Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Az oenológia proletárjai

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2005. június 28. kedd, 13:32 | 13 hozzászólás

Ilyenkor még a saját legjobb barátaim egyike-másika szerint is sunyítva kellene a hűtőhöz lépnem. Nem társaságba való, amit művelni készülök. De vigaszt nyújt nyomoromban, hogy tudom: nem vagyok egyedül. Számunk százezrekben mérhető, a bűnünk egy és ugyanaz.

Szeretjük a boros kólát.

Nem fér a fejembe, hogy mi a baj ezzel az itallal. A boros kóla finom. Itatja is magát. Aki akar, be is tud rúgni tőle. A nép szereti, hiszen a vadásztól a balhéig országszerte becenevek tucatjait aggatta rá: étel-ital tárgykörben talán csak a tócsni büszkélkedhet több regionális elnevezéssel. Magukra valamit adók körében mégis kínos mosoly fogadja az embert, ha koktél gyanánt ezzel hozakodik elő.

Elérkezett az ideje, hogy tisztába tegyük ezt a dolgot. Ne kíméljetek: világítsatok rá a boroskóla-kedvelők surmó mivoltának meghatározó kritériumaira, vagy álljatok a zászlóbontás mellé, és vállaljátok fel a pozitív érzelmeiteket! Mit gondoltok erről?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

eszpee, 2005. június 28. kedd, 13:45 (#)

Egy south park idézettel jönnék a konkrét állásfoglalás helyett:

"There's a time and a place for everything, and it's called college"

2

BaBe, 2005. június 28. kedd, 14:35 (#)

izé... engem nem annyira az érdekel, hogy miért lenne ciki, az már viszont inkább, hogy hol hogyan hívják. Meséljen aki tud!

3

eszpee, 2005. június 28. kedd, 14:42 (#)

VBK, de ez a legkevésbé fantáziadús. :)

4

Boca, 2005. június 28. kedd, 15:05 (#)

Batorkodom azert hozzaszolni, mert diakkoromban nagy kedveloje voltam ennek a koktelnak, most viszont a tiszta izeket preferalom, igy feljogositva erzem magam arra, hogy mindket tabor nezeteit kicsit magamenak erezzem.
Kezdokent sztm az a vonzo, hogy a bort konnyebb inni a kola edesito hatasa miatt. Es amugy tenyleg nem rossz izre.
En is sokat jartam koleszos bulikba, ott (meg persze mashol is) olyan szar borok voltak, hogy ott az volt a luzer, aki nem keverte).
Ma mar egyreszt nincs szuksegem ilyen mankokra, masreszt jobb borokat iszom, amit vetek lenne kolaval light-ositani. Pontosabban: ha olyan gyenge a bor, hogy kolazni kell, akkor mar inkabb nem kell. A VBK pedig ha meg finom is, azert nem finomabb, mint maga a bor, tehat igy vegulis nagy esellyel kiesik, mint valasztasi lehetoseg.
Egyertelmu jele a preferencia valtozasnak, hogy korabban utaltam a sort (pedig mar akkor sem voltam nagyon fiatal), ma viszont mar kifejezetten szeretem.

5

Gr0, 2005. június 28. kedd, 15:14 (#)

A VBK kedvelőinek ajánlom ezt a helyet:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9020812

, hogy ne jöjjenek zavarba a kocsmában, bárhol vannak az országban :)

Gr0

6

ses, 2005. június 28. kedd, 17:00 (#)

boca, aszondod:

"masreszt jobb borokat iszom, amit vetek lenne kolaval light-ositani"

ez a leggyakoribb érv. de nem értem. ha egyszer szereted a végterméket, jelen esetben a VBK-t, akkor miért ne készítenéd az elérhető legjobb alapanyagokból?

te mit mondanál a bárban a pultosnak, ha a koktélodba kizárólag jugoszláv kommerszet töltene rendes tequila meg gin helyett, mondván, hogy az igazi cuccost vétek lenne keverni?

továbbá akkor a rendes coca-cólát se rontsuk, hanem VBK-hoz kizárólag tesco gazdaságos verziót nyomjunk?

7

Bright, 2005. június 28. kedd, 17:03 (#)

Boca, gyönyörűen levezetted, hogy alkoholista állat voltál, vagy és leszel...:)

(Emlékszel még arra az újpesti "bulira"?
Hej, de régen volt... :))

8

CsasZ, 2005. június 28. kedd, 17:50 (#)

Jó téma, minden erőmet összeszedve sem tudok kellően elitélő hangot megütni. Mit mondhatnék azután, hogy pár napja rászoktam a szemelt rizling - bodzalé összeállításra. Finom :))))
Házi bodzalé, enyhén már pezsgő állagú + jóféle balatonfelvidéki rizling.

A VBK-t ritkán kívánom. Általában viszont akkor, ha a bor nem a legjobb viszont száraz. Eszembe nem jutna egy finom kékoportót kólával keverni. Ha egyszer a bornak is van íze...

A tekila-gin ellenérv szerintem nem állja meg a helyét. A koktélt azért csinálják, hogy új ízt kapjunk. Ha van egy jó ízű bor, ahhoz viszont nem ad hozzá semmit a kóla, csak édesítő. Tényleg vétek keverni. Kivéve, ha az ember ennyire szereti a vadászt és úgy érzi, hogy a kólával valami új ízt kap. Nade tegye mindenki a szívére a kezét, tudjuk, hogy a VBK kultúra nem az ínyencségből fakad.
Innentől kezdve a reális közmegitélésben az eszpee által helyesen leírt helyen és időben van elsősorban létjogosultsága. + +lehet bocsátani annak az egy-két szerencsésnek, aki az ízéért is szereti :)))

9

Boca, 2005. június 28. kedd, 19:30 (#)

Ses, valszeg neked sokkal hatarozottabban osszeall a kep. Fene tudja. Valszeg a jo bort jobban szeretem, mint a belole keszult VBK-t, viszont mindegyiknel kevesbe szeretem a gyengebb bort, utobbit tehat megis hajlando vagyok kolasitani.

Bright, hat lehet azt feledni? Mi mar akkor be akartunk lepni az EÜ-be :)
Egy idoben ott dolgoztam a kornyeken es mindig nosztalgiaval mosolyogtam azokra az utcakra.

10

ses, 2005. június 28. kedd, 19:35 (#)

boca, én radikálisan opportunista megoldást alkalmazok. :) A legjobb borokat nem szennyezem be kólával - lám, túl erős a hatásotok - viszont tablettás jellegűt meg nem tűrök meg a házamban; így a már önmagában is vállalható, de nem csúcsminőségű bor megy koktélnak.

A gazdaságos és diszkont kólákat számra nem veszem, önmagukban egyébként a márkásakat se nagyon.

11

eszpee, 2005. június 28. kedd, 20:58 (#)

Egyébként meg szerintem a VBK finnyázós fikázása egyszerű sznobság. Ha én kecsöppel akarom enni a kaviárt, mert úgy ízlik; ha szín alapján vásárolom a könyveket, mert úgy tetszik; ha keletnémet turistákkal akarok a tengerparon lebzselni délkelet-ázsiában egész nap, mert ezt élvezem, hát miért ne tehetném?!

12

Kenny, 2005. június 28. kedd, 22:40 (#)

Hehe, én is sok VBK-t (Veszprémben leó néven) fogyasztottam a megfelelő helyen és időben. Mostanában viszont félig borsznob lettem, ruppós borokat szoktam inni - már ha éppen nem sört és/vagy töményet. A VBK-nak viszont van egy nagy előnye a borhoz képest, amire gondolom a polgárosodott úri közönség már nem emlékszik - sokkal kellemesebb kihányni. ;)

13

PAStheLoD, 2005. június 28. kedd, 23:30 (#)

A guszti (mer felén így híják) az jó. Főleg, hogy a fiatalság inkább a kólát preferálná, de hát attól meg nem lehet berúgni. Én személy szerint kihagyom a kólát a VBK-ból, mert káros :) Viszont csak néha tudom élvezni a bor jellegzetes ízét, de ez biztos a korral jár :]


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork