Hozzászólások | Szólj hozzá! | Rovatok és keresés
Chili&Vanilia cikke a Bilagit rovatból, 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:15 | 9 hozzászólás
Értitek, próbálom a frappáns kapcsolatot megteremteni a Sziget-es tudósításokkal:)
Amennyiben tökéletes, érett, piros, napfényes, igazi mély ízű paradicsommal (HOL lehet ilyenhez hozzájutni, kérdezem én..) és krémes, lágy, bivalytejből készülő mozzarellával (mozzarella di buffala), meg persze sok friss bazsalikommal készül a salátának alig nevezhető minimalista kompozíció (továbbá netán valahol Olaszországban egy kockásterítős asztal mellett fogyasztjuk, mondjuk Giovanni latin lover társaságában), akkor ez a világ legfenségesebb étele. Ha viszont holland ízű paradicsom, szupermarketes gumigolyó mozzarella és szárított bazsalikom az alkotóelemei, akkor nagyon gyorsan a legunalmasabbja.
A Caprese, azaz mozzarella+paradicsom gyakorlatilag minden étterem étlapján szinte kötelező elemmé avanzsált, teljesen mindegy, hogy olasz, vagy nem olasz. A Cézár saláta mellett talán ez a második, amely nélkül a tulajok szerint (?) nem létezik menő étlap. Pedig ez is az ételek azon csoportjába tartozik, amelyben a hozzávalók minősége -pont amiatt, hogy csak néhány-annyira meghatározó, hogy kizárólag azokon múlik, hogy a végeredmény végül középszerű, vagy zseniális fogás.
Megjegyzem, ettől függetlenül én is szoktam rendelni, elsősorban a következő esetekben:
1. gyanús higiéniájú étterem -ezzel csak nem lehet befaragni,
2. üzleti ebéden -ha csak nagyon kevés idő áll rendelkezésre, vagy annyira fontos koncentrálni, hogy nem akarom, hogy elterelje a figyelmemet a kaja
3. amikor fogyókúrázom, és az étlapon ezen kívül csak a zöldsaláta nevezhető kalóriabarátnak
Az alábbi receptet, amely végül is egy feltunningolt, rásegített caprese, a véletlen szülte, de olyan nagy sikere volt, hogy azóta rendszeresen kerül asztalra. A panzanella toszkán kenyérsaláta, amely autentikusan áztatott, kifacsart kenyérből és paradicsomból készül. Régen nem készítettem soha, mert ugye minek tegyen az ember kenyeret a salátába...Aztán nemrég elkészítettem ezt az articsókás panzanellát, amely után revidiálnom kellett a nézeteimet.
A kettő fuzionálására úgy került sor, hogy egyszer spontán bejelentkezett hozzám valaki, és kb. 10 perc alatt kellett hirtelen alkotni valamit az éppen viszonylag üres hűtőből. Ez lett a vége, és olyannyira bejött, hogy sokszor visszatapsolják.
A mai Jovanotti koncerthez pedig jó szórakozást!
Recept
Hozzávalók (2 személyre)
2 mozzarella golyó
4 nagy szem paradicsom
4 szem szárított paradicsom (házilag is készíthető)
2 nagy szelet szikkadt magos kenyér (fehér is lehet)
1 nagy (vagy 2 kicsi) gerezd fokhagyma
1dl extra szűz olívaolaj
1/2dl balzsamecet
8-10 friss bazsalikomlevél
5-6 szál petrezselyem
só, frissen őrölt bors
A kenyeret falatnyi kockákra vágom, vagy tépkedem. Ha friss a kenyér, pirítógépben megpirítom (vagy ha több személyre készül, sütőben 200C-on 10 percig pirítom). Felkockázom a paradicsomot és a mozzarellát. A fokhagymát aprítom, amilyen finomra csak lehetséges. Simára keverem az olívaolajat a balzsamecettel, sózom, borsozom. Összekeverem a paradicsomot, kenyeret, mozzarellát, fokhagymát, hozzáadom a felaprított bazsalikomot és petrezselymet, végül ráöntöm az olajat. Szükség szerint még sózom, borsozom. 10 percig állni hagyom, hogy a kenyér beszívja az öntetet és a paradicsom levét.
Természetesen tovább variálható, beledobálható mindenféle, ami épp található otthon, pl. szardella, parmezán, olajbogyó, más zöldségek, sült paprika, articsókaszív, stb.
, 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:28 (#)
Ez nagyon finom lehet, meg is csinálom holnap ebédre.
Elolvastam oldaladon a szárított paradicsom készítésének két módozatát.
Mikor legutóbb Liguriában jártam, nevezetesen idén júniusban, kipróbáltam a nagyobb koktélparadicsom méretű negyedelve szárított paradicsomukat melyet olivaolajban kínáltak. Fenséges. Én is megpróbálkozom vele az általad leírt szárításos módszerrel. Úgyis gázátalányt fizetek, legalább ledolgozok egy kicsit a Gázművek általam generált profitjából :)
Nálunk van a kertben igazi paradicsom, de mivel nem nagyon volt eső nem igazán értek be - állítja földműves keresztapám- , és ahogy pirosodnak szétkapkodják a családtagok, pedig még eszpeéknek is igértem. Talán még lesz idén tobzódás, és akkor mindenkinek jut :)
, 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:37 (#)
A salad lyonnaise-be is kell kenyér, és az is isteni. :)
(#)
, 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:55és még bacon is. még jobb:)
Zuzu, nagyon jó az a házilag szárított. Amit egész éjszaka szárítottam, azt először túl koncentráltnak éreztem, de azóta olívaolajban áll,amibe még fokhagymát meg kakukkfüvet dobtam, és egyre jobb.
, 2006. augusztus 10. csütörtök, 13:58 (#)
Akkor glédában fognak állni a szárított paradicsomos üvegeim a citrombefőttes érlelések mellett :)
A bacon az egyik legfinomabb dolog a világon amit nyugodt szívvel, lelkiismeretfurdalás nélkül tuti, hogy nem ehetek meg :)
(#)
, 2006. augusztus 10. csütörtök, 14:22Ez a recept talàn az a gaspacho-hoz mint ami a porkolt a gulyàshoz... jo otlet, koszi.
Euh, szerintem nem bacon, hanem gésier (gizzard, magyarul no matches found) van a képen.
#4 :) Zuzu, ha elmész Lyon-ba felfedezed hogy a bacon egy kis light snack az ottani konyhàhoz viszonyitva.
(#)
, 2006. augusztus 11. péntek, 18:20A paradicsom ground zero Bulgária. Nagyjából 24 órája vagyok itt és gondosan csak olyan ételeket rendelek, amik nagy mennyiségű nyers paradicsomra épülnek. Képzeljük el a legjobb paradicsomot amit a legjobb kedvünkben fogyasztottunk egy minden szempontból tökéletes napon és itt minden paradicsom olyan.
Pesten egyébként hol lehet buffalát kapni? Jelentős lépcső lenne a caprese-nördizmusom progrediálásában.
(#)
, 2006. augusztus 13. vasárnap, 11:09Péter, mit csinálsz Bulgáriában? 407-es Moszkvicsot tesztelsz?
, 2006. augusztus 13. vasárnap, 13:48 (#)
Éjszakai pizzázik az Ugoban. A szemét. :)
(#)
, 2008. február 4. hétfő, 18:23Van egy üveg száritott pardicsomom, szeritntem ez a recept egész jó lehet. hétvégén kipróbálom. talán egy kis jégsaláta nem rontja el.
» Filmek
» Könyvek
» Éttermek - térképpel!
» Receptek
» Mobil videók
A Kispad-feednek most
olvasója van. Szeretnél közéjük tartozni? Ezen az oldalon mindent elmagyarázunk.
Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork