Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Nigel Slater

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2003. szeptember 2. kedd, 08:45 | 1 hozzászólás

“Nigel egy lángész!” – és ezt történetesen nem én állítom róla, hanem Jamie Oliver tévészakács.

A brit szakácsok közül nekem Nigel Slater a kedvencem, nem csak a receptjei miatt, hanem azért is, mert az ő felfogása áll legközelebb az enyémhez. Azt az elvet vallja, hogy főzni azért érdemes, mert az ételnek jó az íze, és az összes többi érv nem számít. (Szöges ellentétben áll ez az elmélet a klasszikus francia konyhával, amely egy rész főzés, két rész hókuszpókusz, extaszűz olívaolajon párolva.) Fejbólintással nyugtáztam, hogy az Appetite című könyvében szereplő „szakácsok életmentő készlete” listáról nekem egyedül eszpresszó kávé nincs itthon, de azt amúgy sem iszom, úgyhogy nem számít.

Nigel a receptekről ugyanazt tartja, mint egykori matematika előadóm a KRESZ szabályairól: ajánlásként kell értelmezni őket, és semmi különös okunk nincs rá, hogy ne térjünk el tőlük, ha úgy látjuk jónak. Ennek értelmében a könyv leírásai után mindig szerepel egy-egy rövid útmutatás, hogy a receptet hogyan és hová lehet még tovább alakítani. (Arról is szó esik, hogy mit nem érdemes kipróbálni – ezt gondolom elrontott vacsorák tapasztalatai alapján.)

Nem próbált kulináris enciklopédiát írni, csak azokat a recepteket írta le, amiket rendszeresen szokott készíteni. Nem akarja elhitetni az olvasóval, hogy ő bármit meg tud főzni, ha valamit nem szeret, akkor arról kerek-perec kijelenti, hogy ez nem véletlenül maradt ki a könyvből. A kelbimbóról például szó szerint ezt írja: „Hogy juthat egyáltalán eszedbe, hogy kesernyés zöld golyócskákat egyél, amiktől ráadásul még bélgázod is lesz?

Amikor nem könyveket ír, akkor az Observer kulináris mellékletét szerkeszti, és több receptjét is kivágtam és eltettem már, pedig az olyan nagymamás dolog. És hogy ne csak a levegőbe beszéljek, itt van két receptje. A joghurtos-fűszeres szószban pácolt csirkét mindenképp próbáljátok ki, érdemes! És még egy jótanács, szintén Nigel Slatertől:

Tölts magadnak egy italt, mielőtt főzni kezdesz!”

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

Erika, 2016. augusztus 17. szerda, 05:55 (#)

Remek írás!
Imádom a receptjeit, kézzel fogható, egyszerű, ugyanakkor nagyszerű fogásokat tud kreálni. Nagy szívfájdalmamra magyar nyelvű kötet nem kapható.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork