Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Édeskrumpli

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2006. január 4. szerda, 13:51 | 12 hozzászólás

World Food Café cégérChris és Carolyn Caldicott szakácskönyvéről már írtam egyszer, most végre az éttermüket is sikerült bemérni. Egy szűk sikátorból nyíló kis tér (14 Neal's Yard, LONDON, WC2H 9DP) egyik házának első emeletén működnek. Én csak második kísérletre találtam meg; lehet, hogy ezért nem volt rajtunk kívül más vendég, bár az is közrejátszhatott, hogy nyitásra értünk oda.

A menü nagyon ígéretes, igyekeztem olyasmit választani, amit máshol biztosan nem találok meg, így végül hosszas latolgatás után a nyugat-afrikai édeskrumpli mellett kötöttem ki.

20060104_edeskrumpli_3.jpg

Nagyon finom volt, annyira, hogy később otthon is megpróbáltam megfőzni. A szakácskönyvből megtudtam, hogy ez a legnépszerűbb receptjük; már többször megpróbálták levenni a menüről, de a vendégek kérésére mindig vissza kellett venniük. Nem véletlenül.

Honnan vegyünk édeskrumplit? Ez tipikusan az a zöldség, amit ha beteszünk a kosarunkba és beállunk pénztárnál a sorba, a mögöttünk állók megkérdezik, hogy jé, az micsoda és hogyan lehet elkészíteni? Ennek ellenére a legváratlanabb helyeken lehet találkozni vele: egy időben a Mammut alatti Match szupermarketben rendszeresen lehetett kapni, de nálunk a sarki zöldségesnél is volt egy ideig, amíg fel nem vásároltam az egész készletet. Érdemes próbálkozni a Fővám téri Ázsia boltban is. Ha sikerült édeskrumplit szereznünk (vigyázat, hegyes a vége és hajlamos kiszúrni a nejlonzacskót, amibe csomagolják!), a többi összetevő már gyerekjáték:

1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
5 cm friss gyömbér
750g édeskrumpli
450g káposzta
1 kávéskanál paprika
1 kávéskanál cayenne bors
400g paradicsom (konzerv)
3 deci ananászlé
125g földimogyoróvaj

Elkészítése rém egyszerű: a hagymát felaprítjuk, olajon megpároljuk, rádobjuk a megpucolt és felaprított friss gyömbért és fokhagymát, kicsit kevergetjük, hozzáadjuk a fűszereket, aztán a megpucolt és kockára vágott édeskrumplit és káposztát. A paradicsomkonzervet turmixgéppel összetörjük és az így keletkezett paradicsomlét az ananászlével együtt beöntjük a fazékba. Lassú tűzön kb. húsz percig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Tálalás előtt hozzáadjuk a mogyoróvajat, és jól összekeverjük.

20060104_edeskrumpli_1.jpg

Ezt az utolsó lépést kihagytam, amikor első alkalommal főztem ezt a receptet. Hosszas utánjárással találtam ugyan mogyoróvajat az egyik üzletben, de szemérmetlenül drágának találtam és inkább mellőztem. Jó lesz az anélkül is. Korrekt lett, de ha az édeskrumplit is kihagytam volna, akkor már csak szakértő tudta volna megkülönböztetni a művemet a paradicsomos káposztától.

Második alkalommal bevetettem egy trükköt: vettem egy csomag földimogyorót (85 forintért), és összetörtem turmixgéppel. Egy kis vízzel összekeverve barna masszát kaptam eredményül, amely kísértetiesen hasonlít a 800 forintért árult földimogyoróvajra. Kár, hogy ipari méretekben nem tudom megismételni ezt a mutatványt.

Az így előállított kvázi-földimogyoróvajat belekevertem az ételbe. A hatás lenyűgöző volt! Úgy látszik, hogy a recept ezen alkotóeleme nem opcionális. Örömömben le is akartam fényképezni a művemet, de sehogyan sem sikerült normális képet csinálnom róla. Az élőben amúgy ínycsiklandó étel lefényképezve úgy nézett ki, mint valami olcsó kínai kifőzde amatőr módon összegányolt reklámja. Az esetből tanulva, ha legközelebb nekiállok főzni, gondom lesz rá, hogy meghívjam fényképezésben járatos szerkesztő kollégáimat is.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

Lac, 2006. január 4. szerda, 14:41 (#)

De ha már földimogyoróvaj, akkor víz helyett nem inkább tejjel kellene összekeverni? Bár akkor vszínűleg sűrűbb lesz, és nem tudom, hogy mennyit adna ez hozzá az ízéhez...

2

ferenc, 2006. január 5. csütörtök, 04:07 (#)

a yam a halaadasi (thanksgiving) vacsi sztenderd tartozeka.

A mogyoro tenyleg asz, a thai konyhaban is leginkabb a mogyoros, kokusztejes micsodak a meghatarozo stilusjegyek.

jo dolog kiserletezni a karakter reprodukalasaval helyileg elerheto (esetleg szezonban levo) anyagokkal.

Igazan jo sef a helyi szezonalis anaygokra eskuszik.

analizis, szintezis.

3

stsmork, 2006. január 5. csütörtök, 07:21 (#)

Kicsit gugliztam és kiderült, hogy az édeskrumplinak sokféle változata létezik:

http://www.foodsubs.com/Sweetpotatoes.html

A képekről az is egyértelmű, hogy amivel én főztem, az nem is édeskrumpli, hanem yam gyökér (még szerencse, hogy nem raktam be róla fényképet :), sőt a szakácskönyvben szereplő fényképen is ugyanezt az alapanyagot használták.

Egyébként én is a helyi szezonális anyagokra esküszöm, de szerinted Magyarországon a savanyúkáposztán kívül mi felel meg ennek a kritériumnak a tél közepén?

4

ses, 2006. január 5. csütörtök, 09:14 (#)

csak a példa kedvéért: minden az épp esedékes disznóölésből, valamint a krumpli és a télálló alma. :)

5

BaBe, 2006. január 5. csütörtök, 12:10 (#)

(egyes ételek receptjeinél elgondolkozom, hogy első készítőjét mi késztette arra, hogy pont azokat az alkotóelemeket, pont azokon a folyamatokon keresztül pont abban a sorrendben használja, a végeredmény általában mégiscsak valami ehető lesz, sőt - ilyenkor mindig elképedést érzek... Teccik ez a bolygó, basszus :)

6

eszpee, 2006. január 5. csütörtök, 12:20 (#)

BaBe, akkor azon gondolkozz el, hogy ki volt az első, aki fogta a réten az egyik gaz kalászát, a szemeket kövek közt megőrölte, összekeverte egy részét vízzel, valami édesítőszerrel, félretette 2-3 napra, néha kavargatta, amikor már kellően rothadt szagot árasztott, hozzákeverte a maradék őrleményhez, adott hozzá még vizet, jól összegyúrta, majd megsütötte, és boldogan kiáltott fel, hogy emberek, feltaláltam a kenyeret! :)

7

BaBe, 2006. január 5. csütörtök, 12:22 (#)

Hát ezaz! Már megvolt, de sajnos nem tudok rájönni, hogyan jött ez össze bárkinek is :)
(Ja, és az illető biztos rögtön azt is hozzátette: magos barna ;), mert ugye tuti, nem fehérkenyér volt az első, mégcsak nem is kenyérállagú, inkább lepény:)

8

eszpee, 2006. január 5. csütörtök, 12:29 (#)

Na jó, konkrétan a kenyér történelme elég jól dokumentált. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Bread#History

9

ferenc, 2006. január 6. péntek, 01:12 (#)

itt a kozertben a Yam gyoker es sweet potato mintha szinonimakent lenne kezelve.

a JIF markanevu peanut butter osszetevoi-sajat bevallasuk szerint:

roasted peanuts
sugar es <=2% melasz
reszben hydrogenalt novenyolaj (szojabab)
teljesen hydrogenalt novenyolajak (szolomag es szojabab)
mono es diglyceridak
so

gondolom a mono es diglyceridak konzisztencia javitas illetve tartositas- tehat pusztan technologiai celuak, igy azt gondolom hogy megfelelo aranyu novenyolaj, so, cukor(mez?) porkolt amerikai mogyoro osszeturmixolasaval jobb eredmeny erheto el mint a brand-elt eredeti.

tanulsagos egyebkent:
32g-2 evokanal adag (a csupor 1/16 resze)

190 kaloria (ebbol 130 zsirbol) (napi szukseglet 25%-a)
16g total zsir, 3g saturated (napi szuks . 16%)
7g szenhidrat, ebbol 3g cukor
8g protein
napi natrium szukseglet 6%-a

a mogyorovaj/lekvaros kenyer gasztronomiai rangja kb a zsiros deszka es a lekvaros deszka kozott van, ugyhogy nem nagyon ertem hogy miert kezelik luxuscikkent (800Ft osszevetve a 85Ft nyi mogyoroval)

10

Dr. Minorka, 2006. január 6. péntek, 01:21 (#)

A Mammut I alagsorában van egy Gyümölcsliget nevű bolt, ott állandóan lehet kapni édeskrumplit:
Mammut I Földszint
tel : 345-8146

11

ferenc, 2006. január 6. péntek, 01:28 (#)

ha mar a yamgyoker kivaltasan gondolkozunk, akkor valoszinuleg a sütőtök iranyaban probalkoznek. A sweet potato ugyan "krupliszerubb" allagaban, de szerintem valahol a sutotok es a krumpli kozt mozog izben.

Nehai kedves professzorbaratunk mikor ingazott Kalifornia es Budapest kozott, egesz szotart alakitott ki helyettesitoanyagokbol:

sherry- szamorodni
sweet and sour sauce: baracklekvar, ecet, so....

stb.
Isteni "kinai" kajakat csinalt, mikoriban egy fott rizsbe kevert kis mazsola es mogyoro egzotikumnak szamitott Pesten. (Hotel Partizan az alacsony Tatraban: kung pao rizsa)

12

Chili&Vanília, 2006. január 19. csütörtök, 21:35 (#)

Sziasztok,
na, jól itt ragadtam Nálatok, most már jövök majd gyakran! Gratula, nagyon igényesek vagytok!
Sweet potato-ilag, én is odavagyok érte, jól hagzik ez a recept, kipróbálom.
Én a múltkor egy levest gyártottam belőle:
http://chiliesvanilia.blogspot.com/2006/01/csps-fszeres-desburgonyaleves.html


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork