Hozzászólások | Szólj hozzá! | Rovatok és keresés
eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2004. február 16. hétfő, 19:29 | 2 hozzászólás
Az egész úgy kezdődött, hogy vendégeket kalauzoltunk, és benéztünk a vásárcsarnokba is. Ha már ott vagyunk alapon kihagyhatatlan volt a már többször megénekelt alagsori Ázsia bolt, vettünk is egyebek mellett egy köteg friss koriandert. A továbbiakat egyéb itthon fellelhető dolgokból rögtönöztem ma délelőtt.
Fogtam először is egy tepsit, kivajaztam (egyébként ez csak valami hülye süteményes beidegződés lehet szerintem, a vaj úgyis szétolvad és összevissza folyik, nem?), megpucoltam és nagy darabokra vágtam három öklömnyi krumplit, elrendeztem körben a tepsiben, megszórtam sóval és az apróra vágott koriander felével. Kapott egy kis olívaolajat is a tetejére.
A koriander másik felét egy tálkában összekevertem apróra vágott hagymával, (fokhagymát megint kifelejtettem, pedig jó lett volna), kis doboz paradicsompürével, csipetnyi cukorral, sóval, borssal. Kiklopfoltam két nagy szelet sertéshúst, besóztam, majd megkentem a paradicsomos trutyival, és óvatosan felcsavartam, hústűvel összefogtam. Elhelyeztem szépen a tepsi közepében, majd meglocsoltam pár kanál marhából és tyúkból főzött házi húslevessel. (Nem, még nem járok váncsai magasságokban, hogy csak locsoláshoz levest főzzek, klasszikus vasárnapi családi ebéd felpakolt emléke volt)
Alufóliát raktam az egészre, és be a sütőbe. Körülbelül fél óra után fóliát le,innentől kezdve gyakran vizslattam, hogy elég nedves-e, párszor utánalocsoltam levessel, aztán lassan el is készült. Sajnos a hús a locsolgatás ellenére is kicsit száraz lett, esetleg lehet próbálkozni a hús baconbe csavarásával, vagy rövidebb, fólia nélküli sütéssel. Egészségünkre!
(#)
, 2006. október 1. vasárnap, 12:58Nem baj ha ebbe a topikba írok? Próbáltam keresni valami témábavágót, és a korianderes címűt találtam a legalkalmasabbnak.
Most, hogy Ramadan van megpróbálok lélekben közösséget vállalni barátaimmal akik napközben étlen-szomjan élik világukat.
Ezért....
vettem kevés marhahúst és csontos csirkehúst. Apróra felvágtam, a csontot is meghagytam, megpucoltam 3 kisebb vöröshagymát, sóztam, borsoztam, tettem bele kevés római köményt, egy maroknyi előre beáztatott csicseriborsót és lencsét, beledobtam egy fél csomag zellerzöldjét, hozzáadatam fél citrom levét, majd felöntöttem 1 liter vízzel. Mindezt lassú tűzön 1 órán keresztül főztem. Közben felbontottam egész paradicsomokat tartalmazó konzervet, persze friss paradicsomból is lehet készíteni, de most nem volt túl sok kedvem héjat húzni. Ezt is felöntöttem vízzel, óvatosan sóztam, beledobtam kevés vajat, majd negyedóráig főztem. Utána belevágtam egy maroknyi friss koriandert és petrezselymet, és hozzáöntöttem a húsleveshez. Kevés rotyogtatás után 2 evőkanál hideg vízben elkevert liszttel sűrítettem.
Tálaláskor negyed cikkelyre vágott citromot, pár szem kimagozott datolyát és pitakenyeret adtam.
Ez az un. piros harira leves.
Ha valakit érdekel októberben minden pénteken koncertet ad a marokkói Said Tichiti által alapított Chalaban együttes a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (Szent István tér 15.)este 8 órai kezdettel. Minden alkalommal más és más vendégzenész lép fel, legutóbb David Yengibarian harmonikázott, az utolsó alkalom pedig igazi multikulti - arab, zsidó, cigány - örömzenélés lesz.
(#)
, 2006. október 1. vasárnap, 13:00Bár így utólag belegondolva szentségtörés egy sertéses recept után Ramadamozni :)
» Filmek
» Könyvek
» Éttermek - térképpel!
» Receptek
» Mobil videók
A Kispad-feednek most
olvasója van. Szeretnél közéjük tartozni? Ezen az oldalon mindent elmagyarázunk.
Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork