Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kashmir

Ervin cikke a Bilagit rovatból, 2006. június 5. hétfő, 00:50 | 13 hozzászólás

Kashmir étteremKedves ismerőseink, Allen Diwan és népi zenekara gasztronómiai mesterkedéseit korábban csak utalások formájában követtük nyomon a blogon. Első kísérletük, a boldog emlékű Diwan Tandoori megszűnt, mielőtt méltányosan megénekelhettük volna, utódja, a Kama Sutra viszont nem érdemelte meg a hozsannát.

Most viszont megint pozitív fejlemény van, kattintsatok.

Kezdjük a bulvárfronton. A Kama Sutra, úgy tűnik, félresikerült. A némelyek által már eleve kétkedéssel fogadott indiai-izraeli vegyes előadás a jelek szerint nem tudta gólra váltani a helyzeteit.

Nekem a tulajdonosi összetétel mondjuk sosem okozott fejfájást; viszont az már igen, hogy az ételek nemcsak drágábbak voltak a Tandoorihoz képest, hanem egyértelműen gyengébbek is, ezen felül az étterem nevével sem voltam kibékülve. Kámaszútrának egy diszkót vagy masszázsszalont tessék elnevezni, nem pedig éttermet! Akárhogyan töröm a fejem, nem tudok védhető asszociációt elképzelni a név és egy laza hangulatú indiai vacsora között.

Forrásaink szerint egyébként a helyzet odáig fajult, hogy az izraeli tulajdonos egy izraeli séf behívásával igyekezett érvényesíteni az érdekeit, ami egy indiai étterem esetén meglehetősen rendhagyó elképzelésnek tűnik. Mindenesetre a Diwan család összepakolt, és odébb költözött egy sarokkal. Ide tartozik a hír, hogy egy másik pesti törzshelyünkön a minap egy korábban nem látott pincérrel futottunk össze, aki egy bensőséges pillanatban összeesküvés-elméletes hangon a fülünkbe súgta, hogy nemrég jött el a Kama Sutrából, mert ott az indiai szakácsok meg akarták őt mérgezni.

Tiszta szappanopera. Nem ismerjük a perpatvar pontos részleteit, de érdekes dolgok történhettek arrafelé. A Kashmir szempontjából azonban nem ez a legfontosabb. Hanem az, hogy jól főznek-e a legújabb helyen?

Jelentem, nagyon jól.

Tegnap délutáni látogatásunk óta abban reménykedem, hogy van egy újabb klassz alternatívája a Shalimarnak és a Pándzsábnak; hadd lehessen Budapesten is választani a jó indiai helyek között!

Kashmir étterem

A Kashmir ízlésesen berendezett, kisvendéglő méretű hely, bár az emeleten van egy nagyobb terme is. A pincérek látszólag kedvesek és lazák - azért fogalmazok így, mert nekünk az ismeretségünk révén valószínűleg volt egy kis hátszelünk, ezért azt is igyekeztem figyelni, hogy hogyan viselkednek a többi asztalnál.

Úgy döntöttünk, hogy nem a szokásos korma-vindaloo vonalon haladunk előre, hanem eddig nem kóstolt érdekességeket kérünk.

A vegetáriánus specialitás, a paneer badam pasanda (1790 Ft) mandulás szószban úszó házi sajt, amelybe aszalt gyümölcsökből készült masszát töltöttek. Annyira jó is, mint amilyennek hangzik. Az adraki csirke (1490 Ft) pedig új fogás a Diwan-éttermek választékában: gyömbéres-paradicsomos curryszószban figyelt, kicsit fűszeres volt, de semmiképp sem erős. Mentás-citromos rizst (550 Ft) kértünk hozzájuk, kettőnknek elég is volt egy adag.

Italfronton konzervatívak maradtunk: chai, azaz tejes tea és mangó lassi, valamint a végén egy korrekt cappuccino érkezett az ételekhez. Minden szép volt és jó, viszonylag könnyűt és nagyon finomat ettünk, hibát nem találtunk semmiben. A végén ötezer forintot fizettünk borravalóval együtt. Ezt részben a 15%-os vasárnapi kedvezménynek köszönhettük, amiről előre nem is tudtunk.

Kashmir étterem

Nem tudom, hogy a háziak humoros figyelmessége volt a vendégek felé avagy a véletlen, mindenesetre ebéd közben a háttértelevízióban a Hum Dil De Chuke Sanam című indiai blockbuster második része ment, amelynek helyszíne Budapest. Jól megfotózott turistacsalogató reklámfilmről van szó - mivel azonban a hírek szerint annak idején az illetékes magyar hatóságok elutasítottak mindenféle együttműködést a filmes stábbal, a szegény indiai nézőkkel azt hitetik el, hogy ez a sok gyönyörűség Olaszországban van. Úgy kell nekünk.

Ítélet (0-7): ez, így és most, makulátlan produkció volt, úgyhogy hetest neki. Szívesen ajánljuk a figyelmetekbe; célszerűen vasárnap (vagy ünnepnapon) menjetek, akkor él a kedvezmény és hely is nagyobb eséllyel akad.

Budapest, Arany János utca 13.
061-354-1806

(Képek: Tiglis és az étterem prospektusa - ahogy megjöttek az ételek, elfeledkeztünk a fotózásról)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

zuzu, 2006. június 5. hétfő, 11:28 (#)

Kösz az ajánlást, kipróbáljuk!

Csak nem egy marokkói lámpát látok a képen?

A kistermetű, azt hiszem paki szakácsnak köszönhettük a Diwan Tandoori étterem fenséges ízeit, vajon vitte magával Diwan barátod az új helyre is?

2

ses, 2006. június 5. hétfő, 12:09 (#)

Zuzu, szívesen, hajrá! A híreink szerint a szakácsgárda lényegi része egytől-egyig a Kashmirban van - viszont a konkrét pakisztáni arcot nem ismerem, így nem tudom, hogy ő is beletartozik-e a körbe.

3

kinga, 2006. június 6. kedd, 17:07 (#)

és a mentás-limeos lassit mindenkinek kötelező kipróbálnia! :)

4

NagyGa1, 2006. június 6. kedd, 17:18 (#)

Én a kólásat szeretem, igaz azt az indonézek árulják. :)

5

stsmork, 2006. június 16. péntek, 07:39 (#)

Kipróbáltuk, íme a gyorsjelentés:

A mangó lassijuk csillagos ötös, ráadásul ingyen kaptuk, mert vittük magunkkal az étterem szórólapját, amit pár nappal ezelőtt találtunk a postaládánkban. (A többi lakó dőre módon kidobálta a saját példányát a postaládák előtti reklámhulladék-gyűjtőbe, én pedig előrelátóan az övéket is összeszedtem...) A lájmos-mentás lassi is teljesen korrekt.

A lencseleves gazdagon nagyon jó, bár az én ízlésemnek lehetne kicsit fűszeresebb. A samozát a Szondy utcai Taj Mahalban egy kicsit jobban csinálják, de azért elmegy. A főételként bevállalt kashmiri csirke (a ház specialitása!) tisztes iparosmunka, szerintem a sima chicken tikka masala szósz van egy kicsit megspékelve pár kocka ananásszal, de referencia híján nem tudtam ellenőrizni az elméletet.

A naan kenyér viszont a szomszédos pizzériából kiselejtezett, ropogósra sütött pizzaalapok újrahasznosításával készült. Szomorú látvány.

Összefoglalva: a hetes osztályzatot mindenképp indokolatlannak érzem, de egy erős négy és felest megérdemelnek. A Kashmir nem fenyegeti a Szondy utcai indiai étterem referencia jellegét, és szerintem könnyen lehet, hogy hamarosan a Kama Sutra sorsára jut. Az jutott eszembe, hogy tüntetés szervezek az étterem elé, és jelszavakat skandálva meg táblákat a fejünk fölé tartva követeljük a legendás Alkotmány úti Diwan Tandoori újbóli megnyitását :-)

6

eszpee, 2006. június 16. péntek, 14:07 (#)

Na én is kipróbáltam, szerintem teljesen rendben volt - a nan is - valószínűleg pechetek volt. :)

7

bede, 2006. június 17. szombat, 01:13 (#)

A 7/7 teljesen irrealis, 4 fole nem nagyon adnam.

8

dmiki, 2006. december 30. szombat, 09:34 (#)

A fenti ajánlatoktól függetlenül választott mangós és mentás-limeos lassi tényleg remek, bár az utóbbi íze a végére már kicsit tömény.

Az ananászos raita viszont kicsit csalódás volt, egyszerű ananász+joghurt kombónak tűnt, nem leltem benne semmi extra fűszerezettséget.

A hagymás kulcha is nagyon jó volt.

9

Rael, 2007. január 9. kedd, 17:38 (#)

A kashmiri csirke és fokhagymás naan kombinációja isteni. Előtte/utána gyömbéres limonádé kötelező, de a lime-os mentás lassi se kutya.

És a honlapjuk is szép: http://www.kashmiretterem.hu/hu

10

Author Profile Page NagyGa1, 2007. május 3. csütörtök, 12:52 (#)

Tegnap este a fenti ajánlás alapján teszteltem a helyet, VIP tagság híján csak a Plebsz tagjaként.

Tényleg nagyon jól főznek, autentikus indiai kaja, a zömében európaiakból álló vendégkörhöz igazított csípősséggel. (Momentán alig csípett, de az eredeti íz itt öngyilkossággal lenne egyenlő.)

A felszolgálás módja is kicsit módosított, a rendelt fél Tanddoori csirkét meg a Fish Tikká-t főételnek rakták elénk, a többit a szokásos módon szétszórva. (Normál esetben ha ketten így rendelnek, mindent elszórnak az asztalon. A vendégek kapnak egy-egy üres tányért, amibe beemelhetik az éppen fogyasztandó ételt.)

A pincérek is korrektül tették a dolgokat.

Ha ismerőseimet Budapesten indiai helyre szeretném vinni a közeljövőben, az első célpontok között biztosan ott lesz a Kashmir.

11

Author Profile Page NagyGa1, 2007. május 3. csütörtök, 12:56 (#)

Most, hogy elolvastam stsmork kommentjét, a naan tényleg kicsit gyengébb volt.

12

Zuzu, 2007. december 4. kedd, 16:19 (#)

A nyáron ebédelni szerettünk volna olyan 15.00 óra magasságában. Csak svédasztal volt, a csévik alján lötyögött valami leves, kétféle húsétel. Ha jól emlékszem meg kellett volna várni a 18.00 órát, hogy a la carte rendelhessünk. Ez még mindig így van?

13

Author Profile Page eszpee, 2007. december 21. péntek, 10:37 (#)

Zuzu, tegnap este voltunk, igen, még mindig az van, h 18:00-ig csak svédasztalos ebéd. A kiírások alapján viszont érdekes lehet: kis tányér 1200, nagy tányér 1500, all you can eat 2000 - ez utóbbi felkeltette az érdeklődésem. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork