Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Pinczi hús-hentesáru

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2006. július 15. szombat, 10:00 | 27 hozzászólás

Te meg mi a büdös fenét keresel itt ilyen dög melegben?

Micsoda proletár faragatlanság, vonhatjuk össze a szemöldökünket, ha ez a kérdés egy vendéglátóipari egységben hangzik el, ráadásul a kiszolgáló személyzet szájából, egy vendégnek címezve. Holott éppen ellenkezőleg: valójában a key account management gyönyörű példájának lettünk fültanúi.

Pinczi hús-hentesáruA Pinczi nem az a hely, ahol a tettetésnek értelme lenne. Ha egyszer 40 fok van odakint, és a boltba belépve a tökünkről csorog az izzadság, akkor elvárjuk, hogy a figyelmes eladónő ezt észrevegye, és együttérzését adekvát módon juttassa kifejezésre.

A Nyugati pályaudvarral szemben vagyunk a Körúton, az egykori Szikra/Metró mozi szomszédságában, ahol a török gyros illata elnyomja a magyar kolbászét. A húsbolt szerényen, szinte észrevétlenül bújik meg a falafel-baklava nagymenü és a német dögösséggel kirakatolt műpénisz-szaküzlet között. Odabent egy gyors ütemben pusztuló hungarikum folytat utóvédharcot az idő és az eurokonformitás ellen.

Sült kolbász, hurka, oldalas mustárral és friss kenyérrel, a savanyúság is papírtálcán, a sörösüveg pedig papírzacskóban, ahogy kell. A törzsvendégek a szemközti főposta egyenruhás alkalmazottai, akik közül a bennfentesebbek még a pult mögé, a raktárba is behatolhatnak, talán valami jóféle kerítésszaggatóért két sikeres kézbesítés között, ki tudja.

Ott vannak azután a hazakészülő vidékiek, akiknek maradt még egy órájuk a délutáni gyorsig. Ha kis szerencséje van az embernek, akkor egy-egy sűrűbb pénteki napon könnyedén rekordot dönthet az egy négyzetméteren belül hallott legtöbb különböző tájszólás versenyében.

A sültek színvonala megbízható, a személyzet barátságos, az állófogyasztást szolgáló pult tankönyvszerű - gondoljunk bele, egy hentesnél teljesen nevetséges lenne ülve enni. A hely patrónusai barátságosak, mindenki mosolyog, a papírtálcák szélén, a bajszok csücskén, de még a szemétkosár felé repülő, összegyűrt szalvétán is apró, piros zsírfoltok mosolyognak.

Szalvétám az nincsen, drága, de adok zsírpapírt.

Az a gyanúm, hogy igen sokan valójában ezt a hangulatot sírják vissza, amikor nosztalgiával gondolnak a legvidámabb barakk korszakára. Próbáljátok ki, amíg még van - félek, nem lesz sokáig.

Értékelés (0-7): 5.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (27)

1

Dr. Minorka, 2006. július 15. szombat, 11:55 (#)

Nagyon jó!

2

csapdani, 2006. július 15. szombat, 15:42 (#)

miért pont 7 a skála legfelső szintje? miért nem 10? illetve lehetne akkor már 6, 8, vagy 42 is. logikát!

3

Author Profile Page ervin, 2006. július 15. szombat, 15:55 (#)

csapdani, szubjektív kritikához szubjektív skála dukál. :)

4

methan, 2006. július 15. szombat, 22:13 (#)

elnézést: hogy' repülhet a szemétkosár felé az összegyűrt szalvéta, ha nincs?

5

Author Profile Page ervin, 2006. július 15. szombat, 22:20 (#)

methan, úgy, hogy ez nem egy filozófiai gondolatmenet. :)

a szalvétás mondat leírása után jutott eszembe az idézet, és hogy akkor az nem is szalvéta volt. ezért úgy döntöttem, hogy benne hagyom így a szövegben egymás után mindkettőt.

ez tehát az a ritka pillanat, amikor bepillanthatunk az alkotói folyamatba.

6

methan, 2006. július 15. szombat, 23:00 (#)

"úgy, hogy ez nem egy filozófiai gondolatmenet. :)" pedig, ha az volna, még bele is tudnám magyarázni, hogy értem (mármint azt, hogy hogyan röpülhet).

amúgy szerintem ezek a kereskedelmi egységek örökéletűek, a szemközti mekmek furmányosan génkezelt zsiradékjaival szemben a valódi, ízes kolbászzsírt előnyben részesítők mindig lesznek annyian, hogy eltartsák őket. előbb-utóbb hivatalos hungarikummá válnak, és a lonely planet fogja sorolni a fellelhetőségeiket.

7

lipilee, 2006. július 17. hétfő, 09:24 (#)

még régen, az egyik angolkönyvemben olvastam egy cikket, amiben az volt, hogy a magyarok reggelire kolbászt tolnak a hentesnél, mustárral, koviubival. mélyen fel voltam háborodva, hogy nem is, és különben is.
erre most mi van? lee az informatika d'artagnanja reggel kolbászt tol a hentesnél, mustárral, koviubival.
már a gondolatra is összeszaladt a számban a nyál :)

8

katmandu, 2006. július 17. hétfő, 09:32 (#)

Érdekes, nekem is úgy vannak meg gyerekkoromtól kezdve ezek a hentesboltok, hogy attributum az állva, papírtálcáról, mustárba tunkolt, roppanós héjú páros debreceni és társai, meg a savanyúság,
de azt nem tudom, hogy ilyesmi csak nálunk volt jellemző vagy volt a szocialista országokban is? NDK-ban mintha lettek volna mindenféle wurstok.
Nyugati országokból nem rémlik, de talán a franciáknál volt hasonló? (mármint hogy kereskedelmi egység egyben zabálda is.)

Update, valaki?

9

Author Profile Page ervin, 2006. július 17. hétfő, 09:56 (#)

katmandu, ha te bármilyen NDK-s kolbászt - vagy bármilyen más kolbászt - össze mersz hasonlítani a jó magyar kolbásszal, akkor tőled minden kitelik. Fogadok, hogy legközelebb a téliszaláminkat fogod hasonlítgatni az olasz fércmunkákhoz, aztán belekötsz még a Túró Rudiba is.

Azért vannak határok.

10

katmandu, 2006. július 17. hétfő, 10:34 (#)

Ervin :) távol álljon tőlem az ehető részek összevetése, csak magára a jelenségre gondoltam, hogy létezett-e másutt is (és ha igen, akkor csak a szoc.táborban-e), hogy egy húsboltban enni is lehetett.

A fogadást pedig simán elvesztenéd, ezért lebeszéllek.
:)

Írtam is hogy "roppanós debreceni páros", gondolod, hogy elcseréltem volna anno ezt holmi Bratwurstra? :)

Túró Rudiból az eredeti az igazi :)

Ha már offolódunk, tessék a kaja-kamingaut, Balaton szeletből csakis a piros (ét) verzió, visszasírom a bordázott igazi Tibi csokit, szalámiból Pick, baconból Ringa (már amikor eszem ilyen dolgokat). Olasz szalámi biztos jó, de még nem ettem.

Határokat jó hogy említed, volna egy jó kis off témajavaslatom, aktualitása is van (lesz pár hét múlva).
Üzenjek a füzetbe?

11

pblue, 2006. július 17. hétfő, 11:09 (#)

az van, hogy prágában a vencel téren éjjel 3-4 körül, hazafelé a diszkóból 4 azaz négy darab olyan helyen is meg tudunk állni, ahol valami egészen elképesztő kolbászrepertoárból választva zabálhatjuk tele magunkat. ezek a tér négy sarkában elhelyezkedő, mozgónak tűnő alkalmatosságok, de nem lekoszlott lakókocsikra kell gondolni, hanem teljesen européer kereskedelmi egységekre. nálunk mi van éjjel? a meki az oktogonon, meg a műgiroszosok a körúton a rettenetesen szar varjúhúsos kajáikkal. naszóval aztakarom mondani, hogy a cikkben szereplő helynek, és társainak éjjel nappal kéne működniük, azegy óriási kiugrási lehetőség lenne számukra (a túlélés egyik hatékony módozata). imho

12

Author Profile Page ervin, 2006. július 17. hétfő, 11:09 (#)

Igen.

13

katmandu, 2006. július 17. hétfő, 11:11 (#)

Sajt.

14

Author Profile Page eszpee, 2006. július 17. hétfő, 11:24 (#)

A Nagymezőben van egy éjjelnappali palacsintázó, de tényleg elég ergya a pesti felhozatal... tényleg, össze kéne szedni a 24 órás kajálási lehetőségeket! Tippek jöhetnek ide, vagy a címoldali üzenőfüzetbe.

15

Hoborc, 2007. március 22. csütörtök, 19:40 (#)

Ebből a műfajból szerintem a Karinthy Frigyes út Budafoki út sarkánál lévő húsbolt az egyik legjobb. Legalább is virsli fronton sokkal jobb mint a Pinczi

16

Author Profile Page ervin, 2007. március 22. csütörtök, 22:00 (#)

Hoborc, meglehet, azt nem ismerem, szóval köszi a tippet! Bár annyit azért engedj meg, hogy komoly ember nem virslit eszik a húsboltban.

17

gargoyle, 2007. március 22. csütörtök, 23:42 (#)

anno egyetemen reggel 6ra mentunk ki a husbolthoz a budafoki-karinthy sarokra egesz ejjeli quake utan enni 2 par virslit 2 sult csirkecombot 4 zsemlevel es kis uborkaval. ejnye most megeheztem (:

18

Hoborc, 2007. október 6. szombat, 12:30 (#)

Kedves Ervin!

Az virsli olyan, hogy komoly ember is megeszi...

19

Penálen, 2007. október 6. szombat, 19:14 (#)

"Próbáljátok ki, amíg még van - félek, nem lesz sokáig." (2006 július 15)

Hát, nem tudom, mit értettél sokáig alatt, de, jelentem, a múűintézmény még él és szemlátomást virul.

Sztem amíg a posta, ileltve a Nyugati ott lesz, nem mennek csődbe.

20

Kurtos kalacs, 2007. október 13. szombat, 07:42 (#)

Gyerekek ket eve elek kinaban,de ez hianyzika legjobban! Meg a kellemes gyogyviz melege, Szecheny furdo es tsai. Mar a cikk olvasasa kozben osszefutot a nyal a szamban. Irto jo. A shanghai kurir oldalarol jutottam el hozzatok. Udv nektek:Kurtos kalacs, Tianjinbol

21

Author Profile Page ervin, 2007. október 14. vasárnap, 09:34 (#)

Kurtos kalacs, adnál egy linket az oldalra, ahonnan eljutottál ide? köszi!

22

Author Profile Page NagyGa1, 2007. október 14. vasárnap, 14:52 (#)

Guczó régi körlevélben terjesztett lapjáról van szó ha jól tudom, de még az előző évezredből. Az azsia.net archivumában elérhető.

23

Author Profile Page NagyGa1, 2007. október 14. vasárnap, 14:58 (#)

Ja, nem bocs, az azonos nevű blogról:
http://shanghai.azsia.net/

24

Author Profile Page stsmork, 2007. október 15. hétfő, 09:54 (#)

NagyGa1, amire te gondolsz, az a Shanghai Dörmögő volt, nem?

25

nrg, 2010. augusztus 6. péntek, 17:14 (#)

epic hely, évek óta kiakartam próbálni, de ma sikerült, mondjuk nagyon bénán a kinti részre ültünk le rendes asztalokhoz :)
mondjuk elég trükkösen kellett ennem hogy egyik testrészem se érjen hozzá az asztalhoz, de a kaja priceless :)
pontban délben ettem, és még azóta sem vagyok éhes

26

Benny Lava, 2010. augusztus 7. szombat, 15:19 (#)

nrg,
a "kiülős részen enni" rész valóban további munkálatokat sejtet, az élmény csak az állópultnál tökéletes :)

bio

27

g, 2014. június 11. szerda, 04:27 (#)

A kint üléssel sincs semmi baj :) Lassan nyitnak...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork