Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Batthyány rétesbolt

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2006. november 14. kedd, 12:00 | 19 hozzászólás

Egy egész boltot csak réteskereskedelemre alapozni merész üzleti elgondolás lehet - a Batthyány utca elején levő kis kimérés sem merte meglépni: sorakozik még pár apróság is a táblán a házirétes alatt. Belépve persze rögtön látszik, hogy a lényeg azért a rétes, nem is kevés variációban, ahogy arról a bejárati ajtó melletti fagylaltválaszték-szerű tábla is tájékoztat.

rétesbolt

Ráadásul a gyártáskor kialakított tíz sor kevésnek is bizonyult, az összes túrósvariáció (szőlős, mazsolás, ananászos, talán még barackos is) például kapásból lemaradt. Egy klasszikus mazsolás-túrós és egy merészebb diós-meggyes mellett döntök, plusz - ha már van - presszókávé. Kistányér, tükörfal, három szék, könyöklő - nem a legkényelmesebb hely, de nem is ittfogyasztásra rendezkedtek be: az ottlétünk alatt megfordult vásárlók mind csomagoltattak.

Rétesből nem a nagykönyvben megírt, mikrométer vastagságú száraz roppanós rétegekből összeállt tésztájút viszik, hanem a picit puhább, vastagabb, de nekem valahogy jobban is ízlő iskolát. Ráadásul - bár egy őszinte felirat figyelmeztet rá, hogy a meggyben magok is előfordulhatnak, és ezért előre is elnézést kérnek - fogaim is maradéktalanul túlélték a kalandot. A kávé tisztességgel letudott kötelező kör, végülis persze, nem ezért jöttünk.

A kiszolgálást muszáj még megemlíteni: a szó szoros értelmében vendéglátás. Bár először jártam ott, mintha törzsvevő lettem volna, végig mosoly, "kis porcukrot rakhatok rá?", helyeslés után "rakom, és szóljon, ha elég", a végén teljesen őszintének tűnő "hogy ízlett?", meg vagyok véve, sajnos, mert nem esnek kimondottan útba, így viszont kénytelen leszek visszajárni.

Értékelés (0-7): 7, még ha valami baj lett volna, se lenne szívem lehúzni.

Batthyány rétesbolt
Budapest, I. kerület
Batthyány utca 14.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (19)

1

gaba, 2006. november 14. kedd, 13:36 (#)

A "Batthyány utca eleje" az a Széna térhez közelebbi vége?

2

Author Profile Page eszpee, 2006. november 14. kedd, 13:38 (#)

Nem, a másik sajnos. :)

3

Agent Bauer, 2006. november 14. kedd, 13:57 (#)

egy fontos kérdés: van mákos rétes is?

4

Author Profile Page eszpee, 2006. november 14. kedd, 13:59 (#)

A képen kapásból háromfélét látok, de úgy emlékszem van sima, mindenmásmentes mákos is.

5

mate, 2006. november 14. kedd, 14:00 (#)

"Egy egész boltot csak réteskereskedelemre alapozni merész üzleti elgondolás lehet" - mégis működik: a Budafoki-Kruspér sarkon: a legfinomabb a mézes-körtés, de isteni a meggyes-csokistészából valamint a túrós(enyhéncitromos), és mindig van egy féle cukormentes is (minden nap más fajta)...

Sőt, ha 6 után mosolyogva vásárolsz általába kapsz egy ráadást is.

6

lipilee, 2006. november 14. kedd, 15:03 (#)

juuj, nekem viszont gyakorlatilag a szomszédban van, úgyhogy bumm egy újabb meeting point :)

7

deKata, 2006. november 14. kedd, 16:05 (#)

ez nem valami lánc? A Művész mozi mellett is van egy ilyen, és az is pont ugyanilyen barátságos, ugyanilyen finomak a rétesek

8

ivana fukalot (aka hand.some), 2006. november 14. kedd, 16:28 (#)

regebben a domus mellett is volt ilyen csakretesbolt a lehel utcaban, bar ott roppant lepusztult volt az uzlethelyiseg, de a retes isteni volt

9

Penálen, 2006. november 14. kedd, 17:14 (#)

A Domus mögöttinek SZVSZ még csak a halovány közelébe se jutott egyetlen másik próbálkozás se, pedig 6-8-at minimum kipróbáltam. A Művész mozi melletti sztem egyszerűen gyenge rétest árul, kétszer próbáltam, mindkétszer negatív eredménnyel.

10

nyelv-ész, 2006. november 14. kedd, 20:41 (#)

Ooopsz... ez az a bolt a Mária térnél? Épp tegnap jártam arra, és majdnem bementem. Na majd holnap...

Most viszont nézem a Tavasz 17 pillalantát :-))

11

carlos, 2006. november 14. kedd, 23:17 (#)

amikor ezek nyitottak (2000-2002kozott valahogy) vasaroltam tobbszor itt, a minoseg akkor elegge hullamzo volt. viszont a kozepes ala nem nagyon mentek.
szentendren a dalmat pince mellett ami volt (talan van) az ellenben mindig prima volt.

12

Dévai Zoltán, 2006. november 15. szerda, 08:46 (#)

A Domus mögötti nekem is referencia-szint. Az üzlethelységet lehet lepusztultnak nevezni, aki a csupa-üveg-króm-márvány modernséghez, vagy eleganciához méri, ezt el kell ismerni. Viszont a kialakítás nagyon is szolgálja a "customer-experience"-t. Egy nagy üvegtábla az ajtóval szemben, és mögötte ott nyújták a tésztát, rakják a tölteléket, tekerik a rétest. Szerintem annak a vásárlórétegnek, akik rendszeresen járnak oda, ez hozzátartozik az üzlethez. Van akiben a gyerekkori nagymamás-emléket idézi (asztal szélén húzgált tészta, hmmm...); van akiben csak a bizalmat erősíti (látod hogy készül, mi kerül bele, tényleg most sült ki, stb).
És egy fontos momentum: Nem akarnak tovább nőni, vagyis nekik pont elég a meglévő vevőkört megtartani (a fruktuáció meg jön magától, mert jó a híre, jó helyen is van). Így is megengedhetik maguknak, hogy nyaranta (a legfőbb túrista szezonban!) egy teljes hónapra bezárnak, és elmennek nyaralni.

13

Pocakos, 2006. november 15. szerda, 08:51 (#)

Csatlakozom Penálen-hez azzal, hogy "meg lehet belőle élni" ;-)
(....."Egy egész boltot csak réteskereskedelemre alapozni merész üzleti elgondolás lehet"...(eszpee))
A Lehel úti üzlet évek óta müködik. Nyáron bezár egy hónapra. A rossz nyelvek szerint egy (volt) katona bíró nyitotta a rendszerváltás után.....

14

krampusz, 2006. november 15. szerda, 10:35 (#)

Régebben Balatonon vittek egy komolyabb szállodát, de még jó időben távoztak - mikor elkezdett német barátaink száma apadni. Most erre nyergeltek, amolyan csendesebb levezetőként.

Elsősorban beszélgetni járok be. Az jobb és tartalmasabb, mint a rétes, pedig azt elég nehéz überelni! A tulajdonos valódi szellemi kuriózum a mai rögmagyar valóságban...

off: tökös-mákos, meggyes-mákos, sima mákos, mazsolás mákos, szilvás-mákos biztosan van. Fejből csak ennyi megy. Mindenkinek ajánlom a krémes rétest. Személyes kedvenc!

Hmmm... akkor lebuktam, hogy törzsvásárló vagyok?

15

hm, 2006. november 15. szerda, 10:44 (#)

http://gusto.hu/showarticle.gusto?aid=1145878446&group=gourmet&show_article_p=1

a lehel utcai rétesezőről egy cikk.

16

Penálen, 2006. november 15. szerda, 13:47 (#)

Pocakos,

"A Lehel úti üzlet évek óta müködik. Nyáron bezár egy hónapra. A rossz nyelvek szerint egy (volt) katona bíró nyitotta a rendszerváltás után....."

ezt nem értem. Az miért rossz a nyelvek szerint?

Ja, és most már végre tán megtudom, mi a nyitvatartása a Kehel téri boltnak, mert én valahogy mindig úgy megyek az utóbbi években, hogy épp zárva van, pedig mentem már délelőtt, koradálután, dálután, télen, tavasszal, hétköznap, hétvégén, zárva, zárva, zárva. És, mivel már a kocsiból/villamsról látszik, hogy zárva, nem szállok le megnézni a nyitvatartást, "majd, ha egyszer nyitva lesz". Mivel magamtól meg sosem járok arra, a mai napig nemtom, mikor kell odamenni :(

Szal, vki tudja, hogy van nyitva az a bolt?

Előre is köszi.

17

Penálen, 2006. november 15. szerda, 13:55 (#)

hm,
kösz a linket, érdekes cikk.

18

Dr. Minorka, 2006. november 15. szerda, 20:12 (#)

A Ruszwurm rétesei is nagyon finomak (tiroli rétesek).
http://www.ruszwurm.hu/html/sk_tiroli_retes.html

19

Penálen, 2006. november 16. csütörtök, 15:33 (#)

Majd elfelejtettem: bár lehet, hogy csak a lelőhelyéből adódóan eleve lowra állított elvárásaimnak köszönhetően, de nálam meglepően magabiztosan ugrotta a magasságot a Pólus centerben lévő Rétesvár is.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork