Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53923 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tüköry

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2005. november 22. kedd, 00:01 | 17 hozzászólás

Nem is étterem ez, hanem valóságos intézmény. Olcsó és jó sziget volt ez mindig a banknegyed kellős közepén, amelynek ilyenformán még a létezése is anakronisztikus; ám ez nem zavarta a pestiek jelentős csoportját abban, hogy lefegyverző hűséggel visszajárjanak oda.

Nos, a legendák is okozhatnak csalódást.

1-kor érkezünk eszpeével, meglepetésünkre nem kell sorban állni a bejáratnál. Igaz, csak a kétszemélyes, marhavagon-jellegű boxok némelyike szabad, ahol a belül ülő a radiátor igéző közelsége miatt az ebéd áráért ingyen szaunában is részesül.

Emlékezeteim szerint a pincérek modora ezen a helyen sohasem közelítette meg az állandóságuk szintjét, de a mostani versenyzőnk különösen kapkod, holott a forgalom ezt nem indokolná. Egyszer majdnem rá is szólunk, hogy nyugi: az étlapot rendelés után gyakorlatilag kitépi a kezemből. Amúgy meg percenként kétszer suhan el az asztal előtt, szinte csak akkor nincs jelen, amikor kéne.

A nem menüben rendelt leves a mennyisége alapján jóindulattal is csak zónaadagnak nevezhető; a For Sale pubból érkezők számára inkább röviditalnak tűnhet. Íze középszerű. A főfogásaink is olyan retro magyar étterem-érzést gerjesztenek, és nem a kellemes vonalon. Valamiért szalvétára volna szükségünk, ám rádöbbenünk, hogy már a leveshez elhasználtuk a nekünk kirendelt adagot, így jártunk, a pincér sehol. A sörre legalább nincs panasz.

eszpee kieg.: törekedjünk a teljességre: a kolbászleves azért fél fokkal a középszer fölé emelkedett, a nemmátrai (nem emlékszem a származási helyére [de én igen: kárpáti - ses]) borzaska viszont egy mini adag, vastagon megúsztatva hideg és durván fokhagymás tejfölben - nem irigylem az innen tárgyalásra igyekvő öltönyösöket.

Fizetünk, kijövünk, és felejtenénk is már, de még cikket kell írni róla, hogy nektek még felejteni se kelljen.

Ítélet (0-7): 2.
eszpee: totális egyetértés.

UPDATE (2010. október), ervin: a 16-os hozzászólás hatására a minap ismét elmentem hozzájuk, persze megint inkognitóban. A tervezetlenség miatt csak egy velővel töltött bordára futotta tőlem, de az hibátlan volt, a személyzet pedig udvarias, kedves és gyors. Aki A-t mond, mondjon B-t is: a tapasztaltak alapján hitelt adok az üzletvezető úr beírásának, tényleg megújultak. Sok sikert!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

pollner, 2005. november 22. kedd, 08:56 (#)

Ses, ezzel a bejegyzéseddel elárultad a korod:-)Az a korszak, amiről beszélsz (szerintem) a későkádárizmusban volt - "banknegyed helyett csak a "Nemzeti" - szerintem ezért állami dotációt kapott a Tüköry. Elképsztő pogácsa, még elképesztőbb roma jazzhárfás...

2

eszpee, 2005. november 22. kedd, 09:00 (#)

Én azért emlékszem a kilencvenes évek második felére, amikor nem volt szar hely a Tüköry.

3

Pocakos, 2005. november 22. kedd, 11:14 (#)

Bocs, fiúk! Nekem a Tüköry utcáról az IKKA jut az eszembe. ;-)
pollner: az én koromról vagy emlékezetemről mit vonsz le?

4

akakij, 2005. november 22. kedd, 12:49 (#)

A Tukory marpedig jo. Vannak isteni kajaik, csak a minoseg nagyon valtozik es ez baromi idegesito. Sajnos neha egyszeruen szarul sikerul meg az is ami egyebkent jo szokott lenni. Megbizhatatlan.
Van egy kajajuk, "valami parasztosan" asszem: Sertes szelet, kolbasz, hagyma es a tetejen rantotta. Finom.
A varos legmiszebb pincerei dolgoznak ott, az egyszer biztos. De ezt meg lehet szokni, meg nevetni is lehet rajta.
Szerintem nagyon nehez kategorizalni a helyet. Teljesen egyedi jelenseg. Kb. tiz eve ettem ott eloszor es tavaly egy ideig szinte minden nap. Jo es rossz, de szeretem. :)

Nezzetek meg mellette (Kicsit arrebb, az Arany Janos u. fele) a Csarnok Vendeglot is! Na ott kedelyesek a pincerek, kicsit szuk a hely, es nem biztos, hogy talalsz asztalt, de erdemes tesztelgetni.

5

dzsingisz, 2005. november 22. kedd, 12:53 (#)

a Tüköryvel csak egy lapon lehet említeni a Csarnok sörözőt/vendéglőt. A 80/90-es évek fordulóján párhuzamosan futottak. Ha az egyikben nem volt hely, automatice ballagott át az ember a másikba. :)

6

pollner, 2005. november 22. kedd, 15:24 (#)

Pocakos (3): Gyerekkoromban en ugy tudtam, hogy mindenki "deklasszalt polgari elem", aki 1) IKKA (fiataloknak: NEM IKEA!) csomagot kap 2) a Magyar Nemzetet jaratja
(Itt veget is er a nyugdijas rovat, eszpee, tkp cenzurazhatod is azonnal)

7

eszpee, 2005. november 22. kedd, 15:44 (#)

Ugyan már, pollner, miért tenném - inkább oldd fel a rövidítést, hadd okuljunk mi, tejfelesszájúak is! :)

8

Pocakos, 2005. november 22. kedd, 18:42 (#)

Ha lehet, és muszáj.
A Tüköry utcában volt ez a bizonyos hely.
Az IKKA = IBUSZ Külföldi Kereskedelmi Akció rövidítése. Nagyanyámnak küldtek évente egy (IKKA) vásárlási utalványt az "ámerikás" rokonok, mivel azok szüleinek sirját gondozta, - ha már úgyis kiment nagyapámhoz a temetőbe. Amikor "mi" odajártunk, akkor csak néhányan lézengtek az utcán és a bejárat közelében és állandóan ajánlkoztak, hogy megveszik az utalványt. Nagyanya nem tudta, hogy mit ér és mit kapunk érte, így azt sohasem adta el, hanem hazavittük a (márkás nyugati!) cukrot, rizst, kávét, kakaót stb. Nagy kincs volt ez a 50-es években! Később (56 után, amikor megsokszorosodott a küldők száma) valóságos "üzletág" alakult ki az IKKA-csomagok, ill. utalványok adás-vételéből. Itt olvasható, hogy mi is lett belőle a 60-as évek végére:
http://www.nol.hu/gyujtesek/lelohely/framed/6731/

9

Guczó, 2005. november 22. kedd, 19:07 (#)

Ne bántsátok a Tüköryt!
Vagy de, bántsátok, de a kaját hagyjátok ki - a tormás céklasalátájuk (ami már nincs) kivételével eléggé középszerű volt a konyhájuk mindig is, de soha nem a kaja volt a hely szexepilje.
Öltönyösök szerintem nem nagyon járnak oda, mert anno a csajok több órás utcai szellőzködés után is pontosan tudták, hogy a Tüköryből jövök, olyan kellemes átható kaja-pia szag leng a helyiségben.

A Vadász utcában kezdtem a pályafutásomat, amikor még azért jártunk a Tükörybe, mert Ancsa meg az elfelejtettem nevű főpincér kérés nélkül hozta a szokásosat (fél Unikum, korsó sör), aztán mondta, hogy mit ne és mit de együnk ma este. Azóta szomorú változásokon ment át a személyzet, viszont a hely fílingje még mindig ugyanaz, a berendezés nem változott legalább tizenöt éve, aztán meg ott a nagy asztal, ha sokan gyűlnénk össze.

'89 tavaszán/nyarán a tüntetések/felvonulások után mindig a Tüköryben kötöttünk ki.
Októberben ebédidőben (korrekt időzítés) kisétáltunk a Parlament elé kikiáltani a kikiáltandót, aztán este a Tüköryben ünnepeltünk tovább.

Ha nem fértünk be, akkor valóban a Csarnok Söröző volt a másik opció (rettentő szar kajával és tökéletesen idióta, kedves, részeg pincérekkel), de ne feledkezzünk meg a szomszédos Édestej presszóról sem, ami nem sokkal a rendszerváltás után átment kupiba ugyan (Sweetmilk Club, höhö), de előtte korrekt kockásabroszos presszó volt, ahol bokafixes arrogáns nyanyák hordták ki a fertelmes kávét, ha úgy hozta kedvük.

10

Guczó, 2005. november 22. kedd, 19:09 (#)

Az Uni*um a spam-filter miatt lett 'k'.

11

eszpee, 2005. november 22. kedd, 19:43 (#)

Guczó, úgy érzem neked is a hajdani Tüköry él szépen az emlékezetedben - mi is csak a jelenlegit ostoroztuk.

12

Guczó, 2005. november 22. kedd, 19:52 (#)

Azt lehet. Megoldható ezáltal, hogy Ancsa visszajöjjön? :)

13

Pocakos, 2005. november 23. szerda, 17:18 (#)

OFF
Kedves Tesztelők és Kóstolók,
Hol lehet Bpesten most csütörtökön pulykát és tököt enni?
Hálaadással

14

en1, 2006. május 18. csütörtök, 11:04 (#)

off
a maps.messze.net-ről találtam ide. regisztráltam is az oldalon. meg tudja mondani valaki, hogyan kell linket beszúrni a buborékba?

15

Balázs Gábor, 2010. szeptember 5. vasárnap, 18:46 (#)

Van már étel házhoz szállításuk is!
www.tukory.hu

16

Takács Csaba, 2010. szeptember 6. hétfő, 16:56 (#)

Megújultunk!

Új tulajdonos által üzemeltetett éttermünk várja minden kedves régi és új vendégeit, megújult étlappal, házhoz szállítással, változatlan árakon, változatlanul kitűnő minőséggel. Már hétvégén is nyitva!
További információkért látogassanak el a http://www.tukory.hu/ oldalunkra.
Házhoz szállítás esetén 10% kedvezmény hétvégén egész nap,
Hétfőtől-Péntekig 15.00-18.00 között!
Asztalfoglalás, és rendelés: +36/1-302-32-33
Üdv.:Takács Csaba üzletvezető
06704147019

17

Author Profile Page ervin, 2010. október 1. péntek, 19:35 (#)

Kedves Takács úr! Köszönöm a jelentkezését. Ennek folyományaképpen a minap beugrottam Önökhöz, és ismét kipróbáltam a helyet. Az élmény egyértelműen pozitív. A cikk végéhez oda is írtam a tapasztalataimat.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork