Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Koreai és japán élelmiszerbolt

stsmork cikke a Bilagit rovatból, 2006. szeptember 17. vasárnap, 11:14 | 26 hozzászólás

Koreai bolt cégéreVajon mi visz rá egy koreai és japán specialitásokat áruló boltot, hogy a város szélén verjen tanyát? Alighanem az ázsiai országok nagykövetségei és az ezzel járó biztos vevőkör közelsége. Mert csak úgy véletlenül még én sem találtam volna meg ezt a kis boltocskát a Törökvészi és a Kapy út kereszteződésénél (a 29-es busz megállójában), pedig rendszeresen megfordulok errefelé.

A szűk üzlethelyiségbe lépve szürreális kép fogad: a falak mentén körben plafonig érő polcok, megrakva csupa egzotikus cuccal, csak úgy jojózik a szemem a sok japán és koreai írásjelen. A fennmaradó helyen hűtőládák vannak egymáshoz tolva, beléptemkor az eladó épp az egyik ilyen ládába van fejjel befúródva (ezért vagy egy percig észre se vesz engem), és amennyire meg tudom ítélni, valamilyen koreai slágert énekel.

Később aztán előmászik a láda fenekéről, és megkérdezi, hogy segíthet-e. Nem segíthet, egyelőre csak nézelődöm. Van itt minden, ami egy kiéhezett koreait boldoggá tehet: friss tofu, szójacsíra, leforrasztott zacskókban mizó levesalap, sőt még kimcsi is - ezt a káposztából készült ocsmányságot egyébként szerintem csak az tudja megenni, akit pici gyerekkorától fogva erre treníroznak.

A koreai egzotikumok helyett végül csupán egy adag szusi alkatrészeit szedegetem össze a polcokról. Az ehhez való speciális rizs csak tízkilós zsákokban kapható, de árulják kimérve is. Az eladó srác belemarkol a rizsbe és mutatja nekem, hogy milyen jó minőségű, nem is lehet ilyet kapni sehol Budapesten! Mondom, hogy kérek egy fél kilót, amiből a mérés végére másfél kiló lesz, mert közben megbeszéljük a rizsfőzés hogyanját és mikéntjét, ő pedig ezalatt folyamatosan tölti a mérlegen álló zacskót.

Aznap szusit vacsoráztunk és nagyon finom lett (aligha a rizstől, kezdő szusiszakács vagyok, és most éppen így sikerült), alighanem rendszeres vásárló leszek ebben a kis boltocskában, legalább is addig, amíg vásárlók hiányában be nem zárnak és le nem húzzák végleg a rolót.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (26)

1

Stapke, 2006. szeptember 17. vasárnap, 11:51 (#)

A kimcsit én kifejezetten magyaros jellegű dolognak találtam, lehet, hogy rossz fajtával próbálkoztál. A zacskózott nem pont az eredeti, de abból is van egesz jó.

2

ebsik, 2006. szeptember 17. vasárnap, 23:05 (#)

Egy szolid megyjegyzés a város szélének relatív voltáról: a bolt sokáig a rákóczi úton lakott (a keleti közelében), onnan költözött fel a rózsadombra kábé háromnegyed éve - vélhetőleg _sokkal_ közelebb van most a célközönségéhez, mint a belvárosban volt...

(A kimcsi nekem kimondottan bejön, pedig egy éve ettem először, ráadásul a "magyarosan" elkészített káposztát nem is szeretem.)

3

Dr. Minorka, 2006. szeptember 17. vasárnap, 23:41 (#)

Khm, mi a csuda az a kimcsi? Kicsit bővebben, ha lehetne.

4

katmandu, 2006. szeptember 18. hétfő, 08:03 (#)

#3/Dr.Minorka:
A kimcsi egy koreai étel specialitás.

Nézzük Terebesséket, mit írnak róla:
"Rendszerint valamilyen zöldség képezi az alapját, pl. kínai kel, vagy valamilyen retek. Ezt igen változatosan szeletelik (kis hasábokra vagy ultravékony szeletekre) és piros színű, jellegzetes csípős ízű, csilis-paprikás fűszerrel ízesítik."
(forrás: http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/koreaet.html )

Tulképpen erjesztett-csípős savanyúkáposzta :)

Wikipédiából:
- a dél-koreaiak "kimcsi"-t mondanak fotózáskor a "csííz" helyett
- a kimcsi szaga miatt a legtöbb koreai háztartásban külön kimcsi-hűtőgép van
- Dél-Korea kimcsit többet importál, mint exportál, a fő behozatali forrása Kína
- egészség szempontjából ellentmondásos étel, de ezt inkább ne itt tárgyaljuk, lásd a forrást:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kimchee

5

Bergeron, 2006. szeptember 18. hétfő, 20:11 (#)

Ha valaki csak tofut és szójacsírát szeretne akkor van egy ennél is szürreálisabb hely a Józsefvárosi piacon az első kapuval átellenben. Egy lerobbant - ha jól emlékszem - Fiat furgonból árulják az ázsiai konyha alapvető zöldségeit szerintem a városban a legolcsóbban. Egy doboz tofu - 4 db 200 Ft ugyanannyiba kerül egy zacskó szója csíra is és friss tészta folpackos kiszerelésben - sült tésztának kiváló. Az eladó nem beszél magyarul,de a mutogatást jól érti és minden 200 Ft úgyhogy a piacon megszokott számológép sem kell a kommunikációhoz. Ja, és egy csomó kínai vásárol ott, sokak szerint ez jót jelent.

6

István, 2007. október 21. vasárnap, 11:08 (#)

Szaisztok!
Köszi a tippet a helyet illetően, valószínű, hogy nagyobb hasznát vettem volna az Ázsia Center látogatása előtt, ott ugyanis nem volt kedvenc nassolni valóm az ejtsd: indzsölmi, egy vanilia ízű ricecake. Nagyon tuti, ott ezt szerintem biztos, hogy lehet kapni. Abszolute koreai-japán függő vagyok. Egy volt koreai barátnőm (és gyermekei) szerint a rántotthús és túrógombóc is tuti, de az erős az tradíció, így az általános étkezések maradtak ennél, a néha számomra már ehetetlen csípősségnél...
De a bolt tuti, én biztos, hogy oda fogok járni vásárolni (így látatlanba)... így esztergombból..., legalább tudom, hogy Solymárnál le kell térnem, arra közelebb a Hüvösvölgy felől, Kapy úton fel és már: ánnyó há-szé-jó (koreai üdvözlés).

7

Lillu, 2007. november 18. vasárnap, 19:58 (#)

Sziasztok!
Én is nagyon szeretem a kimchit. Lehet hogy sz illata egy kicsit gusztustalan de én nagyon szeretem. Viszont még nem találtam magyarországon olyan helyet ahol lehet kapni. Hol tudnék venni Budapesten?

8

Mongoloo, 2007. december 18. kedd, 11:54 (#)

Pontosan megszeretném tudni ennek a boltnak a cimét? Lennétek kedvesek elmondani? koszonom

9

Author Profile Page stsmork, 2007. december 18. kedd, 13:48 (#)

A Törökvészi és a Kapy út kereszteződésénél (a 29-es busz megállójában). Telefon- és házszámot sajnos nem tudok mondani, de biztosan megtalálod, közvetlenül a buszmegálló mellett van.

10

Jinn, 2008. június 20. péntek, 18:29 (#)

Nyitvatartásról lehet tudni? Mert kicsit odébb van nekem :)

11

Author Profile Page gergoke, 2008. június 21. szombat, 12:52 (#)

Sziasztok!

Ma voltam a boltban és vettem isteni kimcsit. A bolt neve, Kapy-Ázsia élelmiszerbolt. Nyitvatartása: 10-19-ig hétfőtől péntekig. Szombaton 10-17-ig.
A pontos címe: II.kerület, Kapy út 52.
Telefonszámok: KOR/ENG: 06-1-4131906, HUN/ENG: 06-30-6888796

12

KiSuKo, 2008. október 11. szombat, 10:09 (#)

Sziasztok!
Egy hónapot töltöttem kint Japánban a nyáron, és teljesen beleszerelmesedtem a távolkelet ízeibe. Reménykedtem benne hogy találok boltot itthon is. Öröm, hogy valóban van ilyen!!
Kérdésem az lenne, -ha már van aki járt ebben a boltban - kapható tészta? (pl.:soba,udon...) A japán boltokban ezeket hütőpultoknál lehetett kapni, műanyag zacskóba csomagolva, és pillanatok alatt elkészíthető.

13

Author Profile Page ervin, 2008. október 11. szombat, 11:04 (#)

KiSuKo, japán tésztákat jó eséllyel kapsz a Fővám téri csarnok Ázsia-boltjában (alagsor), vagy a két Culinaris boltban (Pesten és Budán) is. A száraztésztákra persze nagyobb esélyed van, mint a frissre.

14

TGyul, 2008. október 28. kedd, 18:36 (#)

Sziasztok!
Egy megbízás nyomán kutatást végzek a _japán_ élelmiszerekkel kapcsolatos magyarországi ismertség, igények stb. témájában. Ha valakinek ezekről kérdőíven is kedve volna megosztani véleményét, jelezze nekem (nov. közepéig) a takacsgy(at)kopdat.hu címre, s én küldök neki egyet.
A kutatás nem márkaspecifikus (tehát nem is promóció), ellenben a válaszok orientálhatják a vonatkozó orientális (hah!) termékek forgalmazóit a helyi keresletről.
(Bocs, ha kicsit OFF voltam.)
TGyul

15

bjudit46, 2008. október 28. kedd, 22:26 (#)

Nekem máris küldheted a kérdőívet, Gyula, és másokat is bíztatok a részvételre!
Üdv, Judit
bjudit46@gmail.com

16

Author Profile Page ervin, 2008. október 29. szerda, 00:17 (#)

kedves leendő kérdőív-kitöltők, a felettem szóló bjudit46-tal ellentétben alaposan olvassátok el TGyul hozzászólását, és ne itt tegyetek nyilvános hitet a kérdőív mellett (pláne az e-mail címetek közzétételével egyetemben), hanem írjatok neki magánban, ahogy kérte is.

jó töltögetést!

17

Nayaka, 2009. január 31. szombat, 18:03 (#)

Sok jó hely van Budapesten, amit, ha az ember megtalál iszonytatos sok mindent talál. Egy elfedező utunk során kínai vegyeskereskedésbe jutottunk. Teljesen mást kerestem. De a polcok roskadtak a megannyi finomságtól és egyiken sem volt európai átirat, és az ital hütőben is ehhez hasonló hangulat uralkodott. A mélyhűtőre, ha netán olvasni szeretne valaki, RenMinBi friss száma kitéve...
Amúgy a Kimchit én (is) nagyon szeretem. *.*

18

Eszter, 2010. május 27. csütörtök, 01:26 (#)

Szép lassan elterjed az ázsiai gasztro kultúra és nem az ehetetlen futószalagos...szóval aki fel akar szerelkezni én találtam 2 új kis gyongyszemet a Kolosy téren egymás mellett a Roltex ház aljában AKA taxis droszttal szemben .
Ma vettem sushi bambusz rollt(350ft) mert én is szeretnék home made sushit készíteni .Minden van ami kell roller,sushi rizs,algapapir,soya,rizsecet,gomba ééééés kulon mélyhutoben halak, rákok , surimik!!!
Mindkét ázsiai tulaj mami aranyos segítenek és beszélnek magyarul .
Sok sikert!

19

turista, 2010. szeptember 28. kedd, 10:42 (#)

A bolt adatai :)

Budapest 1025 Kapy utca 52. 413-19-06 // 06-30-688-87-96.

Régebben egy éjjel-nappali közért volt ott.
Ha a Kapy felől jössz, akkor a bal oldalon van, a lámpa előtt.

Jó hely!

20

turista, 2010. szeptember 28. kedd, 10:44 (#)

ez lemaradt

http://japanbolt.hupont.hu/

21

Nico, 2010. december 4. szombat, 16:40 (#)

Sziasztok!
A kimcsi elkészítése nagyon egyszerű és minimális egzotikus alapanyagot igényel.

Végy egy kinai kelt kb 0.5kg és egy jégcsap retket.
A kinai kelt fel kell kockázni (kb 5x5cm ami egy evőpálcikával felcsípenthető) úgy, hogy elötte a leveleket a gerincénél kettévagjuk. a kicsi leveleket már nem kell gerincbe vágni.

Seoulban és elitebb koreai éttermekben a zöld részt kidobják csak a fehér leveleket és a gerincet használják fel, de én kifejezetten szeretem a zöld leveleket is.

Amikor ez kész van uborka vagy valami finom szeletelővel lereszeljük a megpucolt jélgcsapretek felét.

Erősen átsózuk a retket és a káposztát, majdnem hogy levelenként, mert sokkal nehezebben ereszt vizet mint a rendes káposzta. Kint hagyva folyamatosan kevergetni kell pár órán keresztül, de érdemes egész éjszakára hütőbe rakni, miután megindult a levedzés.

Akkor van kész, ha a káposzta már nem ropog, majd átmossuk izlés szerint ki milyen sósan szereti.

Ezután lereszelünk 4-5 fokhagymagerezdet és ugyanennyi gyömbért, hozzáadjuk a káposztához.
Majd adunk hozzá 2 evőkanál Kimchee paprikát (ez pehelyre darált koreai chilli paprika édes vagy erős) és 0.8-1.0deciliter Halszószt (fishsauce vagy squidsauce márkától függöen) alaposan összekeverjük és adunk hozzá egy kevés felforralt és kihült vizet.

gyakorlatilag innen már fogyasztható. Én bele szoktam rakni egy kis evőkanál Hoisin szószt is és egy kis evőkanál oyster sauce-t. Hoisinből ajánlom a LEEKUMKEE márkát, nekem annak az ize áll legközelebb a koreában kostoltakhoz.

Fogyasszátok egésséggel.

Mint ocsmányság szerintem a zuzapörkölt százszor rosszabb...

22

Holo, 2014. december 22. hétfő, 20:48 (#)

Nagyon finom gyömbéres -citromos teát kaptam koreaiaktól, remélem sikerül ráakadnom a boltra itt Budapesten ahol beszerezték, mert még szeretnék venni belőle. Csodás dolgokat tudnak kitalálni, jó, hogy már nálunk is meg lehet kóstolni ilyesmit.

23

Pinky, 2015. október 5. hétfő, 01:23 (#)

Nagyon klasz, hogy mindenhol le van írva, hogy 29-es busz megállója, de HOL kell leszálni a 29-es buszról? Könyörgöm ne írjátok megint, hogy a Törökvészi és a Kapy út kereszteződésénél, én magára a megálló nevére vagyok kíváncsi, ami nem hiszem hogy a "Törökvészi és a Kapy út kereszteződés" utcanév lenne...

24

Author Profile Page stsmork, 2015. október 5. hétfő, 18:09 (#)

Pinky, időközben elköltöztek onnan, ez az új helyük: http://www.rozsadombcenter.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=188&Itemid=158

Nyílt közvetlenül mellettük (szomszéd üzlet) egy sushibár, mintha az is az ő vállalkozásuk lenne: http://tokyoplaza.hu/

25

Pinky, 2015. október 5. hétfő, 21:14 (#)

Köszönöm!^^

26

Rukia, 2015. október 8. csütörtök, 00:04 (#)

Itt alkoholos italokat is lehet kapni?
Ha igen, van valaki, aki nagyjából tisztába van az árakkal? :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork