Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53843 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Intro+Thai marhasült saláta

Chili&Vanilia cikke a Bilagit rovatból, 2006. augusztus 1. kedd, 17:06 | 26 hozzászólás

Sziasztok, Kispad és Olvasói, igazán megtiszteltetés, hogy itt vendégmunkáskodom augusztusban, nagyon köszönöm a felkérést, és abszolút tanúsítom, hogy még bőven a Goldenblog előtt kerestek meg az urak:) Bemutatkozásomhoz dióhéjban: 1 éve írom a Chili&Vanília blogomat, teszem ezt Brüsszelből, megszállottan érdekel minden, ami gasztronómia, én is szoktam zöldbablevest és rakott krumplit is főzni, de ezekről soha nem írok.

Gondolkoztam, hogy először csak elhúzzam-e a mézes madzagot, rizsázzak egy kicsit erről-arról, vagy rögtön belecsapjak a lecsóba. Arra a döntésre jutottam, hogy nem tökölök, jöjjön a feketeleves. Ja, és persze több nap, mint kolbász.

Egy tájjellegűvel indítanék:

Thai marhasült-saláta

thaihus%20002.jpg

Fogadjunk, hogy ezzel a salátával még egy férfi is boldogan kiegyezik! Hús van benne hússal, meg néhány kiegészítővel. De egyébként teljes komolysággal saláta! Öntet például határozottan van rajta. Az általam gyakran hivatkozott Váncsa szakácskönyvben van egy zseniális eszmefuttatás a saláta definíciójáról, ennek konklúziója szerint kvázi minden saláta, amit megeszünk. (ennek levezetése picit részletesebben a könyve 51-54.oldalán)

Ez az étel a thai konyha egyik remekműve, és szerintem nagyon rá lehet kattanni. Egyébként gyakorlatilag fast food, kb. 15 perc alatt készül el.

A thai konyha ma már szerencsére otthon is egyre népszerűbb és elterjedtebb, és itt most nem feltétlenül a plázák aljában árult pirított spagettire gondolok, hanem arra a tényre, hogy alap-kellékei viszonylag könnyen beszerezhetőek. A bevásárlólista legtetején a halszósz (nam pla) kell, hogy szerepeljen, ami eszméletlen büdös, viszont nélkülözhetetlen, ez tölti be a só funkcióját. Egyszerűen nem kell szagolgatni és kész. A létező legjobb thai szakácskönyvben az egyik fejezetnek a következő a címe: „When in doubt, add fish sauce”

A marhasült saláta azért is jó, mert azon kívül, hogy észbontóan finom, remekül lehet általa érzékelni és ízlelni azokat az ízrétegeket, amelyek összhangjára a thai konyha épül: a sós, a savanyú, a csípős és az édes. Ezeknek a kontrasztos ízeknek a kölcsönhatásából alakul ki az a tökéletes harmónia, amely a thai konyha összetett ízvilágát jellemzi. Ha először készít valaki ilyet, érdemes az öntetet úgy csinálni, hogy fokozatosan ad hozzá az ember minden hozzávalót, és figyeli, hogy mi történik az ízekkel (először: fokhagyma, chili, halszósz –kóstol. Lime lé, kóstol. Még több lime lé, megint kóstol. Végül cukor, az is apránként, kóstol). Minden egyes réteg hozzáadásával érzékelhetően változik az összhatás, mindegyik elemnek megvan a maga funkciója. Egyik íz sem szabad, hogy túl domináns legyen, ha túl sós, akkor még lime-ot, ha túl savanyú, halszószt, ha túl csípős, cukrot kell még hozzáadni. Ha az öntet önmagában még egy picit túl sósnak, vagy erősnek tűnik, az nem baj, mert a hús felveszi, és még a zöldfűszerek is alakítják. A friss menta és koriander abszolút elengedhetetlen. Jó étvágyat!

Recept

Hozzávalók (2 személyre):

30dkg hátszín
2 salottahagyma kis kockákra aprítva, vagy karikázva (vagy egy közepes fej vöröshagyma)
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 piros chili paprika, kimagozva, apróra vágva
egy nagy marék friss menta
egy nagy marék friss koriander
zöldsaláta levelek
4 ek halszósz
egy nagy lime leve
2 ek cukor
1tk szezámolaj

Először megsütöm a steak-et: A serpenyőt olaj nélkül felforrósítom, hogy szinte füstöljön. A hússzeleteket bekenem olajjal, sózom, borsozom. A serpenyőbe helyezem, és mindkét oldalát kérgesítem. Ekkor közepesre veszem a hőt, pici olajat és diónyi vajat dobok a hús alá, majd oldalanként 3-3 percet sütöm. Letakarom egy alufóliával, és 10 percet pihentetem. Ez alatt elkészítem az öntetet: összekeverem a halszószt, lime levét, cukrot, az aprított fokhagymát, és chilit. A steak-et átlósan hajszálvékonyra szeletelem. Egy tálban összeforgatom a húst, a zöldsaláta leveleket, és ráöntöm az öntetet. Végül hozzákeverem a friss mentát és koriandert, Azonnal, langyosan tálalom.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (26)

1

Dr. Minorka, 2006. augusztus 1. kedd, 18:41 (#)

OFF Topic (kicsit):
Hol lehet Budapesten salottahagymát venni, leszámítva a Kulinárist és a Nagycsarnok alagsorában lévő boltot?

2

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 1. kedd, 19:27 (#)

Rutinosan nehezítve adtad fel a kérdést :)

3

Chili&Vanília, 2006. augusztus 1. kedd, 19:53 (#)

Én tavaly nyáron az Árkád-ban található hiperben (SPAR?) láttam.

4

Zuzu, 2006. augusztus 1. kedd, 21:00 (#)

Muszáj beletenni a halszószt? Én már a tudatától is rosszúl vagyok mégha nem is érezni az ízét. Amúgy pedig nagyon jónak tűnik.

5

Dr. Minorka, 2006. augusztus 1. kedd, 21:32 (#)

A thai halszósz ugyanúgy készül, mint a vietnámi?
Volt az eredeti kérdésem, de aztán megnéztem magam:
http://www.answers.com/topic/fish-sauce
"Fish sauce is a condiment derived from fish that have been allowed to ferment."
Allowed to ferment? Na kerteljünk! Végy egy nagy fahordót, tedd bele a halakat és rohasztd őket ki-tudja-meddig...

6

Chili&Vanília, 2006. augusztus 1. kedd, 21:48 (#)

A halszósz sajnos nem úszható meg, de az íze tényleg egyszerűen csak sós, semmi hal íze nincs. Egyébként pont most láttam az Ázsia boltban, 250Ft egy 2dl-es kiszerelés.
Ja, a fermentálás..Vietnámban saját szememmel néztem meg, hogy készül, pont úgy, ahogy mondod. Igen guszta látvány...

7

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 1. kedd, 21:51 (#)

A halszósz a legnagyobb királyság. :) szerintem nemcsak sós íze van, hanem aromát is ad az ételeknek - legalábbis mindig ezt képzelem be magamnak, amikor főzök vele.

8

Adi, 2006. augusztus 1. kedd, 22:42 (#)

A halszósz királyság, a tofu előkezeléséhez is remekül használható a szójaszósz+méz mellett, sütés előtt. :)

Nem rossz recept, kár, hogy marhahús van benne. :( A bocikat fejni kell, nem megenni.

9

Chili&Vanília, 2006. augusztus 1. kedd, 23:20 (#)

Ezt az öntetet mindenféle másra is lehet használni, pl. uborka+rák, uborka+üvegtészta, zöld papaya (bár ez utóbbi beszerzése asszem problémás:)

10

dtam, 2006. augusztus 2. szerda, 00:16 (#)

Dr.Minorkának (is): salottahagyma szokott lenni a Tátra és a Wallenberg utca sarkán lévő zöldségesnél (környékbeliek csak "a volt Ági"-ként emlegetik). most egy kicsit ne keresd, mától 3 hétig zárva tartanak.
egyébként - bármily hihetetlen - picit drágábbak, mint a Culinaris...

11

Dr. Minorka, 2006. augusztus 2. szerda, 01:17 (#)

dtam!
Megmentőm:) Köszönöm!

12

ocean, 2006. augusztus 2. szerda, 07:44 (#)

reggeli előtt igen kellemes olvasmány volt, be is indult mindenem... megéheztem rendesen...

bár a halöntet tényleg ijesztő. nem lehetne kicsit közép-europaivá tenni azzal, hogy pl a halöntet helyett egy kis juhtúrús hígított maszlagot teszünk rá?

így megmarad a sós íz, nincs hal (juhééé)--->>> megúszom heveny rosszullét nélkül:)

13

a_petri, 2006. augusztus 2. szerda, 10:05 (#)

ervin/#7:

Talán nemcsak úgy képzeled. Eszerint a cikk szerint, amely a halszósz ókori római verziójáról szól:

http://www.italiancookingandliving.com/food/pf_text/ac_garum.html

van benne sok-sok (nátrium-)glutamát, csak úgy teljesen magától, természetesen.

A nátrium-glutamát pedig nem más, mint az E621 fedőnéven jól ismert és sok mindenbe belekevert *ízfokozó* komponens!

14

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 2. szerda, 10:30 (#)

akkor éljen! :) és köszi az infót.

15

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 2. szerda, 11:27 (#)

nátrium-glutamát ?= MSG?

16

a_petri, 2006. augusztus 2. szerda, 14:21 (#)

#15: igen (MonoSodium Glutamate).

17

Zuzu, 2006. augusztus 2. szerda, 14:39 (#)

A nátrium glutamát függőséget okoz és felettébb egészségtelen.

18

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 2. szerda, 14:42 (#)

Az élet is. :)

19

Zuzu, 2006. augusztus 2. szerda, 15:42 (#)

Jót szóltál eszpee :)

20

sic, 2006. augusztus 2. szerda, 22:47 (#)

#17 Most màr jobban értem miért sikerult konnyen és nagyon ràszoknom :)

21

Dr. Minorka, 2006. augusztus 2. szerda, 23:44 (#)

"én is szoktam zöldbablevest és rakott krumplit is főzni, de ezekről soha nem írok."
Hah! Mindig a könnyebb utat választod?:)

22

Zuzu, 2006. augusztus 3. csütörtök, 00:31 (#)

#20 Biokémikusok és kutatók között sok minden infót felszed az ember.

23

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 3. csütörtök, 02:03 (#)

Zuzu, pont úgy mint az hogy sózod a kaját.

24

eta kékbé, 2007. május 14. hétfő, 21:27 (#)

Sziasztok!Én a balaton mellett egy thai étteremben dolgozom,örülök hogy rá találtam erre az oldalra!Üdv mindenkinek:Eta

25

tekatana, 2009. november 26. csütörtök, 19:45 (#)

éppen most készül vacsorára :) ez a "saláta" függővé tett.

26

Jack Sparrow the Cat, 2011. július 12. kedd, 02:11 (#)

Hátha valakit érdekel:

bárhová


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork