Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Spoon

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2006. december 31. vasárnap, 13:16 | 9 hozzászólás

Bármit mond a Matrix csúnya gyerekszereplője, igenis van Spoon. Drága étterem egy dunai állóhajón. Ott jártunk szemlézni.

Elismerem, hogy nem előítéletektől mentesen léptem be az egységbe. Egyfelől, az ismerősöktől többnyire pozitív véleményeket hallottam; másfelől volt bennem valami negatív hozzáállás, amelyre nem nagyon tudok más magyarázatot adni, mint azt, hogy az a kevés imázsreklám, amely az étterem törekvéseiből eljutott hozzám, csak arról győzött meg, hogy ez valószínűleg egy puccos hely, ahol pesti yuppiekat kopasztanak meg üzemszerűen. Az étterem honlapjára pillantva pedig azt tudtam megállapítani, hogy ők is áldozatul estek a magyar vendéglátó-ipari szakma többségét megfertőző kórnak, amely azt a képzetet kelti a betegben, hogy egy értelmetlen, felesleges flashes website a legbiztosabb út a közönség kegyeihez.

A látogatásunk alkalmával nem az általam prognosztizált közönségbe botlottunk. A Lánchíd melletti elhelyezkedés a turistabizniszre predesztinálja a helyet, és valóban, talán mi voltunk az egyetlen magyarul beszélő vendégek. A fogadás üzletszerűen kedves, a személyzet nyájas és egy kicsit nyálas, ami nem tökéletes, de illik a műfajhoz.

Az étterem belső kialakítása Kinga szerint egységes, én ezt elfogadom, mert efféle kérdésekben ő a házi szakember, mindenesetre nekem nem tetszik. A kicsit intimebb kialakítást, például a boxokat, mindketten hiányoljuk, a hely az "egy nyílt tér" elvet vallja az asztalok elrendezésekor. Az ülés nem kényelmes, a székek hátán található kis fémfogantyú minden bizonnyal segít kihúzni őket, de ettől még a retro-hangulat bénábbik vonulatát idézi.

A kezdő italok a mérleg pozitív serpenyőjébe kerülnek, főleg a cointreau caipirinha elnevezésű koktél meggyőző. A levesekkel is a nyerő íven haladunk tovább, bár egy apró motívum bezavar. Amikor a pincér megérkezik a tányérokkal, az elsőt leteszi Kinga elé - idáig jó -, majd hozzám lép, és nem fölveszi előlem az immáron szabad kezével az üres fűszervajas tányérkát, hanem a saját levesem tányérjával az orrom előtt odébb tolja az asztalon és ott is hagyja. Ormótlan. Persze lehet, hogy egy kisvendéglőben ez nem zavarna, na de ott nem is láttam még ilyet soha.

Számomra is furcsa, de még soha nem ettem cukorborsó-krémlevest; itt nagyon finom. A thai rákos alaplevest félig-meddig tesztjelleggel kértem ki, azt magam is elég jól csinálom, de ők sem buknak meg vele, bár az én ízlésem szerint kókuszosabb lehetne kicsit. A levesben megbúvó gombaszeletek 85 fokos hőmérséklete viszont lebuktatja a béna mikrózást - ilyen árszínvonalú helyen ez ciki.

A főfogások felemásak. A lazac nem száraz, tudósít megkönnyebbülten Kinga, bár a királyrák viszont nincs megsütve, teszi hozzá később lelombozva. Én közben egy steakkel harcolok, amelyik tényleg közepesen van átsütve, ahogy ígérték, finom is, bár sajnos jóval több mócsingot kell lefejtenem róla, mint az illendő lenne. A mellé adott francia krumpliköret viszont határozottan égő, és nemcsak fizikai értelemben: ezt is mikrózták, mégpedig egy olyan készüléken, amelyen nem működik az alacsonyabb fokozat. Uraim, ne már.

Levezetésként még meggyőződünk arról, hogy a Vylyan vöröse és Tokaj aszúja változatlanul a kedvenceink közé tartozik, majd nagy levegőt veszünk, és rátérünk látogatásunk pénzügyi vonzatára.

20 ezret fizetünk két személyre. 12%-os borravalót előzékenyen megítéltek saját maguknak - istenem, mekkora surmóságnak tartom ezt! -, az már ott is szerepel a számlán. Azazhogy a proforma számlán, mert nem adnak rendes nyugtát. A kis cetlin ott is szerepel nagy betűkkel nyomtatva, hogy a pincér erre föl nem jogosult pénz átvételére.

Először nem is értem ezt az amatőrséget, de aztán körbenézek, és konstatálom, hogy az összes többi vendég viszont nem tudja elolvasni a magyar figyelmeztető szöveget, őket tehát simán el lehet küldeni valódi nyugta nélkül. Most szeretnék ellenőr lenni! Ehelyett megvárom a kártyás fizetés utáni dokumentációt, nyugta még ekkor sincs, külön kérek egyet, erre kicsit meglepetten, de szolgálatkészen hozzák.

A búcsúztatásunk ugyanolyan iparian kedves, mint a fogadás volt, az oriental stílusú helyiségük sajnos zárva van, pedig azt még szívesen megnéztük volna, a képek alapján szép lehet.

Értékelés (0-7): 4. Ilyen drágán többet kellene nyújtani, vagy olcsóbban ugyanezt. Csak áraiban vetélkedik a valódi nagyokkal.

Spoon Café & Lounge
A Lánchíd mellett a Dunán
Nyitva: 12-24h
T: 06-1 411-0933

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

bede, 2006. december 31. vasárnap, 15:48 (#)

Klotyon nem voltal? Allitolag az az egesz etteremben a legjobb.

2

Author Profile Page ervin, 2006. december 31. vasárnap, 17:28 (#)

Jé, pontosan ugyanezt mondta egy másik ismerős is!

Nos, én nem voltam kint, de a női szakasz ellenőrének elemzése szerint valóban elég posh a mellékhelyiség. A vastag mattüveg miatt ugyan alkotni nem, csak kezet mosni lehet a Várra nézve, de végül is az is elég korrekt. Ugyanakkor két szappantartóról is leesett a tető, amikor használni próbálta őket, ami megint csak a részletekre való ügyelés hiányára utal.

3

Agent Bauer, 2007. január 1. hétfő, 10:09 (#)

A férfi részen lehet vizelni a Duna és a Vár felé nézve :-) Ha jól emlékszem, a valami tejüveg-szerűség takarja a lényeget, de felette kilátni.
Kicsit olyan, mint amikor a szigeten lehetett teherautóutánfutón vizelni és közben kilátni a kis szellőzőablakon, pár sör után olyan, mintha az emberekre pisálnál...

4

Balage, 2007. január 1. hétfő, 16:51 (#)

A mellékhelyiség valóban a második legdurvább, ahol életemben megfordultam (az első az Four Seasonsben van). Kedvenc szoftvercégünk itt mutatta be Mikulás napján új operációs rendszerét és irodai szoftvercsomagját, úgy hogy volt szerencsém a konyhájukhoz is, nekem izlett, igaz, kevesett ettem, és még amatőr is vagyok. A legzseniálisabb a kávéfagyi volt: szokásos méretű fagyigömbök volt egymásra felhalmozva toronyként, csak az volt a fura, hogy nem a desszert szakaszon állt. Sebaj, gondosan kivettem két gömbbel, és... valamilyen pástétom volt, avagy közönséges nevén májkrém. Isteni volt. Nekem mindent összevetve bejött, gondoltam, hogy visszamegyek majd egyszer, de most már nem gondolom. Jó, hogy van ez a rovat! :)

5

xab, 2007. január 1. hétfő, 18:53 (#)

Én is azt hiszem, hogy ide csak egy sárgára érdemes beugrani, kizárólag hímeknek. Egyébiránt, mire föl a négyes osztályzat?

6

Author Profile Page ervin, 2007. január 1. hétfő, 22:28 (#)

xab, a finom kajákra és italokra, meg a pozitív dolgokra.

7

Beja, 2007. február 22. csütörtök, 15:33 (#)

Mi is voltunk ott, ceges kiruccanas (na jo, az en bucsubulim) alkalmabol. Az etel nem hagyott mely nyomot bennem, a szamla a fonokom lelkeben ellenben igen ;)
Viszont az illatositast kicsit soknak talaltuk mindannyian. Nem derult ki, hogy a mogottunk levo gyertyak voltak tul illatosak vagy a szellozteto rendszerbol jott az odur, de jelentosen rontott az elvezeti erteken.
En is megprobaltam ujabb hodolokat szerezni kedvenc boromnak, Gere bacsi Phoenix Cuvee-jenek..es megint nem okozott csalodast :)

8

Chris, 2008. július 24. csütörtök, 23:18 (#)

Szerintem te egy kretén barom vagy.

9

Author Profile Page eszpee, 2008. július 24. csütörtök, 23:34 (#)

Mindig öröm látni a kritikáink hozzászólásai közt a tárgyhoz kötődő embereket! :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork