Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53923 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Horvát étterem

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2006. február 13. hétfő, 19:44 | 2 hozzászólás

A szomszédhatalom és futballszövetséges előretolt gasztronómiai hadállásait egyből hárman támadtuk. Stsmork kolléga itt teszi közzé
észrevételeit, eszpee és ses pedig a Blogteren csetelik le a meccset.

Horvát étterem

Benyomulunk. Meredek lépcső vezet le az étterembe; odalent szűk pincehelyiség fogad majd, soha ki nem szellőztethető cigarettafüsttel meg Tito elvtárs korabeli bútorokkal – gondolom magamban, de csalódom. Pozitívan. Kiterjedt pincelabirintusba csöppenünk, ahol minden tiszta, új, és elvágólag áll. A belsőépítész ízlése ugyan nem teljesen egyezik az enyémmel, de az tény, hogy stílusban minden egymáshoz illik: a bútorok, az asztalterítő, a képek a falakon, és a tengerparti idillt ábrázoló naiv festmények a falakon.

Lelkesedésem kissé alábbhagy, amikor az egyik falon felfedezem Franjo Tudjman arcképét: ez körülbelül olyan, mintha egy külföldi magyar étteremben Horty Miklós portréja nézne le a falról a babgulyást kanalazó vendégekre. Ha a kelet-európai nacionalizmus kellékeivel találkozom, mindig késztetést érzek, hogy meginduljak a kijárat felé, de ez megintcsak egyéni ízlés dolga; egy horvát háborús veteránokból álló asztaltársaságnak például biztos nagyon bejön ez a freskó. Eh, nézzük inkább az étlapot.

Az étlap impresszív. Halételek több oldalon át (vajon a polipok meg rákok felúsztak a Dunán a Fekete tenger felől?), és mindenféle más horvát specialitások. Sőt, az utolsó oldalon szerényen megbújik egy rövidke "magyaros ételek" rész is, hogy azok, akik úgy jönnek el az étterembe, hogy ki nem állhatják a horvát konyhát, a töltöttkáposztában lelhessenek menedéket.

A hallevesnek van íze. Mi több, kifejezetten jó íze van. Annyira, hogy felveszem a helyet az újra meglátogatandók listájára. Főételnek juhtúróval töltött pljeskavicát rendelek, és nincs is gond vele, bár az valószínű, hogy a húslepény valamelyik horvát mirelit üzem terméke, de egy szabadtéri grillezés élményét nyilván nem lehet egy étteremtől elvárni, pláne tél közepén. Az adag hatalmas, három pohár csapolt pilzeni is lecsúszik közben.

Mindezt teljesen elfogadható árakon nyújtják, egy olyan városban, ahol rendesen a "fizessen csak a paraszt az egzotikumokért" mentalitás járja, előzékeny és udvarias kiszolgálás mellett. Becsületes iparosmunka.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

Author Profile Page ervin, 2008. október 15. szerda, 12:55 (#)

Róluk is az a hír járja, hogy a bejáraton kamutájékoztató lóg (vagy legalábbis lógott egy jó ideig), valójában nem bírta tovább az étterem, és többet már nem nyit ki. Ha így van, kár érte. Aki többet tud, szóljon hozzá.

Ez a mai egy ilyen nap. :(

2

Author Profile Page eszpee, 2008. október 15. szerda, 13:34 (#)

Az biztos, hogy amikor otthon jártam szeptember elején, akkor az egy épületben székelő horvát utazási iroda csődtájékoztatója volt a közös bejárati ajtón. Simán lehet, hogy magukkal rántották az éttermet is. :(


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork