Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53848 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mogyorós "meg még ami van otthon" csirke

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2003. december 13. szombat, 12:29 | 1 hozzászólás

Az egész úgy indult, hogy már elég régen beigértem valami mogyorós csirkét páromnak. Pár napja az igéretet tett követte, szétnéztem otthon, és mivel volt minden, amiről úgy gondoltam, jól jöhet, belevágtam.

Hozzávaló listát nem nagyon írok, majd utólag ki lehet gyüjteni. Az egész cucc két főre készült.

Először is feltettem egy üres serpenyőbe egy marék (nem sózott!) mogyorót, kis lángra. A következőkben minden percben célszerű picit rázogatni rajta, hogy egyenletesen pörkölődjön. Kell neki egy kis idő, ezért addig fel lehet aprítani egy termetes csirkemellet kockákra, majd egy műanyag dobozba beleszórni, mellé őrölt gyömbért, kurkumát, koriandert, borsot, sót (én legalábbis ezeket raktam, jó lehet még kis római kömény vagy curry is, de abból már kicsit túladagolásunk volt). Erős koktélkészítő mozdulatokkal addig rázzuk a (lezárt!) dobozt, amíg egyenletesen fel nem szedték a fűszereket a csirkedarabok. (hamar megy)

Elő egy wokot, bele olívaolajat, ízlés szerint fonnyasztani rajta hagymát, nyomni bele fokhagymát, aztán zutty bele a csirke. Magas tűz, kavargatás, ja, és szójaszósz, az is mehet rendesen. Esetleg pár csepp szezámmagolaj is. Amikor már kezdett jó lenni a csirke, beleöntöttem egy konzervdoboznyi szójacsírát, majd pár perc után a frissen itthon talált nagy "négyféle zöldség" konzerv kb. kétharmadát. (Ebben bébirépa, bab, krumpli meg még vmi van, nem emlékszem)

Most már a sok zöldség miatt inkább párolódik/fő a cucc, nem is kell már neki sokáig. Erős kitérő: nem volt itthon chili por, amit a csirke fűszerekhez rakhattam volna, ezért Capsico szószt (a Tabasco indiai mutációja) öntöttem (óvatosan azért) a fővő keverékbe, utólag jó ötletnek bizonyult.

Az időközben tűzről levett (ugye?) és összetört mogyorót (mozsár híjján én konyharuhába csavartam, és adtam neki párat a húsklopfolóval - isteni illata van egyébként, de az olaj miatt a ruha mehet a mosásba) rászórom a tetejére, lehetett volna friss vágott koriandert is, de az se volt itthon, és kész is, isteni lett, pont úgy erős, hogy az első 2 falatnál még semmit nem érzel, aztán sunyin, egész a torok mélyéről támad.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

isoman, 2003. december 14. vasárnap, 16:05 (#)

recept maris tesztelve, es igen, priman sikerult, meg annak ellenere is, hogy eszpee receptjen izlesbeli kulonbsegek es keszlethiany miatt nemileg modositanunk kellett. bab es krumpli helyett kukorica es borso kerult bele, sot, mi meg nem untunk ra a romai komenyre uttyogy abbol is szortunk ra egy adaggal. az etel csipesenek tovabbi fokozasara eros pistat hasznaltunk (szeretem mert magor). az eredmenyt digitalisan elkuldtem eszpeenek, tehat csak nezni tudta, megkostolni nem, de szerinte "a mienk sokkal rondabb lett, az eros pista szep piros szintadott neki." ez tehat a v2.0, johet a kovetkezo :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork