Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hársvirágzás - és ami mögötte van!

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2005. június 22. szerda, 15:14 | 33 hozzászólás

hársvirágGyorsan, gyorsan, még nem késtétek le teljesen! Gyerünk ki a szabadba, irány az első hársfa, még a városban is sok van belőlük; majd odaérve pillanatnyi csend, a gondolatok megtisztítása és a rossz érzések kirekesztése - és aztán egy jó mély szippantás ebből az utánozhatatlan illatból.

Nem, ez nem Myreille cikke, csak úgy néz ki. Idáig.

A hársfavirág illata szerény véleményem szerint a kevés számú ászunk egyike a trópusi virágok illatorgiájával szemben folytatott, amúgy reménytelen küzdelemben. Nekem mégsem ezért kedves, hiszen ezsem ágában sincs hadakozni például a Délkelet-Ázsiát elborító cambodia-, cempaka- és frangipanifák bódulata ellen, sőt. Hanem a hársfavirág illata két fantasztikus ínyencséget juttat eszembe minden szezonban. Az egyiket, a hársfamézet, ismeritek, úgyhogy beszéljünk a másikról. Az a sör.

orkney beerSkóciában északnak haladva előbb-utóbb azzal a kellemetlen körülménnyel szembesülünk, hogy elfogy alólunk a föld. Ám a sörbarátok ne csüggedjenek: ekkor járnak jó helyen.

Az egykori kalandvágyó hollandusról, Jan de Grootról, azaz Nagy Jánosról elnevezett városka, John O'Groats a legészakibb település Skóciában. Innen indította hajóit az északi láthatáron kivehető Orkney-szigetek felé a derék németalföldi vállalkozó, aki az első menetrendszerű személyszállító összeköttetést hozta létre a "szárazföld" és a szigetek között. Akkora esemény volt ez, hogy a hajók érkezését a mai napig gyakorta fúvószenekar köszönti a túloldali kikötőben.

Orkney nevezetessége a turistakönyvek szerint az, hogy kelta és viking emlékek nagy számosságban találhatók a szigeten, fák viszont egyáltalán nem. Fura egy hely, az ember először nem érti, mit hiányol az elé táruló tájképről. Ám figyelmünket inkább összpontosítsuk a kincsre, amelyet Orkney az igazi ínyencek számára tartogat: itt, Sandwickben főzik az Orkney söröket.

Orkney Brewery

A brit sörisszák pontosan tudják, miről beszélek, hiszen például 2000-ben és 2001-ben is egy idevaló nedű nyerte az aktuális sörbajnokságot. A cikket kísérő, szerény mennyiségben adagolt képeken néhány Orkney márkát látunk, rendeltetésszerű használat előtt és után.

beerAz emlékeim érthető módon kissé homályosak, de az illusztrált márkák közül mintha mindet kipróbáltam volna, egymás után, és mintha a Dark Island lett volna az, amelyik örökre becsempészte magát a szívembe. Csodálatos, az általam kóstolt sörök között egyedülálló hársfaillata és mézes utóíze van!

Egyes magukról megfeledkezett kóstolók és elemzők képesek ezt a csodát bodzaíznek betudni, ami sanyarú dilettantizmusról árulkodik - egyébként se hársat, se bodzát nem használnak a gyártás során. beerDe a hatás hárs, esküszöm.

Ha tehát Észak-Skóciába visz a jó sorotok, és már belefáradtatok az esőbe vagy Nessie keresésébe, hajóra fel, ne késlekedjetek. Lustábbaknak elárulom, hogy a csapolt az igazi, és az itt-ott már az észak-skót pubokban is előfordul.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (33)

1

Ali, 2005. június 22. szerda, 15:17 (#)

"...és aztán egy jó mély szippantás ebből az utánozhatatlan illatból."

Utána pedig még van pár perced kihívni magadnak a mentőt, ha nincs nálad az asztma elleni tüdőszopókád. :) (A mondatvégi szakkifejezés Nebulus alkotása.)

2

ses, 2005. június 22. szerda, 15:23 (#)

Ali, "szemed a labdán", hangzik a futballedzői utasítás. A lényegre koncentrálj! :)

3

CsasZ, 2005. június 22. szerda, 15:39 (#)

A bevezető alapján nekem is az allergia ugrott be. Jó k****a a*******t annak, aki betelepítette ezt a pár értelmetlen fát ebbe az országba. :)))

4

lipilee, 2005. június 22. szerda, 15:40 (#)

erre egy szavam van: allergia.

5

mr m, 2005. június 22. szerda, 15:42 (#)

nekem is pont az allergiás utalás jutott az eszembe de nem inhalátor hanem egy jó kis szájpadlásviszketős, szemkönnyeztetős, orrváladékos hapci formájában.
egyébiránt beírthanád a végébe a cikknek, hol lehet ilyen jóságot kapni kishazánkban.

6

eszpee, 2005. június 22. szerda, 15:43 (#)

azt hiszem ses tudatlanul is egy beletenyereltél egy érzékeny témába. Mint tyúk a takonyba, ha már allergia. :)

7

darthwalk, 2005. június 22. szerda, 16:16 (#)

cink téma az allergia.

jómagam is prüszkölök május vége-június eleje tájékon, és nemigen merek már semmiből se mélyet szippantani - de a hárs miatt talán megkockáztatnék egy velőtrázó hapcit.

8

Ali, 2005. június 22. szerda, 16:19 (#)

Hogy a helyzet komoly (és bocs az off-ért), de aki rádiót hallgat, egyre többször hallja a bemondókat is krákogni, befulladni. Pár hete tartottam egy tanfolyamot, a résztvevők felének gyakorlatilag nem volt hangja, csak suttogtak bemutatkozásként.

A téma tehát eléggé közfigyelemre érdemes. Azt nem írom, hogy aktuális, már tíz éve is késésben voltunk...

9

cziczas, 2005. június 22. szerda, 18:56 (#)

Én vagyok ezek szerint az egyetlen szerencsés, akit nem abajgatnak ezek az illatok.
Reggelenkénti kerékpározásaimon, én bizony jókat szippantok a bodza, a hárs, és most a szamóca illatából.Majd jön a napraforgó, a kaszált széna, a búza mezők és a rétek orrot képráztató aromája...Mind külön öröm a városi orr számára (ha bírja).
Ne haragudjatok.Nekem csupa finom illat jutott SZMbe M. írásától

10

Ali, 2005. június 22. szerda, 19:08 (#)

Oly életszerűen írtad, hogy meg is könnyeztem, tüsszögtem. :)

11

ses, 2005. június 22. szerda, 19:23 (#)

cziczas, akkor már ketten vagyunk :) az allergiát nem cikizem, látom, mit szenvednek tőle mások. de az valami irtózatos pech, hogyha a hársillatról le kell mondani. annak örülhetünk csak, hogy a mai orvostudomány már a defektes génállományokat is életben tudja tartani. jószerivel már mind azok vagyunk.

mr m, ha az allergiára gondolsz, azt bárhol lehet kapni, ha a sörre, nos, azt tudtommal sehol. még angliában is messzire kell menni érte.

12

Ali, 2005. június 23. csütörtök, 02:10 (#)

Ses, a "defektes génállomány" említéséért cserébe annyit, hogy a polleneken megtapadó finom kémiai anyagok a felelősek nem kis részben az allergiáért, nem maga a pollen, amelynek eredetileg elviselhető hatását sokszorozza az "adalékanyag". Ami megtapad, az ma már leginkább a kipufogógázokra vezethető vissza, ezért betegek a nagyvárosban ma már olyanok is akik pár éve még csak nem is hallottak allergiáról és lesznek gyógyszer nélkül tünetmentesek azok, akik mondjuk egy kies finn városban vállalnak irodai munkát. Tesztelve.

13

ses, 2005. június 23. csütörtök, 08:13 (#)

Ali, amennyiben a defektességet te is úgy értelmezed, mint én, azaz evolúciós szempontból (az adott környezetben való túlélés szempontjából fitt vagy nem fitt állapot), akkor mindaz, amit leírtál, irreleváns, mert csak egy adott környezetet mutat be. Lehet ugyanaz a versenyző defektes az egyik környezetben és ultrakirály egy másikban: gondolj pl. egy halra - a vízben fickándozik, de asztal mellett meghalna. :)

14

Ali, 2005. június 23. csütörtök, 10:04 (#)

Eh, direkt elküldés előtt kihúztam egy bekezdést, amiben megmorogtam az "evolúciós célszerűség" jellegű gondolatok veszélyes voltát, Taigetosz, meg alsóbb-felsőbbrendű és "selejtezendő selejt" témák, erre csak bedobtad... :(

Nem mondom, sok olyan városi polgár van, aki akkor se hajlandó elismerni, hogy az ő dugóban pöfögő autója is hozzájárul a gyerek asztmájához és a sógor tüdőrákjához, vagy ha érti is, mondván hogy ő csak egy a tömegből, ami nem számít, csinálja tovább, de "evolúciós szempontból" az is áldozata ennek, aki teljesen környezettudatos. Vajmi kevés köze van a genetikának ehhez, vagy nem ezen a szinten. (Hanem pl. ott, hogy a főpolgármestert eredményei tudatában eddig mindig újraválasztották. Ilyen volt a felhozatal.)

Szóval bár a halas példa tökéletesen igaz, semmi köze ehhez.

15

ses, 2005. június 23. csütörtök, 11:38 (#)

Ali, én elfogadom a szomorú szmájlit, de a fenti 3 bekezdésedben semmi megfogható nincsen, így se vitatkozni, se egyetérteni nem tudok veled, kivéve abban, hogy a halakat illetően igazam van :)

- "a veszélyes gondolatokat én megmorogtam, de kihúztam, erre te bedobtad". most ezzel mit kezdjek? ha esetleg elmondanád, mitől veszélyesek, az klassz lenne.

- "vajmi kevés köze van a genetikának ehhez". én nem beszéltem genetikáról, csak arról, hogy egy adott környezettel szembesülve egy adott génkészlet jobban boldogulhat, mint egy másik. ezzel mi a baj?

- az öntagadó sógoros példáddal végképp nem tudok mit kezdeni. hogy jön az ide?

16

CsasZ, 2005. június 23. csütörtök, 11:41 (#)

A defektes génállományra majdnem írtam valamit...
Tiszta hülyesség, 18 éves koromig vidéken szinte folyamatosan erdőn-mezőn lógtam, mégsem volt semmi allergia, Pesten meg minden bajom lett, nyilván a génjeim szarok.
A szénmonoxid, nitrogén oxid és ólom meg a legjobb vitamim.

17

Ali, 2005. június 23. csütörtök, 11:46 (#)

Ses, CsasZ eszerint érti. Tényleg nem akarok egy ennyire kényes kérdésbe belemenni, tudom, hogy nyulakat lehet kiugratni értetlenkedéssel, de ehhez nem akarok partner lenni.

18

ses, 2005. június 23. csütörtök, 12:10 (#)

Nem, Ali, egyikőtök sem érti, sőt, CsasZ még meg is sértődött. :) Teszek még egy kísérletet:

1. Csasz is meg én is egész gyerekkorunkban a természetben lógtunk. (Ez nálam csak 90%-ban igaz, dea példa kedvéért fogadjuk el érvényesnek)
2. Akkor egyikünknek sem volt allergiája
3. Most mindketten a városban élünk.
4. CsasZnak most van allergiája, nekem továbbra sincsen.
5. (Most jön az én állításom:) az én szervezetem az allergia szempontjából valamiért jobban bírja a jelenlegi, városi környezetet, mint CsasZé.

Most komolyan, számodra mi olyan nehezen fölfogható ebben? Mintha te értetlenkednél, nem én. Az 5. pont egyszerű logikai következtetés, nem tartalmaz semmilyen véleményt vagy értékítéletet. Ettől CsasZ még lehet szebb, okosabb, erősebb, egészségesebb, lehet, hogy kétszer annyi ideig fog élni, mint én. Lehet, hogy több és sikeresebb utódja lesz. Ám mindez nem változtat azon, hogy a hársfavirágillat szempontjából az allergiának (tök mindegy, hogy milyen okból) behódoló szervezet gyengébb, mint az, amelyik ugyanolyan körülmények között nem esik áldozatul.

Még mindig nem tiszta?

19

pravda, 2005. június 23. csütörtök, 14:03 (#)

meg virtualis sorozes kozben is osszevesznek az emberek?

20

CsasZ, 2005. június 23. csütörtök, 22:55 (#)

Dehogy veszünk össze. Én például nagyon élvezek valamit, de ha elárulnám, akkor már nem élvezném :)
vagy már elárultam?

21

CsasZ, 2005. június 23. csütörtök, 22:57 (#)

Az alergiára visszatérve - arra tudok még gondolni, hogy a masszív természetmegvonás után már elviselhetetlen a szokásos dózis.

22

cziczas, 2005. június 23. csütörtök, 23:34 (#)

10-re: Hátha még velem tartanál egy ilyen túrán;-)))
21-re: pont ezen törtem a fejem, már a múltkor is! SZVSZ azért (is) lehet ennyi allargiás ember, mert sose találkozik azokkal az -akár illat- anyagokkal, esetleg pollenekkel normális körülmények között, a szabadban, amik az allergiáját okozzák.
Nevessetek ki, ha hosszabb időt Budapesten töltök viszketek vakaródzok, ég a képem, minden bajom van, és itthon kiiszom a csapot, mert bármennyi folyadékot is fogyaszzak folyton szomjas vagyok.
És tudom, hoyg a város egész területén nagyon kevés helyen lehet tiszta, eü. határérték alatti levegőhöz jutni.

Bájológusok valszeg többet tudnának mondani arról, milyen kölcsönhatásban van a szennyezett nagyvárosi levegő és a virágpor egymással.

23

akakij, 2005. június 24. péntek, 00:39 (#)

lehet, hogy ez mar off :))
Van egy harsfa az belsoudvarunkon (belvaros kozepe). Este hazaerve mar a lepcsohazban erezni az illatot, mintha valami tunderpalotaba lepnek be a budosbol. Es utana, amikor kilepek az udvarra... Mindig elmosolyodom es irigykedem a szomszedra, akinek pont a haloszobaja elott van a fa.
(En is allergias vagyok a parlagfure, de ez a harsfaval kapcsolatban eszembe se jutott.)

24

cziczas, 2005. június 24. péntek, 08:59 (#)

Akakij Akakijevics (a hozzászólásod miatt támadt kedvem játszani a neveddel) :dehogyis off szvsz!

Éppen ez a jó, a szépben a jóban, hogy szándékunkon kivüli érzeteket keltenek bennünk, gondolatokat, érzelmeket.

Én nagyon hozzáillőnek találom, amit mondtál...hozzáillőnek Myreille írásához:-)

25

Ali, 2005. június 24. péntek, 09:30 (#)

A "természetmegvonás" tetszetősen hangzik. Csak nem magyarázza meg azt, hogy ablakomon kitekintve több fát látok, mint amennyi összesen az ötödik kerületben van és külföldi tartózkodásaim alatt is kevesebb gondom volt az allergiával, ellenben Budapesten ma már 24 órát sem tudok eltölteni. Ha csak önmagában a "természet" okozná az allergiát, a Bükk fennsíkján lennék a legbetegebb, a Margit körúton meg semmi bajom nem lenne...

Persze lehet "genetika defektus" alapján osztályozni és büszkének lenni, hogy van, aki még vidáman bírja, mert nem olyan "gyenge". Egyre kevesebben bírják. Az allergia a szervezet elkeseredett védekezése a környezeti káros hatások ellen. Az pedig nem természeti törvény, hogy a városi élettel ez együttjár. Nem Helsinkit szedem elő (Európa legtisztább fővárosa, ugyanakkor Finnország legszennyezettebb települése), hanem szülővárosomat, Miskolcot. A nehézipar összeomlásáig kiemelten szennyezett hely volt, talán az ország legrosszabb levegőjű városa. Ma érezhetően tisztább, mint Budapest. De, sajnos az egyszer megkapott terhelés nem múlik el nyomtalanul...

Azért remélem nem leszenk vagonba pakolva azok, akik nem voltak elég sikeresek genetikailag. Elnézést, de tegnap épp a XX.század rövid történetének negyedik része ment a rádióban, mikor ezt a vitát itt olvastam, voltak bizonyos áthallások...

26

ses, 2005. június 24. péntek, 09:57 (#)

Ali, állj, rossz irányba kardozol, mert komolyan a szívedre vetted a dolgot.

Amennyiben a gének általi "meghatározottságot" nem kívánod érzelemmentesen szemlélni, ami persze a szíved joga, akkor lehet, hogy egyáltalán nem érdemes szembenézned vele. A természet vak, nem tervez és nincs igazságérzete. Az emberektől persze elvárható mindennek az ellentéte, de itt nem erről volt szó.

Az utolsó bekezdésed erősen demagóg, nem gondolod? A sesblog nem az a hely, ahol egymás vagonírozásán morfondíroznak a vitapartnerek, és ebben a láncban sem hangzott el ilyesmi, egészen a te iménti beleszólásodig. Ezért az áthallásaidért magadat okold, a burkolt célzást nem vagyok hajlandó komolyan venni.

Úgy érzem, nem tudsz elvonatkoztatni a személyes érintettségtől, úgyhogy mielőtt nyíltabban is nácizni kezdesz, inkább felajánlom a vita (most még) békés befejezését. Ha gondolod, válaszolj még erre, és legyen a tiéd az utolsó szó.

27

Alfi, 2005. június 24. péntek, 10:09 (#)

Ne szívd mellre ses!!!!
Az ember többféle módon vehet fel információt a környezetéből.
1.átélés(biológiai lény)
2.Megértés(értelmes lény)
3.Tudás(Társadalmi létező,törtémelemmel)
4.Cselekvés(Felelősséget vállaló ember aki teszi a dolgát)
Vannak átfedések egész rendesen.
Egy nyaralás megélése, más mint egy probléma megértése, egy hátrányos helyzetű csoport társadalmi segítése is más mint
amikor az ember teszi a dolgát.:-)))

28

Ali, 2005. június 24. péntek, 10:58 (#)

Ses,

először lenyeltem a dolgot, de láttam, hogy egy másik cikkben megint előszedted, vettem tehát a bátorságot, hogy jelezzem, a dolog ilyetén való beállítása többféleképpen is szemlélhető. Jelzés volt. Most még társaloghatnánk azügyben is, hogy nemcsak a nácik vagoníroztak, s nemcsak az elmúlt században kerültek tárgyalás nélkül hosszú hónapokra drótkerítés mögé emberek, vagy kínzásra, megsemmisítésre. Lehet, ez is demagógia, lehet, hogy csak a nácikat szabad emiatt elítélni.

Ami a genetikát illeti, arról van egy laikustól elvárható általános képem, semmi több. Ez alapján úgy gondolom, veszélyes egy hajlamosító tényezőn lovagolni (kitartóan) egy konkrét ok elhanyagolása mellett. Tehát a "defektesek" e módon való felcímkézése elég durva, lealacsonyító, tekintet nélkül az ezt követő kimagyarázkodásra.

Szigorú vagyok? Igen.

Érintett vagyok? Igen. De ha a látásban korlátozottakról volna szó, akkor is felháborítana a lenézés. Bár lehet, hogy ebben is érintett vagyok, mivel volt látást nélkülözni kénytelen tanítványom. Megjegyzem, sokkal tehetségesebb, mint én. Őt egy helytelenül működő inkubátor "határozta meg" egy életre, az asztmások jó részét meg a környezetszennyezés.

Demagóg világban élünk, okos ember nem dobál fel ilyen labdákat, vagy ha feldobál, ne csodálkozzon, ha lecsapják.

Úgy érzem, meglehetősen felindultan reagálod le, ha számodra nem tetsző egy hozzászólás és ez őszintén meglep. A 26-os hozzászólásodat vehetném akár nyílt személyeskedésnek. Egyre kevésbé értelek. Mindössze arra szerettelek volna rávezetni, hogy legalább akkor lépj le a tyúkszemről, ha szólnak, hogy fáj. Miért e felháborodás részedről? Tényleg próbáltam finoman fogalmazni, de úgy nem sikerült. Nem vagyok tökéletes, távolról sem.

Ha úgy érzed, demagóg nácizó vagyok, akkor viszont nem egy nyelvet beszélünk. :(

Ez elkeserítő.

29

Ali, 2005. június 24. péntek, 11:27 (#)

Ali te is túl sok igazsátalanságot tapasztaltál,túl sok emberi gyarlóságot ismersz,túlságosan nyitott vagy a rosszra,a világ szemetére.
Ugyanakkor nagyban gondolkodsz és rendelkezel srtatégiai gondolkodással rálátásod van különböző területekre és képes vagy nagy projektekben való közreműkődésre.
Hát persze,hogy nem értenek egyet veled az emberek ekkora lépték sok ember számára idegen.Ugyanakkor pont ezért érdekesek a kommentjeid és a cikksorozatod.Hajrá!!!!:-)))

30

Alfi, 2005. június 24. péntek, 11:31 (#)

Bocs,elírtam a nevem.:-)))

31

pravda, 2005. június 24. péntek, 11:49 (#)

node uraim! van hogy az ember feszult, vagy egyszeruen csak szorongasos tipus. uilyenkor barmilyen informacio erkezik a kornyezetebol, azt eszrevetlenul radarozza, nem lehet-e, hogy tamadas rejlik e benne. ha eppenseggel es szerencsetlenul lehet ilyen arnyalatot kihamozni monnyuk egy mondatbol akkor beindul a belso alarm es robban a bomba: agressziv visszaszolas az agresszivnek velt tamadas ellen. Ali: Ses azert szedte elo egy masik cikkben, mert megprobalta humorral levezetni a folos feszultseget, Ses: a vagon idehozatala egy direkt tulzason alapulo ironia bevezetese szinten a feszultseg levezetesere. lazuljatok mar el!

32

cziczas, 2005. június 24. péntek, 13:42 (#)

...na ne hülyéskedjetek már...
senki nem akart senkit se SZÁNDFÉKOSAN bántani
Mindenki érzékeny olyan dolgokra, ami neki fontos.más meg azért tenyerel bele, mert számára lényegtelen, fel se fogja mivel, mit vált ki...
Nem beszélhetnénk inkább csak úgy elvontan bármiféle virágról???
...az illatát, hagyjuk azoknak, akik bírják...

33

Karaj, 2005. június 27. hétfő, 16:17 (#)

Lenne egy rövid megjegyzésem, teljesen bántó szándék nélkül.

Vannak, akiket nem zavar a nagyvárosi levegő (köztük engem is), és vannak akik igen. Valószínűleg egy eltérő génminta a magyarázat arra, hogy ugyanarra a környezetre másképp reagálnak. De azt nem tudhatjuk, hogy melyik gén a jobb. Az is lehet, hogy a tünetmentes egyedek génállománya olyan, hogy nem veszi észre a mérgező kémiai anyagokat, nem vált ki ellenreakciót, így nem tüsszenti ki a mérgeket, és emiatt végül korábban hal meg. Ebben a felállásban például az allergiát felmutató szervezet sikeresebb.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork