Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Guacamole

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2003. október 24. péntek, 14:00 | 5 hozzászólás

Fogjunk a kezünkbe egy közepes méretű avokádót, a vállunk fölött óvatosan nézzünk szét, hogy az eladók nem figyelnek-e, majd az ujjunkkal finoman nyomkodjuk meg a gyümölcs héját. Ez a döntő lépés a guacamole receptjében, minden más csak lényegtelen részlet.

Ha olyan puha, mint az érett szilva, akkor sínen vagyunk. Ha ennél keményebb, akkor jobb lesz, ha valami más recept után nézünk. (Próbáltam már éretlen avokádóból guacamole-t csinálni, de hiába törtem össze turmixgéppel a gyümölcs húsát, zöld színű fűrészport kaptam eredményül.) Igaz ugyan, hogy az ablakba kitett avokádó kb. egy hét alatt megérik, de ez sovány vigasz, ha ma estére hívtunk vendégeket.

A kellő érettségű avokádóról odahaza késsel hántsuk le a héját, vágjuk ki a magját (pingponglabda nagyságú, csonthéjas golyó, könnyen elválik a hústól), villával nyomkodjuk össze krémmé, keverjük össze egy kanál citromlével (ez lelassítja a hús barnulását), egy kanál tejföllel és egy gerezd apróra vágott fokhagymával. (Egy ideig volt fokhagymanyomóm is, de két hónap alatt tönkre ment a sok használattól. Azóta megint kést használok.)

Az így kapott krém még nem guacamole, de már ehető: a sonka – ementáli sajt – avokádókrém töltetű szendvics kedvenc ételeim közé tartozik. Ugyanilyen jól működik az pirítósra olvasztott mozzarella tetején is.

A fenti elegyből úgy lesz guacamole, hogy apró kockára vágott paradicsomot és Tabasco szószt keverünk hozzá. Mind a kettőt ízlés szerint adagoljuk (ha sok a vendég akkor rakjunk bele eggyel több paradicsomot). Az elkészült keveréket tortilla chips-szel szokás mártogatni.

A kezdőket rendszerint visszariasztja a krém gyanús színe: az ember egészen máshol szokott találkozni ilyen állagú, világoszöld színű masszával. (Ha gyanakvó vendégeink vannak, akkor jobb, ha aznap este kijárunk a konyhába orrot fújni!)

Egyébként az avokádó története is legalább olyan színes, mint a belőle készült krém: az aztékokat állítólag a férfi test egy bizonyos alkatrészére emlékeztette a gyümölcs formája, és emiatt szexuális potenciált javító hatást tulajdonítottak neki. A jamaicai angol telepesek viszont „alligátor körtének” hívták, alighanem a színbeli hasonlóság alapján. Hogy az alligátorok vajon avokádóval vagy angol telepesekkel táplálkoztak, arra nézve nem maradt fenn adat.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

eszpee, 2003. október 24. péntek, 15:16 (#)

saját tapasztalat: fokhagymanyomó helyett jó a sajtreszelő is. a késnél gyorsabb és talán hatékonyabb is.

2

stsmork, 2003. október 24. péntek, 15:41 (#)

Igen, de nálunk mosogatni is én mosogatok ;-)

3

eszpee, 2003. október 24. péntek, 17:56 (#)

ja! akkor megértelek, olyankor én is az egy kés egy deszka iskola híve vagyok :)

4

Zuzu, 2008. november 21. péntek, 22:06 (#)

Só nem kell bele?

5

kfgyk, 2008. november 22. szombat, 14:57 (#)

de, so is kell bele, viszont mexikoban/guatemalaban egyszerubb a recept:
paradicsom es hagyma (nem fok) aprora vagva, avokado villaval torve, osszekeverni, sozni es kb ket emberenken fel lime -ot racsavarni - ez kenyes dolog, kostolgatni kell nehogy tul savanyu legyen. Ket fele avokadohoz lehetett hozzaferni, a zold mellett volt egy barnasfeketes hejju is - annak nagyon finom dios mellekize volt, itthon sajnos meg nem lattam ilyet. szinte barmihez fogyaszthato koretkent, salatakent, toltelekkent, nem csak ropogos nassolasra jo.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork