Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53843 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A La Galette

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2006. november 19. vasárnap, 12:05 | 26 hozzászólás

GaletteA galette egy hajdinalisztből készült, csak az egyik oldalán sütött, különböző finomságokkal (sonka, sajt, tojás, paradicsom, krumpli, tejföl, hagyma, bármi) töltött szép nagy sós palacsinta Bretagne-ból. A hozzá címzett vendéglőt teszteltük szombat este.

Vagy hat hete megnyitott minden hírverés és reklám nélkül 30 négyzetméternyi Franciaország a Szondi utca elején. Mi is csak "kolléga ismerősének a haverja" propaganda révén értesültünk róla, és ottlétünkkor se volt kimondottan teltház. Sőt, a végére magunkra maradtunk a szimpatikus szakácssráccal és felszolgálólánnyal - mindketten franciák, és tulajdonosok is, ha jól értettem.

A berendezés elég alap, IKEA bútorok, kék-fehér dekoráció, picit görögös, de nem baj. Kir Normand-dal kezdek, mert a későbbiekben almaborozást tervezek - jó döntés volt, az előttünk bontott francia cidre-ekből is elfogyott pár üveggel.

A lényeg persze a galette, ami hibátlanra sikerül, egy gond van csak vele: nagyon lassan jön, ráadásul egyesével a hatfős társasághoz - az első már végez, mire az utolsó megkapja a sajátját. Valószínűleg csak egy nagy sütőlapjuk lehet, plusz a szakács saját bevallása szerint elég maximalista, egy kész darabot kihajított a mi sorozatunkból is, valami nem tetszett neki rajta.

A minőségi ellenőrzést túlélt darabok viszont korrekten laktatnak, egy galette esetleg valami salátával vacsorának bőven megteszi - persze nem nekem, muszáj volt a crêpe-ekből is kipróbálni egyet. Almás-karamellest választok, megdobva egy kis fagyival és tejszínhabbal - az utóbbi később feleslegesnek bizonyult, mert maga az almás töltelék a karamellel annyira egyben volt, hogy sokat nem tudott hozzájuk tenni. Ráadásul végre egy hely, ahol az alma nem jelent automatikusan egy kilónyi fahéjat is - ok, elismerem, mennek egymáshoz, de más megoldás is kihozható azért az almából, mint az itt sikerült is.

Sajnos az árak is tükrözik a minőséget, galette-ek ha jól emlékszem 700-2500 között, crêpek 500-1800, nagyon szimpatikusak, drukkolok nekik, meg minden, de erős kételyeim vannak, hogy van-e erre itthon hosszútávon fizetőképes kereslet.

Értékelés (0-7): 6.

A La Galette - Crêperie Française
VI. Szondi utca 11.
Tel: 302-69-25

(Fotó: La Rocher)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (26)

1

nak, 2006. november 19. vasárnap, 17:39 (#)

egy (illetve kettő) kuncsaftot már szereztél is nekik ezzel a poszttal :D

2

Author Profile Page eszpee, 2006. november 19. vasárnap, 17:56 (#)

nak, majd írd meg, hogy tetszett, kiváncsi vagyok.

3

wice, 2006. november 20. hétfő, 12:28 (#)

krisztinek mar postoltam is a bejegyzest :)

4

foxilexi, 2006. december 16. szombat, 22:13 (#)

Valódi galette-et kaptunk az étteremben: mi a lazacosat választottuk, mert Bretagne-ban is azt ettünk - kiváló volt. Ugyancsak remek a Cidre, bárcsak lehetne kapni országszerte ezt a kitűnő almabort!Bájos a francia kiszolgáló leány.
Sok sikert az étteremnek és minél többen látogassák (ne csak igazi franciák, mint ottjártunkkor)!

5

Andy, 2007. január 8. hétfő, 10:55 (#)

C'etait trés agréable lá...:)

Most vasárnap a párommal voltunk az Á la Galette-ben és mondhatom, pazar ebédet fogyasztottunk el... A pincérnő is kedves volt, és jól tud magyarul.
Én azért franciául kértem az ételt, és elmeséltem neki, hogy jártam már Bretagne-ban.
Nagyon szép hely. Az étterem is kedves, hangulatos.

Szereintem nem drágább, mint egy olasz pizzéria. A pizza amúgy is kezdi elveszíteni olaszos jellegét, és lassan a fülünkön jön ki. Inkább most galette-re költöttünk:)

6

Author Profile Page ervin, 2007. január 8. hétfő, 11:36 (#)

Andy, akkor ti elég upmarket pizzériákba jártok. :)

7

Andy, 2007. január 10. szerda, 08:52 (#)

Nem feltétlenül:p
A Nyugatinál van egy olasz étterem, ott azért nem akármilyen a pizza, de jóból is megárt a sokkk.
Ervin, te már voltál a palacsintázóban?

8

Author Profile Page ervin, 2007. január 10. szerda, 09:16 (#)

Andy, remélem, nem az Okay Italia nyugati egységére gondolsz: ha mégis, akkor jó, hogy nem olvastál minket előre.

Azt nem tudom megmondani, hogy voltam-e "a" palacsintázóban, van belőle néhány a városban. És akkor még csak Budapestről beszélünk. :)

9

Author Profile Page ervin, 2007. január 10. szerda, 09:38 (#)

A (8) végén erősen látszik, hoyg kávé előtt született. Elnézést. :) Szóval igen, voltam, és nem voltam annyira lenyűgözbe, mint eszpee és mások. Határozottan nem volt rossz, de az ár/érték aránnyal valahogy nem tudtam mit kezdeni, mégis csak egy vékonyka palit szolgáltak föl rettenet drágán. Lehet, hogy én túl rakottkrumplimagyar vagyok ehhez.

10

Andy, 2007. január 11. csütörtök, 15:59 (#)

Akkor csinálj magadnak ilyet:p Occsón... Aztán hozz belőle nekem is.

Miért mi van az Okay nyugati egységével?

11

Author Profile Page ervin, 2007. január 11. csütörtök, 17:49 (#)

Baj.

(Ha nem akarsz keresni egy rövidet sem: http://kispad.hu/bilagit/200510/okay-italia.html )

12

Andy, 2007. január 12. péntek, 10:40 (#)

Nem tudom sajnos elolvasni, mert már nem létezik:)

13

Author Profile Page eszpee, 2007. január 12. péntek, 10:50 (#)

Ervin kollégám nem olvassa sajnos az általa írt figyelmeztetést az URL-ek utáni zárójelekről... töröld az utolsó karaktert.

14

Author Profile Page ervin, 2007. január 12. péntek, 11:20 (#)

jogos, javítottam, most már működik a link.

15

Gabby, 2007. január 29. hétfő, 17:18 (#)

Mi egy baráti társasággal voltunk ebben a bájos kis étteremben, az étel és a hangulat na és a cidre (almabor) választék, mindha csak Bretagne-ben lennénk!! Nagyon ajánlom bárkinek ezt az éttermet akár privát, akár üzleti ebéd, vacsora célokra. Az étel valóban kicsit drágább, mint egy átlag pizzéria, de sokkal sokkal finomabb is, és egészségesebb! és aki egy kicsit is vonzódik Franciaországhoz, annak valódi franciás élményben lesz része! A tulajdonos fiatal házaspár (chef+felszolgáló) tündéri és bárcsak lenne még sok olyan étterem itthon, ahol így odefigyelnek a vendégre. Baráti társaság részére kiváló volt, mi 10-en voltunk, rajtunk kivűl 1 asztalnál ültek és imádtuk a hangulatot és hogy mindha csak Douarnenez-ben lettünk volna :-) Franciaország szerelmeseinek kihagyhatatlan, a többiek pedig, ha eddig nem jártak ott, ezután biztos tervbe veszik!

16

loka, 2007. január 31. szerda, 09:07 (#)

Még sajnos nem jártam ebben az étteremben, de elmegyek az tuti! Viszont jó hírem van. Cidre-t lehet kapni a Belvárosban, az V. kerület Vitkovics Mihály utca és Kamermayer tér sarkán nyílt egy Szalámibolt (mellesleg ugyanazé, akié a Gerlóczy utcai Sajtüzlet), ahol kétféle cidre-t is lehet kapni! Édeset és szárazat. Isteni! Egyenest Calvadosból jön, s nem is olyan drága. 1990,-Ft egy palack.

17

Maxtor14, 2007. május 6. vasárnap, 12:22 (#)

sderintem finom

18

modoros, 2007. október 18. csütörtök, 10:38 (#)

Koszi a tippet! Csak erositeni tudom a cikk es a hozzaszolasok altal leirtakat. Palacsintabol egyszeruen duplaznunk KELLETT - es nem azert, mert ehesek maradtunk volna. Almas-salidou(karamellas) es eperlekvaros crêpe: isteniek. Kiszolgalas, hangulat: remek.

19

Author Profile Page eszpee, 2007. október 18. csütörtök, 10:48 (#)

ah, köszi, jó tudni, hogy túléltek egy évet, azt hiszem lassan nekünk is aktuális lesz megint elnézni.

20

cicc, 2008. november 22. szombat, 17:50 (#)

Ma jártunk itt, fenséges volt az ebéd, azt pedig, ahogy a vendégekkel bánnak, tanítani kéne... :) Szerintem megyünk még.

21

Author Profile Page eszpee, 2008. november 22. szombat, 19:47 (#)

Na, őszintén szólva ez meglepő, de mindenképpen jó hír, hogy még megvannak, szuper!

22

tekatana, 2008. november 22. szombat, 22:54 (#)

21 - megvannak bizony, én nemrég vettem salidou-t (ilyen "sós-édes" karamellkrém) náluk, borsos az ára, de isteni finom.

23

Zsolt, 2009. július 7. kedd, 15:56 (#)

kb 1-1,5 hónapja jártunk ott, jelentem még mindíg megvannak. Azonban a felszolgáló hölgy "hasas" állapotban van, nem tudom, hogy a jövőben hogy oldják majd meg.

Az ételek tényleg nagyon finomak, az almabor pedig szintén mesés.
Az árakat a kajáknál nem igazán sokalltam, mert már korábban itt is jelezték többen, hogy nem kimondottan olcsó hely de az ár/érték arány rendben van. Viszont a párom innivalónak gyümölcsteát kért, nos ezen a címen egy bögre melegvíz + egy filter pikvik jár pofátlan áron. Szóval a teát mellőzzétek!

24

szbalazs, 2009. október 21. szerda, 12:46 (#)

Sziasztok! Van infótok arról, hogy megvan-e még ez a hely?
Köszi!

25

anon, 2009. november 8. vasárnap, 13:33 (#)

Sziasztok,

Tegnapelőtt voltunk ott, a színvonal a szokásos, a pincérnő még mindig angyali, az ételek még mindig szuperek, az almabor még mindig mézédes... Továbbra is szerintem a legjobb, leghangulatosabb hely Pesten!

A pincérhölgy közben valóban gyereket szült, az egy hónapos kislány is részt vett a kiszolgálásban, igaz ő épp az anyuka nyakában szunyókált, hihetetlen :)

Szerintem mondjuk pont altatás közben jöttünk, szóval jól időzítettünk :)

Összefoglalva: továbbra is Galette-re fel!!!

Üdv,
Zs

26

anon, 2011. március 21. hétfő, 20:16 (#)

Sziasztok,

2 hete jött a rémhír, hogy a hely üres. Ma elmentünk mi is, megnézni saját szemünkkel, hogy igaz -e.

Igaz. Az Á la galette, ami szerintem legjobb étterme (volt?), bezárt :( Az ajtóba betűzve januári gázszámla, ami az ablakon keresztül látszik, az a sivár üresség.

Reméljük, csak költöznek, és nem végleges a dolog... Ha valaki tud részleteket, szívesen fogadok minden hírt :)

Üdv,
Zs


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork