Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


O-ó-ó, Afrika!

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2004. január 22. csütörtök, 21:45

(la-mi-szo-szo-re-la...) Miután az indonéziai útibeszámolómhoz egy ilyen cím meglehetősen hiteltelen lenne, ezért jelen cikket a Bilagit rovatunkba igyekszem pozicionálni. Ismerkedjünk meg az oly sokat emlegetett nyugat-afrikai leveskultúra egyik büszkeségével, a fűszeres mogyorós csirkelevessel!

Az előkészületeket képzeletünkben egy fürge burkina fasoi vadász kezdi meg, aki íjat vagy lándzsát ragad, és elejt hat személyre elegendő mennyiségű csirkemellfilét. Ez leves lévén meglepően szerény mennyiség lesz, kb. fél kilóval számoljunk. Otthon az assszonynép ezenközben előkészíti a további hozzávalókat, úgymint:

- (500 g csirkemellfilé)
- 60 ml liszt
- 2 ek currypor
- 1-1 tk só és frissen őrölt bors
- 2 dl étolaj
- 1-1 ek friss préselt gyömbér és fokhagyma
- 1 vérbő chilipaprika
- 1 l húslevesalap
- 200 g mogyoróvaj
- 1 tk őrölt koriander
- 4 szál újhagyma
- 3-3 ek frissen vágott korianderlevél és mentalevél
- 1 db lime

A listát olvasva elménkben talán felsejlik azon küzdelmes időszak képe, amelyet a derék nyugat-afrikai háziasszonyok az újhagyma beszerzésével töltenek, de gondjainkat dobjuk félre, és gyerünk a centrumba. Vágjuk hosszúkás szeletekre a csirkemellet, helyezzük zárható műanyag dobozba vagy kemény papírzacskóba a liszt, curry, némi só és a bors társaságában, majd rázzuk össze kíméletlenül. Így kell könnyen panírozni. Az eredményt öntsük egy tányérra és sokat sejtetően helyezzük a tűzhely közelébe.

Egy lábasban melegítsük meg az olajat. Zúdítsuk bele a csirkét, de úgy, hogy a szeletek ne ragadjanak össze. Főzzük a húst olyan 4 percig, vagy ameddig jónak látjuk, időnként finoman kavargatva az egyenlő mértékű puhulás, meg főleg a stílus kedvéért.

A sikeres vadászatról visszatérő harcos közben odakint befejezte az obligát hőstörténet előadását, amelyben egymaga küzdött meg egy egész sereg vérszívó csirkemellel. Elérkezett az ideje, hogy munkára fogjuk. Amennyiben nem sikerült mogyoróvajra szert tennünk valamelyik szupermarketben - figyelem, a sunyi amerikai termelők mostanában nálunk adják el az összes génkezelt kukoricával készített mogyoróvajukat, ezt ellenőrizzük a dobozon! -, szóval ha nincs ilyesmink, akkor szólítsuk magunkhoz a harcost, szembesítsük egy nagy zacskó mogyoróval és mogyoróvajkészítés ürügyén hozzuk őt megalázó helyzetbe.

Figyelmünket fordítsuk ismét a tűzhely felé. Be a lábosba a gyömbérrel, fokhagymával, chilivel és jó 1,5 deci húslevessel (utóbbit a konzúmerebb beállítottságú afrikai országokban húsleveskockából és forró vízből is készíthetjük). Főzzük további 3 percig, keverjük lelkesen, sőt, egy kis falapátkával még a lábos aljától és széleiről is rendszeresen kapargassuk le az odaragadni igyekvő részeket.

Jöhet a mogyoróvaj. Olyan gyors keveréssel integráljuk a levesbe, hogy ne legyen időnk észrevenni, milyen baromi ronda lesz tőle a lé színe. A hatást fokozatosan enyhítsük a maradék húsleves lassú, fokozatos hozzáadásával, a kotyvalék egyenletes, csomómentes állagát mindvégig megőrizve.

Végezetül szórjuk bele az őrölt koriandert, a maradék sót, valamint a hosszúkás darabokra vágott újhagymát, és kis lángon főzzük még 10 percig, kevergetés, szimatolás, kóstolgatás a szokásos módon. Tálaláskor pedig impresszáljuk vendégeinket a leves tetejére lazán odahintett friss koriander- és mentalevelekkel, továbbá facsarjunk a tányérokba emberes mennyiségű lime-levet is.

A leves egyetlen titka, hogy ne spóroljuk ki belőle az egzotikusabb alkatrészeket. Kis utánajárással és szupermarket-ismerettel még a friss koriander és menta is beszerezhető. Megfontolandó, hogy a pikantériát biztosítani hivatott elemek (chili és currypor) mennyiségét a recepthez képest fickósan megnöveljük: mondanom sem kell, hogy jómagam így jártam el.

Tuti sikerrecept, engem már a legelső kísérletemnél pajzsra emelt a hálás vendégsereg.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork