Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Almdudler

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2006. augusztus 23. szerda, 06:50 | 33 hozzászólás

Almdudler logóÖt érzékszervem közül a nyelvemnek a leggyengébb az emlékezőtehetsége: kevés olyan étel vagy ital akad, amelynek az ízét több év távlatából is fel tudnám idézni. Az osztrák Almdudler üdítőital (magyarul „Almadudler”, a könnyebb kiejthetőség kedvéért) az egyik ritka kivétel, ezt az ízt egy fiatalkori trauma rögzítette emlékezetemben kitörölhetetlenül.

A Hafelekar hegy egyike az Innsbruck városát körülölelő hegylánc csúcsainak, és ahogy az ember odalent áll a főutcán és felfelé néz, szinte az az érzése, hogy a kezével meg tudná érinteni a hegy tetejét. Mindez azonban csak optikai csalódás, a Hafelekar ugyanis 2246 méter magas. Ez a részlet valahogy elkerülte a figyelmünket, amikor egy barátommal nyaralás ürügyén arra jártunk. Visz ugyan felvonó a csúcsra, de megnéztük a jegyárakat és a szívünkhöz kaptunk (ez valamikor a kilencvenes évek elején történt, azóta mi is felzárkóztunk az osztrák árszínvonalhoz) és különben is, a városszéli hegy megmászása kellemes délutáni programnak látszott. Nekivágtunk hát, csak úgy puszta kézzel, gyalogolni felfelé.

Mentünk, mentünk, mendegéltünk; a nap tűzött a fejünkre, az izzadtság csorgott a hátunkról, az ólmot beöntötték a lábunkba, de a hegy teteje sehogyan sem akart közelebb jönni. Hamarosan az is világossá vált, hogy a vízkészletünket is alulméreteztük. Sebaj, a felvonó felső állomásán van egy turistaház.

Aki járt már osztrák turistaházban, az tudja, hogy ott a tengerszint feletti magasság alakítja az árakat, valamiféle elaborált matematikai képlet szerint, amelyben független változóként szerepel a legközelebbi településtől mért távolság, az évszak, a környezeti hőmérséklet, és az, hogy a hét melyik napja van éppen. Mindez azonban semmit se számított már, amikor két óra küszködés után földig lógó nyelvvel végre elértük a turistaházat. Megrohantuk a hűtőpultot, és a gyaloglással megtakarított felvonójegy árának többszörösét megittuk ott helyben, részemről Almdudler limonádé formájában. Ez aztán azóta is élénken él az emlékezetemben, és valahányszor Innsbruck neve szóba kerül, határozottan érzem a számban az Almdudler ízét.

A cég a kilencvenes évek közepén nálunk is szerencsét próbált, de kb. fél év után visszavonulót fújt és kivonult a magyar piacról. A gyógynövényekből kotyvasztott szénsavas limonádé nem jött be a magyaroknak. Úgy látszik, ez is olyan acquired taste, amihez gyerekkortól kezdve szokni kell, hogy az ember megkedvelje, és ami után a külföldön élő osztrákok ugyanúgy vágyakoznak, mint a magyarok a túró rudi után.


» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (33)

1

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 23. szerda, 08:19 (#)

Kicsit offtopic, de biztos vagy benne, hogy az ízmemóriád az utolsó az érzékszervek között? Valahol olvastam, hogy olyan, hogy egy szag pontos felidézése például nem is nagyon létezik...

2

Author Profile Page stsmork, 2006. augusztus 23. szerda, 08:32 (#)

Szagokra sokkal határozottabban emlékszem. Gyerekkoromban az NDK-ba jártunk nyaralni, és ott valami irgalmatlanul büdös vegyszerrel fertőtlenítették a WC-ket. Ez a szag, bár manapság nagyon ritkán találkozom vele, azóta is a gyerekkori nyaralások emlékét idézi fel bennem. Ugyanígy megvan bennem az esőtől ázott őszi erdő illata, a kétütemű motorkerékpárok kipufogófüstjével telített indiai városok bűze, a skandináviai nyilvános WC-k tisztaságot és steril hangulatot árasztó szaga, az építkezéseket körüllengő higító és cigarettafüst sajátos keveréke, a kávéházakból reggelente kiáradó, frissen főzőtt kávé illata...Ezek a szagok sokkal élénkebb emlékező reakciókat váltanak ki bennem, mint az ízek, amelyeket, ha kellemesek, egyszerűen csak élvezek, de nem emlékeztetnek konkrétan semmire. Persze mindez teljesen szubjektív.

3

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 23. szerda, 08:36 (#)

"Ez a szag, bár manapság nagyon ritkán találkozom vele, azóta is a gyerekkori nyaralások emlékét idézi fel bennem. "

illetve

"Ezek a szagok sokkal élénkebb emlékező reakciókat váltanak ki bennem, mint az ízek, amelyeket, ha kellemesek, egyszerűen csak élvezek, de nem emlékeztetnek konkrétan semmire. "

alapján szerintem félreértettél. Abban egyetértünk, hogy egy apró illat is képes emlékek ezreit előhozni, de én a szag-memóriára, tehát egy szag felidézésének képességére gondoltam.

Tegyünk egy próbát: fel tudod idézni most mondjuk az ázott őszi erdő illatát? Ha igen, irigyellek, mert én nem - pedig persze, tudom mire gondolsz.

4

Adi, 2006. augusztus 23. szerda, 09:45 (#)

Az összes érzékszerv közül a szaglás van a "legmélyebben bekötve" az agyba, tehát ez tudatosul a legkevésbé (sajnos már nem emlékszem, hogy ezt hol olvastam). Ezért van az is, hogy pl. mások után a kellemetlen szagokat és az állott levegőt igen hamar megszokja az ember orra; erre biztosan emlékeznek azok, akik hozzám hasonlóan osztályról-osztályra vándorlós rendszerű gimnáziumba jártak.

Az Almdudlert amúgy sajnálom, mert nekem nagyon ízlett. :( Az acquired taste-re pedig jó példa még az angol Marmite. :)

5

katmandu, 2006. augusztus 23. szerda, 10:15 (#)

(Sajnos, az Almdudler link hibás :( redirector akart lenni? vagy direct link?)

6

birka, 2006. augusztus 23. szerda, 13:04 (#)

Az Almdudlert nagyon szeretem, talán az egyetlen a szénsavas üdítők közül, amit tényleg. Egyetlen ital emlékeztet rá: a Szobi csipkebogyó szörp, az is nagyon finom.

7

haujobb, 2006. augusztus 23. szerda, 13:20 (#)

"Valahol olvastam, hogy olyan, hogy egy szag pontos felidézése például nem is nagyon létezik..."

eszpee, ezzel elárultad, hogy nem voltál katona. Máskülönben tudnád, hogy a rüszüszagot sosem felejti az ember :))))

8

carl'os'x, 2006. augusztus 23. szerda, 13:31 (#)

almomban szoktam szagokat erezni, es neha felkeles utan is megvan: frissen betonozott hazszerkezet szaga (van neki), ahol egyszer kiskoromban jartam, a korhazi elmulas es fertotlenitoszag, borzsonyi nyaralonk dohos illata az oszi egetesek es rothado falevelek szagaval. kulonbozo szerelmek kulonbozo bor-illata is neha elojon,....

9

rni, 2006. augusztus 23. szerda, 13:49 (#)

Edward T. Hall: Rejtett dimenziók c.-ben lehet ezekrôl olvasni, nem csak a szaglásról, érzékelésrôl, de a fenti hegymászós optikai csalódásról is.
lehet, hogy erre gondoltatok?

10

esztosz, 2006. augusztus 23. szerda, 13:50 (#)

"Ha Almdudlert nem kapok, én már itt sem vagyok!" Bennem ennyi maradt meg az itallal kapcsolatban és az, hogy szerettem, de én már nem tudnám felidézni az ízét.

11

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 23. szerda, 14:33 (#)

Kapros tökfőzelék szaga egy badacsomtomaji vendéglő konyhájában. Öklendezve menekültem.

12

nyelv-ész, 2006. augusztus 23. szerda, 16:26 (#)

Kapros tökfőzelék rulez! Badacsonytomajjal lehetett a gond... :-))

Az Almdudler persze, hogy megbukott a szőke kóla hazájában! Már nem arra gondolok, hogy mindenki Fanta-rajongó lenne, hanem a kólán van a hangsúly. Szerintem az USA után fajlagosan nálunk van a legtöbb kólafüggő.

13

Author Profile Page gergoke, 2006. augusztus 23. szerda, 19:28 (#)

Azért van olyan is, aki kiutazik Ausztriába egy kis Almdudlerért és hoz haza, ha már itthon nem lehet kapni. :) Én gyakran teszek így, a kedvencem a g'spritzt változat, ami nem annyira édes és Vöslauer ásványvízzel készül.

14

carl'os'x, 2006. augusztus 23. szerda, 20:09 (#)

egy volt csajom novere akkora kola fuggo volt, hogy lemarta a fogait, es olyan lett a vegere mint egy capa, capa gondor hajjal, igy lol, de amugy borzaszto

15

nyelv-ész, 2006. augusztus 23. szerda, 20:33 (#)

most szólsz...!? az én fogamat is lemarta...

16

carl'os'x, 2006. augusztus 23. szerda, 22:35 (#)

en nem iszom kolat, meg vodkaval se, csak ha kell :D

17

gargoyle, 2006. augusztus 23. szerda, 23:59 (#)

ujpesti piacon futok bele naponta az alabbi szituacioba

-csokolom, kernek 4 deci light colat
- coca colam van kedveskem
- akkor legyen az

nem jutok dulore a nenivel szemantikailag :D

18

katmandu, 2006. augusztus 24. csütörtök, 00:41 (#)

#17/gargoyle:
Ezt így hogy? Piacon, nénitől, kimérve, kólát?
Hardcore.
:)

19

gargoyle, 2006. augusztus 24. csütörtök, 01:42 (#)

sopszka alkohol es fustmentes bisztro es onkiszolgalo kifozde

meglehetos jol foznek es azon keves helyek egyike ahol hangsulyozottan kis adagokat kerek .) az index felderitohadtestje bezzeg elakadt a pizza hutnal meg a talponallonal..

20

Adi, 2006. augusztus 24. csütörtök, 11:27 (#)

Az Indexnek, ha van esze, akkor olvasói tippeket kér a felderítőakció előtt.

Pl. a Demizson nevű kifőzde a Külső Váci úton, a Megyeri út indulásánál nagyon ott van, a házi bablevesük, túrós pitéjük és szilvalekváros buktájuk nagyon ott van. :)

21

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 24. csütörtök, 20:52 (#)

Azért megtalálták őket... :)

http://index.hu/kultur/eletmod/ujpestgasztr/

22

gargoyle, 2006. augusztus 24. csütörtök, 20:58 (#)

ma elzarandokoltunk a demizsonba nehogy kihagyjunk valamit (mi is nemreg koltoztunk ujpesti irodaba, de becsszo az index elott). bevalt ez is (: mondjuk a dietetikusom azota haikukban beszel es remeg a hab a szaja szelen de jo a pacal :D

23

Def, 2006. augusztus 25. péntek, 16:11 (#)

Amikor kozepsuliban tanultuk Ady kolteszetet, es elertunk az "A Sion-hegy alatt" cimu vers "Ereztem az Isten-szagot" sorahoz, akkor meselte a magyartanarom, hogy O utanaolvasott a dolognak, es a szaglast tartjak mind kozul a legelemibb ereju erzeknek.
Peldaul az epilepsziasoknal is van egy meghatarozo szazalek, aki a roham elott egy jol beazonosithato szagot erez. Ez mindenkinel egyedi ez a szag.

(Bocsanat az ekezettelensegert. Sajna idekint csak nemet billentyuzet van.)

24

haujobb, 2006. augusztus 26. szombat, 02:34 (#)

Tényleg, mozgalmat indítok: gyűjtsük össze a különböző népek spéci üdítőjeit! A magyarnak itt a Traubi, a Kristálykeserű, ha nincs időkorlát, akkor a Bambi. A sógoroknak behúzhatjuk az Almdudlrt, a tótoknak ott az egyszeri és megismételhetetlen Kofola. Világjárók (illetve korrektorok), tiétek a szó!

25

The Tornado, 2006. augusztus 26. szombat, 21:07 (#)

Gondolom azt vágjátok, hogy itthon is lehet kapni, én nemrég a moszkva téri éjjelnappaliban vettem párhete, egy palack Dr. Pepperrel együtt.

26

haujobb, 2006. augusztus 27. vasárnap, 01:49 (#)

A Moszkváson van Dr. Pepper??? Veszem a cipőm és indulok is!!!
Örök hálám az infoért!

Ha valaki azt is megmondja, Kofolát hol lehet kapni Bp-n (állítólag lehet vhol...), már volt értelme az életemnek :)

27

stadi, 2006. augusztus 28. hétfő, 00:31 (#)

Én is egy gyerekkori osztrák/német utazás óta ismerem és szeretem az Almdudlert, bár semmi különös élményem nem kötődik hozzá. Viszont az ízét sose tudtam elfelejteni. Múltkor amikor Bécsben jártunk és bénéztünk egy kis boltba, megláttam az Almdudlert, beugrottak az ízek/emlékek, és rögtön vettem is egy kis üveggel.

28

deKata, 2006. szeptember 4. hétfő, 17:49 (#)

Almdudlert abszolút lehet kapni, PET palack, minden nagyobb élelmiszerboltban. Viszont designos üveg-üvegben eddig csak a Szóda udvarban kaptam.. Az üvege miatt már megéri. :)

haujobb: nekem van 1db kofolám, fémdobozos, 0,33, most júniusban vettem, de vhogy nem visz rá a gyomrom,h kinyissam. Szívesen odaadom, ha adsz vmi kontaktot.

29

haujobb, 2006. szeptember 4. hétfő, 19:25 (#)

deKata:

borz458@yahoo.com

Imáimba foglalom a neved!

30

haujobb, 2006. szeptember 4. hétfő, 19:27 (#)

The Tornado (#25),

melyik Moszkva téri éjjelnappaliban találtál Dr. Peppert? Mert én abban, amelyik a Széna téri saroknál, a Mammut felé menet van, sajna nem :(

31

Tim, 2006. november 4. szombat, 19:05 (#)

Almdudler ízére én is emlékszem ifjúgyermek koromból, nem vicc. Pepper most akkor melyik boltban van? (széna felé a sarok előtt vagy fény utcánál a szu*ersarok).
haujobb: ha népek itala, akkor a svájciaknak a Rivella nevű. olyasmi íze van, mint a canada dry-nak. a lényege, hogy tejsavó az alapja (az meg ugye van svájcban). ;)

32

Penálen, 2006. november 4. szombat, 19:47 (#)

Tim,
a tejsavó az az, ami a kefir meg joghurt tetején is összegyűlik? Mert az nálam is bejön :)))

(Ja, haujobb vagyok másnéven)

33

pilóta, 2010. augusztus 25. szerda, 11:52 (#)

Dr Pepper itt kapható: http://www.drpeppershop.com


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork