Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


GoldenBlog 2006 - gasztro rovat és egyebek

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2006. július 26. szerda, 19:06 | 15 hozzászólás

Lezárult az idei GoldenBlog, ezzel kapcsolatban mindenekelőtt köszönjük szépen, hogy a nevezés után be is szavaztatok minket a (miért pont?) Megmondós kategória első helyére. Még egy vonatkozása van a versenynek, pár héttel ezelőtt, némileg felfokozott hangulatban elvállaltam a Gasztro kategória egyik zsűritagjának szerepét - ezt a döntést a napokban ha nem is bántam meg, de legalábbis átértékeltem.

Elég komoly munka volt az összes jelöltet felelősségteljesen átnézni, véleményt alkotni, rangsorolni. Az én toplistámon szoros versenyben a Chili & Vanilia, az Étel-képek és Muzsika konyhája került a dobogóra, de úgy gondoltam, érdemes az összes jelöltről írnom pár sort, mert előzetes prekoncepcióimmal szemben a magyar gasztroblog vonal él és virul. Lássuk, kiket kaptam megismerni az előzetes szelektálás után.

Aubergine

Megkapóan lelkes, csapongó blog, ételek és borok közt, néha angolul - amivel azért picit hadilábon áll, nem árt hát a gyakorlás. Hagyományosabb vonalon mozog, de azért becsúszik pár unikum is, mint például az ide beválogatott kedvencem, egy obskúrus magyar sherryről.

Chili & Vanilia

Brüsszel, Budapest, eleve nem egyszerűen indul, és hasonlóan nemzetközi vonalon folytatódik, benne egy vietnámi és kambodzsai beszámolóval is, nem linkelem, keressétek csak. Tele van számomra új dolgokkal is, kedvencnek most így hirtelen ezt a leírás alapján gyilkosan jó salátát ajánlanám - bár megjegyzem, szerintem érdemes a csicseriborsót áztatni / főzni a konzerv helyett.

Cookie

Monomániás édességblog, kicsit úgy vagyok vele, mint egy filmben a főhős (majd valaki kommentben megmondja, talán Woody Allen?) a pornóval, az első tíz percben azonnal sütit akarok enni, utána meg soha többet nem. Persze én szúrtam el, együltő helyben több hónap termését (bár virtuálisan, de) végignyálazni kicsit tömény volt. Mégis egy brutálisabb darabot emelnék ki, ez a chocolate shortbread - főleg a fotó - emlékeztet azokra a ránézésre elfuserált brownie-kisérletekre, amik kóstolás után abbahagyhatatlanul finomak voltak. Alapigazság: legfinomabb sütemények elég rondák.

Étel-képek

Bár nevében képeket igér, inkább szövegben erős, az "adom" szó használata például kapásból komoly rajtpozíciót igér. Tartalomban teljesen kockásabrosz vonal, miatta nem fogunk Ázsia boltba járni, de jól áll neki. Nyár elején kicsit behalt, de ha a GoldenBlog támasztotta fel, már megérte a verseny. A borsófőzelék-szemlét emelem ki, hogy egy mégegyszerűbb sajáttal riposztozhassak: a konzervet (igen, konzervet) olajon fonnyasztott hagymára öntöm, sok pirospaprika, kicsit rotyogtatom, és kész is - sült virslivel isteni agglegénykoszt.

Gesztenye Gusztika konyhája

Mindennapi vacsorák és ebédek 37 négyzetméterről, jóleső kétlábbal a földön járás, elsőre mesterkéltnek tűnő, de aztán fogadjunk, hogy őszinte stílus. Egy diétásabb indíttatású darabot hozok át, szintén apropóval: a spárgát, ha zöld és friss, érdemes nem meghámozni, hanem picit párolni, majd grillezni, olívaolajjal isteni előételnek - Barcelona mellett ettem először ilyet, azóta szerencsére itthon is.

Művelt Alkoholista

Őket talán nem kell bemutatni, nem tegnap kezdték, és kapnak is azért az anyjuktól néha rendesen. Én megmondom őszintén sehol nem vagyok borilag: bár az évi egy-két családi jellegű francia kiruccanáson a leendő apósom pincéjéből felhozott darabok fölött elégedetten csettintek, attól azért még elég messze járok, hogy évszámokkal dobálózzak ilyen körökben, az ázott avarról nem is beszélve. Szinte találomra nyúlok hát csak bele egy esszéjellegűbb somlói darabba.

Muzsika konyhája

Talán a legbloggszerűbb a mezőnyben, abszolút "mit főztem ma" vonal, hazai ízekkel. Kedves olvasók, príma kis gasztroblogok vannak magyarul, már nem nagyon ül az a kifogás, hogy nem tudom, hogy kell jó húslevest csinálni, próbálkozni kell, forrás van elég. Egyébiránt meg tejberizs, szintén érintettség révén: klasszikus hajnali Szigetről hazajáró gyomros a hűtőből kiszedett gyümölcsrizs: ehhez hasonlóan készül, persze a végén rengeteg gyümölcsöt beledarabolva, alaposan behűtve. Félálomban kanalazva reggeli lefekvés előtt életmentő.

Receptblog

Korrekten kategorizált, erősen édesszájú elhajlásokat mutató darab - ami persze nem baj, dehogy. A Creme bruléet hozom át, hogy megkérdezzem, tényleg van ember, aki házilag rendesen meg tudja égetni a tetejét a krém felmelegítése nélkül? Annó próbálkoztam mindennel (le se írom), de fájón hiányzott egy klasszikus vasaló. Meg még egy első hallásra nekem minimum sokkoló citromos kávé bónusznak, amit muszáj lesz kipróbálnom a napokban - ha odajutok, írok róla.

Sára konyhája

Ez pedig majdnem klasszikus receptgyűjtemény, a személyes vonalra szinte csak az egyes szám első személy utal. Ezzel együtt viszont alapos a merítés, főleg európai, hazai gyomornak kedves ízekkel. Ezért is, meg "ma is tanultam valamit" alapon a klasszik tócsni, (második az oldalon, elnézést, indiv linket nem találtam) nyár ide vagy oda, így a szemle vége fele erősen el tudnék tüntetni belőle egy kisebb tállal.

Teázó

Szépen összerakott egytémás blog, inkább olvasónapló - tájékoztató jelleggel, kár, hogy a kezdeti lelkesedés bő egy hétig tartott csak. Kiemelésnek talán a záró teatörténelmes bejegyzés. Remélem feléled a szerző, egy jó kis teablogot el tudnék képzelni itthon.

Ennyi volt, 4-5 óra, de megérte, bővült a feedlistám az operában - egyedül a Szindbádékat hiányoltam, ők simán dobogósak lettek volna nálam, de sajnos nem élték túl az első kört.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

Dr. Minorka, 2006. július 26. szerda, 20:56 (#)

"hogy megkérdezzem, tényleg van ember, aki házilag rendesen meg tudja égetni a tetejét a krém felmelegítése nélkül?"
praktikus kis lángszórót/mini pörzsölőt árulnak (árultak?):
Tálal 6
L021
Mammut I Földszint

2

sic, 2006. július 26. szerda, 21:44 (#)

Ha csak lehet, berinyàlom magam vendéglok konyhàjàba, én is mindenhol làngszoroval làttam a crème brulée karamellositàsàt.

Citromos kàvét màsnapossàg ellen itattak egyszer velem. Nem mukodik.

3

A_vajszinu_arnyalat., 2006. július 26. szerda, 22:24 (#)

Gratulalok; teljesen megerdemelt ennek a furcsa kategorianak az elso helye.

4

Author Profile Page eszpee, 2006. július 26. szerda, 22:46 (#)

Köszönjük!

5

merkoffo, 2006. július 26. szerda, 23:18 (#)

Akkor itt is: gratulálok!

6

kikko77, 2006. július 27. csütörtök, 08:56 (#)

gratula!

7

pollner, 2006. július 27. csütörtök, 09:04 (#)

Nálam már régóta nyerők vagytok, de most már lesz róla papír is.:-)

Gratula!

8

Author Profile Page ervin, 2006. július 27. csütörtök, 09:39 (#)

Köszönjük szépen :)

Én egyébként egyfolytában töröm a fejem az eredményhirdetés kapcsán belinkelt értékelés értelmezésén. Az történt, hogy először kéretlenül betettek minket a tőlünk meglehetősen idegen "megmondós" kategóriába, azután az értékelésben az egyik zsűritag szóvá tette a megmondás hiányát.

Na de minden jó, ha a vége jó: a jelek szerint az olvasói szavazatok óceánja (153, man!) valamint a zsűri saját kategorizálási kavarodásán is átlátó, biztos szakértelme garantálta a helyes döntést. :)

9

Pocakos, 2006. július 27. csütörtök, 11:09 (#)

Erre mondják, hogy "(végre) bejött" !
GRATULA !!!

10

Pocakos, 2006. július 27. csütörtök, 11:14 (#)

Most látom, hogy a technika(?) megtréfált, már ami a web címemet illeti. Szóval, - remélem - az automatika a valódit jegyzi meg......
Mégegyszer
GRATULA !!! ;-)

11

soobrosa, 2006. július 27. csütörtök, 12:45 (#)

télleg, eszpee, miért nem éltük túl az első kört? :I

12

Author Profile Page eszpee, 2006. július 27. csütörtök, 12:48 (#)

soobrosa, hidd el, ha tudnám, megosztanám - de nem, nem is voltam benne az előszelekcióban.

13

Author Profile Page ervin, 2006. július 27. csütörtök, 12:50 (#)

Pocakos, kár, nekem tetszett volna a sportos váltás :)

14

tmnk, 2006. július 31. hétfő, 17:16 (#)

az éter után :) itt is megy most a gratula, elismerésem, hajrá!

15

Kozonithy, 2006. augusztus 31. csütörtök, 15:10 (#)

Üdv! Itt a Teázó tulaja, és jelentem: feléledtem már rég, nem is kívántam aludni. Aktívan működöm... :)

http://teazo.freeblog.hu


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork