Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53843 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Csirkeszárny

Madbal cikke a Bilagit rovatból, 2005. március 1. kedd, 10:35 | 7 hozzászólás

Mit evő legyen az, aki szombat délben jön rá, hogy estére vacsoravendégeket vár, bankkártya és mindenféle készpénz nélkül? Igen, először pánikba esik. Aztán gyorsan visszaviszi az üvegeket és vesz belőle csirkeszárnyat. Bilagit rovat, vendégség ezres alatt fejezet, numeró kettő.

A csirkeszárnymániám kezdete egy hideg, késő novemberi éjjelre tehető, amikor egy kultibuli után bemórikálva sutyorogtuk Isomannel a varázsszót: kecsir. Csak meneteltünk az utcákon, mondogattuk kecsir, mert tudtuk, hogy a Baross utca sarkán a körúton a Csirkés nyitva lesz, a Csirkés, ami helyett azóta salátabár áll, a Csirkés, ahol naív szocreál festőket kértek fel a rendszerváltás után, hogy a megannyi nép közé ereszkedő Rákosi és Sztálin kép helyett fessenek Pókembert vagy Mátrixost, a Csirkés, ahol Wice megmutatta, hogy jön ide Chaplin.

A csirkeszárny nem egy nagy vasziszdasz, kilónként max ötszáz és mindenki meg tudja csinálni. De van egy nagy trükk, amin minden áll vagy bukik: a fűszerezése. Ebből a szempontból előnyt élveznek azok, akik rendszeresen járnak keletre, vagy legalábbis a nagycsari aljába, a kínaiboltba, és tudják, mi az a maszala. Kiváló maszalát lehet venni még Bécsben a Naschmarkton, vagy a Sesmegmondja Merreholpiacon messzi országokban, de hiányában javasolt a só, bors, pirospaprika, grillfűszer mix.

Eztán már minden simán megy: a tepsibe rakott kis krumplikockák rétegére olajozottan rakjuk sorba a szárnyakat, és jól megszórjuk a finomságos, ízlés szerint jó csípős fűszerkeverékkel. Alufóliával kell beborítani az egészet és harminc percig közepes lángon sütni. Aztán alufólia le, majd a kisült zsiradékkal gyakran locsolgatva még tíz percig sütni, addig, míg a szárnyak vége ropiszerű nem lesz. Aztán már jöhet is a társaság, lesz a zsírosmancs, hümmögés, meg a sós szárnyvégek transzcendens rágcsálása.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

theo, 2005. március 2. szerda, 19:30 (#)

mikor lesz megint bede a vendégmunkás? ;]

2

eszpee, 2005. március 2. szerda, 19:37 (#)

Majd ha szinvonalasabb kommentezőket találunk. ;]

3

Gr0, 2005. március 2. szerda, 21:38 (#)

theo,
mi bajod madballal?

Gr0

4

peter, 2005. március 3. csütörtök, 08:39 (#)

madbal amint olvasom te se vagy konyhátlan. Ez a gyorsan vissza viszi az üvegeket, ismerős ;)

A piac alatt az ázsia bt. jó bolt, szoktam még a bétex udvarban (Lehel u. 8) is vásárolni, az is nagyon jó bio nagyker bolt.
Nekem az ilyen low price kedvencem, az oldalas rozmaringgal, mézzel és ördögmártással meg egy kis sütővel.

5

madbal, 2005. március 3. csütörtök, 14:10 (#)

Peter! Írd már meg, kérlek, mi az az ördögmártás! Izgalmasnak hangzik!

6

eszpee, 2005. március 3. csütörtök, 14:18 (#)

Ha jól emlékszem ketchup-mustár keverék jellegű cucc, a mátraszentimrei szlovák csárdában legalábbis ez volt. :)

7

peter, 2005. március 3. csütörtök, 17:41 (#)

Oldalas ördögmártással, az arányokat majd leosztod.

Többféle változata van ez a dél-amerikai

1/2 l ketchup (lehet bio sűrített paradicsom is)
2 ek. ecet
1 kk. cukor
1 kh. cayenne-i bors

A 2 kg oldalast bepácolod ezzel ->

1/8 olaj
4 ek édes nemes paprika (maszala, cseresznye paprika krém...)
2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
1 kk rozmaring (ha van friss az ablakban azt használjuk)
8 ek. szójamártás
só, bors

Jobb elöző nap megcsinálni a bepácolt oldalast (így porhanyósabb lesz) és a mártást is. Sütés előtt meglocsoljuk 4 ek. mézzel. Az ideális persze ha faszénen sütöd, de így télen jó a sütő is, 225 fokon kb. 45 perc. Persze a dolog csak akkor low price ha nem vagy konyhátlan és nem kell minden összetevőt megvenni. Persze ehhez is jó a krumpli és a transzcendes falatozás ;)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork