Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Ki a virágot szereti...

GroundZer0 cikke a Bilagit rovatból, 2004. december 9. csütörtök, 01:21 | 37 hozzászólás

Ahhoz képest, hogy sosem voltam különösképpen oda a lekvárokért (nekem a "lekvár" a "dzsem" és az "íz" tökéletes szinonímák...), mindig elcsábultam, ha valami olyasfélére akadtam, amilyet nem mindig látok a honi boltokban.

Ananász-, mandarin-, papaya-, gesztenye- és legutóbb fügelekvár is utazott már táskámban valamely üzlet polcától hűtőnkig. De az, amibe tegnap botlottam, a Fisherman's Friend reklámokból már ismert koki erejével hatott. Az egyik bolt polcáról ugyanis ez vigyorgott rám:


rose jam small.JPG


OK, azt tudtam, hogy már megfordult épelméjű ember agyában a gondolat, hisz, ha jól emlékszem, valamelyik klasszikus regényben - Jókai, vagy Mikszáth, azt hiszem - is főznek ilyet, de meg sem fordult a fejemben, hogy ez nem csak a szerző fantáziájának terméke...

Az üveget kibontva az orrot olyan intenzív rózsaillat csapja meg, hogy először az agy önkéntelenül is hiperkorrigál, és zárja az orrcsatornákat, hiszen a fíling szakasztott olyan, mintha az ember másfél centiméterről orrba fújta volna magát rózsaillatú vécélégfrissítővel. Elementáris. 16 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel ajánlott. A Technokol ehhez képest egy halvány kacaj.

A lehengerlő élmény csak fokozódik az első falattal, nem tudom, ki hogy van vele, de én még sosem éreztem rózsaillatot a számban. Nem ízt - azt persze, hogy nem... -, hanem illatot! Hát, most már ezt is elmondhatom magamról... Mit mondjak, új élmény volt...

Tulajdonképpen a lekvár, ízvilágát tekintve, teljesen rendben van, azt kaptam, amit elképzeltem. A - vagy látványelemnek, vagy állagjavítónak, esetleg súlycsalásnak szánt? - rózsaszirmok könnyen rághatók, szinte foszlanak az ember szájában (Remélem, kaktuszlekvárt nem gyártanak...).

Még négy lekvárfajta van, aminek a létezéséről tudok, és beszerzését életcéljaim sorába illesztettem: a paradicsom-, a tök-, a kukorica és a banánlekvár. Ha majd ezeket is kóstoltam már, akkor, azt hiszem, elmondhatom: olyan közel kerültem a lekvár-nirvánához, amennyire ember csak kerülhet.

Addig meg megyek, és kenek magamnak még egy vajas-rózsást ciabattával, mert az hozza ki a legjobban a bukéját.

UI: Ne feledjük, hogy ha nőknek visszük ajándékba, feltétlen páratlan számú üveggel vegyünk!!!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (37)

1

pala, 2004. december 9. csütörtök, 09:42 (#)

nemregiben Torokorszagbol kaptunk mi is uveggel, ketsegtelenul meglepo illatize van...

2

monika, 2004. december 9. csütörtök, 10:42 (#)

A hozzám hasonló - hogy is hívják az ilyet újabban? - "nemzettesttől elszakadt", kiterjedt balkáni kapcsolatrendszerrel rendelkező magyaroknak erről a "szladkó" nevű specialitás jut az eszébe (ami szó szerint azt jelenti, hogy "édes"). Ez egy nagyon édesre főzött lekvár, amit a látogatók elé raknak ki ezüsttálcán, egy kis tálkában, egy pohár víz és egy ezüstkanál társaságában (a ceremóniához szükséges ezüstkanalak és díszes poharak féltett családi örökségek). A látogató egy kanállal vesz a szladkóból, iszik rá egy korty vizet, majd a kanalat beteszi a vizespohárba. Az egyik nagybátyám, nem ismerve a tradíciót, egyszer megpróbálta megenni az egész tálka halálédes lekvárt, és majdnem rosszul lett.

Mi egyébként Szarajevóból kaptunk pár éve egy üveg rózsából főzött szladkót, és megfelelő családi örökség ezüstkanalak híján vaníliás-konyakos palacsintára kentük, kis mennyiségben. Isteni.

3

Peter Orosz, 2004. december 9. csütörtök, 11:11 (#)

hu ez mogyorovajjal is szuper lesz, hol lehet kapni?

4

jos, 2004. december 9. csütörtök, 11:48 (#)

anno a nagy szocializmusban nyaraltunk egyszer a napfényes bulgár tengerparton. Ahol mi laktunk valami nagyon jó hely lehetett, de egyszer úgy adódott, hogy nem laktam jól az ebéddel. Kimentünk hát a városba vásárolni. Na ott láttam először olyat, hogy a boltban semmi emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer. Hosszas tanakodás után legyes-krémes-zsíros péksüti és a rózsalekvár közül az utóbbit választottuk. Jó döntés volt, lám nem haltam éhen...

5

Gr0, 2004. december 9. csütörtök, 13:37 (#)

Ezek után, gondolom, senkinek sem meglepő, hogy az általam vett üveg is bolgár import... De frankón.

Péter, én - nemtom, ez reklámnak minősül-é itten - a Keleti Károly utcánál lévő GRoby-ban leltem rá, igaz, ez volt a polcon az uccsó. Nem tudom, hogy raktáron volt-e még nekik.

Az másik négy említett jatával (kukorica, paradicsom, tök, banán) találkozott már valaki?

Gr0

6

Gr0, 2004. december 9. csütörtök, 13:39 (#)

Ja, azt majd elfelejtettem, hogy állítólag léteznek kajareceptek is rózsával. Érdekesek lehetnek...

Gr0

7

monika, 2004. december 9. csütörtök, 15:45 (#)

A baklavát szoktuk rózsavízzel vagy rózsasziruppal locsolni, már ha hozzájutunk. Van valakinek tippje, hogy Budapesten hol keressük?

8

Gr0, 2004. december 9. csütörtök, 23:45 (#)

monika,
szerintem tán érdemes megereszteni egy teflont a bolgár követségre, hátha ők tudják...

Gr0

9

Gr0, 2004. december 9. csütörtök, 23:48 (#)

Egyébként meg a GRoby-kban lehet még érdemes nézelődni időnként, már többször láttam nyilvánvalóan török-bolgár irányból érkező édességeket, pölö azt a kókuszreszelékkel szórt zselérudat, amiből egy harapás köbö két (nagy) doboznyi édesítőbogyó édességét csempészi a gyanútlan halandó szájába :)

Gr0

10

super ego, 2004. december 10. péntek, 09:00 (#)

Kaktuszlekvár még nincsen ugyan, de kaktuszpárlatot azért szívesen fogyaszt a magyar. Részemről a gold típust favorizálom, fahéjjal, narancsszelettel, egy hajtásra. A mexikóiak orvosságnak tartják a tequilát.

11

bongwater, 2004. december 10. péntek, 13:11 (#)

hagymalekvar?

12

Gr0, 2004. december 10. péntek, 13:39 (#)

Tényleg van hagymalekvár???

És különbözik valamiben a tubusos vöröshagymakrémtől?

Gr0

13

ses, 2004. december 10. péntek, 13:44 (#)

A durian nevezetű kelet-ázsiai gyümölcsből készült édességek pont olyanok, mintha hagymából lennének. kis fokhagymával, csipet erős pistával és sok szellentéssel keverve. nem babazsúr.

14

monika, 2004. december 10. péntek, 22:51 (#)

Akkor további leckék a balkáni kultúrából: a kókuszreszelékkel megszórt izé a ratluk, angolul úgy hívják, hogy "turkish delight", a magyar nevét máig nem sikerült kiderítenem, egyesek szerint törökméz, mások szerint az valami más. Tényleg borzasztóan édes, viszont egy jó erős török kávé mellé isteni (szigorúan csak egy darab, ha nem akarod elrontani a gyomrod).

15

Peter Orosz, 2004. december 11. szombat, 01:25 (#)

monika: rózsavizet a fővám téri nagycsarnok alagsorában levő keleti cuccok boltban láttam egy évvel ezelőtt

16

Blogadmin, 2004. december 12. vasárnap, 13:26 (#)

Már ettem rózsát, de ez KELL nekem! Mindenképpen.

17

Gr0, 2004. december 12. vasárnap, 23:18 (#)

monika,
nem, a törökméz egészen más. Az kinézetre olyan, mint a latticel (és nem laticell), csak épp kemény, mintha egy darab löszfal lenne :)
Amit én ettem, az meg lágy zselé. De valami émelyítő... Echte török :)))

A "turkish delight" viszont, úgy tudom, tényleg a törökméz. De távolról sem tuti...

Gr0

18

Gr0, 2004. december 12. vasárnap, 23:21 (#)

Amúgy, midőn a napokban ezen ördögi tervemről - mármint a még kipróbálandó lequárokat illetően, kvázi lehülyézett, mondván: tőlünk úgy két saroknyira van a lekvárium, nevéből ítélhetően témánkba vágó szakbolt, miért nem nézem meg ott...
Szóval holnap benyomulunk... Ha van érdeklődés, megosztom veletek az élményt :)

Gr0

19

Gr0, 2004. december 12. vasárnap, 23:22 (#)

Erratum:

"Amúgy, midőn a napokban beszéltem asszony pajtásnak ezen ördögi tervemről - mármint a még kipróbálandó lequárokat illetően, kvázi lehülyézett..."

20

Deansdale, 2004. december 15. szerda, 00:18 (#)

Hát, ki kell hogy ábrándítsak mindenkit, mert igenis létezik kaktuszlekvár :) Több fajta is, pl. az Aloe- és az Opuntia-lekvár.
Ja, és amiből lekvárt lehet főzni, abból páleszt is :) Lásd:
http://www.homedistiller.org/liqueurs.htm
Ha itt rákerestek van kaktuszlikőr (opuntia).
A rózsás dolgot én is kipróbálom.

21

.dot, 2005. január 31. hétfő, 12:04 (#)

Valoszinuleg tultermeles lehetett Bulgariaban, mert a Lagymanyosi utcai CBA-ban is decemberben lattam eloszor ilyet (es utoljara is). Gyorsan le is csaptam ra, a fele meg mindig ott van a hutoben.

22

Gr0, 2005. január 31. hétfő, 15:33 (#)

Namost a likőr és a lekvár ugyanaz? Mert nekem valahogy nem :(((

Ettől, persze, még nyugodtan elhiszem, hogy van kaktuszlekvár, a hagymaleki után már min lepődik meg az ember??? :)

Gr0

23

Gr0, 2005. január 31. hétfő, 15:36 (#)

Ránéztem az oldalra, igen, asszem ez likőr, vagyis pia.

Gr0

24

Zuzu, 2006. február 3. péntek, 21:11 (#)

Ha még aktuális....

Hagymalekvárt az Andrássyn található Abszintban ettem úgy két éve a szerelmesek napján, amit libamájjal és pirítossal párosítottak. Mennyei finom volt!

Rózsalekvárt pedig kb. 1 hónapja a körúton, a Corvin mozitól az Oktogon felé haladva jobboldalon található arab zöldségesnél vettem (Sahara mellett). De talán még jobb a Karinthy Frigyes úton található szír delicates boltja, ahol viszont vigyázni kell a magyar eladóval, mert pokróc és csal.

Egyébként ezeknek az egzotikus cuccoknak a beszerzése a Nagycsarnokban található Ázsia bolt mellett a Culináris műintézmény két boltjában is lehetséges. Új boltjuk a Perc utcában található. Akit érdekel: www.culinaris.hu
A spanyol disznóságok beszerzésében már nekem is benne van a kezem :)

25

Eszter, 2007. március 8. csütörtök, 17:40 (#)

Paradicsomlekvar: Del-Franciaorszagban ettem ilyet, apro zold (ertsd eretlen) paradicsomokbol csinaltak citrommal, cukorral. Eleg egyedi izu, csak kis mennyiseget lehet belole enni egyszerre, de finom!

Toklekvar: magaban nem tudom, de tokot sokszor hasznaltak a csaladunkban pl. bodzalekvar suritesere.

26

Penálen, 2007. március 9. péntek, 00:02 (#)

Azóta a töklekvár féligmedddig megvolt (tök-mégvalami lekvár formájában), érdekes ízvilág...

A paradicsom-, kukorica- és banánlekvár még menekül, de az élet hosszú :)))

Eszter, amit itt írsz fölöttem, az igen jól hangzik...

(Ja, és GroundZer0 vagyok, illetve voltam :)

27

Papp Miklósné, 2007. október 1. hétfő, 17:56 (#)

Sziasztok!
Mi is készítünk rózsaszirom lekvárt, s nem is annyira émelygős, mint a bulgár. Ezenkívül még sokfajta lekvárunk van: néha banán, kiwi és narancslekvár /téliek/ ánizsos hagymalekvár sültekhez, kökény, csipke, fekete berkenye, dió lekvár, ha jó a termés somlekvár is van. meg persze a hagyományosak

:sütőtök lekvár, fahéjas alma, meggy, áfonya, eper, feketeribizli, szeder, málna, szilva, sárgabarack, natúr és diabetikus lekvárok is vannak néhány ízben.

Ági

28

Penálen, 2007. október 1. hétfő, 20:08 (#)

Szia,

minimum a banánlekvár tuti érdekel, ugyebár, de somlekvárt sem ettem még, az ánizsos hagyma is ígéretesen hangzik, úgyhogy sztem egy mélre tőlem mindenképp számníthattok :)

29

Papp Miklósné, 2008. július 18. péntek, 08:20 (#)

Sziasztok!

Lekvárkészletünk mindig bővül jelenlegi készletünk:
fahéjas almalekvár, áfonya lekvár, birslekvár, bodza lekvár, berkenye lekvár, csalán lekvár, dió lekvár, eper, meggy, málna, feketeribizli lekvár, szeder lekvár, zeller lekvár, fokhagyma lekvár, sárgabarack, szilva lekvár,nyersen készített somlekvár, kökény lekvár. Vöröshagyma lekvár. Rózsaszirom lekvár.

Szörpök: bodza szörp, áfonya szörp, málna, feketeribizli, csalán szörp, csipke szörp, és nemsokára lesz akácvirág szörp.

30

Papp Miklósné, 2008. november 3. hétfő, 19:21 (#)

[Kedves Papp Miklósné, ha a továbbiakban is szeretne hirdetni a Kispadon, kérem, írjon a címlap jobb oldalán található üzenő füzetbe, örömmel fogadjuk - a szerkesztő]

31

Benny Lava, 2008. november 3. hétfő, 22:36 (#)

Jé, Papp Miklósné beszólt magának :D :D :D

(Genya vagyok, pár éve én is eljátszottam ezt véletlenül eszpee-vel, ha jól emléxem :D)

32

Benny Lava, 2008. november 3. hétfő, 22:37 (#)

Ja, hogy a hozzászólás szövege törölve lett, és annak a helyére jött az üzenet! Bocs, okos vagyok...

33

Author Profile Page ervin, 2008. november 4. kedd, 01:39 (#)

Tölts is, ne csak lövöldözz.

34

Benny Lava, 2008. november 4. kedd, 18:19 (#)

Az nem kúl :)

35

vasparipa, 2008. november 7. péntek, 17:48 (#)

Kedves Papp Miklósné!
Éppen most olvastam a Szabad Földben a lekvárjaikról, szeretném tudni, hogy van e Budapesten üzletük, vagy hol lehet ezekből kapni?
Köszönettel:
Ágota

36

malimba, 2009. május 27. szerda, 09:53 (#)

Kedves Ágota!

Nem vagyunk vállalkozók, csak termelők, üzletünk nincs, piacokon, illetve rendezvényeken megtalálhat bennünket.

Honlapunkon a http://www.hazilekvar.hu/ oldalon az itt megtalál menüpontban megnézheti hol árusítunk, és meghallgathatja a Kossuth rádióban férjemmel készült interjút.

Készletünk folyamatosan bővül, pl medvehagyma lekvár, akácvirág szörp, stb

A szerkesztőnek: bocs, ha ez reklámnak minősül, ha díja van kérem írjon elérhetőségünkre, nem szeretnék potyázni.

Üdvözlettel:

Pappné Ági

37

Vajsz Csaba, 2010. október 5. kedd, 16:57 (#)

Szép jó napot!

Aki szereti az újdonságokat és érdekli egy új ízvilág, ajánlom a http://lekvarshop.lapunk.hu oldalt. Szétnézhetnek és a bátrabbak ki is próbálhatják, mert van pl. hagyma lekvár, fokhagyma lekvár, paprikásfokhagyma lekvár, zeller lekvár, mákosbarack, csipke, som, áfonya, kökény, eper lekvár, stb. Vajsz Csaba


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork