Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tarhonya

Madbal cikke a Bilagit rovatból, 2005. február 7. hétfő, 14:28 | 3 hozzászólás

A megható, ámbár néhol túlzásokba eső kedves köszöntő szavak után engedjétek meg, hogy viszonozzam kedvességeteket egy bödön tarhonyával. Bilagit rovat, Vendégség ezres alatt alfejezet.

Mindannyian emlékszünk alsótagozatból az alubutellák közül kimosolygó konyhásnénik válaszán érzett csalódottságra, amikor kiderült, hogy megint tarhonyás mócsing lesz ebédre. Pedig a tarhonya, ha jól készítik, barátságkovácsoló cuppantós tizes étek, nem az a maszatos égetett ízű rettenet, amit a GYEVÁL szállított le a suliba minden bé hét keddjén.

A tarhonya a Magyarok Istenének áldása. Ha Mózes a hét vezér egyike lett volna, tuti, hogy manna helyett tarhonyát zsírozott volna le az éhező népnek. A tarhonya igazi hungarikum, méltó versenytársa a téliszaláminak, körtepálinkának, sőt, jobb ajándék, mint a Bartók/Muzsikás/Yonderboi CD.

Egyrészt, mert rettenetesen olcsó: a többi hozzávalóval együtt sem haladja meg a hatszázat a késztermék, még ha hat-nyolc főre főzöl sem. Másrészt, ha követed az útmutatót, akkor nem nagyon lehet elrontani, legfeljebb füstös ízt kap vagy masszívabb lesz. Harmadrészt igazi társasági esemény az elkészítése, mindenki segíthet benne egy kicsit. Végül: utazások alkalmával csipetnyi óhaza-íz, kis helyet foglal, és meghálálja.

Utazásaim során rengeteg helyen elsütöttem már ezt a receptet: készítettem Londonban, hajnalig tartó breakbuli előtti warp-upnak, Durban egyik szeldeltleveles turistaszállójában a cukoréhségtől szenvedő nemzetközi vendégsereg számára, a parlamenti elnök titkárnőinek Lesothoban, vízitúrán koromsötétben, és hideg bükki kulcsosházban, mindannyiszor osztatlan sikerrel. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy jól tudok tarhonyát főzni.

Tarhonyamániám akkor kezdődütt, amikor e egyszer elmesélte éjjelnappalis élményét: egy hajnali órán a Tetkós azt ajánlott neki, mint lefekvés előtt könnyen elkészíthető, kiadós vacsorát. Persze nem mondta el e-nek a titkot a Tetkós: meg kell pirítani. Ezt csak a kezdők vétik el.

Merthogy -térjünk a lényegre- nagy, minimum 3-4 literes lábosban ujjnyi forró olajon (neadjisten szalonnán, hurkazafton) megfonnyasztok egy nagyobb fej vöröshagymát, beledobálok fél rúdnyi, felkarikázott ízes parasztkolbászt, és amikor már izzad a kolbi, beleszórom a zacskó tarhonyát (két féle van: a standard, és a kicsit salaknak kinéző, de finomabb pásztortarhonya). A tarhonyát tehát először meg kell pirítani. Az a lényeg, hogy a zsír bevonja a kis tarhonyaszemeket, mert ezután nem fognak összeragadni. Pár perc után jöhet rá a pirospaprika, nem spórolni, akár evőkanálnyit is elbír, majd a felkockázott 4-5 kisebb, vagy 3 nagyobb szem burgonya. Ezután kell felönteni, jó bőven vízzel úgy, hogy tele legyen a fazék, majd jöhet a só-bors-csípős és a majorann és egyéb zöldfűszerek egyéni ízkés alapján. Nyáron zöldpaprika karikák, paradicsom kockák is ízesíthetik, vagy egy kis fokhagyma. Mennyiségtől függően fél-háromnegyed óra alatt fő meg rendesen, nem árt kevergetni néha, mert odakaphat (persze az is finom). Én fehér bort, mondjuk jó kis balatoni olaszrizlinget, friss, fehér kenyeret andék mellé.

A tarhonyát (ez a fogás igazából öhöm névre hallgat, merthogy krumplit is tartalmaz) nem túl sok helyen lehet elrontani, és ha utazócsomagodban benne vannak a kulcsfontosságú hozzávalók (finom, füstölt száraz házikolbász, zacskó tarhonya, pirospaprika), gyakorlatilag a világ bármely pontján meg tudod mutatni, mi a magyar virtus.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

csibu, 2005. február 7. hétfő, 16:45 (#)

az ungarische cuscus?
szombaton ratalaltam egy nemet kozertben a szamomra ovodai hungarikumra, az abecetesztara. ma este paradicsomlevel lesz a vacsi :)

2

eszpee, 2005. február 7. hétfő, 17:02 (#)

Nagyon konkrét, egészen beindult a nyálelválasztás, pedig nem vagyok egy nagy tarhonyafan - vagy csak eddig nem voltam?

3

becherpig, 2005. február 17. csütörtök, 06:58 (#)

tarhonyát akarok!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork