Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Momotaro Ramen

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2006. május 23. kedd, 11:24 | 25 hozzászólás

Miután a figyelmünket nem kisebb szaktekintély, mint Hank Black irányította a címben megnevezett vendéglátó-ipari egységre, kicsiny, de gasztronómiailag hiperaktív szerkesztőségünk teljes létszámban kivonult a helyszínre.

Nézzük, nem vetődtünk-e árnyékra.

A soron következő értékelés bizonyos tekintetben műfajteremtő is, már legalább a sesblogon belül. Szerkesztőtársaim magányos elvonulásban papírra vetett gondolatait mashup jelleggel, kombináltan adom közre. A Web2.0 betört az étteremkritika műfajába!

stsmork: Amikor két évvel ezelőtt eldőlt, hogy Budapestre költözünk, a város egyik fő vonzerejének az éttermek nagy számát és sokféleségét gondoltam. Ez az illúzió aztán hamar szertefoszlott, amikor személyesen is meglátogattam egy-két fővárosi vendéglátó-ipari egységet. Legelőbb és leggyorsabban a kínai kifőzdékről pattantam le, amelyekről kiderült, hogy szorgos és kitartó munkával kivonják ételeikből az íznek minden nyomát. Ma már ott tartok, hogy étterembe "csak úgy" nem is merem betenni a lábamat, kizárólag olyan helyre megyek, amit megbízható forrás javasolt. Az ötödik kerületi Széchenyi utcában szerényen meglapuló (annyira, hogy még a neve is csak kínaiul van kiírva) Momotaro éttermet többen is ajánlották, a lelkes beszámolók alapján pedig már-már az etalonnak számító wagamama éttermekhez hasonlónak kezdtem remélni. Ott azért még nem tartanak (illetve nem egészen azt a stílust viszik, így talán nincs is értelme összehasonlítgatni őket), de az induláskor felszolgált zöld teájukkal mindenesetre megalapozták a jó hírnevüket.

ses: Álljunk meg egy pillanatra. Tanult kollégám "szerényen meglapuló" kifejezése erősen eufemisztikus. Elannyira nincs semmi kiírás sehol, hogy az egységet gyakorlatilag csak kizárásos alapon lelhetik meg az első ízben érkezők. Ugyanakkor szögezzük le, hogy a szokásos piros lampionok, bődületes kalligráfia-cégérek és kreatív magyarságú feliratok hiánya az élvezeti értéket csak pozitív irányba befolyásolhatja.

eszpee: Az előtérben foglalunk helyet, ez érdekes keveréke egy lambériás vidéki kocsmának és egy jópofa főiskolai büfének, legalábbis engem erre emlékeztetett. Ez mindenképpen pozitívum, emlékszem még első kínai vendéglős élményemre, valahol a Thököly út környékén volt egy klasszikus nagyétterem, a szokásos sokszemélyes forgatható tetejű asztallal, hogy is mondjam, megszeppentett anno, na. De itt semmi, a ránézésre kínzónak tűnő sámlik is korrektek, barátságos személyzet, nem lesz itt gond.

ses: Figyeljük meg, hogy a vendéglő - messze túlnőve eredeti funkcióján - még elfojtott pszichológiai problémák kezelésére is alkalmas. Mindenképpen figyelemre méltó!

stsmork: Korrekt az étlap (a címlapján fel van tüntetve az étterem neve, innen végre megtudom, hogy tényleg jó helyre jöttem), el is döntöm magamban, hogy ide még visszajövök ezt-azt kipróbálni.

ses: Kritikusunk annyira otthonosan mozog a pályán, hogy még kóstolásra sincs szüksége; pusztán az étlapra pillantva is el tudja dönteni, hogy a hely méltó-e a többszöri látogatásra.

stsmork: A ramen finom, bár csak nyomokban hasonlít arra, amit én eddig ezen a néven ismertem, és a gőzölt gombócaik is zárják a szöget.

eszpee: Zöldséges ramennel próbálkozom, és nem bánom meg. Friss, pont jó állagú brokkolik, isteni gombaszeletek, még a tofu sem zavaró. A mellé rendelt tésztás batyuk is ütnek a szójaszósszal, jól is lakok rendesen. Pozitívum még a (kérésre bár, de) folyamatosan utántöltött tea is - itt ragadnám meg az alkalmat megkérdezni, hogy tudtok-e pesten olyan helyet, ahol ugyanez játszik - amerikai módra - kávéval, netán ingyenes wifi hotspottal együtt? Lenne végre új irodám.

ses: Magam is rament fogyasztottam gombóccal, és a véleményem megegyezik a fentiekkel. Eközben a tekintetemet nem kerülte el a szomszéd asztalhoz időközben kihordott, tetemes mennyiségű alternatív fogás sem. Az ízükről értelemszerűen nem tudok nyilatkozni – még –, de kinézetre fantasztikusnak tűntek. Úgy tűnik tehát, hogy még a ramen vonzerejének esetleges elhalványulása után is maradnak a helyben tartalékok.

Értékelés

stsmork: Ide fogok járni japán gyorséttermi kaját enni, addig is amíg a wagamama meg nem veti a lábát Budapesten.
eszpee: Nincs mese, hasít a piros hetes, ide érdemes lesz visszajönni még.
ses: Semmilyen racionális indokom nincs, hogy miért a nem maximális pontot adományozom, ezért csak úgy, szó nélkül: 6.

Momotaro Ramen
V., Széchenyi u. 16
269-20-37

Update 2006 augusztusából: jártunk ott páran párszor a cikk óta még, és elkövettük a kisérletezés hibáját. Tanulság: gőzölt tésztabatyuk IGEN, ramenek IGEN, egyebek inkább nem - nem azt mondom, hogy hatszáz forintos kínai büfé szinvonal, de semmi extra, közel sincsenek az előbb említett kétigenes kategóriához.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (25)

1

Adi, 2006. május 23. kedd, 12:43 (#)

Még csak most fedeztétek föl, ti szegények? :) Az édes-savanyú-csípős tengeri füvet (saláták között) kóstoljátok meg, isteni. Meg az édes babkrémmel töltött golyó is. :)

A tea egyébként kamillatea, legalábbis nekünk ezt mondták, amikor rákérdeztünk.

2

Ali, 2006. május 23. kedd, 12:54 (#)

Nincs itt valami súlyos kavarodás Japán és Kína ügyben?

A névről:
http://sadl.uleth.ca/nz/collect/folktale/import/mhtml.ulis.ac.jp/~myriam/futsu/momogb.html
Elég hasonló a mi Babszem Jankó mesénkhez, ugye? Akkor pedig az észrevétlenség szinte kötelező. :D

3

teamtom, 2006. május 23. kedd, 12:56 (#)

Az áraik? vagy egy 6/7-es értékelésnél az már nem számít?

4

Gr0, 2006. május 23. kedd, 13:41 (#)

No, most akkor ez japán étterem, ahogy stsmork konklúziójából következtethetjük, vagy kínai, ahogy a többi részből?

Vagy stsmork kínai étterembe jár japán kaját enni?:)

Gr0

5

Adi, 2006. május 23. kedd, 13:43 (#)

A Momotaro név eredetileg valóban japán (a mese/monda), de itt a kaják egy része kínai. Megfejelném még ezt azzal is, hogy én évekkel ezelőtt először egy barátomtól hallottam róla, akinek tajvani a főnöke és ő úgy ajánlotta, mint tajvani étterem. :)

A ramen maga egyébként kínai eredetű, ha jól tudom, csak aztán Japánban és Koreában is fölkapták.

Teamtom: én ugyan viszonylag régen voltam, de akkor egy ramen konfigurációtól függően 900-1300 Ft volt. Ezzel jól is lehet nagyjából lakni, mert nagyon megpakolják tésztával (tkp. ez inkább egytálételnek, mint levesnek számít). A néhány édesség olyan 5-600 Ft körül található, a levesek 2-400-nál. A főételek változóak, olyan 8-900 körül indulnak és a rákos-halas cuccok között volt 2000 Ft-nál is drágább.

De majd kijavítanak, ha már azóta mások az árak. :)

6

Ali, 2006. május 23. kedd, 13:53 (#)

A "CJK" történelem és kultúra (benne az étkezési) éppúgy összefonódik, mint a káeurópai... és hasonlóképp igen a szívükre tudják venni, ha összekevered őket. :)

7

zsoltson, 2006. május 23. kedd, 14:17 (#)

Sziasztok!

Az utóbbi időben svéd-magyar gasztronómiával foglalkozva több konyhában megfordultam. Azóta nem járok étterembe. (Kivételt a Michelin csillagos éttermek képezik. Oda meg csak meghívásos alapon megyek).
:-))
Naszóval, aki jót akar enni, az kövesse a jó példát, és egye (meg a)saját főztjét. Akár kínait is főzhetsz. A napokban indul - ez nem a reklám helye - a Lucullus társaság kínai főzőiskolája:

A KÍNAI ÉTEKMESTER MÛHELY,Internet: www.kinaikonyha.hu vagy www.lucullusbt.hu
Telefon: +36 20 97 98 99 1 vagy +36 30 555 08 23


Üdvözlettel, zsoltson

8

Ali, 2006. május 23. kedd, 14:20 (#)

Miajófrász, ha nem reklám? Vastag arcbőrből nem tudsz készíteni valamit?

9

stsmork, 2006. május 23. kedd, 14:49 (#)

Gr0 (#4): menj el a horvát étterembe és magyarázd meg a pincérnek, hogy az étlap fele nem is horvát, hanem szerb, mi több - horrible dictu - bosnyák specialitás :-)

Tovább szinesíti a képet, hogy az étlapon szerepel a "bim bi bap" is, amit kőedényben hoznak ki és én koreai specialitásként ismerem (és legközelebb ki is fogom próbálni.)

10

lili, 2006. május 23. kedd, 14:52 (#)

Momotaro, a barack fiú után?

' (...) addig is amíg a wagamama meg nem veti a lábát Budapesten...'

Wagamama által készített ramen az valóban finoMmmmmm,

biztos ismered Yauatcha-t is (means Yau at tea)
15 Broadwick St., Soho-ban.
Az is hibrid: kínai és japán étterem
fúzió (fushion).

11

spacemonkey, 2006. május 23. kedd, 14:57 (#)

nalam max 5 pont volt. japannak etteremnek ez nagyon kinai.

http://spacemonkey.freeblog.hu/archives/2006_Feb_spacemonkey.htm#1241256

12

ses, 2006. május 23. kedd, 15:59 (#)

Teamtom (3), Adi (5) árai valósághűek.

13

eszpee, 2006. május 23. kedd, 16:28 (#)

OFF

zsoltson(7), ali(8), gondolkoztam, hogy mit csináljak ezzel a kommenttel. először persze nekem is a zsigeri antispam reflex ugrott be, de alaposabban megnézve:

- a cikkhez kapcsolódik a hozzászólás (ha nem is túl szorosan)
- láthatólag nem automata, tömeges gépi szórás volt, hanem zsoltson idejött, és ajánlott valamit

Valójában a releváns reklámmal (ami nagyjából megegyezik az ajánlással) szerintem nincsen baj. Vagy legalábbis nehéz lenne meghúzni a határt, hogy meddig fér bele egy étterem ajánlása mondjuk, és honnantól már nem. (Arra nem vállalkoznék, hogy minden tipp és ajánlás mögött nekiálljak esetleges személyes érdekeltséget nyomozni.)

Szóval: zsoltson, üdv a blogon, de remélem az ittléted nem fog ennyiben kimerülni. Ali, köszi a harcos kiállást. :)

14

Fürkész, 2006. május 23. kedd, 18:06 (#)

Hej, tavaly nyáron, a régi szép időkben mi is ilyen struktúrában írtuk a Schrödingeren a kocsmaajánlókat.

15

Gr0, 2006. május 24. szerda, 00:07 (#)

stsmork (#9)

Frappáns válaszkísérlet, minden credit due, csak épp a lényeg plasztronjáról pattant le kicsit, hogy épületes képzavarral éljek. Az OK, hogy ezexerint nem írtatok hülyeséget, de eggyel jobb lett volna akkor utalni erre, mert aki nincs otthon a távol-keleti ételkultúrában, az nem ismeri az összefonódásokat, és akkor biza kicsit kuszának tűnik a dolog - lásd, előttem is rákérdezett már vki.
Mind1, nem ér vitát a dolog, nekem meg pláne mind1, mert nem igazán szeretem más nép konyháját, mint a magyart - korántsem nemzettudati feszüllésből kifolyólag, sokkal inkább az ízek miatt :))))

Gr0

16

FT, 2006. május 24. szerda, 03:16 (#)

#15: a dolog azért tűnhet kicsit kuszának, mert valóban egy kicsi kusza. :-)
Szerintem nem nagy baj, ha valami kimarad vagy implicite rejtve marad egy írásban: ezért jó, hogy egy diskurzus is tartozik hozzá, mégpedig szervesen. Web 2.0 in action: a tartalmat nem csak egy (vagy néhány) szerző írja, és nem úgy születik, hogy egyszer fellövik, mint a műholdat. Hanem egyszer néhányan elindítják, és aztán egy széles közösség csiszolja teljesebbé, folyamatos munkával.

17

mirwen, 2006. május 24. szerda, 08:24 (#)

szóval a cégéren ott virít nagy betűkkel(hiragana) hogy mo-mo-ta-roo ra-men. japánul.

18

bkkcharlie, 2006. május 24. szerda, 13:30 (#)

Bi Bim Bap szerintem az a koreai specialitás. Én így emlékszem a névre, mert így jó ritmusos kiejtve :-)

A kínai főzőtanfolyam linkjén először meglepődtem, aztan amikor láttam, hogy a lucullus bt nem betéti társaság, hanem baráti társaság, akkor még érdekesnek is találtam az oldalt.

19

csibu, 2006. május 25. csütörtök, 18:00 (#)

Emlékeim szerint valahol az étlapon ott lapul, hogy japán-kínai étterem. Talán a neve alatt, de lehet hogy csak én képzeltem oda. :)
Szerintem ők adják a legautentikusabb ízvilágot Pesten.
És ha már ramen, épp Momotaro ihletésére nekiálltam ramen-receptet keresni a neten, és hár mitnemondjak, nekem csak akkor esett le, hogy a harmincforintos vietnámi tésztalevesnek vagy tízszerannyiért árult márkás testvérének ő az őse :) (ergo egy órát tartott, míg kicsemegéztem a koleszoskaják közül a használhatókat, de megérte!)

20

szilárd, 2006. augusztus 6. vasárnap, 22:28 (#)

1800 forintért kaptunk 15dkg mézes sültoldalast (köret nélkül) ami büdös volt. Amikor visszaküldtük bizonygatták hogy ez nem is büdös, meg is kóstolták. Egy kínai néni nyitott ajtónál hányt az étkezőböl nyíló WC-n. Az étterem ragadt a kosztól. Kevés ilyen rossz helyen jártam még

21

Author Profile Page eszpee, 2006. szeptember 2. szombat, 01:13 (#)

Update van a cikk végén, visszajártunk, és leszűrtük a tapasztalatokat.

22

bede, 2006. szeptember 3. vasárnap, 03:31 (#)

Ez az update igy ebben a formaban nem fedi meg a valosagot. Ramenek: igen. Dumplingok: igen. Minden egyeb: igen, de itt nem szaz szazalek, hogy tokeletes lesz a kapott etel, ugyanazt a fogast neha zsenialisan, neha ehetetlenul is kepesek eloallitani.

23

Author Profile Page eszpee, 2006. szeptember 3. vasárnap, 10:41 (#)

bede, köszi, nekem ezzel a javítással is elég, hogy ne kisérletezzek inkább. :)

24

zso, 2008. február 20. szerda, 18:44 (#)

Nem tudja valaki a ramen receptjét? zsorzset@citromail.hu -ra várok ötleteket, vagy recepteket! köszi előre is!

25

Oniwakamaru, 2008. szeptember 11. csütörtök, 15:34 (#)

Hehe, A Barack Fiú és a Hiragana Japán étteremre utal, az ételek nagy része is Japán ízlés szerint készül. Azt meg hogy a Ramen Japán, Kínai, Indonéz, Vietnámi, vagy akármi, senki nem tudja igazán. Olyan mint a Lecsó... ami ugye szerintünk tök Magyar... a Szerbek szerint meg Ősi Szerb étel.. és kb így folytathatnánk fél Európán keresztül.... A Ramen az Ramen... annyi biztos hogy Ázsiai :) Szilárd... ha egy kínai étel Büdös... nem jelenti azt hogy nem direkt van... ;) A Momotaro egy érdekes Unikum.. nem lehet sehova tenni, egy kis kifőzdének indult, és felkapták, marha jó helyen van és egy bizonyos réteg most úgy gondolja hogy sikk ott enni, így nem igazán tudnak lépést tartani a növekvő forgalommal. Mindenesetre mindenkinek ajánlott élmény-vételezési szempontból. Végezetül álljon itt egy Japán férfiak által sokszor hangoztatott bölcsesség: A boldog élet forrása: Kínai kaja, Amerikai háztartás, Japán feleség :P (lehet hogy az idézet nem pontos, de Morotomi Jin barátom így szokta mondogatni...)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork