Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tiramisu

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2004. április 19. hétfő, 22:53 | 16 hozzászólás

A felbőszült tömeg követelésének engedve következik a tiramisu receptje, Mauro Rizzi nevű egykori kollégám jóvoltából, saját tapasztalatból származó technológiai utasításokkal kiegészítve.

Három tojás sárgáját három evőkanál cukorral nagyon alaposan kikeverünk. Az eredeti szöveg szerint a massza színe a kezdeti sárgáról majdnem fehérre kell hogy változzon, mintha kedvenc mosóporreklámunk mosóporával mostuk volna. (Fogalmam sincs, melyik mosóporról van szó.)

Ezután jön bele egy adag (azt hiszem 225g) mascarpone (kerek dobozban árulják minden nagyobb boltban, pont egy doboznyi), majd - és ez nagyon fontos - egy (bő) evőkanál konyak. Az eredeti recept ugyan maraschinoról szól, vállalkozó szelleműek whiskyvel is helyettesíthetik. Mindezt csomómentesen elkeverni.

Ezután fölverjük a tojások fehérjét (a habverőt föltétlenül el kell mosni előtte, különben sosem verődik föl; ha előtte a fehérjéket a hűtőbe tesszük, könnyebb fölverni.) Akkor elég kemény, ha fölfordítva nem folyik ki a hab az edényből. (Nehogy túl korán próbáljátok ki ezt a tesztet, különben mehettek a boltba másik adag tojást venni!)

A habot hozzákeverjük a masszához, de - VIGYÁZAT! - nem szabad turmixgéppel, csak fakanállal, nagyon óvatosan (lábujjhegyen), a fakanalat forgatva, hogy össze ne törjön a hab. Ezen a részen múlik a siker!

Ha túlságosan hígnak ítéljük a masszát, akkor további habosra vert tojásfehérjékkel lehet segíteni a dolgon. (A másik lehetőség, hogy még a hab bekeverése előtt sűrítjük a krémet valamilyen semleges ízű sajtkrémmel, ezt azonban még soha nem próbáltam ki.)

Babapiskótát ("sponge fingers") nagyon-nagyon-nagyon erős kávéba mártogatunk. Itt a másik kényes rész: tényleg mártogatásról van szó, nem szabad áztatni benne, mert akkor túl sok kávét szív fel, ami utána kifolyik, és tiramisu helyett csak szétfolyt kávéízű masszát kapunk eredményül. Tapasztalataim szerint négy-öt másodpercnél tovább nem szabad áztatni a babapiskótákat, mert úgy isszák a kávét, mint a szivacs.

Egy sor ilyen kávéba mártogatott piskótát lerakunk az edény aljára, majd erre ráöntjük a krémet. Tálalás előtt meg lehet szórni kakaóporral a tetejét.

Most jön a legnehezebb lépés: a tiramisu igazán akkor jó, ha egy napig áll a hűtőben fogyasztás előtt. Ezt elég nehéz kibírni ;-).

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

csibu, 2004. április 20. kedd, 10:46 (#)

khmm, hat azt eddig is tudtam, hogy ez is egy olyan suti, amit megenni konnyebb es gyorsabb, mint megcsinalni :(, de ha nem veszi el a kedvemet az, hogy hetfon megint nem fertem be a nadragomba kenyelmesen, igerem, megprobalom en is.

2

Breisach Éva, 2007. március 22. csütörtök, 14:50 (#)

Isteni recept, a gyerekeim nem eszik, hanem zabálják.
Gyorsan és könnyen elkészíthető, így köszönöm a receptet, jót tettetek velem.

3

Rita, 2007. április 9. hétfő, 15:18 (#)

Életemben először megcsináltam és azt mondják, haláli jó lett! Nem is nehéz, könnyen kész és (ha sikered van, akkor) gyorsan elfogy!! Egy elégedett mosolynál nincs nagyobb elismerés számomra! És ezt nekem sikerült begyűjtenem a családomtól...
Egy 18éves lány!!!

4

Author Profile Page ervin, 2007. április 9. hétfő, 19:14 (#)

Gratulálunk. :)

5

Németh Ildikó, 2007. szeptember 4. kedd, 15:33 (#)

Kedves receptíró!
Miskolcon lakom,és az a problémám,hogy fogalmam sincs hol lehetne mascarpone-t venni,van itt mindenféle nagy bolt,de még sosem láttam..Van ötleted?Kérlek segíts.Bajban vagyok az olasz ételekkel,mert nagyjából semmit nem tudok hozzá megvenni,pedig nagyon imádom őket!Előre is köszönöm.

6

Author Profile Page stsmork, 2007. szeptember 4. kedd, 16:31 (#)

Kedves Ildikó! Egészen biztos, hogy lehet Miskolcon is mascarpone sajtot kapni, ha máshol nem akkor kint a Corában, de szerintem ha megnézed valamelyik nagyobb belvárosi élelmiszerboltban, ott is lesz. Több fajta is van, általában a "Szarvasi mascarpone" nevűt árulják a legtöbb helyen, ez sötétzöld fedelű, kerek, lapos dobozban van a sajtos pulton. Sok sikert!

7

viki, 2007. november 10. szombat, 13:35 (#)

kedves receptíró, csak egy kérdásem lenne,...amikor a pisóták tetejét megkenjük a krémmel,...nem kell másik réteg piskótát rakni? vagy ez tetszőleges?

én egy évet dogoztam olasz éttermeseknél,és égnek áll a hajam amikor az itteni boltokban pizzát veszek,és olyan a tésztája mint a kenyérnek,...vagy amikor meglátom a Tiramisu receptjét pikótalappal,ami sosem lesz olyan mintha babapiskótával csinálnánk.

8

Penálen, 2007. november 10. szombat, 15:30 (#)

Ez márcsak ilyen dolog. Gondolom, egy magyar haja meg a külhoni goulashtól áll égnek, vagy vegyük az európai "kínai" kajákat :)

Te amúgy kint dolgoztál Olaszországban, vagy máshol (netán itthon) egy "olasz" étteremben, esetleg Tleg olasz emberek csinálták a boltot? Ez utóbbit vélem kiolvasni abból , amit írsz és az azért jó iskola lehetett.

9

Author Profile Page stsmork, 2007. november 10. szombat, 16:00 (#)

Viki, voltam már olyan étteremben, ahol raktak bele egy második réteg piskótát is, szerintem ez tetszőleges, nekem jobban tetszik egy réteggel. (Amúgy ahol én ettem ezt a kétréteges verziót, ott szinte nem is volt krém a rétegek között, ami arra enged következtetni, hogy a szakács esetleg spórolni akart az alapanyagokkal. Ráadásul mindez egy proc helyen történt, alig akartak asztalt adni, amikor mondtuk, hogy csak egy desszertre ülnénk le. Soha többet nem mentünk oda, a nevét is elfelejtettem már a helynek.)

Pizzából rengeteg féle változat van, országonként változik, hogy milyen tésztából és milyen vastagra csinálják; ez megint jórészt ízlés és szokás kérdése. Van egy olasz munkatársam, aki egyszer tök komolyan elmagyarázta, hogy mozzarellának csakis azt a sajtot lehet nevezni, amelyet Olaszország egy bizonyos városában - elfelejtettem már, hogy melyik - készítenek, és minden más, amit szerte a világban ezen a néven árulnak és nem e város köré húzott ötven kilométer sugarú körön belül készül, csakis silány hamisítvány lehet, nem méltó a mozzarella névre.

10

Penálen, 2007. november 10. szombat, 17:56 (#)

"és minden más, amit szerte a világban ezen a néven árulnak és nem e város köré húzott ötven kilométer sugarú körön belül készül, csakis silány hamisítvány lehet, nem méltó a mozzarella névre."

Azon röhögök, hogy mekkorát szopna hasonló esetben minden párizsit, illetve nápolyit gyártó cég :DDD

11

sic, 2007. november 11. vasárnap, 17:52 (#)

#9 Stsmork, ezt hivjàk AOC-nek (Appellation d'Origine Contrôlée) amit ha egy falunak vagy régionak sikerul egy termékukre ràfogni, akkor az egy lottonyereményhez hasonlithato, és az olasz baràtodnak részben igaza van.
Nemrég a fetàrol sikerult bebizonyitani (az EU birosàg hatàrozata szerint) hogy csakis a gorog legeltetési tradiciok tovàbba talajtipusok adnak neki egy sajàtos, jellegzetes izvilàgot, és most 2007 oktoberében jàrt le a tobbi termelonek adott hatàrido, hogy visszavonjàk, pontosabban àtkereszteljék feta nevu termékeiket. Egész szép nagy csoportokrol és csinos piacrészekrol van szo, pl Lactalis a Feta-Salakis okat stb izzadosan fogja àtnevezni (esetleg gorog kecskét vesznek? :P)

Ugy tudom a mozzarellàval még nem mentek el ilyen messze a dolgok, de majd valoszinu fognak, jelenleg olasz védett denominàcioja van (DOP).
Ugyanerre a kategoriàra egy hozzàd kozelebb eso példa, hogy elzàszban màr nem szabad tokajinak hivni a borukat. Neked (és bàrmely magyarnak) logikusnak tunik, nekik nem. Ugyan ez lehetett olasz baràtod szempontja.

12

cini, 2008. október 4. szombat, 19:50 (#)

hello mindenkinek aki a TIRAMISUT megcsinalta...en ma csinaltam eloszor es elveztem az el kesziteset, mivel Szabadkai vagyok / Vajdasagi / tegnap voltam Szegeden es hoztam `` Szarvasi mascarpone``-tot a Corabol ,,,keszites kozbe is isteni volt az izze ,de meg milyen lessz holnap ! !!! imadok SUTNI -FOZNI!!!!!! UDV. mindenkinek a messzi tavolbol

13

Tina , 2008. december 20. szombat, 10:19 (#)

Másodszor csináltam Tiramisut a családnak. Isteni finom lett, csak kanállal kellett megenni! Mi lehet a baj? A tojásokat jól felvertem, nem törtem össze a habot, mégsem lett elég kemény. Adjatok ötletet, hogy mit rontottam el, vagy milyen praktikával lehet ezt kiküszöbölni.

14

stsmork, 2008. december 22. hétfő, 09:55 (#)

Tina, a mascarpone sajt állagával lehet a baj, próbáld ki valamilyen másik gyártó által készített sajttal. A másik lehetőség, hogy a krémbe belekeversz még plusz egy (súlyosabb esetben két) felvert tojásfehérjét.

15

ligu, 2008. december 22. hétfő, 19:08 (#)

A recept alapvetően jó, de én azért kicsit módosítottam rajta.

1. A tojás sárgáját 3-4 csomag vaníliás cukor + cukor keverékével szoktam kikeverni.

2. Whiskey helyett Amaretto likőrt használok (olasz mandula likőr). A krémbe fél-egy deci bele megy. A mártogatós kávéba is szoktam tenni masszív mennyiséget.

3. Elkészítés:
- 1 réteg kávé-amarettóba mártogatott babapiskóta,
- rá kb. 1-1.5cm vastagon krém réteg,
- annak tetejét vékonyan-fínoman beszórom kakaóporral.
Ezt 3-4-szer megismételem, ameddig a krém tart. 6 tojással és 2 csomag mascarpone-val ki szokott jönni a 4 réteg.

1 nap alatt a hűtőben szépen összeérik, és nem is fog szétfolyni!

16

Balu, 2009. december 13. vasárnap, 17:59 (#)

Hát Ligunak igaza wan, énis úgy szoktam csinálni, csak rummal :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork