Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Biopiac

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2005. július 17. vasárnap, 23:25 | 7 hozzászólás

20050718_biopiac_1.jpgElsőnek az tűnik fel, hogy milyen sok itt a gyerek. A város többi piacán, ahol eddig jártam, rosszkedvű nyugdíjasokból, sietős háziasszonyokból és elnyomott férjekből áll a közönség, ezzel szemben itt mintha csupa harmincas éveit taposó házaspár vásárolna, csecsemőkkel és óvodáskorú gyerekekkel felszerelve.

Szerencsés módon a piacnak helyt adó kert végében nemrégiben megjelent néhány fából készült EU-konform mászóka is, és a kölykök vidáman ugrándoznak rajta, mit sem törődve a gondosan elhelyezett "A JÁTÉKOKRA FELMÁSZNI BALESETVESZÉLYES ÉS TILOS!" feliratokkal. Groteszk látvány, jut eszembe első látásra, aztán megnézem a térképen, hogy hol is vagyunk - aha, szóval Magyarországon, akkor mindent értek. De kanyarodjuk vissza a piachoz.

A biopiac a XII. Csörsz utcai Művelődési Ház kertjében működik, a Bio-Kutúra Egyesület gondozásában, szombatonként reggel hattól kora délutánig (amíg a készlet tart). Áprilisban költöztek ide a Marczibányi térről, miután onnan a lakók kiutálták őket. A régi helyszínen sosem jártam, de itt egészen kulturáltak a körülmények, még helyre kis standokat is ácsoltak az árusoknak, hogy ne ázzanak az esőben.

20050718_biopiac_2.jpg

Árulnak itt mindenféle zöldséget, mi szem-szájnak ingere: paradicsom, paprika, saláta, zöldbab, zöldborsó, répa, egyebek. (Általában egy picit szebbek, mint a "hagyományos módon termesztett zöldségek", és nem is nőnek olyan groteszkül nagyra, mint növekedési hormonnal telepumpált fehéregerek a laboratóriumban.) A vegyszerek használatának hiánya természetesen az árban is megjelenik: nagyjából 1,5-ös szorzóval kell számolni, ha nem kereskedelmi mennyiséget vásárolunk, akkor ez szerintem (ízlés dolga) elfogadható többletkiadással jár. Én úgy fogom fel a dolgot, hogy a kiszolgálásért is fizetek, azért, hogy udvariasak velem, mosolyognak rám, és a pékség eladó kislánya sem kiabálja a vevők füle hallatára, anatómialiag némileg meghökkentő módon, hogy "a faszom!!!", mint ahogyan az a Fehérvári úti piacon a jelenlétemben megtörtént.

Persze a vásárlók sem teljesen azonosak a Fehérvári úton megszokottakkal; bevezetőben leírtakon túl talán a "Fidesz-szavazók" jelző illeti őket a legjobban, nem abban az értelemben, hogy aki itt vásárol az tényleg a Fideszre is szavaz, hanem hogy a Fidesz ilyennek képzeli el ideális szavazóit: fiatalok, jómódúak, egészségesek, koránkelők, dolgosak, nem parkolnak tilosban és rendesen fizetik a helyi adójukat. (Korlátozott példányszámban, de létezik ez az állatfaj is. Ha nem hiszitek, legközelebb csinálok róluk fényképeket...)

A zöldségeken kívül kapható gyümölcs (kizárólag nyáron: télen csak felettébb satnya kinézetű almát árulnak), biolisztből sütött kenyér, tej, sajt, és néhány asztalnál szárított gyógynövények, és titokzatos elixírek.

Érdekes, hogy amíg Angliában és Írországban a vegyszerek nélkül termesztett zöldségek és gyümölcsök mára az áruházak megszokott árucikkeivé váltak (külön polcuk van minden TESCO-ban) és nem kapcsolódik hozzájuk semmilyen misztikum, addig nálunk a bio-mozgalom a metafizikus egészségkultúra hálójában vergődik. Ha bemegyek egy átlagos bioboltba, a polcok teli vannak gyógyteával és különféle holisztikus csodaszerekkel. Mintha az eredendő bűn koncepciójára alapozva megalkották volna az eredendő betegség fogalmát, ami szerint születésünk óta alattomos és végzetes kórságokban szenvedünk kivétel nélkül mindannyian, hiába nem fáj semmink és gondoljuk azt magunkról, mi kis buták, hogy kutya bajunk; szorult helyzetünkből pedig csak úgy menekülhetünk, ha puffasztottrizs-lapocskákat rágcsálunk, borsos árú vitaminkészítményekkel fűszerezve, és egzotikus növényekből nagymama titkos receptje alapján kevert méregtelenítő teát kortyolunk hozzá. Esetleg, ha szerencsénk van, a bolt legtávolabbi sarkában találunk egy zsák biokrumplit és néhány fej fonnyadt salátát is.

Szerencsére a piac nem ezt az irányzatot képviseli, és a vevők sem gondolják, hogy egészségük megőrzése érdekében tizennyolcféle gyógynövényből kevert teát kellene fogyasztaniuk - legalább is erre következtetek abból, hogy egyedül a friss paradicsomért és friss salátáért állnak hosszú sorok.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

nyelv-ész, 2005. július 18. hétfő, 10:47 (#)

Sajnos a magyar honpolgár étkezési szokásait (kultúráját?) az "olcsón sokat" fémjelzi. A "sokat" itt nem feltétlen darabra vagy súlyra kell érteni, kanem kilokalóriára.

Változást csak egy sokéves, módszeres egészségnevelő program hozhatna, amit persze az adófizetők pénzéből kellene finanszírozni. Nem csak az egészséges táplálkozásra, hanem a mozgásszegény életmód veszélyeire is felhívná a figyelmet. Sikere esetén változnának a piaci viszonyok, egyre többen fogyasztanának egészséges élelmiszereket, így azok ára csökkenne és elérhetővé válna.

Persze sokan elleneznék, arra hivatkozva, hogy "az én pénzemen a kormány ne mondja meg, mit zabáljak".
Aztán ott vannak azok, akik abban nőttek fel, hogy "az a tiéd, amit megeszel". Szomszédom jól menő vállalkozó, de rettenetesen fél a nyomortól és az éhezéstől. Anakronisztikus látvány, ahogy a zsírban tocsogó sült malacot tolja be az arcába, miközben a sötét jövőt vázolja: "nehéz idők jönnek, nem lesz mit ennünk" - miközben egyre dagadtabb.

Neki egy egészségmegőrző program valóban a rossz időket jelentené..?

2

cziczas, 2005. július 18. hétfő, 17:10 (#)

...egyre több ilyen van...sőt, házhoz szállítás is...
nézzétek ezt meg!http://www.nyitottkert.hu/bioterm20040519.htm
...nálunk is próbálkoztak hasonlóval, de valahogy megakadt, viszont a piacon vannak bio-standok, nem sokkal drágábban, mint a megszokott...de egyre több:-)))
nyelv-ész: tényleg sokat kellene beszélni róla!!!
...és bármennyire hihetetlen, de egészen más annak a paradicsomnak az íze, amit vegyszermentesen termelnek...
mindenkinek ajánlom, egyszer próbálja ki:-)))

3

nyelv-ész, 2005. július 19. kedd, 07:57 (#)

Köszi az ajánlatot, én itthon "bio-paradicsomot" fogyasztok, ami a konyhakertben terem, vegyszermentesen. Ami zöldség megterem a 150 négyszögölön, az mind vegyszermentes. Egyedül a szőlőt kell permetezni, attól függően, melyik évben milyen az időjárás.

4

cziczas, 2005. július 19. kedd, 08:08 (#)

...nehogy úgy járj, mint egy közeli ismerősöm, aki a levéltetveknél elért sikere alapján várta, hogy a szőlőn is egy idő után összeomlik a populáció!...

sikerült neki;-)))

5

nyelv-ész, 2005. július 19. kedd, 10:18 (#)

Ha már a szőlőnél tartunk, volt egy tő direkttermő fajta (sajnos már kiöregedett), ami mindenféle gondozás nélkül is mézédes szőlőt hozott. Amikor a peronoszpóra mindent kipusztított a többszöri permetezés ellenére is, akkor ez vidáman termett.

Ebből is látszik, hogy az ember növénynemesítő tevékenységét a természet nem mindig tolerálja...

6

cziczas, 2005. július 19. kedd, 10:47 (#)

...hmmm...majd a jó GM termények megoldják ezt a problémát is:-(((...

7

BaBe, 2005. július 19. kedd, 18:01 (#)

Vicces, hogy úgy látszik, ami trendinek és egyedinek vagy ritkának tűnik, az a kiskertekben tulajdonképpen már sok helyen ott van. Amióta az unokái megszülettek, azóta a párom édesapja sem permetez. Régebben csak a Kutya zabálta tőkéről a szőlőt, aztán már az unokák is, kellett a megoldás. Igaz, hogy így szegény Mamának is több a gondja a kerttel, mégis, minden ami ott terem, egész más mint a bolti. Az eper például olyan édes, hogy nem kell cukrozni - egy csipet luxus csóróknak :))) A bótit mán nem is szeressük...

A szárított gyümölcsöktől sokáig idegenkedtem, aztán egyszer kényszerűségből egy biopiacon (igen, a Marczibányi térin) vettem többfélét, azóta az aszalt körte nagy kedvencem, és meg merem venni máshol is (pl. a Cédrusban).

Szóval jó a biopiac, valóban jó, az egyetlen problémám tényleg csak az árral van, én nem másfélszereseket tapasztaltam. Igaz, hogy nem a bolti árhoz viszonyítok, hanem a hagyományos piacihoz, az meg esetenként jóval olcsóbb.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork