Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fenyőmag

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2003. november 27. csütörtök, 00:15 | 6 hozzászólás

Hallottam már fenyődiónak és mogyorónak is fordítva (látom a tévében, ahogy a szakács bezúdít egy adag fenyőmagot a serpenyőbe, közben meg a magyar hangalámondás azt csicsergi, hogy „most megszórom egy kis mogyoróval”), úgy látszik, más is lusta elmenni a szótárig. Mindegy, nem erről lesz most szó, hanem a brokkolis tésztáról.

különben nekem sincs különösebb okom a nagymellényre, a közelmúltig én sem tudtam, hogy mi fán terem a fenyőmag (szó szerint), viszont egyik jól bevált életmentő receptemben szerepel, így amióta kitanultam a brokkolis tészta készítésének titkait, azóta igen nagy becsben tartom e túlhizlalt makukára emlékeztető magokat. Már csak azért is, mert egy vagyonba kerülnek.

A brokkolis tészta többször is visszafordított már az éhhalál küszöbéről, ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető, főleg amióta optimalizáltam a munkafolyamatot. A most következő leírásból reményeim szerint nem csak az elkészítés módja derül ki, hanem az azt övező felfokozott hangulat is.

Óra indul!

Fazék és konzervnyitó elő a szekrényből, tele vízzel, parmezán sajt hűtőből elővesz, egy kanál só bele (a vízbe), közben elő a serpenyőt és a tésztaszűrőt is, arra is időt szakítva, hogy a bal lábammal finoman becsukjam a hűtőszekrény ajtaját. Serpenyőbe olaj és egy marék fenyőmag, rezsóra fel, jobb kézzel kevergetem amíg szépen meg nem barnul. (Érdemes: a pörkölt fenyőmagnak sokkal markánsabb íze van, mint a nyersnek.) Jön két-három gerezd apróra vágott fokhagyma, további kevergetés, majd egy paradicsomkonzerv, és fedőt reá. Rózsákra vágom és megmosom a brokkolit, kimérek személyenként 100 gram fusillit és beszórom a forrásban lévő vízbe. (El ne felejtsem nyolc perc múlva megkóstolni, hogy megfőtt-e!) Már rotyog a paradicsomkonzerv a fedő alatt, rárakom a brokkolit és letakarom. (Nem kell előre megfőzni, a fedő alatt szépen megpuhul a gőztől.) Megkeresem a mazsolát. Ha megtalálom, akkor szórok belőle teli marékkal a szósz tetejére. Ha nem, akkor … letelt a nyolc perc, mintavétel, andante (vagy al dente? - mindegy), leszűröm, vissza a lábosba, rázúdítom a brokkolis-paradicsomos-fenyőmagos szószt, megkeverem, kész! Tálaláskor reszelek rá parmezán sajtot (ha épp van itthon) és töltök magamnak egy pohár vörösbort.

Tizenöt perc húsz másodperc!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

abraxas, 2003. november 27. csütörtök, 12:38 (#)

fini lehet:o)))

2

Takácsné, 2004. július 20. kedd, 08:55 (#)

Hol, min terem a fenyőmag?

3

stsmork, 2004. július 20. kedd, 13:26 (#)

Fenyőfán, természetesen. Hol máshol? :-)

"Pine nuts" az angol neve és kb. úgy néz ki, mint egy növekedési hormonnal kezelt napraforgómag. A pesto szósz egyik kelléke.

Budapesten több helyen is lehet kapni: a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában lévő Ázsia bolt biztos tipp, és néhány egészséges kajákat árusító üzleben is láttam már. Különös ismertetőjele, hogy baromi drága, sajnos külföldön is az, ami gazdaságtalanná teszi a magánimportot. Dublinban egy kis csomag (ötven gramm körül) kb. öt euróba került; több, mint kétszer annyiba, mint minden más mag (mandula, dió, mogyoró, stb.) a polcon.

Most elsüthetném azt a közhelyt, hogy ami finom az sokba is kerül, de szerencsére ez nem általános érvényű szabály; bizonyságul legközelebb valami olcsó és finom receptet fogok postolni.

4

Arisztippa, 2004. július 29. csütörtök, 14:34 (#)

stsmork, bizonyosan fenyőfán, de Takácsné az alfajt kérdezte, mivel a Magyarországon honosaknak nem ilyen a termése.:)
Ismertetőjegye még a magnak, hogy gyorsan avasodik, hűtőben kell tartani.

5

stsmork, 2004. július 29. csütörtök, 15:16 (#)

Pinus edulis

6

legislator, 2007. július 25. szerda, 10:29 (#)

Én ettem portugál rozmaringmézet fenyőmaggal. Zseniális. A magvakat finomra puhítja a méz.A fenyőmag tényleg iszonyat drága, ugyanis fenyőmag nélkül 250 gramm méz 900 ft, fenyőmaggal 1.980 ft.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork