Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53923 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Berliner Bierstube

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2006. szeptember 9. szombat, 08:00 | 15 hozzászólás

Ez az a hely a Ráday utca elején, ahová már akkor is járni lehetett, amikor még - a felújítás előtt - az utca mélyebb bugyraiba éjjelente fekete öv alatt nem volt ajánlatos bemerészkedni. Egy hirtelen ötlettől vezéreltetve itt rendeztük a legutóbbi szerkesztőségi gyűlésünket, hiszen így megszülethetett egy újabb Bilagit-cikk, és hát ismeritek rendíthetetlen szorgalmunkat: mi még munka közben is dolgozunk.

Innentől következzenek a szólók.

ervin: mekkora kapufa! Lent a pincében egykoron jó volt a hangulat, a mostani ebédidő ürességében viszont egy magyar művészfilm atmoszférája ragadja torkon a vendéget. A korsó Stella megfelelt az iparági elvárásoknak, kivéve azt a tényt, hogy a Borostyán helyett hozták, amely csak az étlapon volt elérhető. Az ételre őszintén szólva már nem is emlékszem pontosan, csak arra, hogy a falatok számának növekedésével egyre eltökéltebbé vált a meggyőződésem: én ezeket sajnos le fogom pontozni.

Még várakozás közben eszpee rátalált az étterem legjobb dobására. Az étlapon a következő fogások szerepelnek a snack kategóriában:

20060909_berliner.jpg

Semmilyen indokot nem tudok felhozni, amiért érdemes lenne ide visszajönni, komolyan, még egy csinos pincérnőt se láttam. Nem volt minősíthetetlenül pocsék; inkább olyan csendesen, melankolikusan rossz, apró pozitív felvillanásokkal. Az "ide se jövök többet" ezúttal nem dühös felkiáltás, hanem rezignált tudomásul vétele az élménynek.

Értékelés: 2.


eszpee: Festegetném még kicsit a hely hangulatát, mint az a jómunkásember a velünk szemben levő falat, miközben ebédeltünk - és akkor ezzel a képpel helyben is vagyunk. Levesnek valami tyúkhús volt, durván mikrózva - biztos ismeritek bizonyos húsok ilyen melegítés során bekövetkező ízelváltozását, na itt is az volt.

Főételnek kárpáti borzas, ennek a mátrai változatát csinálták anno a Kopaszi-gáton az Aranyhalban istenien, hatalmas sertésszelettel, vastagon púpozott reszelt sajttal - az a hely rég megszűnt, és csak erősíti a nosztalgiát az itt felszolgált gyenge másolat. Sertés helyett pulyka, jéghideg tejföl a sajt alatt, és köretnek mirelit krumpliháromszögek - ezeket egyébként egyre több helyen látom, végülis érthető, nem rossz választás fagyasztott vonalon, de könyörgöm, étteremben?!

Értékelés: 1, nem találok pozitívumokat. Csak azért nem nulla, mert enni végülis adtak, nem úgy, mint a Szilvakék Paradicsomban.


stsmork: Szívemnek kedves ez a hely, valaha sokat jártam ide, igaz akkor főleg sörözni és beszélgetni, nem pedig az étlap specialitásait tanulmányozni. Ebédelni még sosem voltam itt, és elnézve az ürességtől kongó pincejáratokat, más se igen. Talán ennek köszönhetően egy kicsit indiszponált a kiszolgálás, mintha igazából csak félig lennének nyitva ilyenkor.

Alapos megfontolás után tárkonyos ragulevessel kezdtem, mert tapasztalatból tudom, hogy ez egy egyszerű recept, amit könnyű jól elkészíteni, és tényleg nem is csalódtam, mert teljesen rendben volt. Sajnos a főételek között nem találtam ehhez hasonló tuti tippet: bárhová néztem, mindenhonnan bepanírozott és zsírban kisütött bundás húsok meredtek rám, végül a sajttal-sonkával töltött pulykamell mellett döntöttem. Tanult kollégáim tapasztalatait olvasva nagyjából mindegy egyébként, hogy mit választottam, mert minden étel ugyanúgy színesre festett polisztirol habból készült, a sajt és a sonka is a megtévesztésig hasonlított az igazira, eltekintve attól, hogy ezeknek itt nem volt semmi ízük.

Tulajdonképpen bennünk van a hiba, déli tizenkettőkor egy ilyen magyaros "rántott minden sült krumplival" helyen még éppen csak hogy ébredeznek a konyhában; aki ilyenkor babgulyáson kívül - ami tudva levőleg minden újramelegítéstől egyre jobb lesz - mást rendel, az magára vessen.

Értékelés: 3.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

spityu zu, 2006. szeptember 9. szombat, 10:01 (#)

Jo tiz eve tobbszor jartam itt. A budossegben vilagbajnok magyar ettermek kozott cimvedo. A kesobbi etterem kritikakban eseteleg megemlithetnetek, hogy szagilag hogyan all az eppen tesztelt vendeglatoegyseg. Arra is kivancsi lennek, hogy mas is ugy gondolja-e, hogy a magyar ettermek penetrans etelszagban vilagelsok, illetve kulfoldon mit csinalnak maskepp, amitol tiszta a levego.

2

darthwalk, 2006. szeptember 9. szombat, 11:31 (#)

mi egyszer osztálytalálkozót rendeztünk itt, úgy emlékszem, de úgy látom a hely azóta nem változott sokat...

mennyi volt egy sör?

3

qnadam, 2006. szeptember 10. vasárnap, 17:43 (#)

"végül a sajttal-sonkával töltött pulykamell mellett tettem döntöttem."

nekem ez a mondat nem tűnik tökéletesnek :)

(apropó, lehet html- vagy bbcode tageket használni?)

4

Author Profile Page eszpee, 2006. szeptember 10. vasárnap, 19:34 (#)

qnadam, apropó: nem.

5

HAlga, 2006. szeptember 10. vasárnap, 21:57 (#)

Ez netán megegyezik a hajdani Berlini sörkatakombával?

Az kb 20 évvel ezelőtt nekünk is kedvenc sörözgető-beszélgető törzshelyeink között szerepelt. Akkoriban még persze az NDK-ba is járhattunk olyan sört inni, mint amit itt csapoltak.

Finom sörök, jó ételek, téglából rakott enyhén penészes boltíves falak, fa asztalok, székek és padok, valamint mindenféle régi szerszámok falon díszítőelemként való elhelyezése. Ezek jutnak homályosan eszembe a két évtized távolából.

6

Orosz Péter, 2006. szeptember 10. vasárnap, 23:40 (#)

>Ez netán megegyezik a hajdani Berlini sörkatakombával?

Ha igen, akkor az értékelés _dead on_. Mert ettünk ott valamikor június elején a nörd brigáddal és a Kardos Gábor bizarr állagú tatárbifsztekéhez adott pirítós szélén azok a gyanús zöld pettyek voltak megfigyelhetők, amik a zacskóban hagyott kenyérre nőnek, fungális inváziót sejtetve.

Az egyébként nyomasztóan rossz helyen az egyetlen pozitívum az enyhén hallucinogén Kwak sör volt, de a második üveg után már ebből is csak meleget hoztak. Lol, lol, lol.

7

Author Profile Page stsmork, 2006. szeptember 11. hétfő, 07:39 (#)

qnadam (3): javítva, köszi!

8

BaBe, 2006. szeptember 11. hétfő, 14:18 (#)

"még egy csinos pincérnőt se láttam" - ezt olvasva egy pillantra elgondolkoztam azon, hogy a Bilagit rovatot vajon komolyan vehetem-e ezután?...

9

BaBe, 2006. szeptember 11. hétfő, 14:19 (#)

pillanatra - bocs.

10

gargoyle, 2006. szeptember 11. hétfő, 14:56 (#)

mentsegukre szoljon, hogy ismerosok velemenye szerint jokepu pincerfiu sincs

11

BaBe, 2006. szeptember 11. hétfő, 15:25 (#)

:D
ez max. a hely vezetőinek róható fel..., mentségnek viszont kevés.
de komolyan, ha egy vendéglátóhelyre visszajárok, akkor azt teszem az ízletes étel, a kiszolgálás, a környezet, esetleg az árak kombója miatt, de nem azért, mert egy penszér csinos/jóképű... az az utsó utáni szempont. Lehet csúnya, és lehet púpos, ha úgy szolgál fel, ahogyan kell, tökéletesen végzi a dolgát, akkor semmi hiba vele.

12

gargoyle, 2006. szeptember 11. hétfő, 17:11 (#)

megvan mindenfele szemelyzetnek is a varazsa. a jovialis sommelier nagy bajusszal legalabb annyira visszajarasra ingerel mint a kimert four, a jofej fiatal pincer vagy a csinos es kedves pincerleany. (amig jol csinaljak magat a szakmat persze :)

ennyire ne erintsen erzekenyen egy "pasis" beszolas, hisz megiscsak pasik voltak a recenzensek (:

13

Adi, 2006. szeptember 12. kedd, 01:01 (#)

Csinos pincérnőt régebben a Szlovákban lehetett látni, a cimboráimmal az étlap egyik tételéről mi el is neveztük Húsos Cicegének. :)

14

gargoyle, 2006. szeptember 12. kedd, 01:47 (#)

[sigh]

nagy nehezen kimagyarazok egy kicsit sem sexista amde felreertheto megjegyzest erre jon a kovetkezo belegazolni az erzekeny noi lelekbe...

ez a meccs a tied adi ;)

15

BaBe, 2006. szeptember 12. kedd, 12:29 (#)

!BOX!
:D na jó, nem. De még mindig igazat adok magamnak akkor, ha arról van szó, hogy miért járok egy étterembe vagy kávézóba: a kínálat, nem pedig a kínáló miatt... :).
No, téma részemről lezárva.

(Adi, ez a Húsos Cicege egészen beszédes, van ismerősöm, akit "aprókalbász" néven nevezünk, és egy bizonyos "Kunkori" is... na, ez meg itt a nősovinizmus, tessék. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork