Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Jovanotti is megnyalná a tíz ujját

Chili&Vanilia cikke a Bilagit rovatból, 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:15 | 9 hozzászólás

capranella%20005.jpg

Értitek, próbálom a frappáns kapcsolatot megteremteni a Sziget-es tudósításokkal:)

Amennyiben tökéletes, érett, piros, napfényes, igazi mély ízű paradicsommal (HOL lehet ilyenhez hozzájutni, kérdezem én..) és krémes, lágy, bivalytejből készülő mozzarellával (mozzarella di buffala), meg persze sok friss bazsalikommal készül a salátának alig nevezhető minimalista kompozíció (továbbá netán valahol Olaszországban egy kockásterítős asztal mellett fogyasztjuk, mondjuk Giovanni latin lover társaságában), akkor ez a világ legfenségesebb étele. Ha viszont holland ízű paradicsom, szupermarketes gumigolyó mozzarella és szárított bazsalikom az alkotóelemei, akkor nagyon gyorsan a legunalmasabbja.

A Caprese, azaz mozzarella+paradicsom gyakorlatilag minden étterem étlapján szinte kötelező elemmé avanzsált, teljesen mindegy, hogy olasz, vagy nem olasz. A Cézár saláta mellett talán ez a második, amely nélkül a tulajok szerint (?) nem létezik menő étlap. Pedig ez is az ételek azon csoportjába tartozik, amelyben a hozzávalók minősége -pont amiatt, hogy csak néhány-annyira meghatározó, hogy kizárólag azokon múlik, hogy a végeredmény végül középszerű, vagy zseniális fogás.

Megjegyzem, ettől függetlenül én is szoktam rendelni, elsősorban a következő esetekben:
1. gyanús higiéniájú étterem -ezzel csak nem lehet befaragni,
2. üzleti ebéden -ha csak nagyon kevés idő áll rendelkezésre, vagy annyira fontos koncentrálni, hogy nem akarom, hogy elterelje a figyelmemet a kaja
3. amikor fogyókúrázom, és az étlapon ezen kívül csak a zöldsaláta nevezhető kalóriabarátnak

Az alábbi receptet, amely végül is egy feltunningolt, rásegített caprese, a véletlen szülte, de olyan nagy sikere volt, hogy azóta rendszeresen kerül asztalra. A panzanella toszkán kenyérsaláta, amely autentikusan áztatott, kifacsart kenyérből és paradicsomból készül. Régen nem készítettem soha, mert ugye minek tegyen az ember kenyeret a salátába...Aztán nemrég elkészítettem ezt az articsókás panzanellát, amely után revidiálnom kellett a nézeteimet.
A kettő fuzionálására úgy került sor, hogy egyszer spontán bejelentkezett hozzám valaki, és kb. 10 perc alatt kellett hirtelen alkotni valamit az éppen viszonylag üres hűtőből. Ez lett a vége, és olyannyira bejött, hogy sokszor visszatapsolják.

A mai Jovanotti koncerthez pedig jó szórakozást!

Recept

Hozzávalók (2 személyre)

2 mozzarella golyó
4 nagy szem paradicsom
4 szem szárított paradicsom (házilag is készíthető)
2 nagy szelet szikkadt magos kenyér (fehér is lehet)
1 nagy (vagy 2 kicsi) gerezd fokhagyma
1dl extra szűz olívaolaj
1/2dl balzsamecet
8-10 friss bazsalikomlevél
5-6 szál petrezselyem
só, frissen őrölt bors

A kenyeret falatnyi kockákra vágom, vagy tépkedem. Ha friss a kenyér, pirítógépben megpirítom (vagy ha több személyre készül, sütőben 200C-on 10 percig pirítom). Felkockázom a paradicsomot és a mozzarellát. A fokhagymát aprítom, amilyen finomra csak lehetséges. Simára keverem az olívaolajat a balzsamecettel, sózom, borsozom. Összekeverem a paradicsomot, kenyeret, mozzarellát, fokhagymát, hozzáadom a felaprított bazsalikomot és petrezselymet, végül ráöntöm az olajat. Szükség szerint még sózom, borsozom. 10 percig állni hagyom, hogy a kenyér beszívja az öntetet és a paradicsom levét.
Természetesen tovább variálható, beledobálható mindenféle, ami épp található otthon, pl. szardella, parmezán, olajbogyó, más zöldségek, sült paprika, articsókaszív, stb.


» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:28 (#)

Ez nagyon finom lehet, meg is csinálom holnap ebédre.

Elolvastam oldaladon a szárított paradicsom készítésének két módozatát.

Mikor legutóbb Liguriában jártam, nevezetesen idén júniusban, kipróbáltam a nagyobb koktélparadicsom méretű negyedelve szárított paradicsomukat melyet olivaolajban kínáltak. Fenséges. Én is megpróbálkozom vele az általad leírt szárításos módszerrel. Úgyis gázátalányt fizetek, legalább ledolgozok egy kicsit a Gázművek általam generált profitjából :)

Nálunk van a kertben igazi paradicsom, de mivel nem nagyon volt eső nem igazán értek be - állítja földműves keresztapám- , és ahogy pirosodnak szétkapkodják a családtagok, pedig még eszpeéknek is igértem. Talán még lesz idén tobzódás, és akkor mindenkinek jut :)

2

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:37 (#)

A salad lyonnaise-be is kell kenyér, és az is isteni. :)

http://bp.underground.hu/200512/30-lyonnaise.html

3

Chili&Vanília, 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:55 (#)

és még bacon is. még jobb:)
Zuzu, nagyon jó az a házilag szárított. Amit egész éjszaka szárítottam, azt először túl koncentráltnak éreztem, de azóta olívaolajban áll,amibe még fokhagymát meg kakukkfüvet dobtam, és egyre jobb.

4

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:58 (#)

Akkor glédában fognak állni a szárított paradicsomos üvegeim a citrombefőttes érlelések mellett :)

A bacon az egyik legfinomabb dolog a világon amit nyugodt szívvel, lelkiismeretfurdalás nélkül tuti, hogy nem ehetek meg :)

5

sic, 2006. augusztus 10. csütörtök, 14:22 (#)

Ez a recept talàn az a gaspacho-hoz mint ami a porkolt a gulyàshoz... jo otlet, koszi.

Euh, szerintem nem bacon, hanem gésier (gizzard, magyarul no matches found) van a képen.
#4 :) Zuzu, ha elmész Lyon-ba felfedezed hogy a bacon egy kis light snack az ottani konyhàhoz viszonyitva.

6

Orosz Péter, 2006. augusztus 11. péntek, 18:20 (#)

A paradicsom ground zero Bulgária. Nagyjából 24 órája vagyok itt és gondosan csak olyan ételeket rendelek, amik nagy mennyiségű nyers paradicsomra épülnek. Képzeljük el a legjobb paradicsomot amit a legjobb kedvünkben fogyasztottunk egy minden szempontból tökéletes napon és itt minden paradicsom olyan.

Pesten egyébként hol lehet buffalát kapni? Jelentős lépcső lenne a caprese-nördizmusom progrediálásában.

7

nyelv-ész, 2006. augusztus 13. vasárnap, 11:09 (#)

Péter, mit csinálsz Bulgáriában? 407-es Moszkvicsot tesztelsz?

8

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 13. vasárnap, 13:48 (#)

Éjszakai pizzázik az Ugoban. A szemét. :)

9

ildi, 2008. február 4. hétfő, 18:23 (#)

Van egy üveg száritott pardicsomom, szeritntem ez a recept egész jó lehet. hétvégén kipróbálom. talán egy kis jégsaláta nem rontja el.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork