Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Pastamia

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2006. február 25. szombat, 21:26 | 16 hozzászólás

PastamiaUPDATE: a hely bezárt, már egy humuszos üzemel a helyén.

Az Alkotmány utca 20. kitüntetett hely Budapesten. Én tegnap előttig már két étteremben voltam, amelyik ezen a címen működött, és eddig egyik sem okozott csalódást. Vajon a harmadik, aktuális lakó, a Pastamia olasz tésztaétterem méltó folytatója-e a szép hagyománynak?

De még mennyire.

Hirtelen ötlettől vezéreltetve tértünk be hozzájuk ebédelni. Már a hely külalakja is kellemes meglepetéssel szolgált.

Annak idején az itt üzemelő - ha jól emlékszem - Semiramis nevű keleti éttermet ugyanis nem az eleganciájáért szerettük, mert az nem volt neki; hanem a humuszt nagyon értették az olajbarna bőrű, egzotikus nyelven beszélő helyi harcosok.

Később Allen Diwan barátunk itt nyitotta meg a szerényen csak Diwan Tandoorinak elkeresztelt indiai éttermét, amely a maga korában igen jól jött a poshadó magyar piacnak: az egyetlen szóba jöhető versenytársat, a Shalimart felrázta egy kicsit, a többieknek pedig bizonyította, hogy nincs sok keresnivalójuk a környéken.

Diwan mester sem a külcsínre gyúrt: az emeleti kis étkezőtérben nála is az ételek kiváló minősége jelentette az egyetlen vonzerőt, de az is elegendőnek bizonyult. A sikereken felbuzdulva Allen a piac felsőbb szegmenseit célozta meg, és átköltözött az Október 6. utcába. Az új hely, a Káma Sutra már gyönyörű, és persze drágább is - de én valahogy nem találom benne a régi, kis hely fantasztikus ízeit.

Az Alkotmány 20-ban viszont megjelent az új versenyző, a Pastamia. Csak hétköznap vannak nyitva, elsősorban olcsó tésztaételeket kínálnak, alkoholt nem is tartanak, tehát feltehetően a környék munkavállalóit célozták meg. És nekik végre sikerült az, ami a keleti elődöknek soha: korrekt, védhető belsőt kialakítani az emeleten. Hurrá!

Egy rigattonit és egy bucatinit próbáltunk ki. Mindkettő finoman ízléses tálalásban érkezett, kitűnően volt megfőzve, ízletes volt, nem túl kevés és nem is túl sok.

Magamban már-már elkönyveltem a kellemes végeredményt, amikor megérkezett a desszert. A tiramisu teljességgel ellentmondott az ortodoxiának: a tálka aljára halmozták a krémet, megszórták a kakaóporral, a jól megáztatott piskótarudakat pedig körben beleszurkálták, és azokkal lehetett kimártogatni.

Elképzelhetőnek tartom, hogy a talján konyha purista hívei megbotránkoznak ezen a csináld-magad-ikeás elkészítési módon. Nekem viszont nagyon tetszett, és nagyon finomnak is bizonyult. A kedves, udvarias kiszolgálással együtt ez a finálé még tolt egyet az amúgyis pozitív hozzáállásomon, ami az előzetes várakozásokhoz képest meglepően magas eredményhez vezetett.

Egy újabb korrekt hely Budapesten. Étlap és árak a Pastamia honlapján - sajnos, ők is bedőltek annak a hülye divatnak, hogy Flashben csináltatták a weboldalukat.

Ítélet (0-7): 6.
(Kép: Pastamia)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

Zuzu, 2006. február 25. szombat, 21:58 (#)

ses, nagyon örülök, hogy kipróbáltátok, mert még valamikor a nyáron még Diwan barátunk kapcsán említettem meg, hogy megnyílt ez a hely (nem tudtam, chicken tikka szendvicsért ugrottam volna be), és rögtön vittem is haza egy adag tésztát amit a srác direkte nekem készített el. Mert akkor még kongott az ürességtől. Csak mondanom kellett mit kérek hozzá: közösen kiválasztottuk a tésztát, majd oliván cukkinit sütött fokhagymásan, meg tett bele paradicsomot és ezt azt. Nagyon finom lett és nagyon kedvesen elbeszélgettünk. Örülök, hogy még nem zárt be. Amúgy a kis indiai/paki helyet azóta is siratom.

2

hip, 2006. február 26. vasárnap, 20:42 (#)

Ses te nagyon éhes lehettél, vagy egy szép szempár vett le a lábadról... Négyszáz forintot kifizetni cuppogós babapiskótáért?

Diwant keresve voltunk ott pár hete, és valóban nagyon kedvesek voltak: részletesen elmagyarázták nekünk, hogy találunk oda a Káma Sutrába, ahelyett, hogy megpróbáltak volna minket tandoori csirke helyett valami tessék-lássék olasz tészta elfogyasztására sarkallani, ahogy ezt más helyeken megszoktam.

3

ses, 2006. február 26. vasárnap, 21:06 (#)

hip, ha a pincérfiú szemeire gondolsz, akkor sajnos ez kapufa. :)

4

zoé, 2006. március 4. szombat, 21:02 (#)

Sziasztok!
Most jártam először ebben az étteremben,de csak jót mondhatok!
Mind a szakácsokról,mind az ételről!
Nagyon fincsi tésztát kaptam,nagyon gyorsan,és nagyon kedves volt a kiszolgálás!
Halál jófejek,és viccesek a srácok,ez a felállás nagyon jót tesz a hely arculatának!

5

eszpee, 2006. március 6. hétfő, 20:24 (#)

zoé, örülünk, hogy tetszett - legközelebb hivatkozz a sesblogra, és kérj kedvezményt! :)

6

zoé, 2006. március 14. kedd, 12:39 (#)

ses! miért is kapufa???

7

zoé, 2006. március 18. szombat, 11:05 (#)

hip!
az a tessék-lássék olasz tészta eredeti olasz alapanyagokból készül, tradicionális toszkán receptek alapján, amire egy szicíliai férfi azt mondta, van olyan jó, mint amit az anyja főz odahaza. nem kell kritizálni, ha meg sem kóstoltad. egyébiránt szerintem nem mindennapi, hogy egy ekkora, ilyen forgalmú helyen ennyire adjanak a minőségre, illetve a receptek eredetére. mindenképp pozitív. de ne legyen ez vitatéma, sokkal inkább beszél az étel magáért, mint amennyire én meg tudnám védeni:)
ja, és tudni illik, a két szakácson kívül ott nincs szakember, mert még a főnökök sem szakmabeliek, ha jól tudom. szerinted így felépíteni valamit, mekkora munka? meg lehet próbálni.

8

Zuzu, 2006. március 18. szombat, 11:18 (#)

zoé, csak nem bennfentes vagy? :)

9

Zoé, 2006. március 19. vasárnap, 23:11 (#)

Nem, de egyiküket nagyon jól, és a másikukat is ismerem valamennyire.
:)

10

Author Profile Page eszpee, 2007. szeptember 17. hétfő, 13:58 (#)

tudja valaki, hogy mi lett velük? az összes ablak papírral elfedve, és már egy ideje zárva vannak. nehogy már!

11

csabi, 2007. szeptember 27. csütörtök, 10:41 (#)

Sajna, a Pastamia megszünt, szept 9-én, új tulaja lett a helynek, aki hummus bárt fog nyitni.


12

Author Profile Page eszpee, 2007. szeptember 27. csütörtök, 10:46 (#)

kösz csabi, ezek nem jó hírek, és csak picit enyhítene a fájdalmunkon, ha ők költöznének ide:

http://kispad.hu/bilagit/200607/hummus-bar.html

nem tudsz véletlenül valamit arról, hogy nyitnak-e új helyet a pastamiások valahol?

13

csabi, 2007. október 4. csütörtök, 13:30 (#)

Biztos, hogy nem.

14

Andor, 2009. szeptember 12. szombat, 00:19 (#)

Sziasztok!

Tóth Andor vagyok és a Google-ba beütve a Pastamia nevét, rátaláltam erre a régi levélváltásotokra. A Pastamia egyik tulajdonosa voltam, így nagyon örülök a sok jóvéleménynek:))))
Jó hírként közlöm, hogy 2009.November 1-től egy társammal megnyitom Érden az Admirális éttermet. Jelenleg a felújítás folyik. Az egyik szakács az a srác lesz, aki a Pastamiában dolgozó Attilát és Petit tanította be. A másik az még titok:))
Anno az Admiralis bennt volt az ország 10 legjobb étterme között, remélem most sikerül még jobb helyet elérnünk!!
Remélem Ti is elégedettek lesztek, és személyesen is találkozhatunk. Ha erre a levelemre hivatkoztok a neten, akkor, ígérem, hogy kaptok valami meglepetést is, ami szintén fog ízleni.

Jó éjt Nektek!!

Üdv:

Andor

15

Author Profile Page eszpee, 2009. szeptember 12. szombat, 01:26 (#)

Hát hajrá Andor! :)

16

Andor, 2009. szeptember 27. vasárnap, 23:37 (#)

Szia Eszpee!

Köszi a bíztatást, ilyenkor minden jól jön:))
Gőzerővel folyik napközben az átalakítás,és annak a felügyelete, esténként meg az étlap és alapanyagok a téma!
Az étlapon szerepelni fognak a Pastamia legsikeresebb tésztái is, továbbá az Admirális korábbi specialitásai, illetve sok új és "fantázia merész" étel.
Szeretettel várlak Téged és Családodat is egy kellemes ebédre vagy vacsorára.

Üdv:
Andor


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork