181169

Ja és a boritót se kell takargatni, csak egy citrom van rajta ;)

9

ses, 2005. március 7. hétfő, 17:53 (#)

látom, közben Sabine át is keresztelkedett. de vajon melyik ő, cornelia vagy sebastian?

10

peter, 2005. március 7. hétfő, 19:32 (#)

Basic cooking. A főzés alapkönyve: Sabine Sälzer - Sebastian Dickhaut

Igen a *kiadó* új könyvében már nincs Sabine csak Sebastian.

Egyébként a Stahl féle szlogenkalózkodáshoz, az első három fejezet címe, így ahogyan irom ->

1. Egyszerüen főzni - Több nem kell

Az első sor a könyvből -> "Alapvető a fehér trikó és a kis fekete. Csinos, könnyű kis vászoncipő és menő sál az indiai butikból."

2. "Az evés élvezet!" Tudjuk. "A vásárlás is." Valóban?

3. Okosan vásárolni.
Az amerikaiak 75%-a délben még nem tudja, mit eszik este. Bölcs dolog?

Ha nem lenne "másodkezű" a forrás beírnám szívesen, hogy szerinte mi "A bevásárlás három aranyszabálya" ;)

11

peter, 2005. március 7. hétfő, 19:56 (#)

Felénk a helyes szó Stahl Juditra, az erősen kullogó ;)

12

peter, 2005. március 7. hétfő, 20:13 (#)

Bocs a lánc posting -ért, de a legnagyobb flash a sesblog -on pont az volt, hogy mennyire szerettek főzni, és ezt jól megtárgyalni (most a macskákat haggyuk) :-)

Mégegy érdekesség a könyvből ->

Imre bácsi pörköltje
Mint a mama főztje - *Az alapok alapja*

Öreg barátunk, Imre bácsi egyszer egy osztrák - magyar határ menti lovarda udvarán olyan pörköltet főzött, hogy az selyemfényével és fantasztikus ízével valóban császári és királyi volt. A titok: 4 - 6 éhesnek

13

peter, 2005. március 15. kedd, 02:13 (#)

mork "Négyfelé vágtuk, porcukrot szórtunk a tetejére, és Nuwara Eliya teát ittunk hozzá."

Felfigyeltem a tea fajtájára, tudod mit jelent az FTGFOP1 FIRST FLUSH tea besorolási kategória.

14

stsmork, 2005. március 15. kedd, 06:39 (#)

A tealevelek minőségére utaló adat (Fine Tippy Golden Flowery Orange Peoke), a first flush pedig azt jelenti, hogy mikor szüretelték. Ez utóbbit egyébként csak a Darjeeling teákra értelmezik, mert a klíma miatt ott kétszer szoktak szüretelni.

A Vörös Oroszlánban is szerepelnek ezek a kódok az árlistán. Az angolok által meghonosított ültetvények (Assam, Darjeeling és Ceylon) használják ezeket a kódokat, ők vezették be az ipari méretű teaültetvényeket a XIX. században, miután a kínaiak megtiltották az ópiumkereskedelmet, és így az indiában működő brit ültetvényeseknek valami más haszonnövény után kellett nézniük.Ők vezették be a tealevelek fermentálását is (a "fekete teát"), a kínában szokásos zöld tea ugyanis magába szívja a nedvességet és gyorsan tönkremegy, ezért nem bírta volna ki a hosszú tengeri szállítást, akármennyire is igyekeztek a teaklipperek.

15

ses, 2005. augusztus 31. szerda, 19:56 (#)

A Velvet is kapcsolt: http://velvet.hu/celeb/stahl50831/ . A keresőlinken legalább bejön stsmork cikke :)

16

BaBe, 2005. augusztus 31. szerda, 20:35 (#)

Bírom ezt a késleltetett reakcióidőt a blogok olvasói-írói között, néha igazán vicces, máskor olyan, mint Jancsi és Juliska morzsajelei:
http://href.hu/x/i5c

17

Zuzu, 2005. augusztus 31. szerda, 21:37 (#)

Amúgy pedig grafikus szemmel egyáltalán nem jók a Stahl könyv képei. Ha találkoztok a könyvvel majd vessetek egy pillantást képeken szereplő kezekre... mint a halotté...

18

Zuzu, 2005. szeptember 13. kedd, 12:08 (#)

Ma reggel kissé késöbb indultam így volt alkalmam belenézni Stahl 'Nigella' Judit műsorába:

- kézzel beletuszakolom a tölteléket a paradicsomba majd olivaolajjal megtocskolom a tetejét.... -

19

nak, 2005. szeptember 29. csütörtök, 13:35 (#)

tudtátok hogy ebben a tanulmányban hivatkoznak stsmork blogbejegyzésére?->
http://www.mediakutato.hu/cikk/2004_03_osz/07_stahl/09.html

:)

20

nak, 2005. szeptember 29. csütörtök, 13:35 (#)

pardon, stsmort

21

Gr0, 2005. szeptember 29. csütörtök, 16:42 (#)

Mi ez a ciki a könyvével? Mármint, hogy állítólag igen nehezen védhető egyezések vannak Juditka és Nigella könyvében - utóbbi a korábbi kiadvány. Állítólag néhol még a kaják neevei is ugynazok, pedig nem evidens, hanem fantázianevekről van szó.

Tud vki bővebbet erről?

Gr0

22

BaBe, 2005. szeptember 29. csütörtök, 19:57 (#)

Gr0, hol voltál, amikor az ég zengett?... :) Olvasd el a 15. és 16. bejegyzések linkjeit.

23

Gr0, 2005. szeptember 29. csütörtök, 23:33 (#)

BaBe,
bevallom, annyira nem érdekelt a téma, hogy még a linkekre is ránézzek.

Nálam a szakácsműsor a Gasztropuccsal kezdődik és ér véget :))

24

BaBe, 2005. szeptember 30. péntek, 11:42 (#)

Gr0, jó-jó, de akkor mi ez a hirtelen jött érdeklődés? Szóval a linkeken ott a cucc.

25

Gr0, 2005. szeptember 30. péntek, 12:13 (#)

BaBe,
csak ez a könyvlopás-dolog érdekel. maga a Sthal-jelenség nem annyira. A linkeken nem látszott, hogy miről szólnak pontosan, ezért nem néztem meg őket. De, miután szóltál, hogy arról szólbnak, amiről, megnéztem őket.
Mégeccer köszi felhomályosítást.

Ja, és azért abban, ugye, egyetértünk, hogy a Gasztropuccs űberrulez, ugye? :)

Gr0

26

Kenny, 2005. szeptember 30. péntek, 16:25 (#)

A Gasztropuccs tényleg uralkodik. Nekem egyébként néha gyanús volt, hogy a szereplők be vannak szívva.

27

Gr0, 2005. szeptember 30. péntek, 23:14 (#)

Kenny,
igen megbízható forrásból tudom, hogy néha valóban.

Gr0

28

Anibell, 2005. október 26. szerda, 16:42 (#)

#15
nem csak a velvet kapcsolt: Gőzsy Kati is. plagizálni csúnya dolog. azt mondja.
http://index.hu/kultur/media/cc?rnd=20051026

29

Ray, 2005. október 27. csütörtök, 08:54 (#)

A helyzet a következő - szerintem: a Judit jó. Akár plagizált, akár nem. Én nagy rajongója vagyok mindkét műsornak (Nigella falatozója, Stahl konyhája), s szerintem egyáltalán nem feltűnőek azok a hasonlóságok. Olyannyira nem, hogy szerintem csak az veszi észre, aki direkt keresi őket.
Na jó, igaz ami igaz, ciki, hogy nem vállalt be semmiféle interjút vagy ilyesmit a téma kapcsán. Sőt, gyanús. Mégis azt mondom, nem lóg ki a lóláb: évekig ment úgy a Stahl konyhája - nem is kis sikerrel - hogy senkinek nem jutott eszébe Nigella róla.
Plagizálni valóban csúnya dolog... De szerintem "cuki konyhatündér"-nek (Gőzsy Kati) nevezni is olyasvalakit, aki habár sokszor arcos meg hasonlók, mégis csak egy okos, intelligens, tanult satöbbi nőszemély. Legalább a minimális tiszteletet adjuk meg neki... Na jó: legalább várjuk meg, nyilatkozik-e valamit végre ezügyben.

Ray

30

stsmork, 2005. október 27. csütörtök, 10:01 (#)

Ray, ezt írod:

"Mégis azt mondom, nem lóg ki a lóláb: évekig ment úgy a Stahl konyhája - nem is kis sikerrel - hogy senkinek nem jutott eszébe Nigella róla."

Mármost, akkor én vagy senki vagyok, vagy nem nézted meg, hogy mikori keltezésű a cikk, amibe belekommenteztél :-)

A tévéműsorról nem tudok nyilatkozni, mert egyetlen epizódot sem láttam (se Nigelláét se Stahl Juditét), én a szakácskönyv alapján jutottam arra a következtetésre, hogy szokatlanul nagy a hasonlatosság a két nőszemély között. Azt egyébként én is elismerem, hogy a receptek jók - akár Stahl Judit találta ki őket akár nem - engem személy szerint két dolog idegesít: a könyv rendkívül idétlen szövegezése és az, hogy a szerző fényképe mosolyog rám nagyjából minden második oldalról.

31

Gr0, 2005. október 27. csütörtök, 16:21 (#)

Ray,

sztem nincs ember a földön, aki látta mind Stahl, mind Nigella műsorát, és nem tartja nyilvánvalónak, hogy a kettő ugyanaz a műsor.

Ettúől, persze, Stahl még nem ciki, rengeteg olyan műsor van minden országban, ami valami másik műsor "kölcsönvétele". A baj az, hogy úgy terjedt el, hogy ezt tagadják. Persze, a készítők még sosem álltak ki, hogy "Nem, a műsort nem a Nigella-féléről csináltuk.", szal tulképp sosem tagadták, csakhát mégis...

A könyv-affér viszont tényleg ciki, azon nincs mit szépíteni. mint anno, a Darnell-féle Darnell-tréning könyvnél...

32

Zuzu, 2005. október 27. csütörtök, 16:57 (#)

Ray, nekem az a legnagyobb bajom Stahl Judittal amellett, hogy lopva plagizál az az, hogy művien konyhatündérkedik, ezek a gügyögő, idétlen kifejezések és cukizások teljesen szembeállnak a hideg, számító, kőkemény üzletasszony valójával. Csak a hamisság zavar....

33

magdi, 2007. március 24. szombat, 12:31 (#)

Stahl egyszerűen jó, és ügyes, nem kell írigykedni, ennyi.

34

Dr. Minorka, 2007. március 24. szombat, 13:24 (#)

Miben ügyes? A tisztességes munkában?

35

methan, 2007. március 24. szombat, 14:33 (#)

jaj, hát nem érted, doki? rendkívüli kreativitással, sok hozzáadott értékkel és a forrás körültekintő, lelkiismeretes bemutatásával próbálja ebben a kultúrfertőben meghonosítani nigella lawson-t. na ebben igen jó, és igen ügyes.

36

gargoyle, 2007. március 25. vasárnap, 19:48 (#)

ez most ironia? mert a hozzaadott erteket meg a kreativitast csak annyit latok benne mint mondjuk egy mcdonaldsban. ez inkabb franchise nem?

37

methan, 2007. március 26. hétfő, 12:28 (#)

franchise az, amikor a két fél megállapodik, hogy az egyik lophat a másiktól (és akkor a "lop" itt már csak erkölcsi kategóriaként szerepel). nem lehet franchise az az ügylet, amiről az egyik fél nem is tud.

38

methan, 2007. március 26. hétfő, 12:31 (#)

ja, és a franchise lényegi vonása, hogy éppen nem saját név alatt hozzuk ki a lopott holmit. pont, hogy a brandhasználatot vesszük meg (más egyebekkel együtt).

39

gargoyle, 2007. március 26. hétfő, 15:50 (#)

akkor most nem ertem hogy kedveled-e vagy nem, tiszteled-e a modszeret vagy nem :D

amugy igazad van, a franchise az idezojelben ertendo, en se gondoltam hogy jogdijat/brandhasznalati dijat fizetne nigellanak.

40

Krystin, 2007. június 2. szombat, 18:08 (#)

..még nem jártam itt köztetek, és elnézést hogy közbeszólok. Angliában élve volt szerencsém találkozni élő showműsorban Jamie Oliverrel, Nigellával, Floyddal. Nem vagyok konyhatündér, de értékelem és élvezem az ételeket, és ezeknek az embereknek fantasztikus az intelligenciájuk,a tapasztalatuk, hihetetlen mit tudnak művelni és milyen szintre emelik a gasztronómia értékét, és tanítják tiszteletét. Biztos vagyok benne, nem irigységből születnek itt a hozzászólások Stahl Asszony felé. Amikor hazajöttem még akkor kezdődött itthoni műsora. A legelső reakcióm az volt, jézus, hiszen még a mozdulatait is Nigellától vette. A könyvekről és a többiről nem beszélve. Ami nem volna akkora probléma, hiszen mindenütt a világon másolnak és utánoznak dolgokat, de akkor vállalja fel, ugyanúgy, mint ahogy mindenki tudta hogy nem magyar szerzők ötlete a Big Brother show.
Mellékesen megjegyzem, aki nézi a TV paprika műsorát, ami valóban nem rossz, már megszületettek Floyd és Jamie Oliver másolásai is. Kíváncsi leszek mikor kerülnek szóba:)
Köszönöm a hozzászólás lehetőségét, további szép napot.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork