Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53852 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Indonéz ananász curry (Pajri Nenas)

ervin cikke a Bilagit rovatból, 2007. február 21. szerda, 10:08 | 14 hozzászólás

Ezúttal a szekvenciális receptírásra teszünk, némileg újszerűnek mondható, kísérletet. A minap az alábbiakban ismertetendő ételt tálaltuk a szokásos főzőklubon, Kinga készítésében, és mivel a végén így nézett ki:

Ananász curry

gondoltam, legalább ezért érdemes lehet otthon is megpróbálkozni vele. Egyébként vegetáriánus, finom, és jól csinálva meglehetősen erős. (Update: most már eszpee folyamatábrájával!)

HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS

1. A fűszerszósz elkészítéséhez

A) 2 percig alacsony tűzön megpirítunk

  • 1 nagy kanál koriandert,
  • 1/2 teáskanál köményt és
  • 1/2 teáskanál édesköményt,

B) majd apróra vágott

  • 5 db shallothagymát,
  • 2 gerezd fokhagymát,
  • 3 db nagy vörös chilipaprikát,
  • 1 teáskanálnyi kurkuma gyökeret (ha találunk ilyet valahol) és
  • 1/2 teáskanál sót

egy kis olaj segítségével összemixelünk a fűszerekkel.

2. Egy lábasban

A) aranybarnára pirítunk

  • 3 nagy kanál olajban
  • 5 db shallothagymát és
  • 2 gerezd fokhagymát,

B) majd hozzáadjuk és 3-4 percig összepirítjuk vele a következőket:

  • az 1. pontban előállított fűszerszószt,
  • 4 db szegfűszeget,
  • egy 3 cm-es fahéjdarabot,
  • 1 db csillagánizst és
  • 3 db megzúzott kardamomot.

3. Ezután

A) hozzáadunk

  • 1 kg darabolt (kicsit még éretlen) ananászt,
  • 100-150 gr pálmacukrot (ízlés szerint) és
  • 3 db nagy vörös chilipaprikát, és

mindezt 5 percig kevergetve összefőzzük,

B) majd hozzáöntünk

  • 250 ml kókusztejet,

és nagy tűzön kevergetve 5 percig forraljuk,

C) végül hozzáadunk

  • 2 db nagy zöld chilit,

és még 2-3 percig alacsony tűzön főzzük tovább,

majd (kedv szerint frissen főtt jázmin rizzsel) tálaljuk.

(Kép: Kinga)

eszpee: Annyira megtetszett a recept leírása, hogy muszáj volt azonnal keresnem egy folyamatábrarajzoló alkalmazást, mert ez vizualizációért kiált! Lőn:


kattintásra nő!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

Deansdale, 2007. február 21. szerda, 12:49 (#)

LOL

...és kár hogy vidéken a hozzávalók egyharmadát sem lehet beszerezni.

2

Penálen, 2007. február 21. szerda, 14:13 (#)

Ja, tiszta Stahl Judit-féle recept :D

De biztos király az íze - már ránézésre is.

3

Author Profile Page NagyGa1, 2007. február 21. szerda, 15:43 (#)

eszpee, hadd gratuláljak a folyamatábra gyakorlati alkalmazásához, azt hiszem sikerült megtalálni a megfelelő feladatra a megfelelő eszközt, és még a kockafejű informatikus látszatát is elkerülted! :)

4

karaj, 2007. február 21. szerda, 17:18 (#)

Ez a folyamatábra telitalálat, azt hiszem feltaláltáltok a tökéletes szakácskönyvet kockafejűeknek! Teljesen komolyan.

5

Ali, 2007. február 21. szerda, 17:29 (#)

Erre a folyamatábrás dologra tényleg villámgyorsan mozduljatok rá, mert másutt még nem láttam hasonlót a területen és ennél gyorsabban még nem fogtam fel receptet, mint most!

6

dejavubazz, 2007. február 21. szerda, 20:26 (#)

Csatlakozom. Bár valószínű ilyen kaját nem fogok soha enni, max respekt az ábráért. Laikusok számára is könnyen értelmezhetővé teszi a főzés misztikumát.

7

varanusz, 2007. február 21. szerda, 21:58 (#)

Ervin, miért indonéz és miért nem maláj a cucc neve? Csak mert a google szerint inkább ez utóbbi irányában lehet pajri nenast találni.

8

Author Profile Page ervin, 2007. február 21. szerda, 22:03 (#)

varanusz,

azért, mert egy indonéz receptgyűjteményből vettük az alapját. a nyelvi és kulturális kapcsolatok miatt ugyanakkor nem lep meg, amit mondasz. analógia: képzeld el, ha a gyros/döner/stb.-t próbálnám egy országhoz rendelni.

9

szilvus, 2007. február 21. szerda, 22:09 (#)

lehet h database-ek helyett (manual) input-ot tettem volna az alapanyagok helyére =))) meg amúúgy is mért nem UML? meg hol a kezdőállapot, hmmm?

10

varanusz, 2007. február 21. szerda, 22:23 (#)

Köszi, Ervin, így világos.

Tán egy hónapja lehetett, amikor is egy céges rendezvényen beszélgettem egy maláj fazonnal erről a maláj-indonéz dologról. Szóba került Szandokán is (állítólag ez egy kisváros Borneón) meg a nyelvi közelségük is. Aszongya, malajziaiak az indonéz szigeteken honos a kis törzsi nyelveken kívül a jávait nem értik, a borneóit viszont tökéletesen. (Hasonlítsuk csak össze: pajri nenas kontra public static void main. Ugye hogy mennyire különböznek? :).

11

Author Profile Page ststofi, 2007. február 21. szerda, 22:31 (#)

A kömény gondolom római?

a folyamatábra atomjó. kérlek mixeljétek az előző mindenlépéstlefényképezünkkel!

;)

láttam már hasonlót, ami szintén tetszett:

http://www.cookingforengineers.com/

12

Author Profile Page stsmork, 2007. február 22. csütörtök, 07:35 (#)

ststofi, véletlenül nem nálunk találtad a linket? :-)

http://kispad.hu/bilagit/200501/mernokszakacskonyv.html

13

nix, 2007. február 22. csütörtök, 09:16 (#)

"kattintásra nő" - minden pornóoldal ezt igéri, már ti is?! ;)

14

Author Profile Page ststofi, 2007. február 24. szombat, 00:24 (#)

stsmork, most hogy jobban belegondolok: lehet. ;)

mentségemre legyen szólva: nem akartam más bookmarkjával ékeskedni, légyen az bármilyen tetszetős.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork