Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53848 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Rendang daging

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2005. február 20. vasárnap, 13:31 | 21 hozzászólás

rendangA kőkemény - Indiával együtt reménytelenül kemény - dél-kelet-ázsiai képzeletbeli konyhapiacon akármilyen hősies teljesítménnyel nehéz helytállni. Példának okáért az indonéz hagyomány el is halványul a világverő thai és indiai konyhák elképesztő fantasztikuma mellett. De fel a fejjel: az alábbiakban a 240 milliós birodalom egyik fő reménységét mutatjuk be nektek.

Induljunk a kályhától. Indonézia alapvető indonéz kulináris intézménye a masakan padang. Padang Szumátra egyik városát és annak környékét jelöli, ahonnan ez a vendéglátóipari stílus származik. Művelői azóta kirajzottak a szigetvilág valamennyi csücskébe, és változó, de többnyire megbízható minőségben hozzák az eredeti padang ételeket.

A padang vendéglő jellemzője, hogy naponta csak egyszer-kétszer főznek, majd az elkészült ételeket szó szerint kiteszik az ablakba, ahonnan a vendégek svédasztalszerűen választanak. A módszerből adódik, hogy a fogások száma limitált, bár nem szűkös, továbbá az ételeknek melegen és hidegen egyaránt finomnak kell lenniük. Valószínűleg részben higiénés-biztonsági oka van annak, hogy a legtöbbjük meglehetősen erős-fűszeres.

A padang konyha koronázatlan királya a rendang daging, ami nagyjából kókusztejben főtt húst jelent. A rendang érdekessége, hogy - szemben az ázsiai ételekre jellemző, rövid elkészítési időkkel - meglehetősen időigényes étek: úgyhogy vágjunk bele.

Hozzávalók négy személyre

  • 1kg zsírtalan, szép, pörköltnek való marhahús
  • 1,5 liter kókusztej
  • 5-6 lime levél
  • 2 szál citromfű (nem a magyar cserepes, hanem az ázsiai újhagymaszerű!)
  • 2-3 tk tamarind juice

Nem életfontosságú, de ha hozzájutunk, ami idehaza eléggé esélytelen, akkor a tökély kedvéért még:

  • 1 kurkumalevél
  • 2 szelet szárított garcinialevél (asam gelugor - ha ez van, akkor a tamarind kihagyható)

A rendanghoz házilag készítjük a fűszerkrémet is, az alábbiakból:

  • 15-20 friss chillipaprika (zöld vagy piros)
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 ek finomra vágott galangal
  • 1/2 ek finomra vágott gyömbér
  • 1/2 ek finomra vágott kurkuma
  • 1 tk só

Elkészítés

A fűszerkrém összetevőit mixeljük el simára. Ha szükséges, a kókusztej sűrűjéből adhatunk hozzá egy csöppet. Ezután a krémet öntsük bele egy wokba (vagy a kényelem kedvéért egy teflonlábosba), melegítsük közepes tűzön, közben lassan, folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá az összes kókusztejet. Ezután mehet bele a lime és kurkumalevél, a tamarind vagy garcinia, valamint a citromfű levágott, bő arasznyi alsó vége (ezt ne vágjuk apróra, inkább csapkodjuk meg, hogy összetörjenek a rostjai). Kevergetés közben forraljuk fel, majd alsó lángon hagyjuk, hadd főjön magában néhány percet.

Eközben a húst vágjuk fel kb. gyufásdoboz méretű darabokra (profik még nagyobb szeletekkel is kísérletezhetnek, bár akkor ügyesen kell főzni). Adjuk hozzá az ekkorra már sötétsárga színű, sűrű léhez, és keverjük el egy kicsit. Majd hagyjuk békén. Sokáig. Nagynéha kevergessük meg. Az elején reménytelennek tűnik, de több, mint egy óra elteltével a rengeteg kókusztej elfő a húsról. Várjunk türelmesen; ha túl korán beleavatkozunk, és például csökkentjük a folyadékmennyiséget, akkor máris kidobtunk egy halom pénzt egy középszerű kajára.

Ha viszont kivárjuk, amíg a kókuszleves helyén csak sűrű szósz és a kókusz olaja marad vissza, akkor jön a finálé. Vegyük a lángot egészen minimumra. Kevergetve, illetve teflonban kicsit a lábos aljára tapasztva pirítsuk meg a megfőtt húst és a szószt az olajban. Akkor van kész, ha már szinte teljesen száraz.

Ha sikerrel jártunk, akkor a hús egy kicsit kemény lesz, szinte rágós, de rendkívül finom. Figyelem: a fenti mennyiségeket használva meglehetősen csípős ételt kapunk, a bátortalanok használjanak kevesebb chillit. Továbbá más ázsiai ételekhez hasonlóan a csípős íz nem rögtön jelentkezik, hanem fokozatosan keríti hatalmába a nyelvünket, ahonnan már nincs visszaút. Szokás szerint óvatos duhajkodást, túlvállalás esetén novokain sprayt és szárazjeget ajánlunk.

Igazi padang fogás lévén a rendang másnap még finomabb.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

eszpee, 2005. február 20. vasárnap, 13:57 (#)

A rendkívüli finomságot és a fokozatosan jelentkező csípős ízt aláírom. Valami brutális késleltető algoritmus lehet benne, mert azt már megszoktam, hogy az első falat lenyelése után kezdenek szinte a torokból felcsapni a lángok, de az, hogy jóízűen elfogyasztok két darabot, iszom rá egy kicsit, és utána fél perccel nem kapok levegőt, az még nekem is új volt. :)

2

Gr0, 2005. február 20. vasárnap, 15:24 (#)

ses, nagyon kíváncsian várom az első, pörköltről íródott postodat, lévén az a kaja csípőből veri kenterbe az összes keleti gezemicét :)))))

Gr0

3

eszpee, 2005. február 20. vasárnap, 15:30 (#)

Gr0, irigyellek a véleményedért, bár csak én is így érezném! Nem kéne vagyonokat költsek, meg fél budapestet bejárnom mondjuk egy korrekt marokkói lencselevesért, elég lenne minden héten gulyás, hozzávalók a sarki közértből, és kész. Csak sajnos meg vagyok verve azzal, hogy néhány "keleti gezemice" jobban ízlik, mint amit a honi gasztronómia fel tud mutatni. Így jártam.

4

ses, 2005. február 20. vasárnap, 17:37 (#)

Gr0, a jól megcsinált pörkölt utánozhatatlan. De én nem tudom jól megcsinálni, ellentétben a gezemicékkel, amelyeket igen. Annak idején pont Keleten jött rám a főzhetnék, és ezért a magyar királyságokat utólag kell majd pótolnom.

Ha Te tudsz ilyesmit, írjad, betesszük.

5

akakij, 2005. február 21. hétfő, 09:18 (#)

Ez nagyon jol hangzik, de ugy volna fair, ha valami tippet is adnal, hogy hol lehet beszerezni a hozzavalokat. Azt tudom, hogy nagy csarnokban alul van egy Azsiai bolt. Aztan ennyi... :)

Galangal, tamarind juice, azsiai citromfu, lime level, es akkor az eleve eselytelennek nyilvanitott dolgokat meg nem is emlitettem. :)

6

ses, 2005. február 21. hétfő, 09:47 (#)

akakij,

telitalálat! ott, azon az egy helyen mindent megtalálsz a nem-lehetetlen dolgok közül. csak azért nem írtam külön is, mert a korábbi ázsiai receptjeimnél már többször emlegettem. az esélytelen dolgok ott sincsenek meg - legalábbis még.

7

Gr0, 2005. február 21. hétfő, 15:21 (#)

ses,
már bocsi, de nem tudok postolni, veletek ellentétben :PPP

Gr0

8

ses, 2005. február 21. hétfő, 18:06 (#)

ezért mondtam, hogy: "írjad, *betesszük*". úgyhogy ezt idáig bukod, érzed, ugye? :P

9

Gr0, 2005. február 22. kedd, 00:19 (#)

OK, meglesz :)

Gr0

10

Anibell, 2005. február 22. kedd, 12:46 (#)

minap olvasgattam Gundel Károly Kis magyar konyha című könyvének újrakiadását, melepődve láttam az erőleves, és az Ujházy leves hozzávalói között a "só, bors, gyömbér" sort...

hajrá Gr0!

11

Gr0, 2005. február 22. kedd, 12:58 (#)

Köszi, igyexem :)))

Gr0

12

Gr0, 2005. február 22. kedd, 13:00 (#)

Kezdésnek itt egy eredeti pörkölt-recept svédül:

PÖRKÖLT – UNGERSK KÖTTGRYTA (6 PERSONER)

900 g grytbitar av högrev eller nötbog
3 gula lökar, hackade
olja till stekning
3 msk paprikapulver
1˝ lagerblad
vatten
salt
peppar

Fräs löken hastigt i en stekgryta och ta sedan upp den. Bryn köttet i oljan, lägg i litet i taget. Lägg tillbaka lökfräset samt paprikapulver och lagerblad. Häll på vatten så det nästan täcker. Koka upp och låt sjuda under lock tills köttet känns mört. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis eller ris.

Szal most már a svéd ismerősök előtt is megnyílhatnak a kulináris mennyek eleddig zárt kapui :)))

Gr0

13

Gr0, 2005. február 22. kedd, 13:04 (#)

Bocsi, elképesztően OFF, és nyugodtan moderáljátok ki a beszólást, de nem bírom ki: nagyin bírom, mikor idegen nyelvű szövegben tűnnek fel magyar szavak. Legjobbk a szláv nyelvek, de ez a svéd se rossz:

"I dag finner du så gott som alla kök representerade i Budapest, från det enklaste ”hål-i-väggen” till den mest avancerade kokkonst. Så vid sidan av klassiker som Hortobágyi húsos palacsinta (en köttfärsfylld crêpe), gulyásleves (gulaschsoppa), pörkölt (det vi i Norden kallar gulasch), halászlé (fisksoppa), töltött paprika (fylld paprika) och olika rétes (strudel) kan du äta både koreanskt och japanskt, indiskt och pakistanskt, spanskt och grekiskt."

14

Guczó, 2005. február 23. szerda, 20:27 (#)

Látom, nem utaztál még egy liftben vietnámi villanykaros diákokkal (vannak még ilyenek egyáltalán?). Modellezném:
trong không villanytan szigorlat nhiêm ky hoa đông năm tanársegéd thực tập công tác chữa cháy dékáni hivatal

15

Gr0, 2005. február 23. szerda, 22:36 (#)

Tényleg nem, de kezdem sajnálni :))))

Gr0

16

Zuzu, 2005. szeptember 10. szombat, 14:11 (#)

eszpee, Te hol találtál méregdrága, de korrekt marokkói lencselevest Budapesten?

17

eszpee, 2005. szeptember 10. szombat, 14:55 (#)

én főztem, és minden hozzávalót nem olyan egyszerű beszerezni. keress lencsére a sesblogon, írtunk receptet valamikor.

18

Zuzu, 2005. szeptember 12. hétfő, 09:53 (#)

Kösz szépen, amúgy meg már reménykedtem, hogy nem nekem kell beszerezni a hozzávalókat, és valahol lazán elém rakják a tálat :)

19

Author Profile Page eszpee, 2008. november 20. csütörtök, 12:12 (#)

Megcsináltam a cikkbeli receptet, meglepő módon majdnem olyan jóra sikerült, mint amit Ervinnél szoktam enni. Viszont vagy az itt Lyonban kapható chili nagyságrendekkel erősebb, mint az otthoni, vagy a recept szivatott, mert én csak 15 paprikát használtam, de már a fűszerkrém mixelésekor alig lehetett az edény fölé hajolni, annyira csípett az illata, a végtermék meg a szűk viszonyítási alapomban is egy egészséges "aztakurva" jelzőt kapott.

Mindenesetre nagyon köszönöm, elképesztően jó kaja.

20

dw1, 2009. július 19. vasárnap, 21:20 (#)

megcsináltuk, ízlett! igaz többen már főzés közben megrettentek az ízétől, úgyhogy mást is kellett főzni mellé.

de volt rá idő :)

21

Author Profile Page ervin, 2009. július 20. hétfő, 11:04 (#)

dw1, gratula! :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork