Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53848 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Raclette

eszpee cikke a Bilagit rovatból, 2006. november 24. péntek, 13:06 | 25 hozzászólás

Jön a hideg, amiben minden látszat ellenére van jó is: neki lehet például állni lassan szép nehéz ételeket fogyasztani, olyanokat, amik tömve vannak kalóriával és minden hasonló gonosszal, olyanokat, amik telerakják az embert, hogy mozdulni sincs kedve utána, és még örül is neki, olyanokat, amik a nyári hőségben eszünkbe se jutnának. Olyanokat, mint a raclette.

Sajnos az eredeti verzióhoz fájóan hiányzik például a tábortűz és a hatkilós tömbsajt, de az elektromos nagyszobai megoldás is elég jó illúziót teremt.

Hozzávalók:

- Raclette-sütő. Enélkül lehetőleg ne vágjunk bele. Meglepő módon elég jól el vannak látva az itthoni háztartásikészülékeket áruló gigamarketek raclette-sütőkkel is, a pici négytányérostól a családi tizesig mindenféle méretben. Ráadásul ezek pierrade-sütőként is használhatóak, amiről beigérek egy cikket majd valamikorra, addig is a kínok közt gyötrődők nevezzék ezt a funkciót mondjuk szobagrillnek.

- Raclette sajt. A raclette-et raclette-sajtból készítjük. Pont. 2500-4500 között van kilója, és ha ez nem lenne elég, még csak nem is lehet kapni mindenhol. Kispályások Cora és Match környékén próbálkozzanak, a nagymenők meg se álljanak a Gerlóczy utcáig. Fejenként 25-30 dekával számoljunk kb., nagyjából fél centi vastag darabokra vágva, úgy, hogy egy darab szépen beleférjen és nagyjából ki is töltse a raclette-sütő egy tányérkáját.

- Főtt krumpli. Fejenként 2-3 közepes darab jöhet.

- Extrák: jó minőségű sonka, saucisson - száraz francia szalámi, de ha ilyet találtok itthon, azonnal szóljatok, nekem nem sikerült -, mindenféle felvágottak is jöhetnek, csemegeuborka, ilyesmi, ízlés szerint, meg némi kenyér a tányérkák törölgetéséhez.

Elkészítés:

Felmelegítjük a sütőt, és megpróbáljuk a hozzávalókat úgy pozicionálni az asztalon, hogy lehetőleg mindenkihez közel legyenek. Úgyse fog sikerülni, de végülis a raclette közösségi kaja, belefér egy kis "add ide a sonkát légyszíves, nem érem el!".

20061124_raclette_1.jpg

Innentől szabadfoglalkozás, egy sajt egy tányérba, és be a sütőbe (figyelem, a lenti képen láthatóakkal szemben nem a tetejére, hanem a grill-lap alá!), közben lehet krumplit hámozni, sonkát szeletelni, beszélgetni, fehérborozni. A rutinosak persze több vasat tartanak a tűzben, így mindig van egy, ami már készen van - ez nagyjából ilyen állapotot jelent:

20061124_raclette_2.jpg

Ezt az olvadt sajtot ügyesen rácsúsztatjuk a tányérunkon előkészített terepre,

20061124_raclette_3.jpg

majd jó étvággyal fogyasztjuk, amíg van.

20061124_raclette_4.jpg

Egészségetekre!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (25)

1

fater, 2006. november 24. péntek, 13:32 (#)

na igen, azért nem vettem raclette sütőt, mert nem kapok sajtot sehol
bezzeg svájcban :)

2

attacs, 2006. november 24. péntek, 13:51 (#)

Tejföl ehhez milyen, elveszi az alapízt? Most nyomtam be épp egy hatalmas adag fish and chipset, az egyetlen dolgot az angol konyhában, amit feltétel nélkül illetve sok majonézzel szeretek. Napi szintű honvágyam van a marhahúsleves iránt és a "szép, nehéz ételek" iránt.

3

Author Profile Page eszpee, 2006. november 24. péntek, 14:00 (#)

Tejföl nekem nem jutna eszembe hozzá, most gondolkodom rajta picit... nem, szerintem nem jó ötlet. :)

4

PartizánOrsi, 2006. november 24. péntek, 14:42 (#)

a raclette azért mégiscsak svájci falusi búcsúkban az igazi :-) persze nosztalgiából van azért raclette-sütöm a szobai változathoz is

5

sic, 2006. november 24. péntek, 15:16 (#)

#2- attacs, szvsz nyugodtan mindent hozzà lehet adni bàrmi nehezen emészthetot és hizlalot. Vigyàzz ezzel a kaja honvàggyal, a nostopathia elso jele :) a kovetkezo lépés a lassabb gyogyulàs, ordalikus viselkedés, inkàbb dobj ossze egy porkoltet.
Szàmomra a raclette elso szàmu elonye ugyan az ami nyàron a barbecue-é: végig az asztalnàl ulok én is.

6

attacs, 2006. november 24. péntek, 16:19 (#)

Szeretném kiemelni a szövegből eszpee ezen mondatát, ami gyöngyszem:
"Ezt az olvadt sajtot ügyesen rácsúsztatjuk a tányérunkon előkészített terepre" én kopirájtoltanám, vagy legalábbis megkreatívkommonsztatnám. Van benne vmi végletekig házias és közösségi.

sic: múlt héten átestem az első félig saját húslevesemen, pörkölthöz már több mersz kell. ordalikus, nosztopátia: ezeket a szavakat még Sebeők János is megirigyelhetné, bár diagnózisnak kissé túlzottak.:) A szar kaja zavar egyedül itt, Cambridge-ben a 2 legjobb hamburgeres közül az egyik csapat, ránézésre 3 csávó 120 év Huntsville szigorított, ukrán, másik csapat görög vagy portugál, még nem jöttem rá melyik.

7

sithlords, 2006. november 24. péntek, 16:28 (#)

svajcban sem szaroznak vele
minden regi, megkemenyedett sajt megy bele
amugy auchanban illetve a gelroczy utcai sajtosnal van echte raclette sajt, 3 fele sajtbol osszegyurva
plusz inf, h . a sajto mellett a sarkon nyilt kulon husbolt, szalamival, meg mindennel
szinten gerloczy ter

8

sic, 2006. november 24. péntek, 16:40 (#)

attacs, nem tudom ki "Sebeők János" (a kereso annyit mond hogy nincs szàmitogépe és bugyikiràlynot vesz olbe) mindenesetre az àltala irigyelendo szavakkal valami nagyon kellemetlent helyeztem kilàtàsba ami egy porkolttel megoldhato.

9

sic, 2006. november 24. péntek, 16:42 (#)

#7 - sithlords, nem a fondue-re gondolsz a régi sajtok felhasznàlàsàval?

10

Bkk Charlie, 2006. november 24. péntek, 20:04 (#)

És a raclette sütő teteje amúgy mire való? Én eddig abban a tévhitben éltem, hogy ott lehet húsokat és zöldségeket sütögetni, amolyan koreai bbq módra.

11

Author Profile Page eszpee, 2006. november 24. péntek, 20:37 (#)

Charlie, jó hírem van: nem tévhit volt. Csak az egy másik étel. :)

12

sic, 2006. november 24. péntek, 20:55 (#)

#10 - BKK Charlie, a tetejére lehet pl rakni a burgonyàt nem kihulni, de nem biztos hogy zoldségnek szàmit. Elém vàgtàk màr ezt baconnal is, akkor is a tetején sult, màs nem jut eszembe. Ha màst pakolsz rà azt majd megirja eszpee a pierrade fejezetben.
A receptekhez olyan top of mind a marmiton.org, http://recherche.marmiton.org/Default.aspx?pq=pierrade&nq=&x=0&y=0
ez egy annyira làtogatott hely hogy sok nagyvàllalat letiltatta a hozzàférést :)

13

methan, 2006. november 25. szombat, 14:09 (#)

mire fel ez a fanyalgás, jónéhány helyen kapható echte raclette, ma reggel szereztünk be egy tisztességes darabot tejes katicánál a lehel galériáján.

14

Author Profile Page eszpee, 2006. november 25. szombat, 14:40 (#)

methan, szerintem nem fanyalogtam... mennyibe került kilója egyébként?

15

methan, 2006. november 25. szombat, 14:48 (#)

eszpee, nem is rád értettem (csak most néztem, hogy érintetted a kérdést a cikkben), hanem faterra, aki nálad jóval sommásabb kijelentést tett. whatever. 2450 volt kilója, de egész biztosan nem volt hatkilós a tömb, amiből lenyeste az én 40 dekámat.

16

gyongyvirag, 2006. november 25. szombat, 18:27 (#)

A gyongyhagyma nagyon jo kisero, ne hagyjatok ki.

17

medvegyev, 2006. november 25. szombat, 20:09 (#)

shit. fondüvel kevered a rakelettet. hétfőn átvesszük az elméleti anyagot újra.

18

perger, 2006. november 26. vasárnap, 12:00 (#)

Tegnap este a Vígszínházban a Zorán koncert után volt egy fogadás, ahol raclette-sütés volt, héjában krumplival, valamint francia sajtokat lehetett kóstolni, jófajta vörösborok társaságában.
Míg vártuk, hogy a raclette-sajt teteje megsüljön (nagyon furmányos raclette-sütőt használtak egyébként, egyáltalán nem hasonlított a házi változathoz), elmeséltem a pincér srácnak, hogy mit olvastam a kispadon, hogy mindenki a Gerlóczy utcai boltot ajánlja stb. Erre ő: Gerlóczy utca? Azok mi vagyunk! Szemlátomást örült a hírnévnek és megerősítette a húsos bolt minapi megnyitását is.

19

Joconda, 2007. november 11. vasárnap, 10:43 (#)

Sziasztok!Nekem kérdésem volna:én úgy tudtam,hogy a raclette sütőt húsok grillezésére is lehet használni.Nem a tányérokban,hanem a tetején.Ez nem igaz?

20

Author Profile Page eszpee, 2007. november 11. vasárnap, 11:02 (#)

Szia Joconda,

Ez igaz, csak akkor nem raclette-et eszel, hanem pierrade-ot. Különböző húsokat, zöldségeket kell falatnyi csíkokra vágni, mindenféle salátákkal meg szószokkal lehet fogyasztani, körbeülve a sütőt, mint a raclette-nél.

Nyamm.

21

Kittus, 2008. április 2. szerda, 18:51 (#)

Azt szeretném kérdezni, h a raclette-sütőben csak raclette-sajtot lehet sütni? Vagy valami más is:S? előre is köszike a segítséget

22

Author Profile Page eszpee, 2008. április 2. szerda, 18:58 (#)

Szia Kittus, lehet mással is próbálkozni, de nem érdemes.

23

Kittus, 2008. április 2. szerda, 19:15 (#)

mármint másféle sajtot is?

24

Author Profile Page eszpee, 2008. április 2. szerda, 19:38 (#)

Igen, másféle sajtot, sőt, akár háromhetes zoknit is lehet bele rakni, de nem arra való. Kisérletezni persze lehet.

25

ginipepe, 2008. december 2. kedd, 13:07 (#)

Sziasztok!

Mi vasárnap nagy családi raclettezést, vagy pierradezést, vagy nevezzük aminek akarjukot rendeztük. Sütöttünk a raclette tetején előtte bepácolt csibehusit, padlizsánt, cukkinit, bacont. A lapátkákba pedig mozzarellát, trappistát, chilis sajtot, goudát. Nekem nagyon bejött, lehet hogy ettől nem vagyok nagy gourmand, de sztem, nem feltétlenül kell raclette sajtot használni. A lényeg hogy ha gyengébb ízű sajtot használsz arra tehet egy paradicsomkarikát és használhatsz hozzá bazsalikomot, oregánot, úgy isteni. Ha meg csak simán a sajt a lényeg akkor erősebb ízű, bukéjú sajtokat használj, a gouda, cheddar pl ilyen.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork