Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kávégranita Baileys-es tejszínhabbal, avagy majdnem Frappuccino

Chili&Vanilia cikke a Bilagit rovatból, 2006. augusztus 25. péntek, 09:38 | 9 hozzászólás

kavegranita.jpg

Idén nyáron granita kattanásom volt. A granita szicíliai eredetű édesség, gyakorlatilag jégkása, amit eszméletlen egyszerű házilag elkészíteni, és eddig mindenki imádta. Jellemzően vagy gyümölcsből, vagy kávéval készül. A legjobb: Szicílián reggelire kávégranitát esznek (isznak) brióssal. Nem rossz, nem rossz.

Szóval, granita mániám volt, mindenféle gyümölccsel próbáltam, pl. sárgadinnyével és görögdinnyével (meg eperrel és mangóval is), isteni. Természetesen ki kellett próbálnom a kávés verziót is – a kávé alapvetően mondjuk legyen forró, gőzölgő, így kicsit szkeptikus voltam, de mivel ami kávéval készül, az rossz nem lehet, bíztam benne, hogy ez is ehető lesz –meg egyébként is, a szicíliaiak csak tudnak már…

Elkészítettem tehát a kávégranitát, ami önmagában jópofa volt, de nem az igazi, kicsit fura volt a jéghideg keserű (ráadásul egyébként cukor nélkül iszom, ebbe pedig muszáj egy pici cukrot tenni, úgyhogy először húztam a számat). Ezután következett viszont a csiribiri, amitől hirtelen a nyár egyik legjobb desszertjévé (italává) alakult át: a hab. Sima tejszínhabot vertem fel, mert valamivel ellensúlyozni kellett a keserűt. A habba (valahogy?) beugrott egy kis Baileys, majd ezt rákanalaztam a granitára. Finom. Aztán összekevertem. Frappuccino. Komolyan. A Frappuccino a Starbucks védett márkaneve (cappuccino+frappé), így konkrétan ezt sajnos nem élvezhetjük Budapesten, bár szerencsére most már van sok hasonló hálózat, így lehet kísérletezni, hogy hol a legjobb. Így viszont egyszerűen bármikor el lehet készíteni otthon, sokkal kényelmesebben, mintha turmixolgatni kellene. Érdemes a granitából elkészíteni egy nagyobb adagot, és a mélyhűtőben tartani, így ha egy kis frappucino-ra vágyunk, elég a hűtőszekrényig vándorolni. Garantált siker!


Recept

Hozzávalók (2 személyre)

2dl erős kávé
1dl tejszín
1-2ek porcukor
1-2 ek kristálycukor
opcionális: egy-két (há, négy) ek Baileys

Lefőzök egy adag erős kávét. Amikor még forró, hozzákeverek 1-2 ek kristálycukrot, hogy teljesen feloldódjon. A kávét teljesen kihűtöm, egy nagy lapos műanyag edénybe töltöm ( pl. fagyisdobozba), és a mélyhűtőbe teszem. Kb.1 óra múlva kivesszem, ekkora valamelyest megfagy, és egy villával jégszilánkokra, kásásra kapargatom. Ezt megismétlem még néhányszor egy-két óránként. A mélyhűtőben ez ilyen állagúan sokáig eláll. A tejszínt, 1-2 ek porcukor hozzáadásával habverővel hab állagúra verem. Mikor majdnem kész, hozzáadok (ízlés szerint) egy lötty Baileys-t is, és még egy kicsit felverem. Egy üvegpohárba kanalazom a kávégranitát, a tetejére a Baileys-es habot. Így elegáns desszert, ha pedig összekeverem, akkor majdnem frappuccino.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

Ali, 2006. augusztus 25. péntek, 09:57 (#)

A "kávégranitát" elsőre kézigránátnak olvastam, k-g-r-n-t, valamint az előtte levő Szicília szó és a fáradságom együtt meg is magyarázza... :D

2

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 25. péntek, 10:03 (#)

Pont ugyanilyen kávéfőzőnk van! :)

3

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 25. péntek, 11:27 (#)

A granita az a jeges ital amit ha szipókával szippantasz fel a halántékodban olyan iszonyatos fájdalom jelentkezik, hogy meggondolod kétszer is, hogy valaha repetázol-e belőle.

4

katmandu, 2006. augusztus 25. péntek, 11:29 (#)

Ez a kávéfőző-típus az, amit "kotyogó" néven tiszteltünk annak idején?
(Mert olyanból nekünk is volt több, fel is robbant az egyik :) )

5

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 25. péntek, 11:38 (#)

Igen, de nekünk _pont_ ugyanilyen van, a logó, név, méret, minden stimmel. :)

6

katmandu, 2006. augusztus 25. péntek, 11:44 (#)

So enjoy the balmy breeze of authenticity then.
:)

7

ari, 2006. augusztus 25. péntek, 18:38 (#)

Katmandu - úgy emlékszem nem ez a kotyogó, ez a "kalifa" volt. A kotyogó egy jellegzetes kotyogó hangot adott ki, amikor a gőz képződött, ez a hangos kopogás-kotyogás felgyorsult, annyira, hogy a végefelé mindig frászom volt, hogy most robban. Szerencsém volt, nem robbant egyszer sem:)

8

ari, 2006. augusztus 25. péntek, 18:40 (#)

A kávégranita készítését kipróbálom, isteni lehet! Köszönet a receptért :)

9

ocean, 2006. augusztus 28. hétfő, 09:39 (#)

a kotyogósok nagyon jó kis gépek voltak. fél éve szereztem be egy DL "villanykotyogós" csodát, és imádom: gyakorlatilag egy kotyogós kv-főző, az alján még egy műanyag talp, s az aljzatra úgy csatlakozik, mint egy vízforraló:)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork