Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Marokkói lencseleves

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2003. október 16. csütörtök, 12:10 | 8 hozzászólás

Ez az a szakácskönyv, amit igazából sesnek kellett volna megírnia, de beelőzte őt egy brit házaspár: Chris és Carolyn Caldicott.

Hozzávalók: végy egy darab szabadúszó fényképész-újságírót – még jobb, ha az illető a Royal Geographical Society állandó munkatársa –, adj hozzá egy darab főzni tudó és szerető feleséget; az egészet keverd jól össze és küldd el Afrikába, Indiába, Délkelet-Ázsiába és Dél-Amerikába, hogy ott utazzanak, fényképezzenek, egyenek-igyanak, és recepteket gyűjtsenek. Mindezt folytasd tíz éven át, majd az összegyűlt tapasztalatokból nyiss egy vegetáriánus éttermet Londonban.

Ha pontosan követed a recept utasításait, akkor a World Food Cafét kapod eredményül. Azoknak pedig, akik ritkán járnak a Monty Python csoport valamikori stúdiójából átalakított kávéház felé, itt a könyv: receptekkel, sztorikkal, és káprázatos fényképekkel.

Marokkóból hazatérve figyeltünk fel erre a műre, amikor a könyvesboltban a harira (marokkói lencseleves) receptjét kerestük. Kinyitottam, és az első fénykép, amin megakadt a szemem, a Marrakesh-i Djmma el-Fna téren készült, ahol egy héttel azelőtt még én is ott ettem a téren felállított szabadtéri sütödéknél, és ahol valamiért az egész tér az én cipőmet akarta kipucolni. (A kajától egyébként semmi bajom se lett, miközben Mónika, aki a tér felé se nézett, a szállodában gyomorrontással nyomta az ágyat.)

De hogy a leves receptjét se sumákoljam el: kell hozzá krumpli, répa, csicseriborsó, bab, lencse (opcionálisan: fekete szemű menyecske), hagyma, citrom, friss koriander, és paradicsomkonzerv. (Paradicsomkonzerv mindenbe kell, ezért hegyekben áll otthon a spájzban.) Továbbá őrölt fűszerek: paprika, koriander, bors és kurkuma.

A hagymát kockára kell vágni, olajon megpirítani, rászórni az őrölt fűszereket (esetleg indiai módra megpirítani az edény alján), felönteni vízzel, beleszórni a lencsét és a kockára vágott krumplit meg répát, utána a paradicsomkonzervet. Amikor már minden puhára főtt, bele kell dobni a megfőzött csicseriborsót, és még öt-tíz percig tovább főzni, tálaláskor pedig citrommal és friss korianderrel (jó sokkal!) ízesíteni.

A csicseriborsó főzésének szenteljünk külön bekezdést, ugyanis nem triviális műveletről van szó. Egy pitliben előző este be kell áztatni feleannyit mint amennyire szükségünk van, mert a borsószemek az éj leple alatt kétszeresére dagadnak a víztől. Másnap reggel két választásunk van: tiszta vízben főzzük a csicseriborsót másfél-két óráig, amíg meg nem puhul, vagy pedig adunk egy késhegynyi szódabikarbónát a főzővízhez, amivel tíz-tizenöt perc alatt jutunk el ugyanide. (Amióta ismerem ezt a trükköt, a második utat szoktam választani, csak egy kicsit figyelni kell, mert ha elbambulok, akkor csak halványsárga pép marad a főzőedény alján.)

Végül egy jótanács: ha Marokkóban jártok, étteremben sose rendeljetek harirát! Távolról sem fog hasonlítani arra, amit itt leírtam...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

eszpee, 2003. október 16. csütörtök, 12:50 (#)

igen, mert nekem egy marokkói haverom római köményt is rakott bele, ami kurva jól megy a paradicsom/lencse ízhez szerintem, plusz szinte biztos vagyok benne, hogy volt benne fokhagyma is, mert mindenbe szokott rakni (talán az édességeket leszámítva) :)

2

stsmork, 2003. október 16. csütörtök, 13:31 (#)

Megnéztem (itt van nálam a könyv), nem ír római köményről, tehát nem én felejtettem ki, mint a paradicsomkonzervet múltkor (meg most is majdnem). Halványító zellert ír, azt viszont szándékosan hagytam ki, mert szerintem az kecskék, és nem emberek tápláléka :)

Fokhagymát lehet bele rakni, de ennyi minden fűszer mellett alig jön át az íze, úgyhogy nem szoktam vesződni vele.

Fokagymás édesség? Tényleg elég durván hangzik, de sült fokhagymával talán működne, az enyhén karamelles íz miatt. Majd kísérletezem vele ;-)

3

ses, 2003. október 16. csütörtök, 16:14 (#)

San Franciscoban, a Columbus Avenuen vagy egy étterem, a neve Stinking Rose. Egyszer majdnem végignéztem az étlapját, és végig lehetett enni teljes ételsorokat, beleértve az édességeket, úgy, hogy mindenben legyen fokhagyma. oh, sweet nostalgia... .)

4

stsmork, 2003. október 16. csütörtök, 16:20 (#)

Na és miért csak majdnem nézted végig az étlapot, a szag miatt? Egyébként kint vannak az interneten:

http://www.thestinkingrose.com/

A fokhagymás tiramisura például nagyon kíváncsi lennék! :-)))

5

ses, 2003. október 16. csütörtök, 17:47 (#)

Nem is tudom... majdnem végignézni az olyan laza dolog, nem? Teljesen végignézni, aztán még megkeresni a nyomda apró jelét is a sarokban, az olyan németes, nem nekem való.

Amúgy - bár azok nem desszertek - a keleti fúziós kajáimban rendszeresen kombinálom a fokhagymát és a cukrot, és még sose sikerült rosszul!

6

eszpee, 2003. november 7. péntek, 17:50 (#)

Hű, hát most akartam postolni a saját marokkói lencseleves variációmat (már amennyire két internetről leszedett recept mixe sajátnak tekinthető...), erre látom, hogy hát ember, ilyet már írtunk! úgyhogy akkor lefokozom kommentbe, én így csináltam:

olívaolajra egy fej hagyma kockázva, 3-4 fokhagyma kinyomva, üvegesre. Aztán bele pár marék lencse, fűszerek kb. egy teáskanálnyival: koriander, római kömény, feketebors, fahéj (utóbbi kettőből azért kevesebb).

Kavargatjuk 1-2 percet, majd felöntjük húslevessel (esetleg vízzel és húsleveskockával...), belezúzunk egy maréknyi apróra vágott zellert (nem a zöldjét, és kikérem magamnak a kecskekapcsolatot! :) ), felforraljuk, főzzük.

Némi idővel belemegy egy fél paprika és némi krumpli apróra darabolva, petrezselyem, konzerv hámozott paradicsom felvágva, még főzzük egy ideig, mire minden elég puha lesz, és kész.

Ja, közben sózzuk persze.

7

ses, 2003. november 8. szombat, 22:33 (#)

Kóstoltam, tanúsítok: zárja a szöget. :)

8

Zuzu, 2005. szeptember 13. kedd, 12:01 (#)

Jó ha a krumpli édeskrumpli. Egyébként ezerféle variációja van a harirának, van zöld, meg piros, meg amibe bárányhúst is tesznek. Idén október hetedike körül kezdődik a Ramadan, akkor állandóan harirát esznek, de egy hónapon keresztül célszerű különböző módozatait elkészíteni, mert különben a fülükön jön ki.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork