Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mennyi az annyi?

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2005. szeptember 26. hétfő, 15:04 | 16 hozzászólás

Elvileg 20 centi. Mi azonban utánajártunk, és kiderítettük, hogy egyáltalán nem annyi; legalábbis petyhüdt állapotban nem. Górcső alatt a Burger King új reklámszendvicse.

X-TRA LONG CHEESE. Mennyire kínosan idióta név ez: N-GYON HOSSZÚ SAJT. Oly korban élünk itt a földön, amikor ilyen rettenetes márkákat is büszkén felvállalhatnak cégek.

Nem vagyunk a "magyar boltba magyar nevet" mozgalom élharcosai; nem gondoljuk, hogy pl. a Playstation vagy a Macintosh neve feltétlenül fordítást igényel. Az x-tra long cheese olvastán azonban a minap finomítottunk az álláspontunkon, és titokban máris odakívántuk a kirakat elé Grétsy tanár urat egy fénykarddal.

Rövid lelkitusa után sikerült visszafordítanunk figyelmünket az aktuális küldetésünkre, és a diszkréten zsebbe csúsztatott vonalzóval beléptünk az egységbe. Két hosszúnevűt is rendeltünk, hogy visszaszorítsuk a véletlen szerepét, majd asztalt foglaltunk, és a fényképezést tiltó jelzés ellenére elkészítettük az alábbi gerillafelvételt:

20050926_burger-king.jpg

A kép az álcázás és a harci körülmények miatt nem sikerült tökéletesre, de azért nézzük az eredményt:

  • A 20 centiméter etalonját a vonalzó jelképezi (B-E)
  • A tálca aljára helyezett alátéten lévő fényképen, amely életnagyságúnak hirdeti magát, oldalról látható egy szendvics. A hossza ennek is (B-E), azaz valóban 20 centiméter - persze csak akkor, ha kreatívan beleszámoljuk a legmesszebb kilógó sajtszelet csücskét is.
  • A vonalzó felett élőben, felülről a vásárolt szendvics. Ennek hossza (A-D), azaz kb. 19,5 centiméter, megint csak a kilógásokkal együtt.
  • Most figyeljük meg a szendvics alapját alkotó zsemlét. Ennek hossza (A-C), azaz 18 centiméter - szépen bepakolt verzió esetén tehát a meghirdetett 20 centiméter elérhetetlen.

Szigorúan véve tehát a Burger King nem mond igazat: a szendvicsnek nemcsak a neve ciki, de trükközés nélkül sosem fogja elérni a 20 centiméteres hosszúságot sem, a rövidebb zsemle miatt. Ugyanakkor be kellett látnunk, hogy a példánkban bemutatott különbség nem volt annyira égbekiáltó, hogy azzal odamehettünk volna a pulthoz számon kérni, holott eredetileg ezt terveztük.

Végeredményben szegényebbek lettünk egy zaftos fogyasztóvédelmi eset illúziójával, de ezt a cikket azért sikerült összeuzsonnáznunk nektek. A szendvics egyébként finom volt. Ha viszont megjelenik egy olyan cég, amelyik a meghirdetett méretet nem trükkösen elérendő maximumnak, hanem minimumnak tartja, akkor haladéktalanul átpártolunk hozzá.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

Gr0, 2005. szeptember 26. hétfő, 16:37 (#)

"Az x-tra long cheese olvastán azonban a minap finomítottunk az álláspontunkon, és titokban máris odakívántuk a kirakat elé Grétsy tanár urat egy fénykarddal."

Nos, arra az amúgy nagyrabecsült nyelvőr kartácsra, aki teljes mellszélességgel kiállt a sci-fi helyett a "fanti" megnevezés bevezetése mellett, sztem inkább ne bízzunk magyarítást :)

Amúgy szintén tanúm van rá, hogy először (és egyelőre utoljára) vásárolt extrahosszú sajtom kibontásánál az "ennél még az enyém is közelebb van a 20 centihez, vazz!" kijelentést tettem.

Gr0

2

Gr0, 2005. szeptember 26. hétfő, 16:43 (#)

Amúgy meg sehol sem állítják, hogy a szendvics a zsemle szélétől-széléig mérve 20 centiméter hosszú, sőt, azt pláne nem, hogy minden egyes darab, lehet, hogy ez egy átlagérték, mondjuk 1 millió szendvicsre értve... (nem vicc, volt egy eset, a nyelvészet és jog c. szemináriumon volt róla szó, mikor a tagt valaminek a súlyát tüntette fel a dobozoláson, és, mikor kiderült, hogy kurvára nem annyi, többek között azzal védekezett, hogy ez csak egy átlagérték, és az a 30-40 darb, amit kifgásoltak, átlag alatti. Poén: a védekezést elfogadta a szerv!)

Gr0

3

ses, 2005. szeptember 26. hétfő, 19:08 (#)

a "fanti"-ra nem is emlékeztem, de teljesen korrekt ötlet szerintem, bárcsak leváltotta volna a scifit, ami egy rettenetes jövevény!

másrészt viszont minden meg nem honosodott szókísérlet rettenetesen nevetséges az utókor szemében: ez egy ilyen végletes műfaj.

20cm: akkor a te szendvicsedet kellett volna lefényképezni, a történetedből kiindulva az sokkal kisebb lehetett a miénknél.

4

mr m, 2005. szeptember 26. hétfő, 19:52 (#)

megnézném azt a pékséget aki vállalja, hogy süt neked olyan zsömlét ami olcsó, tonnaszám készül és garantáltan 20 centi +-5% a hibahatár.
és most éhes lettem, a fene vigye el a buta teszteteket :-P

5

eszpee, 2005. szeptember 26. hétfő, 20:12 (#)

mr m, hasonlíts össze két Burger King zsömlét, mindegy melyik szendvicsből. Sőt, vegyél tizet (úgyis éhes vagy :)), és a tíz közül a legkisebbet és a legnagyobbat hasonlítsd össze. Csodálkoznék, ha 5%on kívül lenne a méretkülönbség.

6

Gr0, 2005. szeptember 26. hétfő, 22:51 (#)

ses,
olyan 2-2.5 centivel lehetett kevesebb a 20nál, vagyis köbö akkora, mint a tiéd.
30 centi alatt egész tűrhető a szemmértékem (bár az asszony nem hiszi, noha az már túl van a 30 centin :)

7

Zuzu, 2005. szeptember 27. kedd, 10:32 (#)

Gyerekek, a 6-os hozzászólást olvastam el először anélkül, hogy tudtam volna miről van szó. Nyálamat csorgatva görgettem felfele hátha photoblog-szerű képarchívum következik, netán piroskarikás +18 keddi kvíz mikor is kiderült, hogy csak egy BK szendvicsről van szó :) Ezt a blamázst! Körülbelül olyan mint amikor a konyhában lötyögteti kefírjét a főnököm.

8

ses, 2005. szeptember 27. kedd, 10:40 (#)

Zuzu, de hát ez nem az a blog - lehet, hogy félrekattintottál? :)

9

Zuzu, 2005. szeptember 27. kedd, 10:50 (#)

Nahát ses, micsoda feltételezések rólam! De őszintén, neked mi jutott volna eszedbe csak a 6-ról? :)

10

ses, 2005. szeptember 27. kedd, 12:32 (#)

hm... talán egy szendvics?

11

Gr0, 2005. szeptember 27. kedd, 13:30 (#)

Pedig ses nem is házas :P

Gr0

12

Balage, 2005. szeptember 27. kedd, 23:50 (#)

(OFF) A scifi-re hogy jön ki a fanti? Én azt ismertem, hogy: tufa. Enyhén tragikus.

13

Gr0, 2005. szeptember 28. szerda, 09:20 (#)

Balage,
kérdezd Grétsy tanár urat :)

Gr0

14

rudywaltz, 2005. szeptember 28. szerda, 12:06 (#)

én a tu-fát szoktam használni, de sztem az jó (-:

15

Gr0, 2005. szeptember 28. szerda, 13:29 (#)

hát, mindenesetre sokkal jobb, mint a tu-fasz :)

Én amúgy a "szkifi"től akadok ki, de az már egy másik sztori.

Gr0

16

cziczas, 2005. szeptember 29. csütörtök, 04:14 (#)

...elfogadom az átlagolást, minden megvásárolható termék méretére...
de miért mindig csak az én káromra tévednek?.-OOO


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork