Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Miért utálják annyian a koriandert?

Chili&Vanilia cikke a Bilagit rovatból, 2006. augusztus 6. vasárnap, 20:15 | 38 hozzászólás

koriander%20001.jpg

Gyűlölöd, vagy imádod? Melyik tábor vagy? Kevés olyan fűszer jut eszembe, amely annyira megosztaná az embereket, mint a friss koriander. A magyar konyhában kevéssé elterjedt zöldfűszer körülbelül olyan érzelmi reakciókat bír kiváltani emberekből (legalábbis a gasztromegszállottakkból), mintha pártról, vagy focicsapatról vitatkoznának. Anélkül, hogy szándékomban állna bárkit is meggyőzni, hogy szeresse a koriandert, az a véleményem, hogy az élvezetéhez szükséges egyfajta kulináris lelkiállapot és érettség. Hasonlóan, mint az édesköményhez, a nyers halhoz, vagy a pacalhoz.

A koriandermaggal, amelyet az ázsiai konyhán kívül az európai is előszeretettel használ, általában nem szokott probléma lenni, ellentétben a növény zöld leveleivel. Annyiszor hallom, ahogy valaki kifakad, hogy mennyire utálja, és nem hajlandó meg sem kóstolni egy falatot sem, ha kiderül, hogy van az ételben. Általában „szappanízt” emlegetnek az ellenzői (bár ez még a visszafogottabb verzió, a durvábbak égett gumit, cipőpasztát és poloskát emlegetnek, vagy még olyanabbakat). Egyes feltételezések szerint, az, hogy valaki szereti-e a korianderlevél ízét, vagy nem, genetikai adottság, ezt az életbevágó kérdést a tudomány folyamatosan kutatja is. Amerikában (naná) még koriandergyűlölők virtuális klubja is létezik, lenyűgöző honlapjukon az áldozatok kiírhatják magukból a fűszerrel kapcsolatos gyermekkori megrázó élményüket („contribute your cilantro story”). Szóval, ha valaki akar róla beszélni, csak ne fogja vissza magát!

A koriander (coriadrum satium, eng: coriander, usa: cilantro) eredetileg a Földközi-tenger vidékén volt őshonos, már az ókori egyiptomiak is termesztették, és az Ótestamentum is említést tesz a magjáról, amelyhez a mennyei mannát hasonlítja („And the house of Israel called the name there of Manna: and it was like coriander seed, white; and the taste of it was like wafers made with honey".) A koriander neve a görög korin szóbol ered, amely egyfajta poloska neve –állítólag ez összefüggésben van azzal, hogy a levél aromája ugyanolyan, mint az az illat, amelyet a poloska bocsát ki magából, ha megzavarják, és veszélyben érzi magát. Egyébként kínai, mexikói, arab, ill. magyarul cigánypetrezselyemnek is hívják.

Fűszerként mindhárom részét felhasználják - a magját megtörve száraz fűszerként: ez az indiai konyha egyik legmeghatározóbb íze ;Európában pl. Németországban húsok pácolásához, kolbászok ízesítéséhez és kenyérsütéshez, Belgiumban sörfőzéshez, más országokban, így nálunk is, savanyúk tartósítására használják. A növény gyökerét elsősorban a thai konyha dolgozza fel, itt a curry paszta alkotóelemévé válik. A zöld levele az, ami annyira megosztó, ezt elsősorban az ázsiai, a dél-amerikai és a közel-keleti konyha használja nagy mennyiségben. Legjellemzőbb felhasználásai: Ázsiában curry-ken, csípős-savanyú salátákon, egzotikus levesekben, Dél-Amerikában pl. guacamole-ban, vagy ceviche-ben (citruslében marinált, apróra vágott nyers hal), észak-afrikai és közel-keleti konyhában salátákon, fűszerkeverékekben, (pl. a jemeni zhoug, vagy a marokkói chermoula –utóbbi recept nálam otthon)

Állítólag igen igénytelen növény, még városi erkélyeken is boldogan megél. Nagyon hamar összefonnyad, úgyhogy minél frissebben, minél gyorsabban érdemes felhasználni. Szárítani, fagyasztani nem érdemes, elveszíti aromáját. Tapasztalatom szerint leginkább úgy lehet frissen tartani, mint minden más zöldfűszert: szorosan, vákuummentesen alufóliába csomagolva a hűtőben –így 4-5 napig szépen megmarad.

Visszatérve az eredeti kérdésre, a korianderzölddel fokozatosan, lassan érdemes barátkozni. Soha nem külön, önmagában működik, hanem mindig saját bevált, kitalált környezetében. A koriandernek funkciója van: karakteres, frissítő, citrusos aromája kiegészíti az alatta rejlő erősen összetett, fűszeres, csípős ízrétegeket. Szerintem pontosan az a szerepe, hogy lenyugtatja, hűsíti a felizgatott, felfokozott állapotba került ízlelőbimbókat. Sok ételnél egyszerűen ő a pont az „i”-n, nélküle nem teljes az ízharmónia. El sem tudok képzelni egy curry-t, vagy egy pl. egy ázsiai levest nélküle, hiányérzetem lenne. Érdemes megkóstolni egy thai, vagy egy indiai curry-t csak úgy simán, majd utána friss korianderrel meghintve. Nem óriási a különbség, de pont annyi, amennyitől még egy kicsit kerekebb lesz. Közben tudatosan figyelni tudjuk a saját ízlelő tudatunkat („Mastership over the own tastebuds”). Hát nem remek?:) Sok sikert!

Forrás: wikipédia, Gernot Katzer’s Spice Page

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (38)

1

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 6. vasárnap, 20:41 (#)

Huh, kulináris lelkiállapot és érettség szintjén nekem már csak a pacal van hátra - de háromnegyedesen is boldog vagyok. :)

2

Zuzu, 2006. augusztus 6. vasárnap, 20:48 (#)

Érdekes, én pont most állítottam össze azt a marinádot amibe az oliván sült padlizsánt fogom a hűtőben mennyeivé érlelni. Ez lesz a holnapi ebédem pirítóssal.
Marinád: apróra felvágok egy fél maréknyi friss koriandert, ráöntök némi extra szűz olivaolajat, kevés vörösborecetet, citromlevet, sózom, borsozom, rányomok egy fokhagymát és kész is vagyok vele.

3

Zuzu, 2006. augusztus 6. vasárnap, 20:50 (#)

És amit elfelejtettem :) - tálalni kettévágott koktélparadicsomokkal, felkockázott uborkával és kissé sózott joghurttal fogom...

4

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 6. vasárnap, 20:59 (#)

Na jólvan elmentem vacsorázni :D

5

Chili&Vanília, 2006. augusztus 6. vasárnap, 21:09 (#)

jaja,a pacali psziché-re még nekem is gyúrnom kell egy kicsit:)
zuzu, és Te kibírod, hogy ez megmaradjon holnap ebédig??

6

Eszter, 2006. augusztus 6. vasárnap, 23:57 (#)

Meg vagyok döbbenve. Soha de soha nem jutott volna eszembe, hogy a koriander körül ilyen felhajtás lehet. Ám de ha esetleg a menta, ánizs vagy édeskömény ízének gyermek- és felnőttkori traumatizáló hatásáról lenne szó, na azt nagyon megérteném. Ízlések és pofonok...

7

Zuzu, 2006. augusztus 7. hétfő, 00:29 (#)

#5 Chilli&Vanília - muszáj megállnom, ma kezdődött egy decemberig tartó lefogyasztó program, melynek pikantériája, hogy ezt egy egyiptomi orvos barátom irányításával csinálom, s melynek értelmében az esti szobabiciklizés után már semmit sem ehetek. És mivel az interneten keresztül folyik a tréningezés, igazán nem lennék méltó a barátságára ha most ebből suttyomban így késő este belakmároznék :) De már az is erőt ad a holnap reggeli biciklizéshez, hogy már előre tudom milyen ebédem lesz :)

8

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 7. hétfő, 02:39 (#)

Hmmm, elképzelem ahogy egy kínai, mexikói meg egy arab megpróbálja kimondani, hogy "cigánypetrezselyem"... :)

Kösz a cikket. Eddig külföldön mindig gondot okozott hogy honnan szerezzek az anyám álltal csak petrezselyemként illetve "zöldség"ként hívott dologból, de most már tudom majd hogy az a koriander. :)

9

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 7. hétfő, 02:47 (#)

Zuzu, az esti biciklizés után viszonylag könnyű nem enni, mert az ember gyomra amúgy sem nagyon kívánja, szóval szerintem ez jó ötlet.

De azért remélem hogy nem rögtön másnap reggel bicajozol és nem éhgyomorra, mert azért az egy kicsit drasztikus....

Egyébként szerintem sokkal egyszerűbb úgy fogyni, hogy az ember mondjuk 20%-al kevesebbet eszik, pár hónap alatt garantált a hatás. (Annak idején 0 testmozgással így mentem le 83-ról 73 kilóra.)

Drasztikus módszereket nehéz sokáig fenntartani, mert csak addig megy amíg lelkes vagy az elején, míg az ilyen "kicsit kevesebbet" az igazából kajálási szokás-váltás, holtodiglan.

10

Ali, 2006. augusztus 7. hétfő, 08:06 (#)

Vákuummentesen? Úgy könnyű! :)

11

katmandu, 2006. augusztus 7. hétfő, 08:13 (#)

Nyami egy rovat ez :) fűszerpost, ez hálás, ilyesmiket boldogan olvasnék még, mindenféle más fűszerről. Érdekelne például egy összefoglaló a citromfüvekről és a sáfrányról.

Laikus kérdés: a zacskósan árusított "gyári" fűszerek

A) megvetendők; csinálj konyhakertet vagy járj szakpiacra
B) nem rosszak, de ........-t sose vegyél zacskósat csak frisset
C) teljesen jók, csak ügyelj a márkára, mindig vegyél .... gyártmányokat
D) egyéb, és pedig: .........

:)

12

Chili&Vanília, 2006. augusztus 7. hétfő, 09:01 (#)

Fú, Zuzu, le a kalappal!Kitartás!
#10 Ali: a vákuummentesen egyszerűen azt jelenti, hogy nagyon szorosan zárom le az alufóliát:)
#11 katmandu, OK, tárgyalhatunk róla
A "zacskós" fűszerek alatt a száraz fűszereket érted? Ebben ez esetben a válaszaim:
1. Ha séf vagy: A
2. Ha megszállott:B
3. Ha normális:C
Márkapreferenciám nincs, bár fűszer és fűszer között is hatalmas különbség van!Érdemes kisebb mennyiséget venni mindenből, ugyanis nem állnak el évtizedekig, egy idő utánelvesztik aromájukat.
Szerecsendiót soha ne vegyél őröltet.

13

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 7. hétfő, 09:17 (#)

katmandu, D: mostanában láttam pár helyen gyorsfagyasztott zöldfűszereket (petrezselyem, bazsalikom, snidling például) helyes kis dobozokban, azok mintha egy fokkal jobbak lennének a szárítottaknál.

14

katmandu, 2006. augusztus 7. hétfő, 09:33 (#)

#12/Chili, #13/eszpee:

Köszi a tippeket, akkor nagyjából jó nyomokat követek.

Szerecsendióból egészet is adnak zacskóban Tokányiék :) eddig is olyat vettem, reszelgettem; meg van külön ~-virág is, ami tulképpen asszem héj, levesbe.

(Zöldség)levesnél néha Anna őrnagy segítségét vettem igénybe, íz kiemelés céljából -- lehet, hogy ez extrém?
:)

15

Zuzu, 2006. augusztus 7. hétfő, 10:22 (#)

#9,12/NagyGa1, Chili&Vanília - nem szeretném szétoffolni ezt a nagyszerű posztot, de annyit még elmondanék, hogy március óta kevesebb és kalóriaszegényebb étkezéssel 12 kg ment le rólam, de egy-két hónapja stagnál a súlyom. Most jött el az ideje a mozgásnak is. Fokozatosságra törekszünk, kezdetként este 30 percet, reggel 15 percet tekerek (ez utóbbi alkuszi képességem eredménye).

Visszatérve a fűszerekre, tavaly a Corában vettem olivaolajban eltett petrezselymet amit előszeretettel használtam a téli hónapokban. Azt hiszem még más zöldféle is kapható ilyen formában, talán zellerzöld? de ez most tényleg nem jut az eszembe.

16

Author Profile Page NagyGa1, 2006. augusztus 7. hétfő, 10:44 (#)

Zuzu: ejha! Gratula!

17

Zuzu, 2006. augusztus 7. hétfő, 12:01 (#)

#16 - Nagy súlyból könnyebb lefaragni az elején.

18

inovice, 2006. augusztus 8. kedd, 23:12 (#)

szia chilliandv.,
örülök, h te vagy a vendég....

korianderlove-hate-sztori mélyen igaz,
az utálkozók táborába tartozom
de legközelebb, ha keleten járok (ójaj,de mikor már...!)írásod hatására újra próbát teszek vele

i.

19

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 8. kedd, 23:15 (#)

Egy újabb korianderes étel...

Vöröshagymát oliván megfutattam, belenyomtam 2 gerezd fokhagymát, beleforgattam 30 dkg darált pulykahúst, bár lehet hogy kevesebb volt, sóztam, borsoztam, kevés babérlevelet, oregánot szórtam rá, majd sürített paradicsommal és kis vízzel lazítottam. A végén belereszeltem ementáli sajtot, összekevertem egy egész tojással, beleaprítottam petrezselymet, és hoppá itt jön a post-correct rész: friss koriandert is, majd mindezt beletöltöttem egy nagy középen kettévágott és hajóvá átalakított cukkinibe. Tetejét friss, szép piros likopindús kerti paradicsommal diszítettem, s majd a végén még egy kis sajtot olvasztok rá. Hú, de elfáradtam... nem szoktam főzni...

Most a sütőben sül és fogalmam sincs mennyi ideig kell sütni.

Eddig is improvizáltam, most a sütési idővel is azt fogom tenni.

20

Author Profile Page ervin, 2006. augusztus 8. kedd, 23:20 (#)

Zuzu, utólagos eredményhirdetést is majd légyszi :)

21

nyelv-ész, 2006. augusztus 9. szerda, 08:09 (#)

Mióta hívják a petrezselymet koriandernek???

(Lehet, hogy nyelvújítás korabéli az elnevezés? Valszeg valamelyik híres irodalmár lányai hazajőve a bálból arról panaszkodtak, hogy egész este petrezselymet árultak... Erre nyelvújítónk felfigyelt, és elhatározta, hogy mégsem érheti ekkora szégyen a családot: legyen hát a petrezselyem neve mostantól koriander, és ezután ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, panaszkodnak-e vagy dicsekednek lányai a bál után.)

22

nyelv-ész, 2006. augusztus 9. szerda, 08:12 (#)

Megjegyzem, darázs- és méhcsípés kezelésére remekül alkalmas (persze külsőleg), függetlenül attól, hogy ételbe beleteszed-e vagy sem.

23

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 9. szerda, 09:29 (#)

nyelv-ész, a petrezselyem és a koriander ízileg is ég és föld.

24

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 9. szerda, 10:57 (#)

Ervin, eredményhirdetés ma délután várható, igaz frissen jobb lett volna, de mire elkészültem vele már mehettem is aludni. Na és ugye a szobakerékpározás :)

nyelv-ész, ezt hol olvastad?

25

nyelv-ész, 2006. augusztus 9. szerda, 16:03 (#)

Zuzu, mit hol olvastam? A darázscsípést tapasztalatból tudom (népi gyógymód), a nyelvújítót meg kitaláltam. ha nem teszem oda a szmájlit, akkor már komolyan vagyok véve???

:-)

26

Author Profile Page Zuzu, 2006. augusztus 9. szerda, 16:09 (#)

Én mindig komolyan veszlek nyelv-ész :)

27

sic, 2006. augusztus 9. szerda, 16:40 (#)

Vàsàroltam màr friss koriandert kinai petrezselyem fedonévvel.

28

nyelv-ész, 2006. augusztus 10. csütörtök, 16:31 (#)

#23 - eszpee: komolyan megkóstoltad a petrezselymet csak úgy natúrban?

29

Mara, 2007. április 28. szombat, 16:23 (#)

Jómagam habár 2o éve itt élek a koriander ősi lelőhelyén még mindig nem barátkoztam meg vele. Most vagyok 57, mégegyszer ennyi lehetőséget adok magamnak.
Egyébként ha férjemet szalasztom a sarki zöldségeshez petrezselyemért, ne adjIsten, hogy egyszer eltalálja. Így előfordult, hogy kényszerből koriandert dobtam a levesbe, nem csoda ha állott mosogatórongyszaga lett az egész levesnek tőle.

30

Author Profile Page ervin, 2007. április 28. szombat, 22:54 (#)

Mara, hol élsz?

31

Bobita, 2007. május 16. szerda, 14:40 (#)

sziasztok,
imádom a koriandert!!! cilantro forever!!! nyersen, főzve, sütve, pácnak, darálva(mint a pesto), mindenhogy. mindenkinek ajánlom, aki egy pici kis változatosságra vágyik az étkezésében. a tipikus magyar ételeket kivéve bámikor használható, amikor petrezselymet szívesen használnánk. csak néhány példa(recept nélkül is könnyen elképzelhetők): joghurtos-korianderes burgonyaköret, borjúragu paradicsommal és koranderrel, csirkecomb fűszeres-édes paradicsompácban sütve. a korander magja mustármaggal és római köménnyel kombinálva sültekhez isteni. szotyola helyett pedig igazi különlegesség a színes cukormázzal bevont római kömény:)
amúgy nekem, amikor éltemben először kóstoltam a friss koriander zöldjét, a szódabikarbóna jutott eszebe róla...és nagyon-de nagyon fura volt.
üdv mindenkinek, Bobita

32

hornmici, 2007. november 29. csütörtök, 18:33 (#)

Valaki tud mondani nekem pesti koriandercsokor lelőhelyet, avokádókrémbe lenne. Köszi

33

Author Profile Page eszpee, 2007. november 29. csütörtök, 18:36 (#)

hornmici, nagyáruházakban, nagyobb piacokon kaphatsz cserepeset is, az talán a legjobb megoldás (én a lehelen láttam múlt héten).

egyszeri használatra a szokásos ázsia boltot tudom ajánlani, a nagyvásárcsarnok aljában.

34

Zsóka, 2008. március 14. péntek, 11:50 (#)


Kedves olvasók tudatom veletek lehet, hogy büdös a KORIANDER, de kiüríti a nehézfém lerakódást a szervezetből. Érdemes a neten bővebben utánna olvasni.
Mindenkinek ajánlom a fogyasztását.

35

Batukan, 2012. május 16. szerda, 13:00 (#)

Igen, a koriander. 4 évet Szingapurban dolgoztam, nagyon-nagyon finom ételeket lehetett enni 3-4 szingapuri dollárért, kedveltük. Ott minden kajára rátettek egy jó adag friss koriandert. Én minden alkalommal tiltakoztam, nem szerettem ,a szagát, az izét meg végképp. Hazajöttünk, azóta ujjongok ha találok valahol friss koriandert, sőt már magról vetettem, itt csücsül a konyhaablakban, hogy mindig elérhető legyen. Máig sem tudom, hogy ott miért nem és itthon meg miért igen? Pedig ott nő az igazi. Ma a savanyú tojáslevesre tettem, próbáljátok ki.

36

tildy, 2013. december 22. vasárnap, 23:17 (#)

Nem, nem szappaniz. Nagyon durva mosogatoszeriz. Olyan, mintha valaki nem oblitettte volna le elmosas utan a tanyert. Nagyon kellemetlen ize van. De mint kiderult, genetikai okai is vannak, hogy paran ilyennek erzik.

37

dogabi, 2014. február 11. kedd, 19:22 (#)

A múlt héten selejteztem a konyhaszekrményben, és találtam koriander magot. Gondoltam, adok neki egy esélyt, nem dobom ki rögtön. Rászórtam a földre, meglocsoltam. 4 nap múlva ránéztem, rengeteg 2-cm magas hajtásokat láttam. Most hetesek, és 4-5 cm magasak. Már alig várom, hogy megkóstolhassam. Úzletben még sosem láttam koriander zöldet. Kíváncsi vagyok arra, hogy másnak hogy sikerült a termesztése. Szívesen olvasnám a tapasztalatokat.

38

Barbara, 2017. december 22. péntek, 11:05 (#)

Nem hisztiből utáljuk a korianderzöldet, mi tényleg undorító poloskaízűnek érezzük és ennek genetikai oka van, tehát nem lehet szépen óvatosan hozzászoktatni magunkat. Bővebben itt:

https://index.hu/mindekozben/poszt/2017/12/22/miert_utaljak_a_koriandert/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork