Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


California Coffee Company

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2005. december 1. csütörtök, 21:28 | 25 hozzászólás

A Dessewffy és a Nagykörút sarkán található egység egyértelműen az eddigi legjobb hazai Starbucks-emuláció. Legalábbis kinézetre.

Már október közepén pakolgatni kezdtek a srácok, a hónap végére felkerült a látványos portál is a bejárat fölé - aztán ebben az állapotban, nagy "COMING SOON" felirattal provokáltak több héten át.

Ezek után érthető, hogy amikor végre beengedték a nagyérdeműt, akkor tüstént megrohantam őket, hogy szokásom szerint első kézből tudósíthassalak benneteket a városi kávézópiaci helyzet legfinomabb rezdüléseiről.

Nos, a profil és a customer flow megtervezése hibátlan Starbucks-nyúlás. Ugyanott mész be az üzletbe, ugyanúgy állsz sorba, ugyanúgy kapod meg a cuccot és turbózod fel magadnak, ahogy azt bármelyik manhattani és san franciscoi utcasarkon is tennéd. Ezzel eddig nincs is semmi baj, ha már az eredeti cég egyelőre nem tervezi, hogy nálunk is letarolja a piacot.

Az egyik, ami viszont eltér, az a design. A CCC-üzlet sokkal szebb, mint egy átlagos Starbucks; ám ez esetünkben a hátrányára válik. Nem egy elegáns bútorstúdióban terveztük ugyanis elfogyasztani a macchiatónkat, hanem egy jópofa kávézóban - és ez a belső tér sok mindennek elmegy, de annak éppenséggel nem. Ahogy tiglis találóan megfogalmazta, szép, hideg és üres. Pláne, hogy egyelőre még a vevők se nagyon ostromolják, hiába a bőrfotel meg a wi-fi.

Hamarosan ráérzünk, hogy miért van ez. Két alkalommal teszteltük a helyet, és a kiszolgáló mindkét alkalommal szerény teljesítményt nyújtott. Nem jegyezték meg a rendelést, illetve nem tudták, mit is árulnak ("...meg van még szmúti, vagy mi - nem tudom, hogyan kell mondani"). És a lényeg, a lényeg: a kávé!

Nem elég ütős. A mocha gyengécske, erőtlen tanulódarab volt; a macchiato erős, szemre kellemes, de nem túl finom. Önmagában sem kitűnő bizonyítvány, a makulátlan külsőségek pedig még magasabb elvárásokat is keltenek, amitől kicsit nagyobb a csalódás. Nem értem, hogy aki ennyi pénzt ölt ebbe az üzletbe, volt igénye belsőépítészre, dekoratőrre - nos, az miért nem fizetett meg egy mester-baristát, aki fontosabb lenne az előzőknél.

Adunk még azért esélyt a helynek, hátha kinövi magát; de a legjobb kávé - szakértő készítővel - továbbra is a Café Factoryban található, ami csak néhány saroknyira van onnan. Csábítóan kis távolság.

Értékelés (0-7): 3.

Update 2006: úgy tűnik, a hely nem vált be. Részletek a hozzászólásokban.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (25)

1

teodora, 2005. december 2. péntek, 13:38 (#)

A Starbucksnál nincs is szebb belső, az annyira a kávéról szól, a bögrefelszínen kunkorodó tejszínkörök alakja, színe.. A másik, hogy ott vannak bazinagy fotelek, és a legtöbb ember a bazinagy fotelek miatt megy be. A kávéjuk szerintem mondjuk vacak, papírpohárízű, de kit érdekel, ha van dizájn. Ehhez képest ez a hely elég ócska lehet, nem is értem, mi az összehasonlítás alapja, ha nincs dizájn, nincs stílus, nincs jó kávé...

2

ses, 2005. december 2. péntek, 14:28 (#)

teodora, szerintem valamit félreértettél. én dicsértem a hely designját. mi több: ha nem feltétlenül jó kávékat kívánsz király fotelokban elfogyasztani, akkor direkt ajánlom neked őket, mert pont ezt nyújtják - egyelőre :)

3

Guczó, 2005. december 2. péntek, 21:52 (#)

De most komolyan, Európában a Starbucks kell legyen a támpont egy kávézó minősítésénél?

Én itt Shanghaiban csak azért megyek (évente kétszer) Starbucks-ba, mert jó szendvicseik vannak. Régebben (pár éve) capuccinoért Pepitonak, amíg nem volt korrekt kávéfőzőnk. Nagyritkán azért, mert egy ügyfél épp ott érzi jól magát.
Nade Magyarországon??

4

teodora, 2005. december 3. szombat, 17:09 (#)

tudom, hogy dicsérted, azt írtad, "sokkal szebb", én meg azt, hogy "az nem lehet" :) szóval vannak jó fotelok? Egyébként a Starbucks nem támpont itt sem, hanem egy típus. A maga kategóriájában "ő" jelenti az origót, ahogy dögbuciban a McDonalds.

5

eszpee, 2005. december 15. csütörtök, 13:54 (#)

Az eredetileg recenzált CCC-ről alátámasztom szerzőtársam értékelését -miközben épp rá várok. Valahogy nem áll össze a hely, a szép belső design nekem inkább egyenikeás feelinget ad, a felszolgáló lány előttem csodálkozik rá a mocchát készítő kollégájára "jé, ez a latte macchiato" - "nem, ez moccha, de az is hasonlóan készül"...

... mindenesetre ha ezt olvassátok, a wifivel nincs gond, a kávé sem tragikus - egynek jó.

6

Zuzu, 2005. december 15. csütörtök, 17:13 (#)

Elhatároztam, hogy veszek magamnk egy professzionális kávé pörkölő- és főzőgépet aztán beülök a bazi nagy fotelomba, és meghívom a barátaimat egy kávé orgiára. Igazi magyar Sztárbuci lesz... :)

7

Morci, 2006. január 4. szerda, 14:57 (#)

koszonom a vendeglatast...
tobb ilyen kellene...
blabla...
de igy van!...

8

mágus, 2006. január 19. csütörtök, 19:09 (#)

higgyétek el volt rendes terv is(nemcsakegyenikeás)...csak lefaragtak belőle.a kávéhoz meg szerintem sem értenek...

9

urbansector, 2006. január 20. péntek, 14:34 (#)

Én most itt ülök./a helyen/
nem először és biztos nem is utoljára. DE! A hely :
Design : eklektikus, mindenféle akar lenni /otthonos fotelos kávézós/ ezért aztán egyik sem lett.
gasztro: A kávé közepes, a sütik és a szendvicsek jók sőt igen jók, az eladók meg nem értnek hozzá.
és végre egy havi könyörgés után lett tálca is. vicces volt 3 kávéval meg 2 szendvicsel fellavírozni az emeletre.
De tény több ilyen kéne...

10

ses, 2006. január 20. péntek, 16:34 (#)

urbansector, mi meg most éppen itt ülünk eszpeevel az egyik costában a new oxford streeten, és iszonyúan örülünk magunknak, hogy végre találtunk ingyen wi-fit - na nem, mintha ez hivatalos lenne. legalább e tekintetben budapest messze veri londont. a kávé viszont többnyire itt jobb.

11

lumiukko, 2006. január 22. vasárnap, 18:14 (#)

még nem voltam, de a Starbucksot imádom, nem is értem itthon miért nincs...

12

Zuzu, 2006. január 22. vasárnap, 19:40 (#)

Nekem a papír- vagy műanyagpoharas elvivős kávé az legalább olyan szentségtörés mint a pizzának nevezett amerikai lángos. A kávézás magasztos esemény, ahhoz környezet kell, emelkedett lélek, szép tálalás, kis pohár víz....

13

madbal, 2006. március 2. csütörtök, 11:46 (#)

jó, ahogy van. a starbucksban nincs ingyen wifi, sem bécsben, sem londonban.

és jók a zenék is, meg a hozzáállás, a napi kávéajánlattal.

másodszori visszajövetel után sztem jobbat érdemel hármasnál, de van, akinek a pap.

14

Anna, 2006. március 30. csütörtök, 23:40 (#)

szerintem is tobb ilyen hely kellene. tuti jo..
viszont...
a kaja nem friss.
az eladok nem kepzettek.
es hogy lehet undorito poharban kiadni a kavet ha mar a starbucksot majmoljak??? papir poharat akarok!!!! nem egy ocska uvegpoharat ami total forro a kavetol...

szoval ahogy fentebb is irtak.. ha vki mar ennyit olt a tuti jo kis helybe, akkor szakkepzetteket alkalmazzon mar es ne a poharakon, kajan akarjon sporolni...

15

pepe, 2006. augusztus 10. csütörtök, 06:59 (#)

Háááááát,
California Coffee Company ??? 2x futottam neki, de NEM...
Én kv-házba kávéért, sütiért megyek. Internetre van más hely is.
Eladók nem hogy képzetlenek még alapvető udvariasságból is tanfolyamra szorulnak. Tegnap az eladó megpróbált meggyőzni egy vevőt hogy amit kapott az az amit kért (meleg helyett hideget). Erre felvonult a pénztáros is tanuként. Gyerekek ezt nem így szokták előadni még ha a vevő tévedett akkor is.. És nem grimaszokkal a többi vásárlóval megpróbálva összekacsintani...
"Caramel Macchiato" utánzat izetlen és műtejszínhab borzadmány. Nem oldódik. Mint a borotvahab. Soha nem ittam rosszabbat.
Minden DECAF-nak van nevezve amikor a DECAF ugye a koffeinmentes KV.
A muffin rossz minőségü lisztből vagy porból készül a tetején a jam csak imitáció, benne nem találsz semmit. Ha belehullik a kv-ba akkor kb 1 mp alatt péppé málik, semmi esélyed mártogatni.
Remélem az első hely lesz amit a Starbucks (ha bejön) megvesz, lenyel és rendbe rakja.

16

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 10. csütörtök, 08:49 (#)

pepe, sajnos - ha nem is pontról pontra - de egyet kell értsek veled, régóta akartam update-elni a véleményem, hogy sajnos a kávé azóta éppen hogy tragikus.

Egy frozen mocchába futottam bele a minap, de kínszenvedés volt. Nagy ívben, ha javasolhatom.

17

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 10. csütörtök, 09:07 (#)

pepe, pont időben jött a kommented, eszpeevel beszélgettünk, hogy a hely mennyire nem vált be, megyek, elhelyezek egy utalást a cikkben is.

18

tekatana, 2007. április 5. csütörtök, 22:35 (#)

a dizájn bénácska. a személyzet viszont kifejezetten türelmes, pedig nem lehet könnyű ilyen színes helyen. mindenesetre szemrebbenés nélkül veszik este fél11kor a kérdést egymás után háromszor: és a bránihoz télleg nincsen vaníliafagylalt? mondjuk az egyetlen értékelhető dolog az ingyenes wifi. a sajttorta konkrétan macisajt ízű, amin nem is csodálkozunk, mivel abból van. szagra, ízre, színre stimmel.

19

cocomami, 2007. április 12. csütörtök, 14:23 (#)

Kiprobaltuk hetvegen ezt a helyet. Osszessegeben silanynak tartom. Elsosorban a kiszolgalas szinvonalara panaszkodnek. Itt senki ne probaljon meg akar 20 Ft-ot is aproban (2,5 Ft) adni, mert a pultos lany beszol, ezen tul, mifele igeny az reszemrol, hogy a porcelanbogrek ne legyenek kicsorbulva. Koszos asztalok, bogredobalo szemelyzet. Ennyi penzert soha tobbet!

20

muskátli, 2007. április 25. szerda, 13:07 (#)

Sziasztok én annyi borzalmat és jót hallottam már a helyről, h fogtam magam és meglátogattam.
Tapasztalatok:
a kávé tényleg nem jó...annyira
a kiszolgálás viszont nagyon kedves és az előttem álló kis csingcsung(kínai) még útbaigazítást is kapott a kávéja mellé-ez szerintem rendes dolog...
a berendezés kicsit lélektelen, de a fotelek kényelmesek és mivel a dohányzó fent van a galérián a füsttől sem kell megfulladni
Összegzés:
nem azt mondom, h ez lesz a törzshelyem, de valószínűleg többször meg fogom látogatni... :)

21

Author Profile Page ervin, 2007. április 25. szerda, 13:17 (#)

muskátli, ha arrafelé jársz, kávéznál, és van időd, akkor érdemes megfontolnod olyan környékbeli alternatívákat, amelyekben nemcsak nem fulladsz meg, de a CCC-vel ellentétben jó kávét is kapsz a kedves kiszolgálás mellé: A Semiramist a Nagymező utcában, valamint az Ultimate Wine and Coffee-t vagy a Lite-ot az Andrássyn, mindkettő a Bajcsyhoz közelebb. Ezek mindegyike 5 percen belül elérhető gyalog a CCC-től.

22

(James), 2007. augusztus 14. kedd, 23:21 (#)

hellosztok aki mégegyszer rosszat ir a California coffee c. annak velem gyülik meg a baja ok(california drummer..(Norbi)

23

Dr. Minorka, 2007. augusztus 15. szerda, 00:00 (#)

James!
Mikor gondolkoztál el utoljára a helyesírás csodáin?

24

burgundiaaaa, 2007. szeptember 30. vasárnap, 22:05 (#)

a hely szerintem fantasztikus, és az eladók belejöttek, én 6 honapja járok oda és nagyon szeretem. Nekem ajánlani is szoktak sőőőttt :) na de ez privát..

25

lampaules, 2011. február 28. hétfő, 23:09 (#)

Szeretném megvédeni a helyet, szerintem nagyon jó kávét csinálnak, de tudom, ez 10millió barista országa... Talán rossz volt a kávébab? Sok volt a cukor? Kevés a tej? Mitől rossz egy kávé, ha nincs elszabva az ízesítése?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork