Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Dabbawallah

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2005. február 17. csütörtök, 16:10 | 2 hozzászólás

dabbawallahPatel írástudatlan, alig vagy egyáltalán nem járt iskolába. Többezer hasonló társával együtt nap mint nap Bombay utcáit rója szakadatlan. Ők együtt a világ egyik legjobb minőségű szolgáltatást nyújtó cége.

A dabbawallahok ételkihordók, akik Bombay gazdagabb polgárai és iskolásai számára eljuttatják az otthon készített friss ebédet. Ennyi az egész. Más kérdés, hogy naponta több százezer menetről van szó, ráadásul kétszer, hiszen az ebéd végeztével az ételhordókat vissza is kell juttatni a kiindulási helyükre - egy indiai bankigazgató elvégre nem cipel magával ilyesmit a hazaúton.

A többségében fiatal srácok majdnem mind ugyanabból a faluból származnak, és egy több mint százéves hagyomány folytatói. Saját fejlesztésű nyomkövető rendszerüket, amellyel a csomagokat tartják állandó ellenőrzés alatt, hiszékenyebb posztgraduális diákoknak jó pénzért elemzik a nyugati gazdasági egyetemeken.

Az egész úgy, ahogy van, persze abszolút képtelenség, mégis létezik. Pontosan ezért jól példázza azt az érzést, ami sok Indiába látogatót eltölt előbb-utóbb: a döbbenet, hogy minden működik, pedig abban a káoszban semminek nem lenne szabad.

A derék ételfutárok mostanában a marketinghez is konyítanak valamicskét. Világdominancia a láthatáron? A hazai ízek hazai kedvelői készüljenek: mi szokás szerint előre szóltunk.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

eszpee, 2005. február 17. csütörtök, 16:27 (#)

"Between 100 to 110 members of my family are in the tiffin business." - gondban lennék, ha 100 családtagomat meg kéne neveznem, nem hogy ugyanabból a szakmából... Bár valószínűleg a család fogalma amolyan sista - brotha vonalon szabadon bővül ott is. :)

2

Saimonsais, 2008. július 26. szombat, 22:17 (#)

Engem igazán izgat az a 99.99% os tracking system :)

Szeirintem ennyi rokon között tök egyszerű:
mindenkinek egy névrokona viszi a kaját :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork