Hozzászólások | Szólj hozzá! | Rovatok és keresés
eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2006. január 5. csütörtök, 15:06 | 26 hozzászólás
Klasszikus francia ételt mutatunk be, annak is egyik legegyszerűbb változatát. Ráadásul rendhagyó módon nem mi tesszük, hanem megkértük Nathalie-t, a hazánkban állomásozó franciák egyik jeles képviselőjét, hogy egyrészt írja le a receptet, másrészt készítse is el, ha már. Utasításait változtatások nélkül közöljük, de segítségként adunk egy rendhagyó receptképregényt is. A kettőből már csak összegyúrjátok!
Hozzávaló:
- 250 g teszta
- kb 15 dk szalonna / vagy fél szalonna, fél sonka
- 1 kis hagyma
- 4 tojás (4 sárga, 2 fehér)
- 1 kis doboz tejszin
- 1-2 dl tej
- darált sajt
- só, bors
A tesztához:
- 20 dk liszt
- 10 dk puha vaj
- 1 csípet só
- 1 - 1,5 dl hideg víz
Ha nincs idönk, használhatjunk kész leveles tesztát is
1. Elöször készissuk a tesztát:
Összekeverjuk a lisztet és a sót, csináljunk egy kút és belerakjuk a puha vajat, és szétmorzsoljuk kézzel. Hozzáadjuk a vizet. Ne keverjük sokat. Csinaljuk egy golyót a tesztával, befedezzuk átlátszó fóliával, és hagyuk pihenni legalább 20 perc a hütöben.Szétteríssunk a tesztát és belerakjuk a tortatálba
2. Utána süssünk a hagymát és a szalonnát egyutt egy serpenyöben.
3. Össekeverjük a tejszint, a tejet, a tojást, megsózzuk és megborsozzuk.
4. lerakjuk a fött szalonna + hagyma a tesztára, és ráöntjük a tejszin + tojás...
lerakjunk darált sajt a tetejére
Belerakjuk a sütöbe 30-40 perc, th. 5-6
et bon appétit!
És akkor következzen a képregényes mankó is, az egyes fotók időrendben készültek:
Hát, mit is mondhatnánk még, jó étvágyat!
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 15:28ez nem a quiche lorraine? ha jol tudom quiche -bol akad meg par fele...
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 15:33de, az, és igen, akad, erre utalt az "egyik legegyszerűbb változata" a szövegben.
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 15:38teljesen cool :) - folytatást!!!
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 15:43a hölgy azt igéri, elénekel nekünk egy kis dalocskát is. azt mikor lehet letölteni? (bár már ez a produkció is szinte megszólal - külön köszönet a fényképekért, az utolsó elöttiig bírtam, azóta rágok.)
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 15:45methan, azt a hölgy south park-os kötényén Chef igéri. :)
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 15:46Egy dolog a folyamatos képi dokumentálás, de azér' segíthettél volna legalább a hagymát megpucolni és felaprítani.
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 15:48eszpee, igazad van: az már letölthető.
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 17:06eszpee, ha Nathalie ezt magától írta le akkor gratulálok, hogy már ilyen jól megtanulta a nyelvet.
Egyébként annyira irígylem minden polgártársamat aki így tud tésztát nyújtani, milyen könnyű lehet.... Nekem nincs se deszkám se olyan hengeres izém, általában a levegőben bűvészkedek vagy max. egy pohárral próbálom a 15 x 15 cm-es üres helyen elkészíteni a 30 x 40-es tésztalapot.
Fényképet kértek? :)
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 17:21Zuzu, Nath magától írta, persze, átadom gratulációidat. :)
A másik kérdésben: sajnos a legtöbb recept első (és ritkán felsorolt) hozzávalója a nagy konyha - de ha képes vagy kompromisszumokra, akármilyen asztalra feltehetsz egy nyujtódeszkát, az pedig nem egy tragikusan drága befektetés.
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 17:30zuzu, a lehel emeletén 250-ért kapható 40 centis sodrófa (tényleg fa), hétfőn szereztünk be egyet, azt már csak 3 egyforma darabba kell vágnod, hogy nyújthass vele a rendelkezésedre álló helyen.
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 17:37:D
(#)
, 2006. január 5. csütörtök, 23:39És hol marad belőle a béka? :))))
(#)
, 2006. január 6. péntek, 02:28Adi (12), én ennek a kommentnek a maga primitívségében is azonnal megítélem a pontot! :)
(#)
, 2006. január 6. péntek, 11:18a tojáshoz a bors után mit reszelt bele?
szerecsendió?
(#)
, 2006. január 6. péntek, 11:25Na végre, artúr az első, akinek feltűnik az egyetlen eltérés a két "leírás" között - és rögtön helyes megfejtéssel jött! Gratula!
(#)
, 2006. január 7. szombat, 17:01Ses: köszi, az ember igyekszik. :))
(#)
, 2007. augusztus 21. kedd, 12:58- a quiche NEM FRANCIA tál, hanem német eredetű- nézzenek utána -
merci pour votre comprehention.
(#)
, 2007. augusztus 21. kedd, 13:22# 17. Chere Barbara, ha úgy vesszük, hogy az Alsace-Lorraine egy ideig Németországhoz tartozott, akkor tényleg igazad van.
(#)
, 2007. augusztus 21. kedd, 13:54Yep. A galette sem francia, a lyuk pedig normand.
(#)
, 2007. augusztus 21. kedd, 15:11[Az alábbi komment a #17-es hozzászólás szerzőjének, Barbarának az IP címéről jött, "Nathalie" névvel, szerzője NEM azonos a #18-as hozzászólás szerzőjével. - eszpee]
Barbara, vous avez raison, ce n'est pas un plat francais, mais ALLEMAND- biz.
(#)
, 2007. augusztus 21. kedd, 17:06"Quiche originated in the Lorraine area of France. The word quiche comes from küchen, the German word for cake. The recipe was first noted in Nancy in the 16th century and was called félouse. "
http://frenchfood.about.com/od/quicherecipes/a/quiche_2.htm
"Chere Barbara, ha úgy vesszük, hogy az Alsace-Lorraine egy ideig Németországhoz tartozott"
Aham, lehet mondani, egy német vidék, ami egy ideig német vidék volt.
(#)
, 2007. augusztus 21. kedd, 17:08"Eine Quiche Lorraine (Lothringer Specktorte) ist ein herzhaftes Gericht aus Lothringen..."
http://de.wikipedia.org/wiki/Quiche_Lorraine
(#)
, 2008. április 12. szombat, 19:41Sziasztok!
Hogy kell ejteni vagy mi a magyar megfelelője ennek a francia csodának?
Andi
, 2008. április 13. vasárnap, 11:44 (#)
Szia Andi!
Nagyjából "kis"-nek ejtik, és nem tudok róla, hogy lenne magyar megfelelője.
(#)
, 2009. január 5. hétfő, 18:48Kb ugyanez fut nálunk käsewähe néven. Csak abban nincs hagyma, nyersen megy bele a szalonna (vagy sonka), és szögletes formában sül.
, 2009. január 5. hétfő, 19:58 (#)
ez mekkora már, hogy pont a germánok sütik *szögletesen* a quiche-t. :)
» Filmek
» Könyvek
» Éttermek - térképpel!
» Receptek
» Mobil videók
A Kispad-feednek most
olvasója van. Szeretnél közéjük tartozni? Ezen az oldalon mindent elmagyarázunk.
Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork