Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mentatea

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2004. június 21. hétfő, 13:58 | 8 hozzászólás

2004 június 21-én, délután 1 óra 42 perckor megérkezett a nyár.

Ekkor kortyoltam bele ugyanis a szezon első mentateájába, és azonnal tudtam, nem lesznek itt már hideg éjszakák meg többnapos esők jó ideig. Ha ti is meg akartok győződni róla, itt van két variáció ugyanarra a témára:

1. Ezt műveltem én, a budapesti megoldást, szerényen, de azért hatásosan. Kis teáskannába egy bögrényi vizet feltettem, majd a konyhaablakban bólogató menta (nagyáruházak, zöldségosztály, 400 ft körül / cserép) aljáról leszedtem 3-4 nagyobb levelet, kis earl grey a teatojásba (hogy hívják ezt egyébként? ráadásul az enyimnek nyele is van, eléggé megsértődne, ha hallaná, hogy letojásoztam...), plusz a levelek, forró víz, kanál méz, kész.

2. Ezt láttam / ittam gyakran egy marokkói sráctól Barcelonában: Épp szabadon lévő edény tele vízzel, dugig tömött teatojás(ok) gunpowderrel, egy cserépnyit 1 egységnek véve kb. másfél-2 egységnyi menta, (jó)pár evőkanál cukor, fel forrni, mire bugyog, kész is, vastag falú üvegpoharakba lehet tölteni, és inni amíg van. (Nem sokáig.)

Igazából persze az íz majdnem ugyanaz, és azt a majdnemet is elég jól feledteti az első variáció... mindegy, fogjuk rá, hogy csak a "recept" szerénységét próbálom kompenzálni cifrázásokkal.

De tényleg, ha többet vártatok, csináljatok egy mentateát, üljetek ki a napra, kortyolgassátok amíg még forró, és próbáljatok legalább fél órán át semmit se csinálni. Többet ér bármelyik receptkölteménynél.

utószó: csak a lúzerek isznak hideget melegben... ;)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

stsmork, 2004. június 21. hétfő, 14:40 (#)

Világ mentateakedvelői egyesüljetek!

Én Marokkóban ittam először, és hazaérve első dolgom volt, hogy elültessek egy cserép (TESCO-ban beszerzett) mentát a hátsó kertben. Tetszhetett neki az ír időjárás, mert a kert gyomnövényeit megszégyenítő sebességgel kezdett nőni, hosszú kacsaival pedig minden lehetséges irányba terjeszkedni, annyira, hogy nem győztem nagyobb cserépbe ültetni.

A receptem egyezik a fentivel, annyi módosítással, hogy nálam a mérték nem "másfél egységnyi", hanem "jó sok", és mézből is nyomok rendesen, teát viszont csak úgy morzsányit hintek belé, mert már az üres mentától is szívdobogást kapok.

Közönséges üvegpohárba megy az egész; hosszas pampogás után mégsem vettem Marokkóban teáskannát, amit csak félig sajnálok, mert így több okom lesz még egyszer visszamenni. (Mónikával egyszer tök véletlenül fedeztük fel, hogy egymástól függetlenül mind a ketten azt terveztük, ha egyszer lesz saját lakásunk, öreg napjainkra teáskannákat fogunk gyűjteni.)

Belekortyolok és eszembe jutnak a bazárok, a fűszeres lencseleves, a fillérekért árult frissen facsart narancslé, a cipőpucolók, akik szaladtak utánam az utcán, mert olyan mocskos volt a cipőm (nem tudták, hogy ez az utolsó útja, este bedobom majd a kukába, ezért nem akarom kitisztíttatni); a szűk sikátorok, ahol ma is öszvéreken szállítják az árut, mint a középkorban, annyi csak a különbség, hogy az állatok lábát kimustrált autógumiból készült patkó védi; a sárból épült erődök, az országút mentén ásványokat meg egzotikus állatokat áruló nepperek; a múzeummá alakított karavánszeráj, ahová eredetileg a WC miatt tévedtünk be, de aztán ott ragadtunk teázni az épület lapos tetején...Nem folytatom, mert lassan lejár az eszpee által előírt fél óra.

2

balage, 2004. június 22. kedd, 09:49 (#)

Bár szeretem a teát, jól látszik, hogy ez irányú műveltségről egyszerűen nem beszélhetek. Az első megrázó erejű felfedezés az, hogy ezek szerint létezik olyan teáskanna, amit "fel lehet tenni". Aztán levelek, earlgreyes tojás és ezen a ponton el is akadtam: mit csinálsz velük? Berakod sorban az egészet a még "fent" lévő teáskannába, vagy abban csak a vizet forralod, a cuccokat egy bögrébe rakod és nyakon öntöd őket? Valamint: gunpowder?!

3

Midaga, 2004. június 22. kedd, 11:21 (#)

Sajnos esélytelen vagy, ez olyan karmikus dolog. Természetesen nem a főzés a kunszt, hanem a munkafolyamatok leírása. Veszel fél kiló önbizalmat szeletben, fogsz lábast, és belenyomsz mindent, ami nem szalad el. A végeredmény érdektelen, az interpretáció a lényeg:

Helytelen: Ez szar.
Helyes: Exotikus fűszerezésű, husikám.

Helytelen: Becsomósodott be ez a rohadt tejföl.
Helyes: Rusztikus, tündérem.

Helytelen: Beleesett a hús a mosogatólébe.
Helyes: Marinírozott, nyuszikám.

Helytelen: Ez odaégett!
Helyes: Karamellizált, drágám.

Helytelen: Felgyújtottam a konyhát, bazmeg!!
Helyes: Flambírozott, édesem.

4

een, 2004. június 22. kedd, 11:55 (#)

nem mentatea de hasonlóan kellemes a török mentás-joghurt ital: egy pohár joghurt + 3-4 menta levél + 1 csipet só + 6-8 félig felolvadt jégkocka -->egészet be a turmixgépbe aprítani + lehet habosítani.
laktató ebédek és vacsorák után javalt, könnyítésképpen :)

5

balage, 2004. június 22. kedd, 15:10 (#)

Amikor egy pohár joghurtról beszélünk, akkor natúr joghurtra gondolunk?

6

een, 2004. június 22. kedd, 15:36 (#)

csakis!

7

Zuzu, 2005. szeptember 13. kedd, 11:55 (#)

A marokkói mentateába szerintem nem jó a supermarketek piacain kapható zsenge menta. Ehhez külön kell termeszteni jó masszív menta palántákat. A belevaló feketetea esszenciális, a mentaleveleket úgy ahogy van bele kell tuszkolni a lébe, a teát úgy kell kitölteni az üvegpohárba mint ahogy a spanyolok teszik a sidranak keresztelt almaborukkal, egyre távolabb csorgatva a pohártól hogy lágy zöld hab képződjön a tetején, a cukor ne finomított fehércukor hanem barna kandiscukor legyen. Ezeket a marokkói háztartásokban nagy tömbben tárolják és faragni kell belőle a felhasználáshoz.

8

Zuzu, 2005. szeptember 20. kedd, 12:15 (#)

A jobboldalon lévő reklámfilmlista első gyöngyszemében az 1969-es Lessive Tide-ban a mi tájdos sándorunk múlt századi női elődje a szerinte jól megérdemelt teáját csorgatja ki a fent említett módon, valamint egy kis marokkói teakultúra izelítő az utolsó elötti Thé Sultan 1 reklámfilmből mentával, cukortömbbel és gyönyörű női szemekkel:
http://www.yabiladi.com/videos.php?fichier=12


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork