Hozzászólások | Szólj hozzá! | Rovatok és keresés
stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2003. november 27. csütörtök, 00:15 | 6 hozzászólás
Hallottam már fenyődiónak és mogyorónak is fordítva (látom a tévében, ahogy a szakács bezúdít egy adag fenyőmagot a serpenyőbe, közben meg a magyar hangalámondás azt csicsergi, hogy „most megszórom egy kis mogyoróval”), úgy látszik, más is lusta elmenni a szótárig. Mindegy, nem erről lesz most szó, hanem a brokkolis tésztáról.
különben nekem sincs különösebb okom a nagymellényre, a közelmúltig én sem tudtam, hogy mi fán terem a fenyőmag (szó szerint), viszont egyik jól bevált életmentő receptemben szerepel, így amióta kitanultam a brokkolis tészta készítésének titkait, azóta igen nagy becsben tartom e túlhizlalt makukára emlékeztető magokat. Már csak azért is, mert egy vagyonba kerülnek.
A brokkolis tészta többször is visszafordított már az éhhalál küszöbéről, ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető, főleg amióta optimalizáltam a munkafolyamatot. A most következő leírásból reményeim szerint nem csak az elkészítés módja derül ki, hanem az azt övező felfokozott hangulat is.
Óra indul!
Fazék és konzervnyitó elő a szekrényből, tele vízzel, parmezán sajt hűtőből elővesz, egy kanál só bele (a vízbe), közben elő a serpenyőt és a tésztaszűrőt is, arra is időt szakítva, hogy a bal lábammal finoman becsukjam a hűtőszekrény ajtaját. Serpenyőbe olaj és egy marék fenyőmag, rezsóra fel, jobb kézzel kevergetem amíg szépen meg nem barnul. (Érdemes: a pörkölt fenyőmagnak sokkal markánsabb íze van, mint a nyersnek.) Jön két-három gerezd apróra vágott fokhagyma, további kevergetés, majd egy paradicsomkonzerv, és fedőt reá. Rózsákra vágom és megmosom a brokkolit, kimérek személyenként 100 gram fusillit és beszórom a forrásban lévő vízbe. (El ne felejtsem nyolc perc múlva megkóstolni, hogy megfőtt-e!) Már rotyog a paradicsomkonzerv a fedő alatt, rárakom a brokkolit és letakarom. (Nem kell előre megfőzni, a fedő alatt szépen megpuhul a gőztől.) Megkeresem a mazsolát. Ha megtalálom, akkor szórok belőle teli marékkal a szósz tetejére. Ha nem, akkor … letelt a nyolc perc, mintavétel, andante (vagy al dente? - mindegy), leszűröm, vissza a lábosba, rázúdítom a brokkolis-paradicsomos-fenyőmagos szószt, megkeverem, kész! Tálaláskor reszelek rá parmezán sajtot (ha épp van itthon) és töltök magamnak egy pohár vörösbort.
Tizenöt perc húsz másodperc!
(#)
, 2003. november 27. csütörtök, 12:38fini lehet:o)))
(#)
, 2004. július 20. kedd, 08:55Hol, min terem a fenyőmag?
(#)
, 2004. július 20. kedd, 13:26Fenyőfán, természetesen. Hol máshol? :-)
"Pine nuts" az angol neve és kb. úgy néz ki, mint egy növekedési hormonnal kezelt napraforgómag. A pesto szósz egyik kelléke.
Budapesten több helyen is lehet kapni: a Fővám téri vásárcsarnok alagsorában lévő Ázsia bolt biztos tipp, és néhány egészséges kajákat árusító üzleben is láttam már. Különös ismertetőjele, hogy baromi drága, sajnos külföldön is az, ami gazdaságtalanná teszi a magánimportot. Dublinban egy kis csomag (ötven gramm körül) kb. öt euróba került; több, mint kétszer annyiba, mint minden más mag (mandula, dió, mogyoró, stb.) a polcon.
Most elsüthetném azt a közhelyt, hogy ami finom az sokba is kerül, de szerencsére ez nem általános érvényű szabály; bizonyságul legközelebb valami olcsó és finom receptet fogok postolni.
(#)
, 2004. július 29. csütörtök, 14:34stsmork, bizonyosan fenyőfán, de Takácsné az alfajt kérdezte, mivel a Magyarországon honosaknak nem ilyen a termése.:)
Ismertetőjegye még a magnak, hogy gyorsan avasodik, hűtőben kell tartani.
(#)
, 2004. július 29. csütörtök, 15:16Pinus edulis
(#)
, 2007. július 25. szerda, 10:29Én ettem portugál rozmaringmézet fenyőmaggal. Zseniális. A magvakat finomra puhítja a méz.A fenyőmag tényleg iszonyat drága, ugyanis fenyőmag nélkül 250 gramm méz 900 ft, fenyőmaggal 1.980 ft.
» Filmek
» Könyvek
» Éttermek - térképpel!
» Receptek
» Mobil videók
A Kispad-feednek most
olvasója van. Szeretnél közéjük tartozni? Ezen az oldalon mindent elmagyarázunk.
Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork