Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Az ebéd

Wolf cikke a Bilagit rovatból, 2005. október 5. szerda, 13:25 | 8 hozzászólás

Nemzetgazdasági jelentés egy egyedülálló férfi háztartásából

Büdzsénk vendéglátóipari egységekben elköltött riasztóan nagy hányadát mérséklendő, vezetőségünk ebéd készítése mellett határozott. Rövid latolgatás után a menüt az alábbi pontokból állítottuk össze:

       1. fogás: Krumplifőzelék fasírttal

Tevékenységünk következő lépése a szükséges alapanyagok azonnali beszerzése volt, úgy mint finomliszt, étolaj, burgonya, barbérlevél, vöröshagyma, zsemle, tej, darálthús, só, bors, paprika, mindösszesen 1659 forint értékben. Egyes radikális, elhajló elemek ekkor ellenvéleményüknek adtak hangot, mely szerint ennyiért kétszer is ehettünk volna bármelyik szomszédos kifőzdében, vezetőségünk azonban hamar jobb belátásra bírta a zúgolódókat, rámutatva, hogy a felhalmozott étkészlet nem csupán mai étkezésünket szolgálja, hanem például a vásárolt 1 kg finomlisztből megmaradó mintegy 0,98 kg – háztartásunk korábbi, sokéves statisztikai számsorait alapul véve – még várhatóan 10-12 évig rendelkezésre áll.

Küldetésünk nemességének tudatában nagy örömmel és lelkesedéssel kezdtünk a konyhai munkákba. A kisebb nehézségek nem riaszották el szakértőinket a megfelelő megoldások azonnali alkalmazásától. A vártnál jobban besűrűsödött főzeléket víz, míg a gombóccá összeállni nem akaró fasírt-alapanyagot liszt hozzáadásával bírták jobb belátásra.

Szerény konyhai tapasztalatunknak köszönhető, hogy a várakozásoktól bizonyos mértékben eltérő eredményt kaptunk. Egy kb. másfél köbcentiméter méretű, barna elszíneződésű, fasírtnak látszó tárgy elfogyasztása után a menü első fogásának nevét „Krumplifőzelék”-re módosítottuk. Egyes radikális, elhajló elemek – ítéletük végrehajtása azóta folyamatban van – ugyan javasolták a valóságot jobban közelítő név alkalmazását, azonban a „Babérlevéllel és lisztcsomókkal díszített keményítőkrém” elnevezést nemzetbiztonsági okokból elvetettük.

Étkeztetésért felelős miniszterünket gyorsított eljárás keretében, nagy nyilvánosság előtt a Hazáért érdemrenddel tüntettük ki, a felelősök felkutatását és likvidálását gyorsan, visszhang nélkül végeztük.

Az ügy sikeres lezárása után a vezetőség megmaradt tagjai szerény, ám jól megérdemelt vacsorájukat a szomszédos Vadkan étteremben fogyasztották el.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

nyelv-ész, 2005. október 5. szerda, 13:48 (#)

Az anyagcsere-folyamat további fázisairól szóló híradások publikálását pedig a Minisztertanács felügyeletével és a Központi Bizottság Politikai Bizotságának örökös póttagja igazgatásával működő Jóizlés Akkreditációs Divízió letiltotta, az anyagot adatvédelmi és nemzetbiztonsági okokból 90 évre zárolta.

2

BaBe, 2005. október 5. szerda, 16:13 (#)

Aha, 16:13 van, én még nem reggeliztem, ezek után nem is fogok.
:)=)

3

mr m, 2005. október 5. szerda, 17:08 (#)

kezdőknek esetleg javasolhatom a kenyér és párizsi különböző kombinációit.
bár biztos él olyan ember aki azt is el tudja rontani...

4

rás, 2005. október 5. szerda, 17:15 (#)

A fasírtnak elengedhetetlen alkotóeleme a tojás - attól áll össze, úgyhogy legközelebb ezt is vegyél. Ezen kívül jó bele a fokhagyma, valamint a majoranna is.

5

geezer, 2005. október 5. szerda, 18:51 (#)

főzőblog? nekem most sült ki a steakem, egy kis Worcestershire-szósszal (na, hogy ejtjük?), friss salátával meg szalmakrumplival... hmmm, irigyellek benneteket :D

6

r.a, 2005. október 5. szerda, 20:49 (#)

Több, mint öt éve főzök-sütök több-kevesebb rendszerességgel, de még nem mertem olyan kaját csinálni, amiben rántás vagy bármilyen lisztes sűrítés szerepelt volna. Amikor megkérdeztem anyámat, hogy hogy kell, azt mondta, hogy érzéssel - de hát én nem érzek semmi (a liszt mennyiségével kapcsolatban), meg hogy mindig kevesebbet, mint amennyit gondolnék. Ez utóbbi már majdnem követhető tanácsnak tűnik.

7

Pepito, 2005. október 5. szerda, 23:53 (#)

Shanghaiban a triviális tejszín alapú szószok, tehát például minden, amit tésztákra teszünk, (makaróni, fusili, spagetti, miegymás) a lukszus kategóriába tartoznak, csak ha másért nem is, mert rettentő sokat kell takszira költeni, mire az ember beszerzi a tejszínt, leginkább hamistejszínnel készülnek: tej, teljes keresztmetszetben, valamint a szószba szitált liszt... érzéssel, persze, elkeverve simára, mielőtt összeáll. Szacccs iz lájf... De azért a csajok imádják, úgyhogy csak így tovább.

8

Anibell, 2005. október 6. csütörtök, 16:06 (#)

te Wolf, hogy felejtettél el az elmúlt egy hónap alatt fasírtot csinálni?

mesélj még a sörkorcsolyákról is, naaaa!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork