Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sirius klub és teaház

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2006. július 18. kedd, 20:54 | 11 hozzászólás

20060718_sirius_teahaz.jpgA Sirius klub és teaház földrajzilag a Bródy Sándor utcában, a valóságban azonban egy távoli országban van. A bejáratnál ugyan nem kérik el az útleveleinket, mégis nyilvánvaló jelei vannak, hogy a szűk pincelejárón belépve elhagyjuk a Magyar Köztársaság területét.

A teaház létét nem jelzi cégtábla, csupán a bejárat melletti diszkrét réztáblából tudjuk, hogy jó helyen járunk. Bennszülött vezetőnk nélkül talán nem is találtunk volna ide. A lépcsőkön lebotorkálva egy félhomályos helyiségbe jutunk. Kicsi kerek asztalok, rajtuk egy-egy vizipipa. A pipák csövei réveteg tekintetű fiatalemberekben végződnek, akik mélán pöfékelnek és párhuzamos lyukakat bámulnak a levegőbe. Mi azonban, bennszülött vezetőnket követve, beljebb nyomulunk.

Szőnyeg és szivacsok borítják a következő szoba padlóját; továbbhaladás kizárólag cipő nélkül. A cipőspolcon külön tábla figyelmeztet, hogy a cipőtolvajok is szeretnek itt teázni (és dolgozni), úgyhogy mindenki csak saját felelősségére, stb. stb. A vendégek alacsony asztalok körül, párnákon ülnek a földön, szürcsölik a teájukat és furcsa módon egyikük sem dohányzik - ha eddig kétségeik voltak, ebből már biztosan tudjuk, hogy nem Magyarországon vagyunk. Jönnek aztán vadabb dolgok is. A ruhásszekrényről, ami mellé letelepedünk, hamarosan kilép valaki, ebből a szekrényből nyílik ugyanis egy másik, belső terem, illetve ezen keresztül lehet feljutni a galériára, ahonnan jelenleg is egy meztelen lábszár lóg le.

Boldogan fedezem fel az itallapon a „marsala chai”-t, évek óta vadászom ennek az indiai fűszerekkel ízesített fekete teának a megbízható lelőhelyére. Lehet kapni sütiket is, méghozzá „finom” „kicsit finom” és „nem finom” változatokban. Gondolom, a harmadik kategóriába a múlt hétről rájuk száradt és kidobásra váró teasüti tartozik. A hely szelleméhez hozzá tartozik az ilyesfajta humor: bennszülött vezetőnk meséli, hogy a pincérlány egyszer dudorászva hozta ki a teáját, és közölte, hogy ja igen, ma zenés felár van.

Hosszas várakozás után (miközben az is felmerül bennem, hogy itt szó szerint Indiából hozzák a teát) végre megjönnek a teáskannáink, bennük első osztályúan elkészített teával. A marsala chai várakozáson felüli, távozáskor fel is tankolok belőle. Szép a teáskészlet is (ez azért fontos részlet, mert én titokban teáskannákat gyűjtök), és az is megragadta a figyelmemet, hogy ez a hely egyedül csak teázó szeretne lenni, nem pedig még porcelánbolt, képeslapárus, ezoterikus könyvesbolt is, esetleg mindez együtt. Ez szimpatikus törekvés. Meg is fogom látogatni őket hamarosan, annál is inkább, mert a ma elfogytak a legutóbbi expedíció során beszerzett marsala chai utolsó morzsái is.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (11)

1

Author Profile Page rudywaltz, 2006. július 18. kedd, 23:25 (#)

Az a baj hogy bár nem hirdették magukat még is felkapott hely lett (visszasírom a kb 2 évvel ezelötti állapotokat amikor bizton mehettél oda, volt helyed) illetve amikor az ember csak félve terjesztette az ismerőseinek (cska a kiváltságosokat vitte oda (-:

2

kikko77, 2006. július 18. kedd, 23:58 (#)

természetesen kb. akkor költöztem el onnan, amikor megnyílt...

3

fater, 2006. július 19. szerda, 09:53 (#)

ez a cikk nagyon tetszett

4

Ali, 2006. július 19. szerda, 13:22 (#)

Az utolsó megjegyzésedről eszembe jutott az a hely, ahol a múlkor jártuk, a Moszkva tér és a Margit híd között (nehogy bepereljenek, nem adom meg pontosabban :) ).

A Zöld Sárkányról is írhattál volna... Vagy csak budapesti és külföldi témák szerepelhetnek, a kettő közti holtsáv nem?

5

Linka, 2006. november 2. csütörtök, 21:39 (#)

Ma voltam először a Siriusban.
Nem gondoltam volna, hogy léteznek ilyen helyek ma Magyarországon. Barátaim mesélték, hogy milyen jó, lehet vízipipát bérelni, és hogy feltétlen próbáljam ki. Nos, a vízipipa-kipróbáláson már rég túl vagyok, de azért eljöttem velük. És nem bántam meg! Sőt! Ez most nem csak egy pipázással egybekötött teázás volt, hanem sokkal több. Életre szóló élmények, pedig nem csináltunk semmi különöset, hangosat, meglepőt és tilosat. Épp ez volt a jó benne. Bensőséges, meghitt, és mégis valami hatalmas, titokzatos és távoli. El kell menni, és megtapasztalni!

A fenti cikk pedig nagyon jó. :)

6

Author Profile Page ervin, 2006. november 2. csütörtök, 22:54 (#)

Linka, ha te nem vagy a Sirius reklámembere, akkor, azt hiszem, valahol irigyellek.

7

Linka, 2006. november 3. péntek, 16:27 (#)

Nem, nem vagyok reklámember. :)( Persze, ha az lennék, akkor is ezt mondanám, nem? :D)
Miért irigyelsz?

8

Author Profile Page ervin, 2006. november 3. péntek, 17:43 (#)

Azért, mert egy teaház ennyire el tud varázsolni.

9

Linka, 2006. november 4. szombat, 18:30 (#)

:)
Én is csodálkoztam rajta, de már kicsit untam a felkapott és menő clubokat. Ez az, amire vágytam, asszem. :)

10

austin007, 2007. december 15. szombat, 01:43 (#)

Azt tudta vki hogy allitolagosan a (Arvisura forras) Sirius bolygorol szarmaznak a magyarok osei. Es a jupiter utan ez a legfenyesebb csillag. Mellekelek egy linket ahol egy kicsit pontosabban vannak ezek meghatarozva! Nagy energiak!

11

Penálen, 2007. december 15. szombat, 12:31 (#)

Látom, austin, te nem ismered Grespik László munkásságát! Ő már régen megmondta ezt.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork