Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Dunapark Kávéház

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2007. február 26. hétfő, 07:23 | 20 hozzászólás

Dunapark KávéházA kávéházak.hu 2006-os kávéház-versenyét a Dunapark Kávéház nyerte. Ezt nem azért tudjuk, mert rajongói lennénk ennek a honlapnak; hanem onnan, hogy a TOP100-as mezőnybe szintén bekerülő egyik kedves törzshelyünk, a Nagymező utcai Semiramis büszke vezetője megmutatta nekünk a listát.

Némi kétséget ébresztett bennünk, hogy a szakweboldal ítészei a verseny kapcsán kávéháznak titulálták többek között a Karmát, a Két szerecsent, a Menzát vagy éppen az Old Amsterdamot is - de hát ízlések és pofonok, lehet, hogy a mi ösztönös definíciónk túl szigorú.

Na de vissza a Dunaparkhoz. A történet teljesen jó: a békeévekben eredetileg is nagykávéháznak épített egység a kifinomult polgári élvezetek iránt kevésbé fogékony átkosban volt bútorbolt meg rettenetes kifőzde is, ám most újra régi - illetve új - fényében ragyog a Szent István park sarkán.

Meg kellett látogatnunk.

A látvány már kintről is elegáns; ugyan én azt hittem, a darabos épületet utólag emelték a kávéház fölé, de kiderült, hogy nem, ez gyárilag ilyen. Belépve az elrendezés is meggyőző volt, puccos helynek tűnt, de pozitívan értve.

Előbb egy gyors mustra a süteményes pultnál, majd rendelés az udvarias, szolgálatkész pincérnőtől. Én a kötelező körrel, az espresso macchiatoval indítottam; nagy reményekre adott okot, hogy a kávélapon külön képen hívták föl a figyelmet arra, hogyan kell kinézni az igazi macchiatónak. Ez nem fölösleges óvatosság: több baristától hallottam már, hogy sok magyar vendég meglepődik, amikor egy csöppnyi csészét tesznek eléjük - nem tudják, hogy a macchiato lattéből és espressóból egyaránt készíthető.

Szóval, a képen egy ideális macchiatót láttunk, rövid espressót apró tejhabfolttal. Ezek után képzelhetitek az arcomat, amikor megkaptuk ezt:

Dunapark Kávéház

Jól látható a kép és a valóság súlyos diszkrepanciája: masszív habréteg takarja a kávét, mintha csak a Café Alibi (egyébként a tavalyi verseny nyertese) kávémestere garázdálkodna a pult mögött. Vállaltan szubjektív véleményem szerint kicsit túl fanyar, neadjisten égettes íze volt a kávénak.

Finomak voltak viszont a sütik, közülük néhányhoz még hasonlót sem láttam máshol. Kértünk aztán egy virgin mojitót is, külön kihangsúlyozva a virgin szót, bár így szerepelt az itallapon. A kihozott remek koktél ennek ellenére meglepően alkoholosnak tűnt, de a tisztázást a végére hagytuk.

Következett a cappuccino, ami jobban ízlett, illetve volt még egy melange is, szintén korrekt, de hát ott is lazább a hab-tej arány, mint a kicsi de erős macchiatónál.

Említést érdemel a háttérzene, amely nemcsak kellemes volt, de éppen a megfelelő hangerőn szólt. Ez első hallásra talán nem tűnik akkora kunsztnak, ugyanakkor még a legjobb helyek is képesek elrontani a dolgot; próbáljon meg valaki a Gloria Jeans egyébként jó muzsikájának hangereje mellett beszélgetni vagy neadjisten dolgozni.

Közben kipróbáltuk a vécéket is, amelyeket a diszfunkcionális design híveinek csak ajánlani tudok. Nem arra gondolok, hogy tesztelőtársam szerint a női vécé külső ajtaja nem záródott; azt majd megjavítják. Hanem a belső fülkék áttetsző zöld tejüveges elválasztása, amely a láthatóság bizonytalanságát sugallja az odabent küzdőknek, vagy a vízesést mintázó csap, amely ráadásul nem görbített felületre hullajtja a vizet, így könnyen beteríti a botkormányos csappal szakszerűtlenül próbálkozó vendéget - hát azokat talán nem kellett volna erőltetni.

Külön bekezdést érdemel a vécékagyló, amelyet szögletes doboznak álmodott meg a lánglelkű tervező, a közepén apró lyukkal - a tákolt falusi budi gyönyörű posztmodern metamorfózisa. Hibátlan viszont a piszoár: ugyan nem rajzoltak legyet a közepébe, de hála istennek, itt nem próbálkoztak avantgarde formákkal sem, a konzervatív design pedig megbízhatóan kizárta a mandíner oly kínos lehetőségét.

A módszeres higiéniai elmélyülés után kértük és hozták a számlát, rajta az alkoholos mojito árával. Mivel nem feszegettük a dolgot előre, nem lett volna teljesen sportszerű utólag vitatkozni, de azért kíváncsi voltam, hogy hogyan reagálják le a kérdést: Elnézést, nem lehet, hogy Önök alkoholos mojitót hoztak, holott mi virgint rendeltünk? Finom volt, de egy kicsit fickósnak tűnt, amikor ittuk.

- Fogalmam sincs, Uram, én csak a kasszás vagyok - felelte a hölgy. Ez volt az első kínos mondat, amelyet az addig hibátlanul dolgozó pincérektől hallottunk. Azért megígérte, hogy utánanéz, én pedig kifizettem a számlát. Kisvártatva visszajött, és elmondta, hogy sajnos sehol nem találja a minket kiszolgáló kolléganőjét. Mi barátságosan elköszöntünk, kifelé indultunk, és abban a pillanatban előkerült a pincérnőnk is, elköszönni.

Összefoglalva: szép hely, ízlésesen felújítva, kedves személyzettel, viszont a kávé közel sem világverő, és amint láttuk, vannak még csiszolnivalók a felhasználói élmény területén is. De ez utóbbit is felfoghatjuk pozitívan: kis odafigyeléssel legalább egy darabig még biztosan szigorúan monoton növelhető a szolgáltatás minősége!

Értékelés (0-7): 4.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (20)

1

lipilee, 2007. február 26. hétfő, 09:11 (#)

elkámpicsorító.

2

attacs, 2007. február 26. hétfő, 11:06 (#)

Nem az a geek törzshely, az tuti, drótnélküli van? Volt ott egy emlékezetes esetem 2005 körül: Bence György a filozófus (aki témavezetőm volt az egyetemen) ott lakott a Pozsonyi úton valahol és én épp oda tértem be, látom hogy ott ül a Gyuri bácsi, indulok is feléje a távolból, mire fürgén feláll és kilép....az ablaküvegen, ami a teraszra nyílt, vagy ilyesmi. Én legalábbis azt hittem üveg. Nem rohantam utána, mert elfoglalt voltam és eléggé el is képedtem, de aztán leültem a helyére. Máig sem értem miért néztem ablaküvegnek a szabad levegőt, általában a fordítottja történik, biztos filozófiailag túl vagyok terhelve.

3

Author Profile Page ervin, 2007. február 26. hétfő, 12:29 (#)

attacs, nem tudom biztosan megmondani, hogy van-e wi-fi, nem kérdeztem rá, mindenesetre erre utaló infomációra nem emlékszem.

4

Author Profile Page eszpee, 2007. február 26. hétfő, 17:58 (#)

Na az ilyen felpúpozott macchiatóktól kapok idegbajt. Köszönömhogy.

5

attacs, 2007. február 26. hétfő, 18:20 (#)

A Stardust hálózatról mi a véleményetek? Örülnék, ha írnátok róla. József Nádor tér, Mammut, Corvin? Megszűnőben vannak 5 hónapos infóim szerint (remélem nem), viszont nagyon jó kávét csináltak és leleményesen koppintották le a Starbucks imágót. Meg az is érdekes lesz, amikor a Starbuksi bedugja végre a pofiját ebbe a kedves kis országba.

6

Author Profile Page ervin, 2007. február 26. hétfő, 18:33 (#)

attacs (5), a Stardustnak régebben volt egy boltja - talán az volt az első - az Opera mögötti sétálóutcában. Oda gyakran és szívesen jártam, főleg az óriás cappucinójuk volt korrekt. Az a bolt megszűnt. Azután egy ideig jártam a Mammutban lévő egységükbe is, de mióta ott megnyílt a Gloria, inkább ott szórom a pénzt, úgyhogy semmi aktuális információm nincs róluk.

A Starbucks a híreink szerint jelenleg épp üzlethelyiséget keres Magyarországon, és még az idén megindulnak legalább egy egységgel.

7

attacs, 2007. február 26. hétfő, 19:06 (#)

Kösz az infót, Gloria rendben van kávéilag, kevésbé pénzileg, wifi-ileg pedig: nos van ott az az elvi rendszer, hogy a számlán van a kód, nohát én egyik Alma típusú gépemmel sem tudtam onnan belépni, van akinek ez sikerült már?

A Mammutos Stardustot nagyon szerettem, és minden egyes alkalommal lefárasztottam az egyik nagytudású pincér gyereket, hogy nem voltam hajlandó megjegyezni a a macchiato így és úgy, latte emígy különbséget, hanem kértem a nagy tejes kávémat Geoból leginkább, néha marcipánnal. Hogy hívják a kávés műveletlenséget műszóval, ami nekem van?

Starbucks: no az érdekes menet lesz, szerintetek Pesten vagy Budán nyílik az első? Miért nem?

8

Author Profile Page ervin, 2007. február 26. hétfő, 19:10 (#)

attacs, mi az almát csak esszük, egy dellel viszont gond nélkül hasítottunk az ottani wi-fin.

9

Author Profile Page eszpee, 2007. február 26. hétfő, 19:13 (#)

attacs, wifire: a kódjuk nem wep/wpa kód, hanem egy jelszó nélküli access pointra mész fel, és az első tetszőleges weboldal lekérésekor kapsz egy formot, ahova beírhatod.

kávés műveletlenség: baristofóbia? :)

10

attacs, 2007. február 26. hétfő, 19:15 (#)

jó, akkor legközelebb még mindig műkődő első laptopommal, aki TosHiba névre hallgat, megyek, csak szerzek hozzá előbb bevásárlókocsit. :)
A Gloriának vicces amúgy az angol nyelvű könyvkínálata. Sorry az offért, tehát a Dunapark az egy rejtélyes hely, aminek nincsen titka.

11

attacs, 2007. február 26. hétfő, 19:18 (#)

abarisztizmus?

12

Author Profile Page ervin, 2007. február 26. hétfő, 19:22 (#)

latinul asszem coffeino-etymologytis vagy mi.

13

zs, 2007. február 26. hétfő, 19:37 (#)

attacs
"Starbucks: no az érdekes menet lesz, szerintetek Pesten vagy Budán nyílik az első? Miért nem?"

hogy nézne már ki Budán?

14

attacs, 2007. február 26. hétfő, 19:51 (#)

zs: :) és hogy nézne ki mondjuk a Centrál helyén?
Speciel az I. kerület régi kávéházi kultúra szempontból pesti Belvárosnak számít, ha jól emlékszem a Kávéházsirató című opus vidd-haza-üzenetére. Más kérdés, hogy a Starbucksot ez mennyire érdekli, bár nagyon flexibilisek a lokál egységek kialakításában.
Ha már idejön, akkor jöhetne vele néhány Borders könyváruház is comics részleggel.

15

Orosz Péter, 2007. február 26. hétfő, 21:09 (#)

A Dunaparkban voltam párszor a csajommal, amikor még ott laktunk egy sarokra, és mindig rohadt nyomasztó volt. Hatalmas, teljesen kihasználhatatlan tér, őrült sok sárgaréz korlát (amik közül egyik-másik mindig lógott), és még magyar viszonylatban is kirívóan mosolytalan személyzet, amit tudom hogy nehéz elképzelni, de próbáljuk meg! Persze árnyalja a képet, hogy az egyik tér közepén feszengés közben az egyik vendég ellopta a csajom pénztárcáját, benne pótolható és pótolhatatlan dolgokkal. Szép volt viszont a forró csokoládés poharuk, vastag üveg talppal és löveg-keresztmetszetű üreggel.

Ez 2004 nyarán volt, lehet hogy azóta minden más.

> attacs (5), a Stardustnak régebben volt egy boltja - talán az volt az első - az Opera mögötti sétálóutcában. Oda gyakran és szívesen jártam, főleg az óriás cappucinójuk volt korrekt.

Óóóó jea. Egy időben minden szombat délelőttöt ott töltöttem, ezzel felszerelkezve (és a melegszendvicseikkel). De ez úgy 2002 környékén volt (amikor ott laktam, lol), aztán viszonylag hamar elpusztult/átalakult/whatever.

Az utóbbi napok kedvence viszont a McDonald's kávézórészlegében kapható nagy tejeskávé, stabilan finom, nincs megégetve, blablabla, bár lehet hogy csak az ízlelőbimbóim tuskók.

16

Author Profile Page ervin, 2007. február 26. hétfő, 21:14 (#)

Péter, ezek szerint másodszor is egyetértünk - a McCafé vagy mi kávéja tényleg teljesen korrekt.

A Starbucks gondolkodik is erősen, persze nemcsak ezért. Itt az aggódó vezér memója: http://starbucksgossip.typepad.com/_/2007/02/starbucks_chair_2.html

17

attacs, 2007. február 26. hétfő, 21:45 (#)

Tehát van és lesz idő amikor a Starbucksban eszünk majd gyorsan jobb kaját: http://starbucksgossip.typepad.com/_/2006/03/starbucks_tops_.html
és a McDonald's-ban iszunk jobb kávét:
http://starbucksgossip.typepad.com/_/2007/02/consumer_report.html

18

Tamás, 2007. február 26. hétfő, 23:20 (#)

Bocs, kicsit offtopic leszek, de talán nem nagyon.
Jó az írás és erről eszembe jutott kikérni a véleményeteket, hogy hol lehet jó kávéfőző gépet venni. Az irodánkba kerestem, és nem találtam se egy értelmes leírást se megfelelő terméket, pedig kerestem nem keveset. Úgy tűnik nekem, hogy amelyik gép alkalmas rendes kávé készítésére (nem túl sok munkával), abba belepakolnak már egy nagy halom automatikát és felesleges funkciót is. Vagy csak én vagyok láma?
Kösz....

19

Orosz Péter, 2007. február 27. kedd, 00:20 (#)

> ezek szerint másodszor is egyetértünk - a McCafé vagy mi kávéja tényleg teljesen korrekt

Haha, annyira, hogy most csináltam egy gyors szűrést, és megtudtam, hogy az elmúlt egy hétben 4310 forint értékben vásároltam belőle. Ami az elismerés talán legőszintébb formája. És az benne a különösen furcsa, amit te is írtál, hogy bemész, valami gyorsétteremtől elvárt ipari embertelenségre számítasz, és nem. Jól néz ki, jó a termék, jó az élmény. A múltkor például együtt vigyorogtam a Nyugatinál a csajjal az elbénázott csokiszirup-virágon, amit egy helyben fogyasztandó kávéra rajzolt (javasoltam neki a stilizált tintahalat, mutattam is mintát, remélem azóta kipróbálta).

Viszont kéne lassan egy malacpersely saját eszpresszógépre, főleg mióta a Karottától kaptam ajándékba két darab Lamborghini csészét. Bár élénken él a fejemben a Dethroner kávéval foglalkozó hetéről a „Home Espresso” bejegyzés (http://dethroner.com/2006/12/14/home-espresso-the-slippery-slope/ ) első mondata: Don't do it.

A nördség nem habostorta.

20

Author Profile Page ervin, 2007. február 27. kedd, 09:43 (#)

Péter,

"most csináltam egy gyors szűrést, és megtudtam, hogy az elmúlt egy hétben 4310 forint értékben vásároltam belőle"

- nyugtass meg, hogy fejből nyomod és nem vezeted a költségeidet ilyen szinten tételesen!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork