Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Búcsú a tőkehaltól

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2004. január 24. szombat, 22:52 | 1 hozzászólás

Meg vannak számlálva a napjaim. Mármint azok, amelyeket egy tengerparti városban töltök. Igaz, hogy új lakhelyemen kevesebbet fog esni az eső, de cserébe a szupermarketben sem lehet majd frissen fogott tengeri halat kapni, úgyhogy okosan kell felhasználni azt a pár napot, ami még hátra van.

E sötét gondolatoktól vezérelve választottam ki két méretes szelet tőkehal filét a halaspultnál, no és azért is, mert eszembe jutott, hogy az ő napjaik is meg vannak számlálva, én viszont tudok egy jól bevált marokkói tőkehal-receptet, amit érdemes lenne újra elővenni. A szakácskönyv sajnos azóta elveszett, így emlékezetből hámoztam.

A lemosott halszeleteket férarasznyi széles csíkokra vágtam, és elvágólag eligazgattam egy lapos jénai edény alján. Egy kis csuporban összekevertem három evőkanál sűrített paradicsomot, két gerezd apróra vágott fokagymát, egy kávéskanál őrölt római köményt, néhány csepp Tabasco szószt; hozzáadtam egy citrom levét, majd az egészet jól összekevertem. Az így nyert masszát rákentem a halszeletek tetejére.

(Az eredeti recept szerint itt most több órás érlelés következik, én viszont egész nap nem ettem semmit, így ezt a lépést optimalizáltam.)

Karikára vágtam néhány paradicsomot és egy kaliforniai paprikát, és rétegekben leraktam a hal tetejére. (Egy réteg paradicsom, rá egy réteg paprika.)

Letakartam az edényt, és bevágtam a sütőbe kb. negyven percre. (Kuszkuszt főztem hozzá, aminek a receptjét eszpee hónapok óta ígérgeti, ezért itt nem térek ki rá :-)

Enyhe bűntudattal vacsoráztam, érezve, hogy ma este én is bűnrészesévé váltam az északi-tengeri tőkehalállomány küszöbön álló pusztulásának. Van egy indián közmondás, miszerint "Csak miután az utolsó fát is kivágták, az utolsó folyót is beszennyezték, az utolsó halat is kifogták, akkor fogják csak az emberek észrevenni, hogy a pénzt nem lehet megenni." Uff.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

eszpee, 2004. január 25. vasárnap, 09:51 (#)

ehh, kuszkusz: kirakod egy tálba, felöntöd forró vízzel, hagyod, hogy felszívja, kész.

nagy vonalakban.

:)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork