Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mérnökszakácskönyv

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2005. január 11. kedd, 16:24 | 10 hozzászólás

Kicsit hezitáltam, hogy a Torokgeekbe vagy a Bilagitba menjen a cikk, de aztán maradtam az utóbbinál, annyira azért nem durva a helyzet. Ami viszont elsőre megfogott (bár lehet, hogy ez inkább aggasztó rám nézve) az a gyönyörűen áttekinthető párhuzamosított elkészítési táblázatok a kajabemutatók végén. Receptek mérnököknek - kezdők azért maradjanak egyelőre a pizzafutárnál.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

Gr0, 2005. január 11. kedd, 23:23 (#)

Ez úgy király, ahogy van!!!

Gr0

2

blumi, 2005. január 13. csütörtök, 05:11 (#)

Bevallom, nem értettem meg a diagramokat a receptek végén. Melyik itt az időtengely vagy hogy ez miért merre? Hogy kell ezeket érteni? (Egyébként az ötlet tökjó, hátha még sikerült volna érthetőre is venni :-)

3

stsmork, 2005. január 13. csütörtök, 09:24 (#)

Blumi, vízszintesen van az idő, függőlegesen az alkatrészek.

Ha egymás alatti kockákat látsz és mondjuk az van beléjük írva, hogy "hámozd meg", az azt jelenti, hogy ezeket tetszőleges sorrendben végezheted, sőt akár egyszerre is, ha annyi kezed van, mint Sívának :-)

Ha az egymás alatti kockák a sarkaikkal érintkeznek, lépcső alakzatot formázva, az azt jelenti, hogy ezeket egymás után kell elvégezni. Például: főzd meg a krumplit, utána keverd össze a zöldséggel, öntsd rá a szószt, stb.

Ahol több téglalap fut be egy közös téglalapba, akkor ezeket az alapanyagokat most össze kell keverni és az elegyen kell elvégezni az előírt műveletet. Több recept is úgy végződik, hogy az összes alapanyag téglalapja belefut egy nagy kockába, amire az van írva, hogy "és most főzd kis lángon harminc percig".

Dióhéjban ennyi, a többi részletet innen kezdve magad is ki tudod sütni :-)

4

Gr0, 2005. január 13. csütörtök, 13:33 (#)

Blumi,
nekem sem volt teljesen érthető a dolog, de nyilván azért, mert nem vagyok mérnök - ez pedig azoknak készült. szal max akkor ciki, ha te az vagy, és mégse érted. Ha nem az vagy, akkor semmi gond :)

Gr0

5

blumi, 2005. január 14. péntek, 00:30 (#)

Jó, van, amit értek, de pl. nézzük az okra stewt (a kielbasa az kolbász :-), ott a lépcsők középen azt jelentik, hogy azokat az anyagokat ötpercenként kell beleadagolni? Nem tudom, én vagy hülye vagyok, vagy nem, de továbbra is konfúz - lehetne a szájton manuál.

6

stsmork, 2005. január 14. péntek, 08:10 (#)

Külön-külön kell őket megpárolni, egymás után. Ha együtt kellene, akkor egymásba futnának a téglalapok. (Ez félreérthető volt a korábbi beleszólásomban.)

Nem öt percig (az időtartam nincs definiálva) hanem addig, amíg puha nem lesz.

Ha megnézed, a lépcsővel párhuzamosan fut egy téglalap alul, "boil" felirattal - tehát miközben párolod a zöldségeket, vele párhuzamosan forralnod kell a vizet.

Ha láttál már Microsoft Projectet vagy más, feladatütemező szoftvert, azok is ugyanilyen ábrákat használnak.

7

blumi, 2005. január 14. péntek, 14:07 (#)

De itt hányoznak a nyilacskák! A lépcsős résznél, jobbra van egy simmer 30 minutes felirat, az azt jelenti, hogy amikor már minden benne van, utána 30 perc, vagy azt, hogy az egyész (inkluzív lépcsők) 30 perc? Szóval éerted, az a bajom, hogy mintha a befoglalónak lennek constraintje, pedig fordítva működik a projektmenedzsment, alulról felfele.

8

ses, 2005. január 14. péntek, 14:41 (#)

A beleszólásokból ítélve ez a legbizarrabb bilagit-post, amit valaha láttam :D

9

stsmork, 2005. január 14. péntek, 15:07 (#)

Blumi, az elsőt tipped a helyes megoldás. A "saute" nincs benne a 30 percben, és más módon sincs időtartam előírva rá; gondolom ezt addig kell csinálni, amíg meg nem puhul a zöldség. (A szakácskönyvekben is állandó fordulat a "saute until soften".)

Ha még most sem érted, akkor olvasd el Edward Tufte "Visual Explanations" című könyvét:

http://www.edwardtufte.com/tufte/books_visex

10

Gr0, 2005. január 14. péntek, 22:55 (#)

Visex??? Rá se merek kattintani :))))

Gr0


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork