Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fokhagyma és kovászos uborka

Myreille cikke a Bilagit rovatból, 2005. július 2. szombat, 15:31 | 41 hozzászólás

Szeretek főzni, és sütni is. (Ráadásul szerintem a főzés nagyon nőies is.) Anyukám kivételével mindenki igazolja - még az öcsém is, aki natúrszelet-krumplipüre-csemege uborka háromszögre esküszik -, hogy jól főzök. Viszont minél felnőttebb vagyok, annál inkább örülök, amikor anya (vagy valaki más) főz valami finomat és nekem nincs más dolgom, csak leülni és enni.

Nem tudom, hogyan tanultam meg főzni, illetve sütni, egyszer csak tudtam és igazán nem tartottam nagy érdemnek ezt a tudást, mert főzni és sütni halálosan egyszerű.

Persze voltak mumus kaják. Hosszú ideig ilyen volt a rizs. Viszont az egyik barátnőm elmondta a titkot. 1 egység rizs, 2 egység forró víz és nagyon kis gázon 20 perc párolás, keverés nélkül. Persze csak a sárga zacskós, A rizs a jó és ezen a makacsságomon a pasim kicsit nevet, de tudja, hogy az eredmény finom, így nem próbál meggyőzni.

Régen még megvolt az illúzióm, hogy új ételeket találok ki, de apukám mindig elmondta, mikor és hol főzött ilyet ő, aki szakács, vagy nagypapám, aki mesterszakács volt. Néha, ha kérdezik, azt mondom, hogy azért tudok főzni, mert már benne van a véremben. De az is a véremből, illetve "falusi fruska" létemből fakad, hogy szeretem a kolbászt és a füstölt tarját és sonkát. De nem azt a bolti vackot, amit üvegpult mögött lehet kapni, hanem azt, amit a falusi hentes pácol és füstöl. Ja, és nem szeretem a felvágottakat, a hús legyen hús és lássam is...

Mindig vannak újításaim. Az egyik legjobb, hogy a rakott krumpliba, a krumpli, kolbász, tojás rétegek mellé, még füstölt sajt réteget is teszek, illetve a tejfölbe fokhagymát. A fokhagyma nagy kedvencem és téli sajtlevesbe is mindig kerül. Illetve van egy egyszerű svéd étel (kicsit sózott, borsozott csirkemell tojásban, sajtban megforgat, majd jénai aljára helyez, tojást, sajtot, tejfölt összekever, húsra ráönt, majd letakarva kb. 40 percig süt), amibe szintén szoktam fokhagymát tenni. Ehhez görög salátát szoktam csinálni, amiben az öcsém azt szereti a legjobban, hogy a kígyóuborkát kovászosra cseréltem. Lazacot még sohasem ettem - már motoszkál a fejemben, hogy ki kellene próbálni valamelyik jó kis recepttel -, viszont a Rómaira (szinte) bármikor kibiciklizem hekket enni.

Bármilyen süteményt sütni sokkal egyszerűbb volt, mint a nagymamám húslevesét, vagy anyu vadasmártását, vagy paradicsomos paprikáját leutánozni. Igazából nem hittem el, hogy nekem is menni fog. Egyszer viszont megpróbáltam és sikerült, na azóta nincs lehetetlen. Új és régi ízek vannak az asztalomon. Most pl. az jár az eszemben, hogy ha lesz szőlő apu "birtokán", akkor csinálok rántott sajtot és hozzá madársalátából, lilahagymából, szőlőből salátát.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (41)

1

ses, 2005. július 2. szombat, 17:13 (#)

na jó, megyek, eszem valamit. :)

2

Kenny, 2005. július 3. vasárnap, 10:49 (#)

A Rómain olyan igazi strandos sült hekket adnak? Emlékszem, mennyire szerettem a Balatonon ilyet enni (no meg lángost), paprikás liszt, infralámpa, hehe.

A fokhagyma viszont - többek között a kabaré mellett - egy másik dolog, ami miatt sokszor válok kivetett páriává, ugyanis utálom. El lehet képzelni, hogy ez mennyire kínos dolog kis országunkban, ahol a fokhagyma eléggé alapfűszer. A pincérek óriási szemeket szoktak mereszteni, és látom a tekintetükben a szánalmat. Egyszer valaki azt javasolta, hogy mondjam, hogy allergiás vagyok rá, akkor nem kérdezősködnek. Na, mondom, milyen király ötlet. Eredmény:
Kenny: Ugye ebben nincsen fokhagyma? Sajnos allergiás vagyok rá.
Pincér: Tééényleg? És mik a tüneteid?
Kenny: Ööö
:)))

3

ses, 2005. július 3. vasárnap, 11:01 (#)

Ej, na ez tényleg kínos. Nem irigyellek. Fokhagymaellenes alapállással a világ jó részén el vagy ásva - ráadásul pont ott (pl. itthon, de délkelet-ázsiában is) ahol amúgy jó a kaja ;)

4

cziczas, 2005. július 3. vasárnap, 20:03 (#)

Én ma nagyon nőies voltam!;-)
Az ebéden kivül befőztem málna-cseresznye és ribizli-cseresznye dzsemet... most már roskadok össze...
Hiába, a hangyaság nehezebb, mint tücsöknek lenni;-)

5

Kenny, 2005. július 3. vasárnap, 20:35 (#)

Ribizli-cseresznye? Elég bizarrul hangzik. Fokhagyma van benne? ;)))

6

cziczas, 2005. július 3. vasárnap, 22:21 (#)

Kenny:-)) ebben nincs...de amúgy nagyon szeretem:-)))abos Gy. után szabadon a fokhagymát is fokhagymával eszem:-)))
(a cseresznye dzsemnek túl édes, a ribizli túl savanyú 2:1 arányban, viszont tökéletes, szvsz:-)

7

Kenny, 2005. július 3. vasárnap, 23:24 (#)

cziczas, egy pillanatig sem kételkedtem benne, hogy imádod a fokhagymát. :) Kösz a felvilágosítást a keverék-készítés rejtelmeiről, megint tanultam valamit. :) Egyébként miért dzsem? Aszittem lekvár a böcsületes neve.

Én ma mirelit bélszínrolót sütöttem. Az ugye még nem főzés? Az igazi főzéseket lehet hogy jobb ha eltitkolom, esetleg túlzott nőiességet sugallna. ;)

8

cziczas, 2005. július 3. vasárnap, 23:57 (#)

Kenny: a lekvárt tovább főzik, szétfő benne a gyümölcs...a dzsemben darabos...(és az enyém illatos is bibííííííííí:-)))

9

Kenny, 2005. július 4. hétfő, 00:16 (#)

Bocs, cziczas, de a zárójeles megjegyzéseden hangosan felröhögtem, nemrég hallgattam Tereskova vonatkozó dalát. Egyben elhatárolódok saját asszociációmtól. :))) A dzsem-lekvár definíciókon viszont elcsodálkoztam, én azt hittem a kettő ugyanaz, csak a dzsem sznobabbul hangzik. :)

10

cziczas, 2005. július 4. hétfő, 08:21 (#)

...akkor már nem éltem hiába:-)))...

11

Shane, 2005. július 4. hétfő, 16:31 (#)

Kenny: VÉGRE!!!Végre vki,aki osztozik kínos fokhagyma nem evős pária-létemben... :)))

12

Kenny, 2005. július 4. hétfő, 18:16 (#)

Shane, üdv a csapatban! :) Eddig egyetlen embert ismertem, aki nem szerette a fokhagymát. Gyanítom, hogy nem vagyunk túl sokan, talán egész Magyarországot tekintve sem biztos, hogy egy focicsapatot kitennénk. :)

Mivel a napozásért sem vagyok oda, volt aki megkérdezte hogy látom-e magam a tükörben, az exem pedig egyenesen vámpírfajzatnak hív. :)

ses, sajna igaz, tiszta szívás ez így, a thai kajának például a közelébe sem tudok menni.

A legjobban az fáj, amikor olyan ételeket gyaláznak meg fokhagymával, amikbe egyébként nem szokás tenni, mint pl. a pörkölt. Mert OK, tudom hogy a cigánypecsenye meg a brassói alapvetően fokhagymás, nem is szoktam ezeket enni, no de a pörköltöt ilyesmivel megszentségteleníteni? :)

13

cziczas, 2005. július 4. hétfő, 22:41 (#)

a mamám is úúúúútálja a fokhagymát.

14

Kenny, 2005. július 5. kedd, 12:26 (#)

No, ma kihúztam a gyufát a kajáldában, kérdeztem, hogy van-e fokhagyma a pörköltben. A csaj megvető tekintetet vetett rám, és megkérdezte hogy láttam-e már pörköltet fokhagyma nélkül, mire mondtam neki, hogy bizony láttam, sőt szerintem a pörköltben egyáltalán nincs fokhagyma. Nem zárt a szívébe. :)

15

Shane, 2005. július 6. szerda, 13:38 (#)

Kenny: +extra: a gyomrom sem bírja.... na gondolhatod ezen "kifogás" hihetőségét egy étteremben...
Más: múltkor lángosra támadt kedvem (mert azt szeretem)

nagydarab bajuszos hentes kinézetű lángosos bácsi: "tessék.."

Shane: egy lángost szeretnék

nagydarab bajuszos bácsi csinálja,fogja a jó kis fokhagymás levet,borítja...

Shane cincogás: elnézést,nem kérek fokhagymát...

nagydarab bajuszos bácsi: NEEEEEEEM??!

betoji Shane:de..jó lesz....

Odaadtam a hugomnak... :)

16

Kenny, 2005. július 6. szerda, 14:00 (#)

Shane, :), ejjgen, ismerős a lángosos bácsi reakciója, én az ilyenek miatt próbálkoztam az allergia-sztorival. Ha valakiről kiderül hogy nem szereti a fokhagymát, akkor hirtelen úgy kezdenek rá nézni mint valami szánalmas teremtményre, aki nem is érdemli meg hogy nyomorult életében jó dolgok is történjenek, mint amilyen ugye a fokhagyma is.

Ma a kajáldában a túrós tésztáról is megkérdeztem hogy van-e benne fokhagyma, okulva a tegnapiakból. A csaj elég szúrós szemmel nézett. :)

cziczas, üdv a mamádnak. Asszem lassan meg kéne alakítani a fokhagymakerülők érdekképviseleti szervezetét. Gyűlések természetesen csak sötétedés után lennének. :)

17

cziczas, 2005. július 6. szerda, 14:51 (#)

Kenny: söprűvel??:-)))
(a hagyományok szerint az ajtófélfára fokhagyma koszorút kell felkötni, holmi nem kívánatos asszonynép ellen)

de ez csak vicc! meg ne sértődj!... az én közlekedési eszközöm is ott áll a sarokban a fekete macskám mellett:-)))

18

BaBe, 2005. július 6. szerda, 15:37 (#)

Kenny, már bocs, hogy beleugatok, de szerintem rosszul kérdeztél. A pörköltnél pl. pont fordítva kellett volna eljárnod:
- Csókolom, ugye _nincs_ benne fokhagyma? - merthogy a pörköltben valóban nem kéne lennie...
- Ááá, kedvesuram, már miért lenne? - mindig azt a választ kapod, amit hisznek, hogy arra számítasz. Miután azt kérdezted, hogy van-e benne, gondolta a csaj, úgy szereted. Ha azt kérdezed, hogy nincs benne, akkor meg azt mondja. A kifőzdékben amúgy sem dívik nagy szakácstudománnyal bírni és sokat fűszerezni (már bocs a kivételeknek), Te meg boldog lehettél volna a válaszoddal :))

Shane, te meg miért fosol a nagybajuszú henteslángososbácsitól? Belőled (meg belőlem) él... fosson ő. :))
/csak ne a lángostól, mert akkor nem kérem./

19

Kenny, 2005. július 6. szerda, 15:55 (#)

cziczas, már hogyne sértődnék meg, ha holmi halandó boszorkányokkal hozol összefüggésbe? Ez vért kíván! Milyen vércsoport lenni gringo cziczas? ;)

20

Shane, 2005. július 6. szerda, 16:32 (#)

BaBe: :)))

Kenny: csatlakozom a cziczas összeesküvéshez... amúgy is a fokhagyma nem a vámpírok ellen jó?Milyen is a vércsoportja? Hmmm...

21

Kenny, 2005. július 6. szerda, 16:39 (#)

BaBe, szóval szerinted ezekben a kajáldákban nemcsak hogy főzni nem tudnak, hanem még hazudoznak is. :)
Szerintem az ilyen kérdésre igazat szoktak válaszolni, ez valamiféle szakmai önérzeti kérdés is náluk, mert néha kifejezetten megsértődnek, amikor az ellenkezőjét feltételezem. "Micsodaaa, pörköltbe fokhagyma?" / "Hogy miii? Ki látott már pörköltet fokhagyma nélkül?"
Mindenesetre az biztos, hogy nincsen erről egységes vélemény a vendéglátóiparban.

22

Bright, 2005. július 6. szerda, 17:40 (#)

A fokhagyma kurva jó, Kennyről meg annyit, hogy tényleg vámpír, tegnapelőtt is kiszívta a sört a hűtőmből. :)

23

cziczas, 2005. július 6. szerda, 19:42 (#)

Hölgyeim!:-))...szállok rendelkezésükre:-)))

Amnúgy a fokhagyma a fajtámnak való;-)))...de a Vámpiroskáknak üzenem: B R.h. + :-)))

24

Ikea girl, 2005. július 7. csütörtök, 15:27 (#)

Cziczas, BaBe, kedves rokonlelkek!
Isteni fokhagyma-rémlevest tudok, fűszeres, meleg kenyérrel, lágyan omló sajttal!
Seprűre lányok! :))))))

25

cziczas, 2005. július 7. csütörtök, 22:05 (#)

vevő vagyok rá:-)) még a fokhagyma szószra is..az az Én specialitásom...főtt marha husival
(de szerintem a fiúk itt rögtön agyoncsapnak minket, ha Stahl konyháját játszunk nekik)

26

Kenny, 2005. július 8. péntek, 10:48 (#)

Bright, a sör majdnem olyan jó mint a vér. De ha legközelebb nem lesz sör, akkor ugye... :)

cziczas, azonos a vércsoportunk, szóval a véred kímélő kajának számít. :)

Ha már fokhagymával gusztustalankodtok itt, akkor elmesélem, hogy én meg vérpudingot (blood pudding volt az angol nyelvű étlapon) ettem Németországban. Ez olyasmi mint a véreshurka, csak nincsen benne rizs, meg gondolom még néhány dolog, úgyhogy ez tuképpen egy vérpempővel megtöltött bél. Nyam. :)

27

Myreille, 2005. július 8. péntek, 14:14 (#)

Kenny, voltál már disznóvágáson és ettél már friss vért? Na, az is finom, csak nem tudom, hogy úgy is kímélő kajának minősül-e... ;)

28

cziczas, 2005. július 8. péntek, 15:10 (#)

Kenny:nagyanyám azt, amit ettél úgy hívta, hogy kolduskása:-)))...csalló-közi volt a Drágám....
nyam-nyam...SZERETEM!!!

De ez a megfelelés fordítva is igaz:-)))))))))))))))))))))))

29

Kenny, 2005. július 8. péntek, 15:45 (#)

Myreille, városi gyerek vagyok, soha nem voltam még disznóvágáson, dejazér hallottam már a friss sült vérről. Egy ausztrál kollégám, amikor hallott erről, majdnem rosszul lett. Színhúson kívül semmit nem evett, máj, szalonna, ilyesmi szóba se jöhetett nála, szóval el lehet képzelni mit szólt a sült vérhez. :)

cziczas, mit jelent az hogy a megfelelés fordítva is igaz? A kolduskása is szeret téged? :)

30

cziczas, 2005. július 8. péntek, 16:18 (#)

...a B R.h. + :-)))-t én is szerethetem:-PPP...

31

Zuzu, 2005. augusztus 8. hétfő, 12:57 (#)

Fokhagyma...hmmmm... tegnap joghurtos-római köményes-fehér borsos - fokhagymás sült padlizsánt készítettem hozzá olivás-balzasmecetes-borsos sült parpikát piros-sárga-zöld kápia paprikából megbolondítva egy extra erős egyeddel.

Figyelem! Spilák Klára színművésznő amikor zsenge főiskolás-kezdő korában a belvárosi színészotthonban élt, látogatásomkor épp a lecsóba aprított bele kevés fokhagymát. Hogy az milyen finom így!!!

32

Kenny, 2005. augusztus 8. hétfő, 15:43 (#)

Lecsóba fokhagyma az talán még durvább mint pörköltbe. Szentségtörés. :)

33

Zuzu, 2005. augusztus 8. hétfő, 15:59 (#)

Próbáld ki! Csak egy bújtatott gerezdet. Olyan mint a tizedmásodperces reklám.

34

BaBe, 2005. augusztus 8. hétfő, 16:33 (#)

Zuzu, büntetendő? :) /ha jól dereng, a bújtatott lekvár nálunk dádázást von maga után/

35

Zuzu, 2005. augusztus 8. hétfő, 16:39 (#)

Ez új a számomra :) Mivel mi sósszájúak voltunk az öcsémmel, így éjjel amikor már mindenki más aludt a családban kilopakodtunk a konyhába hogy egy kis pirosaranyt nyomjunk a mutatóujjunkra.

Nálam a bújtatott gerezd fokhagyma olyan, hogy oda sem nézek amikor beleaplikálom a lecsóba, mégis muszáj, mert csak add egy kis varázslatot az ételemnek.

36

Zuzu, 2005. augusztus 8. hétfő, 16:45 (#)

Ez új a számomra :) Mivel mi sósszájúak voltunk az öcsémmel, így éjjel amikor már mindenki más aludt a családban kilopakodtunk a konyhába hogy egy kis pirosaranyt nyomjunk a mutatóujjunkra.

Nálam a bújtatott gerezd fokhagyma olyan, hogy oda sem nézek amikor beleaplikálom a lecsóba, mégis muszáj, mert csak add egy kis varázslatot az ételemnek.

37

Kenny, 2005. augusztus 8. hétfő, 17:05 (#)

Zuzu, sajnos allergiás vagyok a fokhagymára, úgyhogy ha valami biztos, akkor az az hogy nem fogom kipróbálni a fokhagymás lecsót. Te azért ne fogd vissza magad. :)

38

Zuzu, 2005. augusztus 11. csütörtök, 14:16 (#)

Újabb fokhagymás kisérlet...

Tegnap éjjel álltam neki egy padlizsános receptnek. Hagymát oliván üvegesre pároltam, belevágtam 4 héjától megfosztott paradicsomot, ami persze így már nem olyan egészséges, mert a paradicsom piros szinét adó likopin pont a héjában dúsul fel, aztán jó sűrűre összefőztem. Belekarikáztam 14 szem paprikával töltött olivabogyót és a vékonyra szelt, majd besózott és kisütött padlizsánt.Közben kifőztem 25 dkg olasz durum metélt tésztát, ráhalmoztam a ragut és fetasajttal megszórtam.

Nem ízlett annyira, így ma felhoztam az igazi egészséges szintre. Kevés húsos bacon szalonnára rádobtam 2 fokhagymát és ezt kevertem a fenti raguhoz.

Így már mennyei lett!

39

cziczas, 2005. augusztus 11. csütörtök, 19:48 (#)

...meg nem állom, hogy csak fokhagyma-kedvelőknek valami eszméletlen salátát én is ajánljak...
...olívaolajon kell megpárolni a kb kisujjnyi vastagságú 3-4 cm hosszú padlizsán hasábokat. sóval, FRISS borssal kell ízesíteni, amikor már majdnem üvegesre párolódott hagyma szeleteket, fokhagymát rászórni és hámozott paradicsommal összerottyantani.-)))ha minden lecsós állagúra összefőtt a tűzről levéve meg kell szórni FRISS bazsalikommal...
eszméletlenül finom melegen és hidegen is hússal, vagy anélkül, kebabbal, jó magyar fasírozottal.....szóval bárhogy

40

Zuzu, 2005. augusztus 12. péntek, 23:25 (#)

Ha nem unjátok még, de tényleg szóljahot ha úgy gondoljátok, hogy a mindmegette oldalra való vagyok és itt csak szétoffolom a fórumot....

Na akkor egy utolsót.... padlizsánt oliván megsütni. A marinád: olivaolaj, fokhagyma, só, balzsamecet, római kömény, friss korianderzöld. Ebbe kell beleforgatni a padlizsánt. Hütőben érlelni. Tálaláskor apró kockára vágott paradicsommal és kigyóuborkával összekeverni, tetejére sózott joghurtot csorgatni. Feketemagos pitával fenséges...

Úgy néz ki mintha valami nagy főzőcskézős maca lennék, pedig én aztán 2 évvel ezelöttig a konyhát tisztaszobának rendeztem be, és ha mégis vásároltam a piacon valamit akkor kb. ez volt rám a jellemző: kérek 3 szem mákot...

41

ses, 2005. augusztus 13. szombat, 00:59 (#)

zuzu, toljad csak a recepteket, ennek itt örülnek! :) még külön rovatot is szentelünk neki, a bilagit címűt ( http://www.sesblog.hu/archives/category/bilagit.html ), de itt sem vetjük meg az ilyesmit.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork